rosjja21
23.12.2011 17:27
Chłusek czy chłysek nie pamietam:)? Co u Ciebie? Jak tam po tej pierwszej chemii?No i Sto lat z okazji urodzin mam nadzieje, ze swietujesz w pelni sil :) pozdrawiam i Wesołych Świat!!
Autor: rosjja21 • 23.12.2011 17:27 • 256 odpowiedzi
rosjja21
23.12.2011 17:27
Chłusek czy chłysek nie pamietam:)? Co u Ciebie? Jak tam po tej pierwszej chemii?No i Sto lat z okazji urodzin mam nadzieje, ze swietujesz w pelni sil :) pozdrawiam i Wesołych Świat!!
ana
23.12.2011 20:56
tez jestem ciekawa co u Niego słchać...
Tilia
25.12.2011 18:56
O 21:56, dnia 2011-12-23 ana napisał(-a):
Też szukałam tego wątku....
rosjja21
26.12.2011 10:09
O 19:56, dnia 2011-12-25 Tilia napisał(-a):
Czy tak sie zdarza, ze poprostu wątek znika? Czy ktos go usunal? A nasz kolega zapadl sie pod ziemie :/
chlusek
26.12.2011 16:55
baldi
26.12.2011 17:23
O 11:09, dnia 2011-12-26 rosjja21 napisał(-a):
O 19:56, dnia 2011-12-25 Tilia napisał(-a):
Czy tak sie zdarza, ze poprostu wątek znika?
nie.
Czy ktos go usunal?
został usunięty na prośbę autora.
rosjja21
28.12.2011 21:17
O 17:55, dnia 2011-12-26 chlusek napisał(-a):
Witajcie
Wątek nie zniknął tylko został usunięty za pomocą administratorów. My osobiście nie mamy uprawnień aby je usunąć.
Myślałem że ten wątek już się nie przyda ( został wyczerpany ) i chciałem się dołączyć do innych , bo muszę przyznać że dużo daje to forum!!!
Widzę po Waszej reakcji że jednak traktujecie się tutaj jak "rodzina" i jest to naprawdę fajne !!! :)
A więc co u mnie - jestem po pierwszej chemii nie było aż tak źle jak myślałem...
Samo podanie chemii nie było za bardzo bolesne - dosatł3m 3 kroplówki plus jakiś czerwony zastrzyk no i oczywiście leki przeciw wymiotne przed i po hehe
Po powrocie do domu trochę się słabo czułem, no ale zaczęło się nocą a mianowicie dostałem bóle brzucha i głowy i trzymało mnie dwie noce.
Zauważyłem ogólne osłabienie no i sikanie na pomarańczowo no i to chyba wszystko.
TAKŻE MYŚLĘ ŻE MIAŁEM NAPRAWDĘ LAJTOWE SKUTKI
( zobaczymy co będzie później )
Aha jeszcze jedno wszystkiego dobrego z okazji świąt no i szczęśliwego nowego roku a i dziękuję za życzenia urodzinowe - fajnie że jesteście !!!!!
Halo
Ciesze sie, ze nie bylo tragedii tak to wlasnie wyglada, ze nie jest tak zle da sie przezyc, raz jest lepiej raz gorzej.
Powiedzieli Ci juz jakie masz stadium i ile masz miec tych cyklów podanych? Ja mam 3.01 przed chemia pierwszego PETa mam nadzieje, ze juz tam nic nie ma:)ale troche sie stresuje, ze moze okazac sie cos innego a wyników z trepanu dalej nie odebralam ale lekarz powiedział mi, ze to tylko formalnosc i nic na bank tam nie ma wiec sie nie martwie.
Sylwester w domu bo jakos nie mam ochoty sie ruszac z domu ale kolezanka, która lezy w szpitalu w podobnej sytuacji juz obczaiła, ze Pretty Women w sylwestrowy wieczór zatem nie ma tragedii:) Najlepszego zycze wszystkim w nowym roku i duzo wytrwałosci!!
x-men-ch
29.12.2011 08:07
rosjja21
29.12.2011 14:31
O 09:07, dnia 2011-12-29 x-men-ch napisał(-a):
Witaj
Stadium mam II A NS - przynajmniej tak usłyszałem.
Reszta badań wyszła ok - szpik i trep (także jest się z czego cieszyć w tej całej sytuacji)
Cyklów mam mieć chyba 8 jeśli dobrze pamiętam następny wlew mam też po sylwestrze także będzie śmiesznie...
Pozdrawiam i daj znać co z PET bo jestem ciekaw a właśnie jak to badanie wygląda?!?!
