Ziarnica.pl
← Wróć do działu Czy mam ziarnicę?
Czy mam ziarnicę?

czy to moze byc ziarnica?

Autor: ogonkowa • 09.06.2014 19:49 • 204 odpowiedzi

ogonkowa

24.06.2014 05:20

Odpowiedz

Ogolnie moja BAC byla pod kontrolą usg, nie wiem czy każda jest. Wokół było z 3 lekarzy. Mówili, że węzły ewidentnie wyglądają na zapalne. Jak wróciłam do domu to mama powiedziała, że to pewnie przez stres te "prawie omdlenie", ale ja tak naprawdę wcale się nie stresowałam, podeszłam do tego całkowicie na luzie, a jak wyszłam z gabinetu to musiałam od razu usiąść, bo bym padła na ziemie. :)

To mialasc cienkoiglowa ? bo z usg to podobno przy takiej biopsji jest, a to u mnie bylo wszystko. z nerwów przez bol.

Skoro ropa Ci się sączy nadal to dobry znak. A kupiłaś octenisept? Jeżeli nie to naprawdę polecam, później przyda się do wszystkiego tak naprawdę. Pryszcz po dezynfekcji octetiseptem znika niemal od razu. :)

wiem wiem ze dobry znak ale caly czas jest tam ten podejrzany wezel zatarta zatoka hypoechogeniczna . nic nie mam takiego ja woda utleniona przemywam, a tam gdzie zrobily mi sie odparzenie od plastrow pryskam opatrunkiem,

Co do egzaminów - trzymam kciuki. Ja w piątek odbieram wyniki matury i mam nadzieje, że dostanę się na studia medyczne. :)

no to w piatek stresujemy sie razem :)

Karolina

24.06.2014 10:01

Odpowiedz
Tak, miałam cienkoigłową, trzy cienkoigłowe. :) Z lewej i prawej pachy i z szyi. Za 10 dni wyniki.

W ogóle sączy mi się krew nadal z wklucia na szyi... Teraz ściągałam opatrunek i wyrwałam sobie tyle włosów :D Prawie jak przy depilacji woskiem.

ogonkowa

24.06.2014 12:35

Odpowiedz

O 12:01, dnia 2014-06-24 Karolina napisał(-a):

Tak, miałam cienkoigłową, trzy cienkoigłowe. :) Z lewej i prawej pachy i z szyi. Za 10 dni wyniki.

to krótko na wynik czekasz :) ja juz bez szwów wyczekalam sie prawie 3 godziny

W ogóle sączy mi się krew nadal z wklucia na szyi... Teraz ściągałam opatrunek i wyrwałam sobie tyle włosów :D Prawie jak przy depilacji woskiem.

a no boli jak zrywa sie opatrunek , heh no masz darmową depilacje ;d

ogonkowa

27.06.2014 12:31

Odpowiedz
Nika_kg, wiesz juz cos?

Dzwonilam dzis do przychodni bo mialy byc wyniki, rozmawilam z lekarzem powiedzial ze jest tylko z posiewu wynik i z tam wyszlo ze jest to gronkowiec to juz wiem skad ta ropa, tylko gdzie ja sie tym zarazilam :/ , lekarz powiedzial ze mam poczekac na badanie histopatologiczne pobranego wezla bo w usg nie ciekawe sa te wezly :/ we wtorek bede wiedziec wiecej

Karolina

27.06.2014 13:19

Odpowiedz
Ogonkowa, jak tam matura? :)

A co do badania hist-pat., a raczej wyników to normą jest, że zawsze się przeciąga. Znam przypadki, gdzie ludzie czekali miesiąc, a nawet ponad na wynik.

ogonkowa

27.06.2014 13:47

Odpowiedz

O 15:19, dnia 2014-06-27 Karolina napisał(-a):

zdane matma najgorzej a u Ciebie jak tam?

A co do badania hist-pat., a raczej wyników to normą jest, że zawsze się przeciąga. Znam przypadki, gdzie ludzie czekali miesiąc, a nawet ponad na wynik.

wiem bo ja mialam czekac dwa tygodnie ale jak bylam na ściągnięciu szwów to powiedzial zebym zadzwoniła dzis, Teraz zastanawiam sie gdzie ja tym sie zarazilam bo nikt z mojego otoczenia nie ma tego ale w marcu bylam w szpitalu i moze tam

Karolina

27.06.2014 14:11

Odpowiedz

O 15:47, dnia 2014-06-27 ogonkowa napisał(-a):

O 15:19, dnia 2014-06-27 Karolina napisał(-a):

zdane matma najgorzej a u Ciebie jak tam?

