Ziarnica.pl
← Wróć do działu Czy mam ziarnicę?
Czy mam ziarnicę?

powiększone węzły chłonne podżuchwowe, obojczykowe, pod pachami i w pachwinach??

Autor: anna79 • 08.01.2008 12:35 • 120 odpowiedzi

Kamila

21.07.2011 17:38

Odpowiedz

Przyczyny powiększonych wezłów chłonnych może być różna

polecam ten artykuł :

http://twojdoktor.info/artykul.php?artid=30_Powiekszone_wezly_chlonne

O 13:35, dnia 2008-01-08 anna79 napisał(-a):

Proszę o pomoc. Od około dwóch tygodni miałam powięszkone 2 węzłu obojczykowy i pachwinowy. Teraz mam powiększone około żychwowe, obojczykowe, pod pachami i w pachwinach, czyli te które mogę wyczuć. Nic mi nie jest nic mnie mnie boli, węzły także.

Wyniki krwi:

OB 8/18mm, HGB 10,6 g/DL, RBC 3,71 10^6/uL, HCT 31,2%, WBC 4,8 10^3/uL, PLT 21110^3/uL, MPV 7,0 fl, MCV 84 fL, MCH 29Pg, MCHC 34,0 g/Dl, LYM% 40%, MID% 8%, GRA% 52%

Zdjęcie klatki piersiowej zdaniem lekarza rodzinnego okoprócz widocznych zwapnień (po jakimś zapaleniu opłucnej???nie przechodziłam). Dostałam antybiotyk mam się zgłosić po 10 dniach w celu sprawdzenia czy węzły się zmniejszyły.

I teraz nie wiem., bo nie uspokaja mnie to ani trochę. Ostatnio szybko się męczę. Szybki spacer, wejście po schodach kończą się brakiem oddechu. Jak czytam to o czym piszecie to się podłamuję. proszę doradźcie coś, gdzie mam udzerzyć będę wdzięczna. życzę zdrówka najwięcej ile się da

elaaa

05.09.2011 16:29

Odpowiedz

O 09:57, dnia 2010-10-02 Baldi napisał(-a):

O 02:42, dnia 2010-10-02 qanti napisał(-a):

Jesli Baldi wyrazi zgode, podaję adres forum dla "plusiaków" , posiadający dział dla "hivofobów" ;) http://free4web.pl/3/?55537 . Można się doczytac i dopytac na wszelkie sposoby nt. zakazenia oraz testów HIV:)

spoko, raz na ruski rok mozna frikom cos zaproponowac =)

Ty Tomek masz ewidentnego minusa :)I hivofobie ;)

a gdyby sie okazalo, ze jednak ma plusa to zapraszam go tutaj: http://positivesdating.com/ - portal randkowy dla dodatnich :D

BAldi proszę odpowiedz mi czy węzeł powiększony pod brodą może być od zęba, przy którym zebrała się ropa??I czy skóra moze wtedy swędziec? Bo mnie swędzi!!

baldi

17.09.2011 06:54

Odpowiedz

O 18:29, dnia 2011-09-05 elaaa napisał(-a):

BAldi proszę odpowiedz mi czy węzeł powiększony pod brodą może być od zęba, przy którym zebrała się ropa??I czy skóra moze wtedy swędziec? Bo mnie swędzi!!

moze :)

asia

01.10.2011 05:59

Odpowiedz

hej mam taki problem!Jakiś miesiąc temu dopadło mnie coś w rodzaju grzybicy skóry,czerwone plamy, nie łuszczące ale sedzące w okolicy łopatki,okay poszłam do dermatologa-przepisał maść pomogło,choć jeszcze to leczę.Od jakiegoś tygodnia zauważyłam dwa małe guzki,twarde,nieruchome,nieboloce w okolicy szyi,po obu stronach-prawej i lewej, na linii włosów.Co to moze byc?