Ja tez mam IIA i mam 4 cykle czyli 8 chemii. Nie wiem do konca jak ten PET wyglada wiem tylko bo gdzies tu przeczytalam, ze nie boli i cos zblizonego to tomografii ale po fakcie napisze dokladniej. Pytanie mam do tych co juz sa po leczeniu i najlepiej jak tez mieli IIA czy zawsze po chemii jest konieczna radioterapia. Tobie lekarz cos mówil na ten temat?
Moj lekarz jak go ostatnio zapytalam powiedzial, ze wg najnowszych badan naukowych ta radioterapia wcale nie jest potrzebna i w sumie mi nie odpowiedzial czy bede ja miala czy nie. Z tego co tu czytalam chyba wiekszosc osob miala te naswietlania po chemii ale skoro sa one zbedne to po co sie meczyc?zobaczymy co zadecyduje moj dr ja jestem dopiero w polowie ale juz mysle jakby sie koniec zblizal:)
pozdrawiam
Aga71
29.12.2011 14:32
Witaj
Reszta badań wyszła ok - szpik i trep (także jest się z czego cieszyć w tej całej sytuacji)
Cyklów mam mieć chyba 8 jeśli dobrze pamiętam następny wlew mam też po sylwestrze także będzie śmiesznie...
Pozdrawiam i daj znać co z PET bo jestem ciekaw a właśnie jak to badanie wygląda?!?!
Badanie PET-CT (Pozytonowa Tomografia Emisyjna) jest badaniem z dziedziny medycyny nuklearnej. Opiera się na podawaniu minimalnej ilości fizjologicznych molekuł (glukoza, aminokwasy itd.) znaczonych atomami radioaktywnymi o bardzo krótkim półokresie rozpadu. Takie molekuły radioaktywne nazywają się radioznacznikiem PET.
Podanie radioznacznika jest wykonywane drogą dożylną. Przy użyciu detektora, który pozwala wykreślić dokładnie dystrybucję radioaktywności w ciele pacjenta, można ocenić różne funkcje organizmu (np. metabolizm glukozy, który jest związany z obecnością nowotworów złośliwych).
W przypadku badania PET-CT pacjent jednocześnie poddany jest badaniu tomografii komputerowej (CT). Jest to badanie radiologiczne, dzięki któremu można ocenić anatomię narządu pacjenta i zlokalizować precyzyjnie ewentualne ogniska gromadzenia radioznacznika PET.
Cała procedura trwa około 3-4 godzin...po otrzymaniu radio znacznika leżysz i odpoczywasz około 0,5 godziny, urządzenie ogólnie podobne to tomografa:-)
Ja niestety nie tolerowałam tego cholerstwa i dawałam małymi pawiami po wypiciu litra wody:-)
A dzisiaj nie dostałam SGN35_...wyniki badan do dupy:( więc kolejne podejście za tydzień
Pozdrawiam i życzę szampańskiego sylwka:D
Aga71
29.12.2011 14:37
Pytanie mam do tych co juz sa po leczeniu i najlepiej jak tez mieli IIA czy zawsze po chemii jest konieczna radioterapia. Tobie lekarz cos mówil na ten temat?
Moj lekarz jak go ostatnio zapytalam powiedzial, ze wg najnowszych badan naukowych ta radioterapia wcale nie jest potrzebna i w sumie mi nie odpowiedzial czy bede ja miala czy nie. Z tego co tu czytalam chyba wiekszosc osob miala te naswietlania po chemii ale skoro sa one zbedne to po co sie meczyc?zobaczymy co zadecyduje moj dr ja jestem dopiero w polowie ale juz mysle jakby sie koniec zblizal:)
pozdrawiam
Też czytałam, że radio niekoniecznie ma uzasadnienie...ja przy NS IIB nie miałam radio, ale ja jestem inna bajka:-)...
Znam osobę, która z NS IIA miała 4 cykle ABVD. W połowie leczenia PET- czysty- decyzja lekarza- skrócenie leczenia z 6 do 4 cykli. Dziewczyna od sierpnia 2010 w remisji:-). leczyła się początkowo ze mną, ale nasze losy potoczyły się totalnie różnie:-). Zaufaj lekarzowi:-)
Marek
29.12.2011 15:25
O 15:31, dnia 2011-12-29 rosjja21 napisał(-a):
Witaj
Ja tez mam IIA i mam 4 cykle czyli 8 chemii. Nie wiem do konca jak ten PET wyglada wiem tylko bo gdzies tu przeczytalam, ze nie boli i cos zblizonego to tomografii ale po fakcie napisze dokladniej. Pytanie mam do tych co juz sa po leczeniu i najlepiej jak tez mieli IIA czy zawsze po chemii jest konieczna radioterapia. Tobie lekarz cos mówil na ten temat?
