Ziarnica.pl
← Wróć do działu Czy mam ziarnicę?
Czy mam ziarnicę?

czy to moze byc ziarnica?

Autor: ogonkowa • 09.06.2014 19:49 • 204 odpowiedzi

Nika_kg

17.06.2014 20:19

Odpowiedz

O 21:56, dnia 2014-06-17 ogonkowa napisał(-a):

Nika_kg, wazne ze wogóle chca dalej kierowac i sprawdzac co to.

mi jeszce teraz doszla grzybica jamy ustnej po antybiotyku i musze to wyleczyc i znowu kolejny leki

Ojej i czym ją leczysz? Jak nie urok to ... ;/

Chwali się takich lekarzy którzy drążą cóż to może być i tak być powinno i najważniejsze, że czas oczekiwań na badanie/zabieg nie jest kilku miesięczny.

ogonkowa

17.06.2014 20:34

Odpowiedz

leczy sie to antybiotykiem ale nie chca narazie dawac mi kolejnego antybiotyku bo 4 tygodnie bralam w duzych dawkach. Narazie smaruje aftinem co jest dla dzieci na afty i nakladam papke wody z soda, jutro mam odebrać recepte na leki na to

Karolina

18.06.2014 07:13

Odpowiedz
Ja po antybiotyku ostatnio dostałam grzybicy pochwy, a nigdy takich problemów nie miałam - i ogólnie, ani też po antybiotyku, także to też dla mnie dziwne, muszę mieć osłabiony organizm. :)

Nika na ból bierz najlepiej paracetamol, on jest najbezpieczniejszy. Daj znać jak USG. :)

W piatek, tak jak mówiłam, będę walczyć raczej o wycięcie wezła, a nie o biopsję cienkoigłową. Nie mogę się doczekać wizyty u hematologa, bo moja Pani hematolog jak na razie okazała się osobą najbardziej kompetentną w moim odczuciu, a podsumowując wczorajszy wynik USG mam poczucie, że ta onkolog jednak trochę to zbagatelizowała. Jeszcze 2 tygodnie. :)

Nika_kg

18.06.2014 13:38

Odpowiedz
Pierwsze słyszę, żeby grzybicy dostać po antybiotykach no ale jednak ;/
Jestem po usg, wszystko w porządku i nie ma niepokojących powiększonych węzłów chłonnych, lekarz przyjrzał się również temu nadobojczykowemu i powiedział, że nie widzi tu niczego niepokojącego bo w ciele mamy setki węzłów i każdy z nich ma swoje normy a moje nie wyglądają na onkologiczne. Oby miał rację :) Ale i tak udam się do chirurga-onkologa. A 1 lipca do neurologa z tym moim kręgosłupem szyjnym :) Walczcie o swoje dziewczynki :) Ja znowu ogoliłam paszki maszynką i strasznie pieką ;/ wrrr

ogonkowa

18.06.2014 14:04

Odpowiedz
anytbiotyk zabija bakterie te zle ale długo stosowany niszczy i te dobre a ja bralam 4 tygodnie i to 3 razy dziennie.
to juz dobra wiadomosc ze nie sa podejrzane . Bylam dzis na ściągnięciu saczka i lekarz powiedzial ze mi te wezly zropnialy cale i moze byc od tej toksoplazmozy

Karolina

19.06.2014 12:47

Odpowiedz

Ogonkowa, przypomniały mi się właśnie tabletki do ssania na przy grzybicy jamy ustnej. Nazywają się chlorchinaldin, spróbuj. Są bez recepty, w granicach 10 zł. :)

ogonkowa

20.06.2014 06:46

Odpowiedz
ok dzieki :)
dziewczyny dostalam od znajomych krem fiolkowy velichencreme mam stosowac go na powiekszone wezly chlonne , ich dziecko mialo od urodzenia bardzo powiekszone wezly i ten krem pomogl :) zobaczymy warto stosowac napewno nie zaszkodzi a jescze ma piekny zapach :)
a jak tam wasze węzełki znikaja cos ? :) przy moich dalej jest wielka gora i caly czas spod szwów sączy sie ropa

Karolina

20.06.2014 07:48

Odpowiedz

O 08:46, dnia 2014-06-20 ogonkowa napisał(-a):

ok dzieki :)

dziewczyny dostalam od znajomych krem fiolkowy velichencreme mam stosowac go na powiekszone wezly chlonne , ich dziecko mialo od urodzenia bardzo powiekszone wezly i ten krem pomogl :) zobaczymy warto stosowac napewno nie zaszkodzi a jescze ma piekny zapach :)

a jak tam wasze węzełki znikaja cos ? :) przy moich dalej jest wielka gora i caly czas spod szwów sączy sie ropa

Moje, te co było widać na usg zniknęły, a wyskoczyły nowe, także... Nie wiem jak to będzie z biopsją, bo może wtedy akurat nie będzie ich wcale. Zaraz wychodze do lekarza. A gdzie ten krem można kupić?

