SPOŁECZNOŚĆ
 kalendarz
ZIARNICA
 Co to za choroba?
  etiologia
  objawy
  rozpoznanie
  klasyfikacja
  historia ZZ

 Jak nas leczą?
  chemioterapia
   abvd
   mopp
  immunoterapia
  radioterapia
  chirurgia
  przeszczep szpiku

 Warto wiedzieć
  afereza
  przeszczep
  cytostatyki
  kontrola
  półpasiec
  USG

 Skutki leczenia
  włosy
  skóra
  pamięć
  płodność
  psychika
  pełna lista

FORUM
wyciąg z netykiety
 ogólne
 czy mam ziarnicę?
 chemioterapia
 radioterapia
 przeszczep
 kulinarnie
 hyde park
wyszukaj na forum
 
najczęściej szukane frazy

OPOWIADANIA
 bez happy endu?
 radioterapia
 nasza ZZ
 pamiętnik Heli
 historia - Anetka
 historia - Baldi
 historia - Binka
 historia - Carinka
 historia - Dzidka
 historia - Tomaszek
 historia - Volcano
 anegdoty

AKTYWNE SONDY
historia sond

Z POLA WALKI
Lista blogów

GALERIE
 ozdrowieńcy
 trzy twarze
 łyso Ci?

Renata1988

WASZE WPISY
 komentarze stron
 księga gości

RÓŻNOŚCI
 archiwum
 tu jesteśmy
 geolokalizacja
 strony użytkowników

LICZNIK
 on-line: 1
gości: 1
użytkowników: 0

dzisiaj: 66
ogółem: 8915013
licznik od: 09.02.2006

TWOJE KONTO
zapomniałem hasła
login:
hasło:

pamiętaj mnie

NIE MASZ KONTA?
załóż sobie
po co mi konto?

zarejestrowanych: 1492

REKLAMA :)

-- OGÓLNE - CHEMIOTERAPIA - RADIOTERAPIA - PRZESZCZEP - HYDE PARK --
: Spis Wiadomości :: Utwórz Nowy Wątek :

- wątki z ostatniego tygodnia - BEZ ODPOWIEDZI -
+ nowe podforum: KULINARNIE +


postówmodyfikacja
ziarnica ?
202016-01-13 11:08
autor: Natalka051, dodał 2015-08-24 22:18komentuj

Witam wszystkich na początku chciałam się przedstawić jestem Natalia mam 23 lata, jestem matką 16mies Jasia.
Trafiłam przypadkiem w poszukiwaniu jakiś informacji na temat tego co się ze mną dzieje.
Chciałabym Was wszystkich serdecznie pozdrowić i życzyć dużo wytrwalosci.
Jeszcze przed ciążą bolaly mnie często nogi.. nie przejmował am się. Od około 2 lat zawsze po wypiciu alkoholu odczuwam pieczenie albo w szyi barkach bądź klatce piersiowej. Wpierw udałam się do lekarza rodzinnego z bólem obu nóg zwłaszcza kolan i pleców stwierdził RWE kulszowa obustronna. Przepisał tabletki na 2 dzień objawy się nasiliły i dołączyły bóle praktycznie każdej cesji ciała wraz z mrowienie. od około 2 tyg zmagam się z bólem kości i mięśni całego ciała, rano nie potrafię wstać z łóżka, mam powiększony węzeł chłonny pod pachą i obok ucha po prawej stronie. Gdybym mogła w południe spał abym tylko.
Czy ja mam się martwić? Czy to może być ziarnica? O jakie badania poprosić lekarza?
Pozdrawiam i liczę na wyrozumiałość

