Nika_kg, w ciagu miesiąca spadlam 3 kg nie tak duzo ale przy moim wzroscie 46 kg to bardzo bardzo malo, Dla mie dentysta to teraz pikus :d
Karolina no jeszcze mam egzaminy zawodowe w poniedzialek ;d
co do saczka to doktor powiedzial ze nie bedzie bolec ściągnięcie ;)
u Ciebie tez sie wyjsni wszystko juz :)
a co do tych węzłów jeszcze lekarza bardzo zdziwiło ze ta ropa byla taka bez zapachu a jak wiadomo ropa ma specyficzny zapach, a czy np mogla to byc limfa jest wogole taka możliwość?
Nika_kg, w ciagu miesiąca spadlam 3 kg nie tak duzo ale przy moim wzroscie 46 kg to bardzo bardzo malo, Dla mie dentysta to teraz pikus :d
Karolina no jeszcze mam egzaminy zawodowe w poniedzialek ;d
co do saczka to doktor powiedzial ze nie bedzie bolec ściągnięcie ;)
u Ciebie tez sie wyjsni wszystko juz :)
a co do tych węzłów jeszcze lekarza bardzo zdziwiło ze ta ropa byla taka bez zapachu a jak wiadomo ropa ma specyficzny zapach, a czy np mogla to byc limfa jest wogole taka możliwość?
Niestety nie umiem za bardzo odpowiedzieć na Twoje pytanie. Jednak czy nie jest tak, że jeżeli do ropy nie dochodzi powietrze to ona nie ma brzydkiego zapachu? "Rozkłada" się dopiero jak ma dostęp tlenu, tak mi się wydaje.
A z czego egzamin? I planujesz iść na studia? :)
Ja jestem dziwna, bo bardzo lubie chodzić do dentysty :D Jak się zdarzy raz na sto lat, że mi leczy zęba (mam zaleczone 3) to lecze je bez znieczulenia i nie czuje zupełnie nic, ale ja mam bardzo wysoki próg bólu. :)
Jeszcze co do zębów to ostanio miałam usuwaną 8 na chirurgii szczękowej i bawiłam się świetnie :D jakkolwiek to brzmi ;)
Poza tym, wiecie co dziewczyny? Dziś postanowiłam, że jeżeli to wszystko okaże się czymś błahym to zapiszę się do banku dawców szpiku. Paradoksalnie, co prawda nie jestem chora, ale strach o życie sprawił, że zupełnie inaczej zaczęłam je postrzegać. :)
Nie wiem wlasnie jak jest to z ropą, z tego co zrozumialam to kolor miala jak mleko biale, no ale to też poszlo do badania to bede wiedziec co to .
technik żywienia :d (a pielęgniarka probowala wciskac mi jakies choroby z moja waga );d co do studiów musze poczekac na wyniki z matur chodzilam na te matury nieprzytomna ;(pozatym nir wiem co chciala bym studiowac
jak bylam mala mialam mleczaka wyrywanego oczywiście byla ropa i znieczulenie nie działało tak powstal moj uraz do dentysty :d a teraz chodzę i dorabiam u dentysty :d wiesz co pierwsze co sobie pomyslam to Masochista bez obrazy :) bo kto lubi chodzic do dentysty i miec z tego zabawe :d
Poza tym, wiecie co dziewczyny? Dziś postanowiłam, że jeżeli to wszystko okaże się czymś błahym to zapiszę się do banku dawców szpiku. Paradoksalnie, co prawda nie jestem chora, ale strach o życie sprawił, że zupełnie inaczej zaczęłam je postrzegać. :)
tez chcialam juz dawno oddawać kre i zapisac sie jako dawca szpiku ale kiedys mialam problemy z sercem ale juz od roku wszystko ok i jestem zdrowa ale nie chca i tak mnie przyjac no ze moze przyniose zaswiadczenie od kardiologa ktory uwaza ze moge oddawać krew ale on nie wypisze mi zaświadczenia . A po drugie mam niska wage i hemoglobine
Z tą zabawą to było tak, że trafiłam na studentów, którzy byli tacy śmieszni i zabawni, a i sam doktor był niesamowity i z ogromnym poczuciem humoru. Jak trzymał mnie szczypcami za ząb to musiał mnie uspokajać, bo się śmiałam. :D
Ja w tym roku kończe jedne studia i wybieram się na drugie, medyczne. :)
Ropa niekoniecznie musi być żółta, zawiesista, może być nawet taka żółto-przeźroczysta o konsystencji wody, więc wydaje mi się, że biała również może być. :) Może to była "szlachetna ropa" :P
"trzymał mnie szczypcami za ząb", ale wiadomo o co chodzi :)
ja myslam o kierunku cos zwiazne z pedagogika zawsze nie wiem czemu marzyła mi sie praca z dziećmi domy dziecka itp. ale stwierdzilam ze szybko siadla by mi psychika poniewaz na tym punkcie dzieci jestem bardzo wrazliwa i chyba nie umiala bym odciąć pracy od zycia osobistego. ale Narazie sprawdzam sie jako opiekunka do dzieci :d
a co do wezlow zaczynam byc spokojna, ale tez zastanawia mnie skad takie zapalenie by bylo zatoki gardlo uszy czyste , sama juz nie wiem
ja myslam o kierunku cos zwiazne z pedagogika zawsze nie wiem czemu marzyła mi sie praca z dziećmi domy dziecka itp. ale stwierdzilam ze szybko siadla by mi psychika poniewaz na tym punkcie dzieci jestem bardzo wrazliwa i chyba nie umiala bym odciąć pracy od zycia osobistego. ale Narazie sprawdzam sie jako opiekunka do dzieci :d
a co do wezlow zaczynam byc spokojna, ale tez zastanawia mnie skad takie zapalenie by bylo zatoki gardlo uszy czyste , sama juz nie wiem
Ja to dzisiaj wróciłam do żywych. Chociaż jakoś specjalnie się nie przejmowałam to zupełnie nie mogłam się skupić, przez co zaniedbałam pracę, sama sobie jestem szefem więc nikt mi nie stał nad głową i teraz praktycznie jestem bez grosza. Dzisiaj zebrałam już nowe zlecenia i od jutra startuję. :)
ja jeszcze musze wytrzymać dwa tygodnie na wynik .