pozdrawiam
Ja miałem IIA dostałem cztery cykle chemii no i dr. stwierdził że dostane jeszcze radioterapie ale małe ilości i tak było także nawet jak dostaniecie lampami to może nawet tego nie poczujecie bo radio w porównaniu do chemii to pikuś może nie u wszystkich ale większości
agnieszka1
29.12.2011 17:31
O 15:32, dnia 2011-12-29 Aga71 napisał(-a):
A dzisiaj nie dostałam SGN35_...wyniki badan do dupy:( więc kolejne podejście za tydzień
Ja dziś miałam 2 podanie SGN, z lekarzem prowadzącym umówiłam się, że w domu robiě wyniki 3 dni przed przyjazdem za pierwszym razem dostałam 3 nupogeny i wyniki skoczyły aż za bardzo, teraz dostałam przez 3 dni encorton 20 mg, wyniki w normie. Mieszkam daleko od ośrodka i takie dojazdy są męczące. Mi spadają nutrofile. Mam nadziejęże teraz będzie ok. U Ciebie też wyniki skoczą. Powodzenia.
rosjja21
29.12.2011 18:50
O 15:37, dnia 2011-12-29 Aga71 napisał(-a):
Pytanie mam do tych co juz sa po leczeniu i najlepiej jak tez mieli IIA czy zawsze po chemii jest konieczna radioterapia. Tobie lekarz cos mówil na ten temat?
pozdrawiam
Też czytałam, że radio niekoniecznie ma uzasadnienie...ja przy NS IIB nie miałam radio, ale ja jestem inna bajka:-)...
Znam osobę, która z NS IIA miała 4 cykle ABVD. W połowie leczenia PET- czysty- decyzja lekarza- skrócenie leczenia z 6 do 4 cykli. Dziewczyna od sierpnia 2010 w remisji:-). leczyła się początkowo ze mną, ale nasze losy potoczyły się totalnie różnie:-). Zaufaj lekarzowi:-)
Wielkie dzięki za wyczerpujaca odpowiedz:) tak sie zastanawiam czy jak ten PET bedzie czysty to czy jest szansa zeby mi zmniejszyli ta chemie tylko ja mam 4 cykle w planie a to jest chyba minimum bo nie spotkalam sie z tym zeby ktos mial mniej. Łudze sie ale zdaje sobie sprawe, ze musze jeszcze jakos te 4 przezyc, chociaz 1 mniej by bylo pocieszajace:D Boje sie wlasnie, ze ten PET tez jakos na organizm oddziałowuje a ja mam tego samego dnia zaraz po chemie i troche mnie to martwi, ze juz w ogole bede miala masakre po tym wszystkim:/ Pozyjemy zobaczymy. Wolalabym nie miec juz tej radio i z data 14 lutego zakonczyc to cholerne leczenie.
POzdrawiam
anetka_945
29.12.2011 20:06
x-man-ch
30.12.2011 07:22
Aga71
30.12.2011 09:39
O 18:31, dnia 2011-12-29 agnieszka1 napisał(-a):
O 15:32, dnia 2011-12-29 Aga71 napisał(-a):
Ja dziś miałam 2 podanie SGN, z lekarzem prowadzącym umówiłam się, że w domu robiě wyniki 3 dni przed przyjazdem za pierwszym razem dostałam 3 nupogeny i wyniki skoczyły aż za bardzo, teraz dostałam przez 3 dni encorton 20 mg, wyniki w normie. Mieszkam daleko od ośrodka i takie dojazdy są męczące. Mi spadają nutrofile. Mam nadziejęże teraz będzie ok. U Ciebie też wyniki skoczą. Powodzenia.
ja byłam przed 8 wlewem, wbc, neutrofile i płytki dołują strasznie...wczoraj miałam 0,6 neutrofili, 2,1 wbc i 78 tys płytek...generalnie też robiłam badania, do tej pory na początku kilka razy wspomagałam się neupogenem, ale ostatnie ostatnio nie było takiej potrzeby, fakt, przez zamieszanie świąteczne nie zrobiłam badań i się porobiło...ja do ośrodka mam 120 km...też troszkę, le trudno mam nauczkę, bo to totalnie moja wina
x-man-ch
30.12.2011 10:16
Aga71
30.12.2011 11:49
O 11:16, dnia 2011-12-30 x-man-ch napisał(-a):
Mamy nadzieje że się poprawisz hehe
Będzie dobrze trzymamy kciuki
ha ha ha...to już mam postanowienie noworoczne, a zastanawiałam się nad nim ze 2 tygodnie;-)...
a kciuki też trzymam zawsze, za wszystkich od jakichś 2 lat:D:D aż się odleżyny na nich porobiły, w sensie odgnieciny :::D
x-man-ch
31.12.2011 07:09
ha ha ha...to już mam postanowienie noworoczne, a zastanawiałam się nad nim ze 2 tygodnie;-)...
Tak , a jakie? może będziemy mieli postanowienie noworoczne wspólne dla nas tu wszystkich?!?!