autor: Marta91, dodał 2015-08-24 23:16komentuj

> O 22:18, dnia 2015-08-24 Natalka051 napisał(-a):
> Witam wszystkich na początku chciałam się przedstawić jestem Natalia mam 23 lata, jestem matką 16mies Jasia.
> Trafiłam przypadkiem w poszukiwaniu jakiś informacji na temat tego co się ze mną dzieje.
> Chciałabym Was wszystkich serdecznie pozdrowić i życzyć dużo wytrwalosci.
> Jeszcze przed ciążą bolaly mnie często nogi.. nie przejmował am się. Od około 2 lat zawsze po wypiciu alkoholu odczuwam pieczenie albo w szyi barkach bądź klatce piersiowej. Wpierw udałam się do lekarza rodzinnego z bólem obu nóg zwłaszcza kolan i pleców stwierdził RWE kulszowa obustronna. Przepisał tabletki na 2 dzień objawy się nasiliły i dołączyły bóle praktycznie każdej cesji ciała wraz z mrowienie. od około 2 tyg zmagam się z bólem kości i mięśni całego ciała, rano nie potrafię wstać z łóżka, mam powiększony węzeł chłonny pod pachą i obok ucha po prawej stronie. Gdybym mogła w południe spał abym tylko.
> Czy ja mam się martwić? Czy to może być ziarnica? O jakie badania poprosić lekarza?
> Pozdrawiam i liczę na wyrozumiałość

Na początek morfologia, ale może ona nic nie wykazać.
Może być usg tego powiększonego węzła pod pacha, prześwietlenie klatki i usg brzucha.

+0

autor: nube, dodał 2015-08-25 06:49komentuj

> O 23:16, dnia 2015-08-24 Marta91 napisał(-a):
> > O 22:18, dnia 2015-08-24 Natalka051 napisał(-a):
Z tego co może lekarz rodzinny Cię skierować to Rtg klatki, morfologia. Jeśli są podstawy to dostaniesz skierowanie do hematologa. Do onkologa możesz pójść bez skierowania. Specjalista kieruje na usg węzłow chłonnych i tomografię.

+0

autor: Janek, dodał 2015-08-25 08:48komentuj




Nie zlekceważ tego szczególnie tego specyficznego bólu kości i mięśni, może to być coś związanego z boleriozą, dołączyłbym to badanie do USG, KT jamy brzusznej i prześwietlenie k. piersiowej

+0

autor: Natalka051, dodał 2015-08-25 16:46komentuj


Morfologia i ob w porządku .
Dostałam na rtg klatki piersiowej i badanie krwi dodatkowo.
DZIĘKUJĘ za wypowiedzi

+0

autor: Ewa, dodał 2015-08-25 19:06komentuj

> O 16:46, dnia 2015-08-25 Natalka051 napisał(-a):
>
> Morfologia i ob w porządku .
> Dostałam na rtg klatki piersiowej i badanie krwi dodatkowo.
> DZIĘKUJĘ za wypowiedzi


Pamiętaj że RTG klatki nie jest badaniem zbyt dokładnym. Wiadomo mniej szkodliwe niż TK, ale i też dużo mniej dokładne.

+0

autor: Natalka051, dodał 2015-08-25 19:37komentuj

Na badania pojadę w czwartek pewnie przyjdzie mi z dwa tyg czekać, dam znać co wyszlo;)
Lekarz powiedział dziś nie wyklucza bolerioza, raka bądź reumatyzm.
Kazał zebrać inf. Kto na jakiego raka umarł z racji tego że od strony mamy było wiele osób
pięć osób na raka płuc jedna osoba na raka slinianek i ciocia ma guza w placie czolowym.

+0

autor: natalia, dodał 2015-08-28 21:02komentuj

Witam, odebrałam wyniki rtg i krwi, które są prawidłowe.

Życzę Wam dużo wytrwalosci i zdrowia!!
Pozdrawiam

+0

autor: Aga92, dodał 2015-08-29 17:39komentuj

A co z tymi powiększonymi węzłami? Nie zostawiaj sprawy dopóki nie wyjaśnisz przyczyny dolegliwości. U mnie wszystkie wyniki krwi były książkowe nigdzie nic nie wyszło dopiero wycinek z powiększonego węzła pozwolił na postawienie diagnozy.

+0

autor: Ewa, dodał 2015-08-29 17:46komentuj

> O 17:39, dnia 2015-08-29 Aga92 napisał(-a):
> A co z tymi powiększonymi węzłami? Nie zostawiaj sprawy dopóki nie wyjaśnisz przyczyny dolegliwości. U mnie wszystkie wyniki krwi były książkowe nigdzie nic nie wyszło dopiero wycinek z powiększonego węzła pozwolił na postawienie diagnozy.