Dziewczyny dajcie znac jak usg i wyniki :)
trzymam kciuki
Będzie dobrze :)
Moje wyniki krwi trochę się poprawiły. CRP z prawie 5 spadło do 1,5 :) Leukocyty podskoczyły z 2,9 na 3,7. A w rozmazie monocyty są podwyższone 0,44 (12%) przy normie 3-8 no i neu 1,78 (48,3) 50-70, ale myślę, że nie jest najgożej ale naczytałam się, że podwyższone monocyty świadczą np o ziarnicy ;] Zobaczymy co tam wykaże jutro usg :) staram się tym nie przejmować, miłego
a żadnych lekow nie przyjmowalas ktore moga zanurzyć wyniki krwi?
Moja krew tez prawie książkowa byla. Dzis bylam z siostra w przychodni u rodzinnego i doktora ktory wyslala mnie do hematologa pytala sie co i jak i powiedziala ze pozniej powinny jeszcze raz pobrac resztę calego wezla z calą torebka ;( i bardzo dziwila sie skad tam ropa byla bo daleko przedciez jest od migdalow czy zatok
Nika_kg, najgorzej panikowac .
Cześć dziewczyny :)
No ja jestem po USG, radiolog jednak zalecił biopsję, bo powiedział, że węzły są podejrzane dosyć, ale widział gorsze i okazywały się czymś błahym, ale sprawdzić nie zaszkodzi. Największy węzeł pod pachą mam 28mmx8mm, a jeszcze tydzień temu miał 0,5 mm, ale był okrągły, a teraz jest kształtem taki jak powinien czyli "fasolka", więc to trochę mnie uspokaja. W piątek idę do onkologa znowu, więc pewnie na poniedziałek będzie biopsja. :)
Nika to dobrze, że skoczyły Ci te leukocyty i crp spadło. A miałaś robiony rozmaz ręczny?
Karolina a biopsje bedziesz mieć cienkoigłowa?
Karolina a biopsje bedziesz mieć cienkoigłowa?
Teoretycznie tak mi wpisał radiolog (chyba, niestety nie dostałam wyniku do ręki, zostanie włożony do karty, więc dokładnie zobaczę go dopiero w piatek), ale będę się starała o wycięcie węzła.
Jak tam Twoja "rana"? Boli?
bo biopsja cienkoiglowa nie daje pewnego wyniku .
da sie wytrzymac, gorzej jak szarpne reka to wtedy boli
Nie przyjmowałam żadnych leków wcześniej poza ibupromami na bóle ale je odstawiłam bo ponoć strasznie niszczą szpik. Zaczęłam łykać kwas foliowy ale to od paru dni. Rozmaz :
neu 1,78 (48,3) 50-70 obniżone
lym 1,35 (36,7) 25-40
mono 0,44 (12) 3-8 podwyższone
eo 0,10 (2,7) 2-4
baso 0,01 (0,3) 0-1
eh dziewczyny dla pewności chcą wszystko sprawdzić. Dziwie się, że lekarz zalecił biopsję ale zapewne wie co robi. Dobrze, że nie musisz Karolina tak długo na wszystko czekać, ja jutro zrobię usg i też spróbuję do zwykłego onkologa-może bedzie szybciej niż do chirurga.
reszty wyników nie będę podawać bo są w porządku nawet płytki krwi :)
Nika_kg, wazne ze wogóle chca dalej kierowac i sprawdzac co to.
mi jeszce teraz doszla grzybica jamy ustnej po antybiotyku i musze to wyleczyc i znowu kolejny leki