Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

OBIAWY

Autor: YOKO • 31.03.2014 07:18 • 153 odpowiedzi

tomeyk

26.04.2014 13:19

Odpowiedz

Tomeyk kurcze nie wiem czy mialam to podawane na wypisie nic nie pisze. Teraz jest troche lepiej ale gardlo mnie boli zawsze cos.

A to chyba jednak nie po tym co napisałem. Neulastę/Neupogen to się samemu sobie wstrzykuje, kilka dni po chemii - na pewno być pamiętała.

tak, już po dolewce.... a zastrzyk jutro wieczorem. .. jakie stadium miałeś przy diagnozie skoro zacząłeś od escBEACOOPa ? jak teraz u Ciebie? pozdrawiam:-)

Miałem IIBx - escBEACOPP był trochę na wszelki wypadek, przyjęto najbardziej negatywny scenariusz, że zapalenie osierdzia (najprawdopodobniej powikłanie pooperacyjne, bakteryjne) było pochodzenia nowotworowego.

A teraz jest ok, od września w remisji (chociaż już w majowym pecie było zupełnie czysto).

To pamiętaj o zastrzyku, uważaj na siebie dopóki Neulasta nie zacznie działać (przygotuj się na łupanie w kościach za kilka dni).

No i przede wszystkim czyściutkiego PETa po 2 cyklu Ci życzę :)

Yoko

28.04.2014 17:56

Odpowiedz

Moje pytanko: Jezeli wycinki byly brane z lewego biodra a na pecie pisze o zajeciu prawego, to czy wynik bedzis zgodny z rzeczywistoscia ? Moze sie okazac ze w lewnym jest czystko a tak naprawde nie byc ?

Mazynka bylam dzisiaj u lekarza i pytalam o pobranie szpiku i mowil ze najbardziej wiarygodne jest z biodra nie ma znaczenia gdzie pet zaswiecil i ze zawsze powinno sie pobierac z biodra. Jak sie czujesz i czy masz juz wynik. Nawet jak pet zaswieci to nie zawsze jest szpik zaatakowany przez chorobe.

ania

28.04.2014 18:13

Odpowiedz

O 19:56, dnia 2014-04-28 Yoko napisał(-a):

Moje pytanko: Jezeli wycinki byly brane z lewego biodra a na pecie pisze o zajeciu prawego, to czy wynik bedzis zgodny z rzeczywistoscia ? Moze sie okazac ze w lewnym jest czystko a tak naprawde nie byc ?

Mazynka bylam dzisiaj u lekarza i pytalam o pobranie szpiku i mowil ze najbardziej wiarygodne jest z biodra nie ma znaczenia gdzie pet zaswiecil i ze zawsze powinno sie pobierac z biodra. Jak sie czujesz i czy masz juz wynik. Nawet jak pet zaswieci to nie zawsze jest szpik zaatakowany przez chorobe.

YOKO, a co to znaczy, że na pet masz podejrzenie zajęcia szpiku? Jak to wygląda w opisie? jakieś ogniskowe wychwyty czy rozlane i w jakim miejscu?

Yoko

28.04.2014 18:41

Odpowiedz

YOKO, a co to znaczy, że na pet masz podejrzenie zajęcia szpiku? Jak to wygląda w opisie? jakieś ogniskowe wychwyty czy rozlane i w jakim miejscu?

U mnie bylo napisane w pozycji uklad kostny Obserwuje sie wzmozony metabolizm 18-f-fdg w obrebie kosci miednicy, mostka,obojczykow i we wnioskach bylo napisane podejrzenie zajecia szpiku kostnego.

mazynka

30.04.2014 04:24

Odpowiedz

O 19:56, dnia 2014-04-28 Yoko napisał(-a):

Nie mam wyniku jeszcze ;( modle sie zeby szpik byl czysty.