Ania

04.12.2011 14:36

Odpowiedz
witam,

tydzien temu pojawil sie u mnie pierwszy guzek przy zuchwie, dzien pozniej kolejny przy uchu, ale nie na szyi tylko tak jakby w okolicach policzka. od wczoraj wyczuwam trzeci guzek zaraz przy tym pierwszym. wszytskie sa twarde i nieruchome. Od jakis 2 tyg mam kaszel, ale zadnego kataru, temperatury itd. Dodatkowo, nie wiem czy to moze miec z tym zwiazek od mniej wiecej poltora tygodnia mam takie dziwne mrowienie / laskotanie na glowie (nie na calej tylko w konkretnym obszarze). Na poczatku myslalam, ze to wszawica, ponewaz pracuje w szkole i akurat u nas panowala, ale to nie bylo swedzenie tylko takie wlasnie dziwne laskotanie. Do tej pory to nie ustalo, teraz mam obolala skore w tym miejscu od drapania, bo za kazdym razem keidy czuje to laskotanie wydaje mi sie, ze cos mi po tej glowie chodzi i probuje to 'sciagnac'. Wszy to na pewno nie sa. Oczuwalam tez dziwne swedzenie na twarzy, ale mam wrazenie, ze nieco ustalo. Jestem po morfologii z rozmazem, jutro odbieram wynik i ide znowu do rodzinnego. czy takie badanie pokaze czy cos sie dzieje? Czy powinnam sie domagac u lekarza jakis badan bo ostatnio troche o zbagatelizowal, szczegolnie to mrowienie na glowie.

pozdrawiam,
Ania

jagna30

13.03.2012 20:06

Odpowiedz
Piszę bo nie wiem jak to jest do końca z tymi węzłami...a więc u mnie zaczęło się od usunięcia 2 włókniaków z szyji,metodą elekrokoagulacji więc rana jakby nie było poparzeniowa...tydzień potem wymacałam niedaleko od ranek (jedna przy drugiej) powiększony węzeł,nie pytajcie czy miałam go wcześniej bo pojęcia nie mam,jest dosyć płytko pod skórą,u nasady szyi ale nie jest to węzeł nadobojczykowy (wg dwóch radiologów) po drugiej stronie w tej samej lokalizacji mam podobny ale o połowę mniejszy.
Byłąm dwukrotnie w przeciągu dwóch miesięcy na usg i węzeł ten jest ponoć odczynowy,niepodejrzany o prawidłowej budowie,zmniejszył się z 9mm na 7mm albo jest to granica błędu usg (za pierwszym razem inny sprzęt i inny lekarz)...zaliczyłam też onkologa który kazał mi go nie macać (węzła oczywiście ;)) i zapomnieć bo taki węzeł to maleństwo,on ma trzy razy większe i że to na pewno nie jest sprawa onkologiczna,jak czytam to taka postawa to zadna nowość...
Jako że choruję na nerwicę lękową (żeby zaraz nie było linczu nadmienię iż oczekuję na terapię-terminy..?) zrobiłam na włąsną rękę usg brzucha i rtg płuc,oba wyniki w porządku,jedynie na opłucnej niewielkie zrosty ale to podobno nie ma żadnego związku,znowu mam się nie martwić...
Moje pytanie...czy mogę być spokojna?
Czy kontrolować tylko ten węzeł czy nalegać na wycięcie? Zarówno onkolog jak i internista zgodnie twierdzą że tak małego węzła mi nie wytną bo nie ma potrzeby...

Dziękuję z góry za wszystkie odpowiedzi :)
Zdrówka życzę i pozdrawiam serdecznie Baldiego-Twój blog jest fenomenalny :)

jagna30

13.03.2012 20:09

Odpowiedz

acha,byłabym zapomniała...wyniki krwi książkowe,crp-1, czynnik reumatoidalny idealny,tarczyca w porządku (w badaniu tsh i usg)

mikee80

14.03.2012 09:57

Odpowiedz

wszystko wskazuje na to że jesteś zdrowa. czego chciec wiecej :)

Asowa

14.03.2012 12:52

Odpowiedz

O 10:57, dnia 2012-03-14 mikee80 napisał(-a):

wszystko wskazuje na to że jesteś zdrowa. czego chciec wiecej :)

mikee mądrze prawi;)

Jesteś zdrowa, nie masz powodu do niepokoju;)

jagna30

14.03.2012 14:04

Odpowiedz
Dziękuję Wam pięknie :) Chociaż muszę przyznać że jako osobie cierpiącej na nerwicę ciężko przejść do porządku dziennego mając na uwadze fakt iż ten węzełek-mimo że mały-cały czas sobie tam siedzi i prawdopodobnie zostanie...
Zdrówka życzę wszystkim :)

przemas

26.06.2012 15:41

Odpowiedz
mam od pol roku powiekszone wezly chlonne podżuchwowe, na poczatku byly dosc spore i takie sie utrzymywaly, po niedlugim czasie wykrylem u siebie guzka w intymnym miejscu, spodziewalem sie ze to nowotwor, ale na szczescie androlog wykluczyl nowotwor i postawil diagnoze nasieniaka.
Nie mniej jednak martwia mnie wezly chlonne pod moja zuchwa, czasem sa wieksze a czasem mniejsze ale nie znikaja nigdy...to juz 6 miesiac a ja nie bylem z tym u lekarza, czas bedzie to sprawdzic. Przy powiekszonych wezlach wystepuje u mnie tez oslabienie, zmeczenie, nadmierna potliwosc ( jakos sobie z tym radze ) Mam 21 lat, ciekawe czy to cos powaznego, jak myslicie?

przemas

26.06.2012 15:43

Odpowiedz

aa zapomnialem dodac ze ostatnimi czasy schudlem, mam 170 wzrostu i waze 49 - 50 kg, zawsze bylem szczuply ale nigdy az tak...

