Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

Czy chirurg onkolog może od razu na poradzie wyciąć węzeł do badania?

Autor: Magda • 22.01.2014 16:23 • 96 odpowiedzi

Magda

01.02.2014 10:18

Odpowiedz

O 21:17, dnia 2014-01-31 dziubas napisał(-a):

100% tańszy czyli za darmo?jest telfexo 12zł za opakowanie. Protopic jest maścią bardzo drogą 10g kosztuje ok 60zł. Poczytaj o działaniu sterydów i ich wpływie na organizm. Steryd działa w ten sposób, ze zalecza jedynie na chwilę, na czas kiedy go używasz. Musisz zacząć hamować wydzielanie histaminy, brać lek p/histaminowy taki jak telfast. Ja brałam telfast 180mg 3/dobę, moja skóra była w tak fatalnym stanie, 90% w alergii i skończyło się właśnie na hydrokoryzonie dożylnie, telfast doustnie, sterydy na ciało+proptopic na twarz. z tego co piszesz rozumiem, ze węzły zamałżowinowe powięszone są obustronnie, czy uszy?może tam masz atopię/alergię/ suchą skórę, któa się np łuszczy?Węzeł potyliczny będzie powiększony jeśli jest stan zapalny na skórze głowy. Ty nie wyleczyłas narazie stanu zapalnego skóry, tylko go zaleczyłaś przy pomocy sterydów. Dermatolog Twój kiepski. Gdy byłam w szpitalu to nikogo tam nie dziwił powięszone węzły zamałozwinowe i potyliczne bo moja skóra w tym czasie była w fatalnym stanie.

Porada nr 1

to zmień dermatologa i to szbko!!!i powiedz mu przy okazji zeby siędokształcił i nie wypisywał pacjentom sterydów na twarz!

Telfast: http://www.doz.pl/apteka/p2919-Telfast_180__tabletki_powlekane_180_mg_20_szt

FexoGen: http://www.doz.pl/apteka/p54777-FexoGen_180_mg_tabletki_powlekane_20_szt

Jest 100% tańszy a skład ten sam :).

Węzły zauszne - to wygląda tak, że od razu za uszami, w miejscu już gdzie jest kość, a nie w tym dołku od razu za uchem, zrobiły mi się w grudniu takie guzki. Najpierw po prawej stronie a 2-3 tygodnie później po lewej. Są lekko bolesne i ten po prawej jest większy. Są bardzo twarde i nieprzesuwalne. Chirurg onkolog uznała, że to kość :/. Prosiłam ją dwukrotnie o zbadanie tego miejsca to ona przewracając oczami dotknęła na moment i znów powiedziała, że to kość :|. Wszystkie inne powiększone węzły są ruchome, miękkie.

Tak, moja skóra na powiekach i szyi łuszczy się.

Co do zmiany dermatologa to problem w tym, że do tej do której chodzę terminy są na 2-3 tygodnie, a do innych kilka miesięcy. O ile raz na jakiś czas na jakieś badanie mogę sobie pozwolic prywatnie, to takie chodzenie ciągle prywatnie jest dla mnie finansowo wykluczone. Już zrobiłam ostatnio prywatnie LDH, RTG zębów i jeszcze jak nie dostanę skierowania na USG węzłów potylicznych to to też zrobię prywatnie. To dla mnie dużo. Ale powiem jej że inni lekarze zabronili mi smarować się tym sterydem na twarz i zasugeruję jej to co mówisz ten protopic lub to drugie na literkę ''e''. Póki co sterydu nie używam od 3 dni i skóra zaczęła swędzieć, trochę się łuszczyć, ale nie jest jeszcze w tak diabelskim stanie jak byla w sierpniu-wrześniu, listopadzie i tydzień temu gdy odstawiłam ten steryd. Biorę 1 tabl telfastu 180 mg dziennie i smaruje te swędzące miejsca na zmianę maścią Linoeparol i Alantan plus.

