Ziarnica.pl
← Wróć do działu Czy mam ziarnicę?
Czy mam ziarnicę?

czy to moze byc ziarnica?

Autor: ogonkowa • 09.06.2014 19:49 • 204 odpowiedzi

ogonkowa

12.06.2014 19:46

Odpowiedz
A czy zawsze wystepuja objawy? bo u mnie oprócz tych węzłów to nie mam zadnych takich objawow jedyne co to spadek masy 3 kg w ciagu miesiaca .
A mam jeszcze takie pytanie, wieczorami jak klade sie spac na lewym boku ( po tej stronir mam powiekszone wezly ) to ciezko mi sie oddycha tak jak by mnie cos przytykalo, czy wezly chlonne moga miec cos z tym cos wspólnego? czy np moze byc to od nerwów , na prawym boku oddychs mi sie dobrzr

Karolina

12.06.2014 19:56

Odpowiedz

Właściwie to nie mam żadnych objawów, prócz OB utrzymującego się od dwóch miesięcy na poziomie 26 i leukocytozy (wcześniej niestety dawno nie robiłam badania krwi, może z 5 lat?).

Karolina

12.06.2014 19:58

Odpowiedz

Kurde, źle przeczytałam, odebrałam to jako pytanie do mnie :) W każdym razie, z tego co wyczytałam na forum to nie. Wiele osób tutaj nie miało objawów wcale. Tak samo jest założony wątek na kafeterii. Tam dziewczyna też nie miała objawów, jedynie jeden węzeł 2 cm.

ogonkowa

12.06.2014 20:04

Odpowiedz

u mnie krew tez prawie dobra, ja swoje wezly wyczulam jak mial 2, 5cm przyjmowalam dwa antybiotyki razem przyjmowalam przez 4 tygodnie i nic nie pomoglo na dodatek w ciagu miesiaca powiększył sie o 2 cm :(

ogonkowa

12.06.2014 20:08

Odpowiedz

O 21:58, dnia 2014-06-12 Karolina napisał(-a):

Kurde, źle przeczytałam, odebrałam to jako pytanie do mnie :)

Bo to pytanie bylo do Ciebie ja tylko tak sie podczepilam moze ktos odpowie :)

Karolina

12.06.2014 20:10

Odpowiedz

Moje na szyi miały prawie 4 cm, po antybiotyku zmniejszyły się do około 1,5 cm, ale po antybiotyku równiez wyskoczyly mi węzły pachowe, okrągłe, o nieprawidłowej zatoce - choć pocieszające jest dla mnie to, że wyskoczyło mi pod pachami milion tych węzełków, wszystkie bolesne bardzo, z zaczerwienioną nad nimi skórą i po tygodniu w sumie większość zniknęła, zostały tylko pojedyńcze. W poniedziałek miałam kontrolne usg i taki wynik, a w srode miałam usg piersi i lekarka napisała pod badaniem (w związku z tymi węzłami w dołach pachowych), ze konieczna jak najszybsza wizyta u onkologa. Ogólnie to jestem też pod opieką hematologa, który powiedział na ostatniej wizycie, ze trzeba mnie zbadać pod kierunkiem chłoniaków i dostałam badania najpierw na LDH i proteinogram + oczywiscie standardowo morfologia, rozmaz, ob i crp.

ogonkowa

12.06.2014 20:26

Odpowiedz

Mi pierwsze pojawily sie pod pacha lew i tam najwieksze i chyba najbardziej podejrzane mam wszystkie opisane w pierwszym poscie. Mi hematolog pierwsze co zrobiła na toksoplazmoze wyszlo ze juz ja przechodzilam i na to dostałam specjalnie antybiotyk a i wyszla delikatna anemia brak zelaza w organizmie, dalej mam nadzieje ze to tylka ta toksoplazmoza daje takie efekty. Ja mialam wlasnie dzis wizyte u hematologa i jutro jade do onkologa omówić czy biopsja czy wycinek i kiedy

Karolina

12.06.2014 20:29

Odpowiedz

Ja też miałam robione badania na tokso, ale wyszło, że nie miałam. Szkoda, że nie zrobili mi też na mononukleoze.

ogonkowa

12.06.2014 20:34

Odpowiedz

O 22:29, dnia 2014-06-12 Karolina napisał(-a):

Ja też miałam robione badania na tokso, ale wyszło, że nie miałam. Szkoda, że nie zrobili mi też na mononukleoze.

a to są podobne objawy?

no mi tez o tym nikt nie mowil

Karolina

12.06.2014 20:36

Odpowiedz

Przy mononukleozie także powiększają się węzły chłonne. :) Choć nie wiem, czy utrzymuje się to przez tak długi okres czasu jak u Ciebie i u mnie :)