Dokładnie. Tak jak pisze Aga92. U mnie wyniki krwi też były OK. RTG klatki piersiowej też było OK. Jeśli czujesz, że coś jest nie tak z organizmem, nie zostawiaj tego tak.

+0

autor: Superkonkord, dodał 2015-08-29 18:31komentuj


Ja rowniez mialem ksiazkowe wyniki krwi. Przypadkiem wyszlo ze jest masywna zakrzepica i ziarnica 4 stopnia. Nie ma co sie stresowac ale warto zrobic odpowiednie badania. Proponuje TK. Ewentualnie wizyte u hematologa. Pozdrawiam

+0

autor: Natalka051, dodał 2015-08-30 16:27komentuj

Jutro idę do lekarza z wynikami, zobaczymy co dalej powie gdzie wyślę na badania.
dolegliwości kostne są juz dużo słabsze lecz na szyi wyskoczył następny guzik.
badał kilka dni temu pod pachą ale stwierdził że jest ok jedyne co zastanawiało to to że mam opuchnięte ta prawa str. Gdzie przychodzi stanik obok piersi takie dwie opuchlizny w sumie.
pozdrawiam

+0

autor: natalia, dodał 2015-08-31 23:36komentuj

Skierowanie do laryngologa wizyta siódmego.
Skierowanie tez do kardiolog ekg wyszło brzydkie..
Napisze do Was jak będzie postawiona juz jakąś diagnoza co jest przyczyną tych dolegliwości bo póki co jest ich sporo;/

Chciałam się tylko jeszcze zapytać guzek za uchem jakby na kości wielkości gdzieś ziarna grochu twardy nie przesuwa się nie boli, następny znacznie powiększony obok migdala nie bolesny wydaje się twardy kształtu podłużne go
opuchlizna obok prawej piersi i pomiędzy barkiem a obojczykiem trochę boląca szyja i te opuchlizny. Czy ktoś z Was tak miał?

+0

autor: Superkonkord, dodał 2015-09-01 00:10komentuj


To za uchem to ja nie wiem co to :) Za to w okolicach migdalkow i obojczyka mialem guzy. Apropo piersi to mi sie robil twardy naciek na klatce,na mostku jak siedzialem. Jak sie kladlem spac to rano go nie bylo bo sie rozlewal. Kilka godzin na stojaco i znowy wylazil. Nie wiem czy to pomoze ale ja mialem takie cos. Sluchaj, nic sie nie denerwuj bo to nie pomoze. Idz do lekarzy. Zobacz co powiedza. Sama sobie diagnozy nie stawiaj. A jeszcze w sprawie serducha to mi na echo serca wyszedl wyrzut 58%. Co jest mega lipnym wynikiem nie wdajac sie w szczegoly. I co? I nic. Smigam sobie dalej a z sercem jak nie mialem tak nie mam odczuwalnych problemow. Zycze zdrowka

+0

autor: Natalka051, dodał 2015-09-03 00:11komentuj

Pewnie, zobaczymy co ten laryngolog powie;)
Od wczoraj zaczęła mi w sumie puchnac szyja i kark, boli pachą i opuchlizna obok piersi puchnie mi też z prawej strony nad obojczykiem wiec juz sama nie wiem. Skóra swędzi ale to już od dawna.
pozdrawiam i również zdrówka życzę!

+0

autor: Natalka051, dodał 2015-09-03 00:14komentuj

Guzki 2 są tylko wyczuwalne na szyi

+0

autor: Zoisyte, dodał 2015-09-07 14:47komentuj

> O 00:14, dnia 2015-09-03 Natalka051 napisał(-a):
> Guzki 2 są tylko wyczuwalne na szyi

Objawy, które opisałaś w sumie, nie wskazują na ziarnicę.
Raczej jakaś infekcja.
Co nie znaczy że masz teraz to wszystko zbagatelizować.
Dowiedz się co Ci jest i wylecz to.