wiem bo ja mialam czekac dwa tygodnie ale jak bylam na ściągnięciu szwów to powiedzial zebym zadzwoniła dzis, Teraz zastanawiam sie gdzie ja tym sie zarazilam bo nikt z mojego otoczenia nie ma tego ale w marcu bylam w szpitalu i moze tam

A dobrze, biologia 90%, chemia 85, więc marzenie spełnione :)

Możliwe, że zaraziłaś się w szpitalu, ale wielu ludzi w ogóle nie ma objawów zarażenia gronkowcem, więc równie dobrze mogłaś się zarazić np. poprzez picie z jednej butelki z kimś. ;)

Nika_kg

28.06.2014 10:54

Odpowiedz

Hej dziewczyny  Super gratuluje zdanej matury i to na super poziomie Karolinka tym bardziej z takich przedmiotów. Ja zdawałam dokładnie 9 lat temu :D i po studiach też już jestem parę lat  Ogonkowa czy gronkowiec może powodować powiększenie węzłów chłonnych w Twoim przypadku? Bliżej niż dalej poznania prawdy jesteście  U mnie doszedł suchy kaszel, najgorszy przy położeniu się spać wieczorami ;/ ok. 2 miesiecy temu też mi doskwierał ale po tygodniu ustapił. Pogoda się dziś zepsuła i czuje się do bani. Dziewczyny czy to możliwe żebym musiała czekać miesiąc czasu na wizytę w poradni chirurgii onkologicznej? Żałuję, że nie poszłam od razu do onkologa wrrrr

Karolina

28.06.2014 11:41

Odpowiedz

O 12:54, dnia 2014-06-28 Nika_kg napisał(-a):

Hej dziewczyny  Super gratuluje zdanej matury i to na super poziomie Karolinka tym bardziej z takich przedmiotów. Ja zdawałam dokładnie 9 lat temu :D i po studiach też już jestem parę lat  Ogonkowa czy gronkowiec może powodować powiększenie węzłów chłonnych w Twoim przypadku? Bliżej niż dalej poznania prawdy jesteście  U mnie doszedł suchy kaszel, najgorszy przy położeniu się spać wieczorami ;/ ok. 2 miesiecy temu też mi doskwierał ale po tygodniu ustapił. Pogoda się dziś zepsuła i czuje się do bani. Dziewczyny czy to możliwe żebym musiała czekać miesiąc czasu na wizytę w poradni chirurgii onkologicznej? Żałuję, że nie poszłam od razu do onkologa wrrrr

Ja maturę też już dawno zdawałam, 5 lat temu, w tym roku skończyłam studia. :) To był ostatni dzwonek na napisanie dodatkowych przedmiotów, później musiałabym zdawać wszystko znowu. Dzięki, sama jestem zdziwiona, że tak dobrze poszło, raczej liczyłam na mniej, bo raczej nie poświęciłam zbyt wiele czasu na naukę. :)

Co do terminu to niestety możliwe. Ale ja myślę, że tak naprawdę ze strony układu limfatycznego nic Ci nie jest, w końcu węzły masz o prawidłowej budowie. :)

Nika_kg

28.06.2014 11:52

Odpowiedz

Aaa nie wiedziałam, ze po paru latach można zdawać inne przedmioty dodatkowo :) fajnie. Ja to bym chciała pójść w końcu do pracy ale juz wole przebadać się do końca. Może i węzły są ok a ta golka to jakis kaszak? No nic zobaczymy, może skończy się na nerwicy

Karolina

28.06.2014 11:56

Odpowiedz

O 13:52, dnia 2014-06-28 Nika_kg napisał(-a):

Aaa nie wiedziałam, ze po paru latach można zdawać inne przedmioty dodatkowo :) fajnie. Ja to bym chciała pójść w końcu do pracy ale juz wole przebadać się do końca. Może i węzły są ok a ta golka to jakis kaszak? No nic zobaczymy, może skończy się na nerwicy

Do 5 lat można, a później trzeba pisać całą maturę, choć i tak liczy się lepszy wynik, także dziwny wymysł. :) Ja mam założoną własną działalność gospodarczą, także o prace się nie martwie. Z jednej strony bardzo fajnie, bo spore pieniądze i sama jestem sobie szefem, a z drugiej jak np. mam jakiś gorszy okres to ciężko się zmobilizować do pracy, bo nikt nie stoi nad głową i niejednokrotnie mam gorsze miesiące finansowo przez to. :)

Nerwica nic fajnego, więc się nie nakręcaj. Potrafimy sobie wmówić milion objawów. :) Możesz ewentualnie popytać w innych przychodniach, gdzie jest gabinet chirurga onkologa czy może udałoby się zapisać wcześniej.