Magda

01.02.2014 10:21

Odpowiedz

Jeszcze chciałam dodać: jak odstawiam ten krem Elosone to po 2-3 dniach pieczenie, swędzenie etc. wraca, natomiast jak rodzinna przypisała mi triderm (zawierający gentamycyne, clotrimazolum i właśnie jakiś steryd) to smarowałam się tym tydzień (wtedy jeszcze tylko szyję, na powieki to paskudztwo przeszło dopiero potem, w listopadzie), to od września do listopada miałam spokój, czyli efekt był dłuższy.

Magda

02.02.2014 16:30

Odpowiedz

Dzisiaj wyczułam kolejny węzeł, tym razem pod brodą, po lewej stronie :(. W tym tygodniu to mam batalię: rodzinna, ten od pasożytniczych i onkolog. Ale moim postanowieniem jest by nie dać się znów zbyć i zbagatelizować. I by do połowy lutego dowiedzieć się co mi dolega.

Asowa

02.02.2014 17:16

Odpowiedz

O 17:30, dnia 2014-02-02 Magda napisał(-a):

Dzisiaj wyczułam kolejny węzeł, tym razem pod brodą, po lewej stronie :(. W tym tygodniu to mam batalię: rodzinna, ten od pasożytniczych i onkolog. Ale moim postanowieniem jest by nie dać się znów zbyć i zbagatelizować. I by do połowy lutego dowiedzieć się co mi dolega.

Magda, nakręcasz się coraz bardziej.

Skup się na jednym, na dermatologu i zrobieniu porządku z tym co się dzieje na twojej twarzy i głowie.

Za wszelką cenę szukasz u siebie nowotworu i nie przyjumjesz rad, że problem może leżeć w alergii.

Magda

02.02.2014 17:55

Odpowiedz

O 18:16, dnia 2014-02-02 Asowa napisał(-a):

O 17:30, dnia 2014-02-02 Magda napisał(-a):

Magda, nakręcasz się coraz bardziej.

Skup się na jednym, na dermatologu i zrobieniu porządku z tym co się dzieje na twojej twarzy i głowie.

Za wszelką cenę szukasz u siebie nowotworu i nie przyjumjesz rad, że problem może leżeć w alergii.

Szukam diagnozy, w tym wykluczenia nowotworu. A że mam objawy typowe dla zz to i tym sie martwię. To, że to nie jest alergia jestem niemal pewna - z alergiami zmagałam się od dziecka i to nie przypomina mi jakkolwiek alergii. Mam nadzieję, że to jakiś pasożyt - lekarza od chorób pasozytniczych równiez będę prosiła o skierowanie na badania jesli wyjdzie że to nie toksoplazmoza.

dziubas

02.02.2014 18:18

Odpowiedz

Magda, a czy ty wiesz, że alergia może ewoluować?Jesteś pewna, ze to nie alergia a czy miałąś robione testy na alergie w ostatnim czasie???Chyba jeszcze mało wiesz o tej chorobie. Objawy, które opisujesz są charakterystyczne dla AZS. CIągle tylko piszesz o tym, że będziesz prosić lekarzy o kolejne skierowania. Twoje nastawienie przypomina mi niestety hipohondrię. Znajdz najpierw dobrego dermatologa a potem martw się nowotworem. Piszesz, że znalazłaś węzła. Typowy poszukiwacz z Ciebie. Gdybyś pomacała dokładanie w nadobojczach też bys tam pewnie małe kuleczki znalazła podobnie w pachwinach i pod kolanami (jeśli golisz bikini i nogi).