Karolina

20.06.2014 07:49

Odpowiedz

Ok, znalazłam już. Drogi dość, 150 zł, ale może spróbuje. :)

Karolina

20.06.2014 09:50

Odpowiedz

Właśnie wróciłam. Dostałam skierowanie na BAC, ale 3 węzłów - pacha lewa, prawa i szyja. Byłam u innej Pani doktor i ona powiedziała, że jeżeli coś jest nie tak to na pewno wyjdzie przy trzech biopsjach, a nawet jeżeli nie wyjdzie to będziemy szukać dalej i później ewentualnie wyśle mnie do chirurga onkologa na wycięcie. W każdym razie z tego co widzę na zdjęciach z USG to te węzły nie są już takie złe jak były wcześniej, przez to wszystko nauczyłam się nawet interpretować USG. :)

ogonkowa

20.06.2014 10:46

Odpowiedz

troche drogi ale wydajny jest ja go dwa razy dziennie stosuje zobaczymy skoro juz pomogl komu to moze tez pomoze jak ta sa wezly od jakiegoś zapalenia . a zmiejszyly sie? ciekawa jestem co jest u Ciebie przyczyna tych pojawiających sie i znikających węzłów i to jeszcze w takich ilosciach .Bo moich jest pare ale duzych . A moze wiecie bo w niektórych miejscach kolo szwów i troche nizej z jednej strony wogole prawie nie czuje bolu moge szczypac sie i nie czuje mozliwe ze zostal np nerwik jakis delikatnie uszkodzony, bo raczej nie mozliwe zeby tyle jescze dzialalo znieczulenie, czy tak poprostu jest po wycieciu wezla

Karolina

20.06.2014 11:06

Odpowiedz

O 12:46, dnia 2014-06-20 ogonkowa napisał(-a):

troche drogi ale wydajny jest ja go dwa razy dziennie stosuje zobaczymy skoro juz pomogl komu to moze tez pomoze jak ta sa wezly od jakiegoś zapalenia . a zmiejszyly sie? ciekawa jestem co jest u Ciebie przyczyna tych pojawiających sie i znikających węzłów i to jeszcze w takich ilosciach .Bo moich jest pare ale duzych . A moze wiecie bo w niektórych miejscach kolo szwów i troche nizej z jednej strony wogole prawie nie czuje bolu moge szczypac sie i nie czuje mozliwe ze zostal np nerwik jakis delikatnie uszkodzony, bo raczej nie mozliwe zeby tyle jescze dzialalo znieczulenie, czy tak poprostu jest po wycieciu wezla

Ogonkowa, każde rozciecie skóry powoduje uszkodzenie nerwów. Czasami są one uszkodzone trwale, a czasami czucie wraca. Jezeli wróci to mogą się regenerować nawet do 2 lat i dopiero po tym czasie możesz odzyskać pełne czucie albo też nie odzyskasz go wcale.

Co do moich węzłów to te co były na usg takie duże, 3 cm prawie się pozmniejszały, niektóre zniknęły, ale wyskoczyły nowe. Także nie wiem jak to będzie z tą biopsją z pach :)

Karolina

20.06.2014 11:10

Odpowiedz

miało być bardzo się pozmniejszały, a nie prawie :)