ogonkowa

28.06.2014 13:00

Odpowiedz

tak gronkowiec może powodowac powiekszone wezly chlonne ale mam czekać na wycinek bo mam podejrzane węzły , Jak czytalam o gronkowcu to duzo osob opisuje ze pier maja duze zmiany skorne cale szczęście nic takiego nie mam .Tak juz blizej prawdy mam nadzieję ze we wtorek juz wszystko wyjasni sie .Co do wizyty u onkologa to tak jak widzę u mnie to na konsultacje przyjmuje kazdego kto przyjdzie i tego samego dnia zarejstruje sie ale ostatnio byla Pani ktora mowila ze od maja czeka na wizyte,.

a Juz myslalam ze Karolina to w moim wieku ale widze ze nie, matura tegoroczna z matmy masakra :/

Nika_kg

28.06.2014 13:45

Odpowiedz

O 15:00, dnia 2014-06-28 ogonkowa napisał(-a):

tak gronkowiec może powodowac powiekszone wezly chlonne ale mam czekać na wycinek bo mam podejrzane węzły , Jak czytalam o gronkowcu to duzo osob opisuje ze pier maja duze zmiany skorne cale szczęście nic takiego nie mam .Tak juz blizej prawdy mam nadzieję ze we wtorek juz wszystko wyjasni sie .Co do wizyty u onkologa to tak jak widzę u mnie to na konsultacje przyjmuje kazdego kto przyjdzie i tego samego dnia zarejstruje sie ale ostatnio byla Pani ktora mowila ze od maja czeka na wizyte,.

a Juz myslalam ze Karolina to w moim wieku ale widze ze nie, matura tegoroczna z matmy masakra :/

Karolina to super, że masz coś swojego a jaka branża jeśli mogę wiedzieć ?:) Co do nerwicy to ja miałam już kiedyś coś z nia do czynienia ale to ładnych parę lat temu i zachaczała o zaburzenia odżywiania i lęki, dochodziły do tego nerwobóle właśnie pod pachą. Co do onkologa to chyba zależy od szczęścia, no nic po niedzieli udam się osobiście. Słyszałam, że matura w tym roku poszła dużo gorzej niż w zeszłym roku. Ale ważna, że zdana no chyba, że wiąrzecie przyszłość z kierunkami ścisłymi :)

Karolina

28.06.2014 13:56

Odpowiedz

O 15:45, dnia 2014-06-28 Nika_kg napisał(-a):

O 15:00, dnia 2014-06-28 ogonkowa napisał(-a):

Karolina to super, że masz coś swojego a jaka branża jeśli mogę wiedzieć ?:) Co do nerwicy to ja miałam już kiedyś coś z nia do czynienia ale to ładnych parę lat temu i zachaczała o zaburzenia odżywiania i lęki, dochodziły do tego nerwobóle właśnie pod pachą. Co do onkologa to chyba zależy od szczęścia, no nic po niedzieli udam się osobiście. Słyszałam, że matura w tym roku poszła dużo gorzej niż w zeszłym roku. Ale ważna, że zdana no chyba, że wiąrzecie przyszłość z kierunkami ścisłymi :)

Ja akurat zdawałam maturę teraz, żeby iść na lekarsko-dentystyczny :) I się dostanę, bo wychodzi mi 175 punktów, a progi zazwyczaj to około 160. A jeżeli chodzi o branżę to typowo "humanistyczna", zajmuję się pisaniem prac wzorcowych. I faktycznie, poszła słabo, zazwyczaj nie zdaje 19% maturzystów, a w tym roku aż 29%. :)

Możesz pogadać z Panią z rejestracji i powiedzieć, że bardzo się martwisz, masz małe dziecko i spać nie możesz po nocach i czy by Cię "wcisnęła". :)

Nika_kg

28.06.2014 15:54

Odpowiedz

Ja akurat zdawałam maturę teraz, żeby iść na lekarsko-dentystyczny :) I się dostanę, bo wychodzi mi 175 punktów, a progi zazwyczaj to około 160. A jeżeli chodzi o branżę to typowo "humanistyczna", zajmuję się pisaniem prac wzorcowych. I faktycznie, poszła słabo, zazwyczaj nie zdaje 19% maturzystów, a w tym roku aż 29%. :)

Możesz pogadać z Panią z rejestracji i powiedzieć, że bardzo się martwisz, masz małe dziecko i spać nie możesz po nocach i czy by Cię "wcisnęła". :)

Ciekawy kierunek :) pewnie sporo nauki przed Tobą ale jeszcze raz gratuluje. Spróbuję troche pobrać na litosc najwyzej wygonią mnie do psychiatry :)