Magda

02.02.2014 21:37

Odpowiedz

O 19:18, dnia 2014-02-02 dziubas napisał(-a):

Magda, a czy ty wiesz, że alergia może ewoluować?Jesteś pewna, ze to nie alergia a czy miałąś robione testy na alergie w ostatnim czasie???Chyba jeszcze mało wiesz o tej chorobie. Objawy, które opisujesz są charakterystyczne dla AZS. CIągle tylko piszesz o tym, że będziesz prosić lekarzy o kolejne skierowania. Twoje nastawienie przypomina mi niestety hipohondrię. Znajdz najpierw dobrego dermatologa a potem martw się nowotworem. Piszesz, że znalazłaś węzła. Typowy poszukiwacz z Ciebie. Gdybyś pomacała dokładanie w nadobojczach też bys tam pewnie małe kuleczki znalazła podobnie w pachwinach i pod kolanami (jeśli golisz bikini i nogi).

Myślałam, że hipochondryk to taki co wymyśla sobie choroby, a nie do konkretnych objawów i wyników badań próbuje znaleźć diagnozę. Gdyby nie było swedzenia ciała, potów nocnych a wezly nie bylyby powiekszone niesymetrycznie to pewnie nowotwor nawet nie przyszedl by mi do glowy.

dziubas

02.02.2014 21:56

Odpowiedz
Poczytaj trochę o swędzeniu ciała przy ziarnicy. Skóra jest czysta, niezapalna, swędzi bez powodu. Towje objawy zwiazane ze sadem twarzy, szyi i głowy przypominają AZS lub inną dermatozę. Z tego co pisałaś wcześniej węzłyzamałżowniowe powiększone masz symetrycznie, po obu stronach. Z moich inforamcji wynika, ze węzły w których kumuluje się ziarnica to węzły szyjne, położone głónie w dolnym odcinku szyi, nadobojczykowe a nie podrzuchwowe. Zakładasz, ze to nowotwór i wydaje mi się, ze nawet gdyby któryś z lekarzy zlecił wycięcie węzła do badania hist-pat i wynik wyszedłby odczynowy Ty nadal upierałabyś się, że ten doktor to na pewno się pomylił.

Jeśli źle myślę to niech mnie ktoś mądrzejszy poprawi.

henry

03.02.2014 00:10

Odpowiedz
Jako ciekawostka
ja kiedyś wpisując swoje objawy w internecie wymyśliłem sobie zapalenie osierdzia gorączka poty bóle w klatce osłabienie gorączka. wizyta u lekarza wykazała zapalenie gardła i no że jestem zbyt zestresowany i mam nerwobóle. Nie ma to jak leczenie się samem przez internet :d Pozdrawiam

Magda

03.02.2014 10:43

Odpowiedz

O 22:56, dnia 2014-02-02 dziubas napisał(-a):

Poczytaj trochę o swędzeniu ciała przy ziarnicy. Skóra jest czysta, niezapalna, swędzi bez powodu. Towje objawy zwiazane ze sadem twarzy, szyi i głowy przypominają AZS lub inną dermatozę. Z tego co pisałaś wcześniej węzłyzamałżowniowe powiększone masz symetrycznie, po obu stronach. Z moich inforamcji wynika, ze węzły w których kumuluje się ziarnica to węzły szyjne, położone głónie w dolnym odcinku szyi, nadobojczykowe a nie podrzuchwowe. Zakładasz, ze to nowotwór i wydaje mi się, ze nawet gdyby któryś z lekarzy zlecił wycięcie węzła do badania hist-pat i wynik wyszedłby odczynowy Ty nadal upierałabyś się, że ten doktor to na pewno się pomylił.

Myślę, że źle mnie oceniasz. Gdyby radiolog po zbadaniu USG węzłów potylicznych i zausznych stwierdził, że są odczynowe to bym przestała brać pod uwagę nowotwór. Ale tych węzłów mi właśnie nie zbadano ze względu na włosy.

Węzły zauszne są obustronnie powiększone, ale prawy większy i prawy wyszedł pierwszy. No i są twarde, nieprzesuwalne i lekko bolesne. Są niemal jak kość. Co do swędzenia do zaczerwienienie etc., mam tylko na szyi i powiekach, a jak swędzi mnie brzuch, piersi czy łydki to nie ma żadnego zaczerwienienia, pękania skóry itp. Jakoś we wrześniu - listopadzie to był okres że łydki sobie rozdrapywałam do krwi i się wcale nie chciały goić ale jakoś od miesiąca-półtora już mnie tak nie swędzą. Zwalałam to na nowy proszek do prania lub alergię, ewentualnie podrażnienie po depilacji.