Asia86

27.06.2012 13:58

Odpowiedz

O 17:43, dnia 2012-06-26 przemas napisał(-a):

aa zapomnialem dodac ze ostatnimi czasy schudlem, mam 170 wzrostu i waze 49 - 50 kg, zawsze bylem szczuply ale nigdy az tak...

O.. witaj chudzielcu ;) 50 kg przy wzroście 170 cm to normalnie patyczek... ja mam 160cm i waże 53 kg... dołujesz mnie :))) muszę schudnać :))))

Zdecydowanie odwiedź lekarza internistę i sprawdź co się dzieje, ale nie zakładaj nic złego z góry, bo stracisz nerwy niepotrzebnie:)

Zbadaj też swoje ząbki ,w końcu podżuchwowe węzły powiększają się głównie od problemów z uzębieniem (i przeziebień itd...) :)

michal

09.07.2012 08:08

Odpowiedz

jak to nasieniaka? nasieniak to rak jądra i raczej przez androloga na podstawie pomacania nie można czegoś takiego stwierdzić. idź na usg jądra i do urologa - jak najszybciej!!!

rztrkfeksf

14.03.2013 13:35

Odpowiedz

acydg{jbsojdb, http://www.koegdqetzb.com zieoqjhmtl

hmaitmoblq

14.03.2013 15:14

Odpowiedz

itqyv{jbsojdb, http://www.jlscvzgowz.com cexrsyptfj

BNvTxPriBDouHQa

23.03.2013 06:34

Odpowiedz

Coronel, isso e9 tudo pra tentar devasir o foco. O pingue7o pensando que tem 237% de aprovae7e3o, tenta a todo custo manter a "Titanic" no cargo. Ela teve a sua pior semana desde que assumiu a presideancia. Te1 doidinha pra pedir pra cagar e ir embora. E la nave va... pro fundo do mar.Dias piores vire3o, ainda neste vere3o, os que sobreviverem vere3o.

zDKrWQMFdyuEcddDSvf

25.03.2013 10:37

Odpowiedz

Coronel, imagine a cena: Lula pega a Veja pra dar uma ohdlaa e vea a deledcia que os "companhearo" te3o trae7ando. Nisso, ele olha pro lado e le1 este1 Dona Marisa. Xf4, Capeta!!! Moral da histf3ria: o cachaceiro e9 levado e0s pressas pro Sedrio-Libaneas com fortedssimas dores nos dois cotovelos.

FrcJFfsawYmYgm

25.03.2013 14:28

Odpowiedz

Holaa nif1oss!! estuvieron baabarrss las canciones locas del viernes, pero no las puedo volver a escuchar!! no estan para reproducirlas! un saludo a todos.. en especial a Berta que me acepte en el Facebook que me tiene hace 2 meses en espera!!! ajajaja

zdezorientowany

04.03.2014 12:36

Odpowiedz
witam wszystkich serdecznie..
mam male pytanie i gdybyscie mogli i umieli mi cos podpowiedziec bylbym bardzo wdzieczny..
mianowicie od poltora roku mam powiekszone wezly chlonne pod zuchwa,czasem pobolewaja czasem nie..mam wrazenie ze sa twarde ale przesuwaja sie pod reka..napisze wynik ugs:
slinianki przyuszne,podzuchwowe prawidlowej wielkosci i echogenicznosci.Wezly chlonne szyi: obustronnie,w okolicach podzuchwy widoczne, liczne (po str prawej co najmniej cztery,po lewej trzy),powiekszone )po str prawej najwiekszy ok 4x1cm,po lewej 3x 0,8cm) podluzne,sonograficznie prawidlowe,w bad.kol.doper o prawidlowym wzorcu unaczynienia.
dodam,ze mniej wiecej od tego czasu mam w gardle gronkowca zlocistego i zawalone migdaly... ASO 270 gdzie norma jest do 200... czy takie wezly w taki czasie tzn utrzymujace sie sa objawem do niepokoju?? bardzo dziekuje za odp