Karolina

12.06.2014 22:34

Odpowiedz

I znów mi wywaliło bolesne węzły pod pachami, z zaczerwienioną skórą. Rano jeszcze ich nie było. Właściwie to kilka godzin temu ich nie było, a teraz momentalnie się pojawiły...

ogonkowa

13.06.2014 12:12

Odpowiedz
zaczerwieniona skóra i górki robia sie tak samo jak podraznisz skore np po goleniu .
wlasnie wrocilam od onkologa w poniedziałek jade na wycięcie węzła w znieczuleniu miejscowym

Karolina

13.06.2014 12:42

Odpowiedz

O 14:12, dnia 2014-06-13 Ogonkowa napisał(-a):

zaczerwieniona skóra i górki robia sie tak samo jak podraznisz skore np po goleniu .

wlasnie wrocilam od onkologa w poniedziałek jade na wycięcie węzła w znieczuleniu miejscowym

Tak, tak - wiem to oczywiście. Ale goliłam się we wtorek ostatni raz. :)

I jak to będzie wyglądać? Tego samego dnia wracasz do domu?

ogonkowa

13.06.2014 13:43

Odpowiedz

I jak to będzie wyglądać? Tego samego dnia wracasz do domu?

Zabiegi wykonuje w przychodni ma oddzielne pomieszczenie, ale mnie zaprosił do szpitala na wycięcie wezla.

Przyjeżdżam w poniedziałek na 11 zabieg ze znieczuleniem miejscowym i odrazu moge wyjsc po zabiegu

Karolina

13.06.2014 13:59

Odpowiedz
No to dobrze, że sie ruszyło coś. :) Mam nadzieje, że wyjdzie na to, że to jednak nic poważnego.

Swoją drogą przeczytalałam na forum tyle historii, że tak naprawdę to może być wszystko, jak i nic. Nie wiem czy tutaj, czy na innym forum przeczytałam, że zrobili dziewczynie najpierw biopsje cienkoigłową i wyszło, że są komórki chłoniaka, później pobrali jej węzeł i okazało się, że tamten wynik był fałszywy i dziewczyna wcale nie była chora. :)

ogonkowa

13.06.2014 14:03

Odpowiedz

juz ktos pisal tutaj tak samo lekarz powiedzial biopsja cienkoiglowa nie do konca daje pewny wynik poniewaz wtedy pobierze sie tylko kilka komorek . A najlepsze jest wycięcie wezla

Karolina

13.06.2014 14:07

Odpowiedz

O 16:03, dnia 2014-06-13 Ogonkowa napisał(-a):

juz ktos pisal tutaj tak samo lekarz powiedzial biopsja cienkoiglowa nie do konca daje pewny wynik poniewaz wtedy pobierze sie tylko kilka komorek . A najlepsze jest wycięcie wezla

No tak, tyle że zazwyczaj działa to w jedną stronę, tzn. BAC moze nie wykryć chłoniaka. W druga strone chyba bardzo, bardzo rzadko. ;)

hm??

13.06.2014 15:02

Odpowiedz

Ogonkowa moge spytać skąd jestes? Szybko to idzie u Ciebie. Rozumiem, że do onkologa idziesz na nfz? U mnie najszybszy termin to był 2-3 tygodnie czekania.

ogonkowa

13.06.2014 15:34

Odpowiedz

O 17:02, dnia 2014-06-13 hm?? napisał(-a):

Ogonkowa moge spytać skąd jestes? Szybko to idzie u Ciebie. Rozumiem, że do onkologa idziesz na nfz? U mnie najszybszy termin to był 2-3 tygodnie czekania.

Ja leczleczę się u hematologa prywatnie w Tarnobrzegu bo państwo musialam czekać ponad dwa miesiace bo jest tylko jedna doktorka na najblizsze okolice i Ona wyslala mnie państwo na nfz do swojego męża chirurga-onkologa, konsultacje mialam w przychodni w Tarnobrzegu a zabieg w szpital w Nowej Dębie ma byc . Jest to województwo podkarpackie .

joasia

13.06.2014 15:40

Odpowiedz

O 17:34, dnia 2014-06-13 ogonkowa napisał(-a):

O 17:02, dnia 2014-06-13 hm?? napisał(-a):

Ja leczleczę się u hematologa prywatnie w Tarnobrzegu bo państwo musialam czekać ponad dwa miesiace bo jest tylko jedna doktorka na najblizsze okolice i Ona wyslala mnie państwo na nfz do swojego męża chirurga-onkologa, konsultacje mialam w przychodni w Tarnobrzegu a zabieg w szpital w Nowej Dębie ma byc . Jest to województwo podkarpackie .

Ogonkowa a wezly pod pacha wyczulas czy wywalilo Ci widocznie?