Asowa

03.02.2014 13:22

Odpowiedz

O 11:43, dnia 2014-02-03 Magda napisał(-a):

O 22:56, dnia 2014-02-02 dziubas napisał(-a):

Myślę, że źle mnie oceniasz. Gdyby radiolog po zbadaniu USG węzłów potylicznych i zausznych stwierdził, że są odczynowe to bym przestała brać pod uwagę nowotwór. Ale tych węzłów mi właśnie nie zbadano ze względu na włosy.

Węzły zauszne są obustronnie powiększone, ale prawy większy i prawy wyszedł pierwszy. No i są twarde, nieprzesuwalne i lekko bolesne. Są niemal jak kość. Co do swędzenia do zaczerwienienie etc., mam tylko na szyi i powiekach, a jak swędzi mnie brzuch, piersi czy łydki to nie ma żadnego zaczerwienienia, pękania skóry itp. Jakoś we wrześniu - listopadzie to był okres że łydki sobie rozdrapywałam do krwi i się wcale nie chciały goić ale jakoś od miesiąca-półtora już mnie tak nie swędzą. Zwalałam to na nowy proszek do prania lub alergię, ewentualnie podrażnienie po depilacji.

Magda, bo wezly o ktorych piszesz nie sa nowotworowe.

Dostalas cala mase rad od ludzi doswiadczonych i dalej sie upierasz przy swoim zdaniu.

Pomysl tez, ze skoro onkolog i radiolog nie widzial potrzeby badania tych wezlow to moze maja racje?

Magda

03.02.2014 18:17

Odpowiedz

Magda, bo wezly o ktorych piszesz nie sa nowotworowe.

Dostalas cala mase rad od ludzi doswiadczonych i dalej sie upierasz przy swoim zdaniu.

Pomysl tez, ze skoro onkolog i radiolog nie widzial potrzeby badania tych wezlow to moze maja racje?

Tylko że mowa tutaj o tych podżuchwowych, których sama nie podejrzewam. Podkreślałam już że martwię się zausznymi i potylicznym. A co to za onkolog który węzeł potyliczny (wyczuwalna kulka) określa jako mięsień, a twardy, bolesny zauszny, jako kość? Sorry, ale temu onkologowi nie ufam. I nie wiem czy są nowotworowe, póki nie mam diagnozy. Tj., te podzuchwowe wiem, żenie są. Chodzi o te, o których wyżej.

Dziś byłam u dentystki z RTG panoramicznym, powiedziała ze widzi tam jakąś torebkę czy cos i mam jechać do centrum stomatologii. Powiedziałam im w czym rzecz i przyjęli mnie od razu - dwóch lekarzy spojrzało na zdjęcie RTG i powiedzieli że to jest zachyłek i że zęby mam w dobrym stanie, zdrowe i w ogóle. Czyli to na pewno nie od infekcji zęba.

Magda

04.02.2014 13:44

Odpowiedz
Odebrałam dziś wynik na toksoplazmozę - nie jestem na nią chora. Próbowalam lekarza od chorób pasożytniczych przekonać do zrobienia takze innych badań bo przeciez jesli to pasozyt to niekonieczie toxoplasma gondii. Ale on mi powiedział ''w polskiej strefie klimatycznej pasozyty sa niegrozne dla zycia wiec nic nie bedziemy robic'' i do widzenia. Przepisałam się do tego drugiego bo juz nie wytrzymałam ignorancji tego pierwszego. On ma trochę dluższe terminy, trudno. Takze 20 lutego ten od chorób pasożytniczych. Chcialam sie przepisac tez do drugiej dermatolożki, ale ona ma terminy dopiero na marzec :/. Więc zostanę u tej póki co.
Pojutrze onkolog i wynik biopsji. Spróbuję przekonać onkologa do skierowania na USG węzłów potylicznych i zausznych - czyli tych co mnie najbardziej martwią w tym tego twardego, zausznegoi tego z guzkiem pod spodem. Jeśli USG wykaże że sa odczynowe to się mocno uspokoję i przestanę aż tak brać pod uwagę zz.