+0

autor: Natalka051, dodał 2015-09-07 19:33komentuj

Witam laryngolog wykluczył,aby te wezly wyglądały pod nowotwór.
Jutro usg szyi bo coś z żylami czeka mnie też operacja.
dowiedziałam się że mam krzywa przegrodę.
Wezly wywalily prawdopodobnie od migdałów które są do usunięcia.
Coś z sercem ale tego dowiem się jutro.
i te bóle alkoholowe jak widać nie tylko przez ZZ BO widziałam wiele pytań;)
jakby nie było dzięki ze to nic poważniejszego.
jeszcze pozostaje temat co z bólami kości.
Dziekuje wszystkim za odpowiedzi udzielone rady!
Wszystkim Wam życzę dużo zdrowia i siły walki z chorobą.
pozdrawiam Was serdecznie

+0

autor: natalia, dodał 2016-01-11 17:07komentuj

Witam,z moimi bolami kostnymi nadal nic nie wiadomo. lekarz stwierdził,że to od zębów ktore już wyleczyłam.
ale bóle jak były tak są,
nad lewym obojczykiem wyskoczyło mi kilka nie wiem sama czy węzłów obok siebie są dwa dosc miekie i przesuwalne spore
bola pachy i obok piersi puchnie,puchnie mi tez za kolanami z tylu.
i dzisiejsze wyniki krwi lekko podwyższone
wbc na 12,24 norma 4-10
lymph 3,24 norma 1,2-2,7
mono 1,07 norma 0,05-1
eo 0,39 norma 0,12-0,24
reszta wyników na granicy
Jutro mam zamiar udać się ponownie do lekarza,co myślicie?

+0

autor: Marek, dodał 2016-01-12 13:01komentuj

Koniecznie idź do hematologa

+0

autor: Amelia, dodał 2016-01-13 11:08komentuj

> O 17:07, dnia 2016-01-11 natalia napisał(-a):
> Witam,z moimi bolami kostnymi nadal nic nie wiadomo. lekarz stwierdził,że to od zębów ktore już wyleczyłam.
> ale bóle jak były tak są,
> nad lewym obojczykiem wyskoczyło mi kilka nie wiem sama czy węzłów obok siebie są dwa dosc miekie i przesuwalne spore
> bola pachy i obok piersi puchnie,puchnie mi tez za kolanami z tylu.
> i dzisiejsze wyniki krwi lekko podwyższone
> wbc na 12,24 norma 4-10
> lymph 3,24 norma 1,2-2,7
> mono 1,07 norma 0,05-1
> eo 0,39 norma 0,12-0,24
> reszta wyników na granicy
> Jutro mam zamiar udać się ponownie do lekarza,co myślicie?

Natalia,
Koniecznie zrób USG węzłów i odwiedź hematologa lub onkologa.

+0

Podobne tematy:



Wypowiedzi na forum dyskusyjnym zawierają indywidualne zdanie ich autorów, jeśli nie zgadzasz się z czymś - masz pełne prawo do wypowiadania się. Każdy autor odpowiada za swoje odpowiedzi. Forum dyskusyjne w serwisie ziarnica.pl nie jest miejscem pozwalającym na diagnozy medyczne, może pomóc rozwiać Twoje wątpliwości jednak nie zastąpi fizycznego kontaktu z lekarzem - jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości to zanotuj je i skonsultuj ze swoim lekarzem prowadzącym.
Ziarnica.pl ma charakter czysto informacyjny i nie jest związana finansowo bądź w jakikolwiek inny sposób z żadnym ośrodkiem medycznym, firmą farmaceutyczną, dystrybutorem leków, paraleków, cudownych soczków czy też organizacjami zajmującymi się "pomocą" chorym na ziarnicę. Utrzymuje się z prywatnych środków. Jeśli chcesz pomóc w jego rozwoju kliknij tutaj.

: (c) 2000-2022 www.ziarnica.pl :: polityka prywatności :: POMOC :: darowizna :: od autora :: statystyka strony :
: copyright - prawa autorskie zastrzeżone :