Karolina

30.06.2014 16:34

Odpowiedz

Ogonkowa masz wynik? :) Nika jak tam u Ciebie? Ja dziś odebrałam wyniki krwi do hematologa, nadal mam leukocytozę 14, ale spadło mi ob z 26 na 14, za to wzrosło mi crp z 3,5 na 5,7 wiec juz nie wiem o co chodzi. :) Miałam też ldh robione i jest ok, a w srode bedzie wynik proteinogramu i w srode mam wizyte.

ogonkowa

30.06.2014 16:59

Odpowiedz

jutro mam dzwonic i jak beda to pojade dopiero ale mam nadzieje ze beda . moze to jakaś infekcja bo cpr zawyczaj swiadczy o infekcji

Nika_kg

30.06.2014 17:04

Odpowiedz

O 18:34, dnia 2014-06-30 Karolina napisał(-a):

Ogonkowa masz wynik? :) Nika jak tam u Ciebie? Ja dziś odebrałam wyniki krwi do hematologa, nadal mam leukocytozę 14, ale spadło mi ob z 26 na 14, za to wzrosło mi crp z 3,5 na 5,7 wiec juz nie wiem o co chodzi. :) Miałam też ldh robione i jest ok, a w srode bedzie wynik proteinogramu i w srode mam wizyte.

Widzisz Ty masz leukocytozę a ja leukopenie :) dobrze, że OB spadło a CRP jest tylko trochę ponad normę. Zastanawiam czy moja leukopenia nie jest spowodowana stresem, wszystko mnie drażni. No i każdy w koło twierdzi, że na siłe szukam w sobie choroby a ja sobie tej gulki nad obojczykiem nie wypchałam bo niby jak. Nie mam nawet kiedy pójść do poradni onk. bo nie chce brać ze sobą dziecka więc poczekam te 2 tyg. Jutro póki co neurolog z powodu tego mojego kregoslupa szyjnego- mam nadzieje ze da skierowanie na jakies zabiegi ;]

Karolina

01.07.2014 00:37

Odpowiedz

O 19:04, dnia 2014-06-30 Nika_kg napisał(-a):

O 18:34, dnia 2014-06-30 Karolina napisał(-a):

Widzisz Ty masz leukocytozę a ja leukopenie :) dobrze, że OB spadło a CRP jest tylko trochę ponad normę. Zastanawiam czy moja leukopenia nie jest spowodowana stresem, wszystko mnie drażni. No i każdy w koło twierdzi, że na siłe szukam w sobie choroby a ja sobie tej gulki nad obojczykiem nie wypchałam bo niby jak. Nie mam nawet kiedy pójść do poradni onk. bo nie chce brać ze sobą dziecka więc poczekam te 2 tyg. Jutro póki co neurolog z powodu tego mojego kregoslupa szyjnego- mam nadzieje ze da skierowanie na jakies zabiegi ;]

Nika leukocyty teoretycznie z powodu stresu wzrastają, a nie się obniżają. Ja podejrzewam, że mam może leukocytoze przez papierosy, bo palę, a u palaczy jest wyższa - właściwie całe życie miałam leukocyty na poziomie 9-10, nawet jako dziecko, więc te 14 nie jest w moim przypadku aż tak straszne, może po prostu taka moja uroda, bo właściwie od 4-5 lat nie robiłam sobie morfologii, bo nie miałam potrzeby...

W każdym razie, co do Ciebie ja obstaję nadal, że to nic poważnego, bo węzły są prawidłowe i szczerze mówiąc na Twoim miejscu zainteresowałabym się bardziej tą leukopenią - może poszukała porady u innego hematologa? :)

Ogonkowa koniecznie daj znać! Ja w środę powinnam dostać wynik swojej biopsji.

Co do crp i tej infekcji to nic mi w sumie ostatnio nie jest, ale powiązałam to może z tą biopsją swoją, bo trochę mi się sączyły te ranki po wkłuciach, więc może z tego te crp lekko podwyższone, bo powstał drobny stan zapalny, a badania robiłam dwa dni po biopsji, a właściwie 1,5 dnia po, więc OB nie zdążyło wzrosnąć, a miałam je na poziomie 26 przez 3 miesiące i ani drgnęło. W każdym razie jestem jakoś w dobrym nastroju i przeczuwam, że to nic poważnego. :)

ogonkowa

01.07.2014 14:48

Odpowiedz

Dziewczyny Odetchnęłam z ulgą odebralam wyniki. Sa to wezly po toksoplazmozie z naciekami i tez jest podejrzenie choroby kociego pazura. Jesli wezly nie wchłoną sie to moge je usunąć pod narkoza troche przeszkadzaja, i mam kontrolować je co jakis czas bo na usg wychodzą nieciekawie. Cieszę sie ze to tylko to a nie zz. A mam pytanie czy wie ktos czy zwlokniale wezly moga stac sie grozne?