MAgda

05.02.2014 21:14

Odpowiedz

Od tygodnia zażywam 3 gramy spiruliny dziennie i mimo odstawienia sterydu swędzenie etc. nie wraca do tego od wczoraj dokuczliwie boli mni węzeł prawy zauszny - ten twardy i ten guzek pod prawym potylicznym.

Magda

09.02.2014 18:12

Odpowiedz
http://zapytaj-farmaceute.blogspot.com/2012/06/protopic-czy-na-pewno-bezpieczniejsza.html
Warto przeczytać. Polecano mi tutaj protopic i elidel, a okazuje się, że udowodniono ich właściwości determinujące chłoniaki.

dziubas

09.02.2014 19:29

Odpowiedz

O 19:12, dnia 2014-02-09 Magda napisał(-a):

http://zapytaj-farmaceute.blogspot.com/2012/06/protopic-czy-na-pewno-bezpieczniejsza.html

Warto przeczytać. Polecano mi tutaj protopic i elidel, a okazuje się, że udowodniono ich właściwości determinujące chłoniaki.

Oj, Magda, Magda...

może poczytaj trochę nt tej maści na stronach anglojezycznych, co???na ok 20tys. pacjentów będących w programie badawczym tylko u 3 czy 2 wystąpił nowotwór. Ile to procent???Chyba jeszcze za mało wiesz na temat chrób skóy (alergii, atopii, azs czy innych)przy którch (jeśli chodzi o twarz)protopic jest jedynym wyjsciem.

Proszę Cię nie strasz, nie strasz...poczytaj trochę, zasięgnij porad dobrych specjalistów a wtedy wklej linka do leku, który "moze stymulować chłoniaki"...Stosuj dalej na twarz jeden z najciężych sterydów (elosone), mam nadzieję, że się jaskry nie nabawisz!!!

Pozdrawiam!

tulipanek

10.02.2014 20:43

Odpowiedz
Magda.....ja mam bardzo podobne objawy co Ty, prawie ze identyczne bo powiększony mocno węzeł potyliczny z prawej strony plus powiększony węzeł szyjny tez z prawej strony a obok niego guzek maly. Świąd szyji najbardziej dokuczliwy po spoceniu się a także świąd głowy (najmocniej w nocy i z rana). Panikuje troszke a badania bede mogla zrobic dopiero za tydzień. Ostatnie badania krwi pol roku temu w normie tylko ze nie badalam OB. Wczesniej OB bywało w granicach 12-20.

Czy u Ciebie cos więcej się wyjaśniło?

Magda

11.02.2014 19:09

Odpowiedz

Oj, Magda, Magda...

może poczytaj trochę nt tej maści na stronach anglojezycznych, co???na ok 20tys. pacjentów będących w programie badawczym tylko u 3 czy 2 wystąpił nowotwór. Ile to procent???Chyba jeszcze za mało wiesz na temat chrób skóy (alergii, atopii, azs czy innych)przy którch (jeśli chodzi o twarz)protopic jest jedynym wyjsciem.

Proszę Cię nie strasz, nie strasz...poczytaj trochę, zasięgnij porad dobrych specjalistów a wtedy wklej linka do leku, który "moze stymulować chłoniaki"...Stosuj dalej na twarz jeden z najciężych sterydów (elosone), mam nadzieję, że się jaskry nie nabawisz!!!

Pozdrawiam!