Nika_kg

20.06.2014 16:24

Odpowiedz

To ciekawe Ogonkowa z tym kremem, tylko szkoda, że taki drogi. Karolina szacun za umiejętność interpretacji węzłów, ja sie jeszcze nie znam. A co do uszkodzeń nerwów i ich regeneracji to bardzo prawdopodobne. Ja czuje jak mi się węzły napinają a na usg nie wzbudzają podejrzeń więc też nie wiem o co chodzi, pozostaje mi tylko poczekać na wizytę o chirurga-onkologa. Mam jeszcze straszne nerwobóle pod lewą pachą sporadycznie w ciągu dnia. Niby węzły tam nie są powiększone ale może coś tam jest innego a usg węzłów nie pokaże takich zmian? aj nie mam już ochoty wymyślać gdzie się udać, zresztą jestem przed okresem i też to może mieć wpływ na te bóle :)

ogonkowa

21.06.2014 17:52

Odpowiedz
nie ma co sie nakręcać wcześniej , najlepiej spokojnie czekac na wizyte u lekarza :) idz z mężem i szkrabem na spacer zeby o tym nie myslec :)
Mi zostal jescze tydzień na wyniki , od poniedzialku zaczynam egzaminy i jeszce bede bawic sie w malarza mam nadzieje ze nie bede miec czasu na myslenie o tym jeszce tylko tydzien i bedzie wszystko jasne

Karolina

23.06.2014 14:22

Odpowiedz
Ogonkowa jak tam egzamin? :)

Ja po biopsjach. I z tych ranek pod pachami sączyła mi się ropa wymieszana z krwią, także zapewne węzły zapalne. Z szyi sama krew. Swoją drogą z szyi tak bolało, że myślałam, że odlece. :D Jak wyszłam z gabinetu to prawie zemdlałam.

ogonkowa

23.06.2014 15:27

Odpowiedz

O 16:22, dnia 2014-06-23 Karolina napisał(-a):

Egzaminy chyba dobrze ;)

Ja po biopsjach. I z tych ranek pod pachami sączyła mi się ropa wymieszana z krwią, także zapewne węzły zapalne. Z szyi sama krew. Swoją drogą z szyi tak bolało, że myślałam, że odlece. :D Jak wyszłam z gabinetu to prawie zemdlałam.

a cos Ci lekarz powiedzial na temat Twoich węzłów? bol jest niesamowity przy tym a reakcję po mialam taka jak Ty odrazu na lozku w szpitalu i lezenie.

Ja jutro ide na ściągnięcie szwów ale ropa dalej saczy sie

justek625

23.06.2014 20:04

Odpowiedz
Widzę dziewczyny się zaprzyjaznilyscie. :)
Ogonowa może to głupie pytanie, ale pisałaś o nerwach, a na szyi są jakieś przy węzłach markowych? Wiesz no szyja się trochę rusza:| znaczy czy biopsja tam mogłaby uszkodzić?

Karolina

23.06.2014 21:34

Odpowiedz

O 17:27, dnia 2014-06-23 ogonkowa napisał(-a):

O 16:22, dnia 2014-06-23 Karolina napisał(-a):

Egzaminy chyba dobrze ;)

a cos Ci lekarz powiedzial na temat Twoich węzłów? bol jest niesamowity przy tym a reakcję po mialam taka jak Ty odrazu na lozku w szpitalu i lezenie.

Ja jutro ide na ściągnięcie szwów ale ropa dalej saczy sie

Ogolnie moja BAC byla pod kontrolą usg, nie wiem czy każda jest. Wokół było z 3 lekarzy. Mówili, że węzły ewidentnie wyglądają na zapalne. Jak wróciłam do domu to mama powiedziała, że to pewnie przez stres te "prawie omdlenie", ale ja tak naprawdę wcale się nie stresowałam, podeszłam do tego całkowicie na luzie, a jak wyszłam z gabinetu to musiałam od razu usiąść, bo bym padła na ziemie. :)

Skoro ropa Ci się sączy nadal to dobry znak. A kupiłaś octenisept? Jeżeli nie to naprawdę polecam, później przyda się do wszystkiego tak naprawdę. Pryszcz po dezynfekcji octetiseptem znika niemal od razu. :)

Co do egzaminów - trzymam kciuki. Ja w piątek odbieram wyniki matury i mam nadzieje, że dostanę się na studia medyczne. :)

ogonkowa

24.06.2014 05:01

Odpowiedz

O 22:04, dnia 2014-06-23 justek625 napisał(-a):

Widzę dziewczyny się zaprzyjaznilyscie. :)

Ogonowa może to głupie pytanie, ale pisałaś o nerwach, a na szyi są jakieś przy węzłach markowych? Wiesz no szyja się trochę rusza:| znaczy czy biopsja tam mogłaby uszkodzić

ja mialam wycinane wezly spod pachy ale juz wiem ze jest to normalne bo przy kazdym Cieciu uszkadzaja sie troche, jak z szyja to nie wiem