Nie zmienia to faktu, że dowiedziono iż czasem może powodować powstanie chłoniaka. Rozumiem brać jakiś lek mogący powodować nowotwór niezłośliwy, ale złośliwy? A sterydu juz od czasu gdy mi go tu odradziliscie, nie biorę, smaruje tylko maścią linoeparol i jest w miarę dobrze. Zaczęlam tez zażywac spiruline w dawce 3 g/dzien, może ona też ma na to jakiś wpływ. Za to węzły wychodzą nowe, z tyłu głowy po prawej stronie i jeden nad obojczykiem po lewej.

7 marca mam kontrolę u onkologa wraz z USG (muszę spejcalnie wygolić włosy w tych miejscach gdzie mam węzły potyliczne i zauszne powiększone :(). Jutro idę do laryngologa (z polecenia rodzinnej, sama tego nie chciałam), pojutrze do dermatologa (dermatolog sam kazal mi sie zapisac na za miesiac), a w przyszlym tygodniu do parazytologa. Teraz idę do innego, moze on zleci wiecej badan, na inne pasozyty niz Toxoplasma gondii i cos sie wyjasni. Wciaz bardziej skłaniam sie ku temu, ze to pasozyt, ale póki nie mam pewnosci, to zz nadal nie wykluczam.

Asowa

11.02.2014 20:31

Odpowiedz

O 20:09, dnia 2014-02-11 Magda napisał(-a):

Oj, Magda, Magda...

Pozdrawiam!

Nie zmienia to faktu, że dowiedziono iż czasem może powodować powstanie chłoniaka. Rozumiem brać jakiś lek mogący powodować nowotwór niezłośliwy, ale złośliwy?

A jakie nowotwory niezłośliwe mogą wywoływać leki?

Wiesz, ogólnie samo życie to jedno wielkie ryzyko zachorowania;)

Magda, masz poczucie humoru, nie ma co;)

Na większości leków piszą, że może powodować białaczkę, nawet sporo antybiotyków tak ma;)

Wystarczy pomyśleć dlaczego producenci tak piszą.

A sterydu juz od czasu gdy mi go tu odradziliscie, nie biorę, smaruje tylko maścią linoeparol i jest w miarę dobrze. Zaczęlam tez zażywac spiruline w dawce 3 g/dzien, może ona też ma na to jakiś wpływ. Za to węzły wychodzą nowe, z tyłu głowy po prawej stronie i jeden nad obojczykiem po lewej.

7 marca mam kontrolę u onkologa wraz z USG (muszę spejcalnie wygolić włosy w tych miejscach gdzie mam węzły potyliczne i zauszne powiększone :(). Jutro idę do laryngologa (z polecenia rodzinnej, sama tego nie chciałam), pojutrze do dermatologa (dermatolog sam kazal mi sie zapisac na za miesiac), a w przyszlym tygodniu do parazytologa. Teraz idę do innego, moze on zleci wiecej badan, na inne pasozyty niz Toxoplasma gondii i cos sie wyjasni. Wciaz bardziej skłaniam sie ku temu, ze to pasozyt, ale póki nie mam pewnosci, to zz nadal nie wykluczam.

dziubas

11.02.2014 21:03

Odpowiedz
No to mnie do reszty rozbawiło...
rozumiem brać lek, który powduje nowotwór niezłośliwy, ale złośliwy???
A wiesz, ze ekspzycja na światło słoenczne u ludzi może doprowadzić do rozwoju czerniaka???chłoniak to przy nim pikuś...może odrazu lepiej zamknąć się w domu, nie leczyć i umierać...a wiesz, że hemia czy roadioterapia też nie jest obojętna i ma dużo skóków ubocznych???nawet witaminy sztuczne je mają.

Wiesz, myślę, ze gdybyś naprawdę miała ostry wysyp na twarzy (czego Ci nie życzę)to olałabyś tę ulotkę i sięgnęła po protopic.

Coś wysianana jesteś tymi węzłami. Po obu stroach przepony....myślę, ze gdyby to była zz to już mega zaawansowana.