Druga chemie juz przeszlam lagodniej, do wczoraj trzymaly mnie nudnosci i czasem wymioty ale jadlam normalnie :). Na razie wykombinowalam, ze pomaga bezcukrowa guma do zucia i cola :)

Yoko

30.04.2014 06:50

Odpowiedz

Druga chemie juz przeszlam lagodniej, do wczoraj trzymaly mnie nudnosci i czasem wymioty ale jadlam normalnie :). Na razie wykombinowalam, ze pomaga bezcukrowa guma do zucia i cola :)

Mazynka dlugo czekasz na wynik. Ja swojego jeszcze taz nie widzialam ale powiedzieli ze ok. U Ciebie tez bedzie ok na pewno. Ja mialam miec w piatek chemie ale ze majowki przelozyli mi na wtorek. Ja tez wezme zapas cukierkow mietowych na chemie no ten posmak w buzi jest straszny. A jak wlosy u Ciebie po chemi mi sie strasznie lamia i troche zostaje na szczotce.

mazynka

30.04.2014 13:50

Odpowiedz

O 08:50, dnia 2014-04-30 Yoko napisał(-a):

Mazynka dlugo czekasz na wynik. Ja swojego jeszcze taz nie widzialam ale powiedzieli ze ok. U Ciebie tez bedzie ok na pewno. Ja mialam miec w piatek chemie ale ze majowki przelozyli mi na wtorek. Ja tez wezme zapas cukierkow mietowych na chemie no ten posmak w buzi jest straszny. A jak wlosy u Ciebie po chemi mi sie strasznie lamia i troche zostaje na szczotce.

Wlosy dzisiaj poszly pod maszynke, w sumie nie wylecialy mi az tak bardzo ale krotkie i ciemne wlosy spowodowaly ze skora zaczela przeswitywac i sie wkurzylam i poszlo ...

Yoko

30.04.2014 15:15

Odpowiedz

Wlosy dzisiaj poszly pod maszynke, w sumie nie wylecialy mi az tak bardzo ale krotkie i ciemne wlosy spowodowaly ze skora zaczela przeswitywac i sie wkurzylam i poszlo ...

Mazynka ale tak polecialy po 2 chemii mi troszke wychodza ale nie az tak. Zaczynam sie juz martwic co bedzie po 2 chemii. Ja to bede ryczec strasznie juz mam pierta.

moonia

30.04.2014 15:24

Odpowiedz

O 17:15, dnia 2014-04-30 Yoko napisał(-a):

Mazynka ale tak polecialy po 2 chemii mi troszke wychodza ale nie az tak. Zaczynam sie juz martwic co bedzie po 2 chemii. Ja to bede ryczec strasznie juz mam pierta.

u mnie też jutro maszynka pójdzie w ruch:-(

marta91

30.04.2014 19:04

Odpowiedz

Po leczeniu odrosną 100 razy ładniejsze... powtarzaj to sobie :D Mi trochę pomagało... Najgorsze pierwsze dni..tzw .oswojenie się ze swoim wyglądem. Kup jakaś ładna perukę oraz chusteczki jeżeli nie możesz znieść tego widoku. Trzymam Kciuki .

mazynka

30.04.2014 20:45

Odpowiedz

O 21:04, dnia 2014-04-30 Marta91 napisał(-a):

Po leczeniu odrosną 100 razy ładniejsze... powtarzaj to sobie :D Mi trochę pomagało... Najgorsze pierwsze dni..tzw .oswojenie się ze swoim wyglądem. Kup jakaś ładna perukę oraz chusteczki jeżeli nie możesz znieść tego widoku. Trzymam Kciuki .

Ja teraz przynajmniej widze jaki mam naturalny kolor, bo wychodowalam odrost i po scieciu zostal juz swoj wlos... masakra 30 dychy na karku a siwa jestem jak babcia :) jeszcze kilka razy spojrzs w lustro i sie przyzwyczaje :) chyba ;)

Yoko

30.04.2014 21:05

Odpowiedz

Dziewczyny kurcze mam nadzieje ze tez bede mowila tak na luzie o mojej nowej fryzurce. Nie mam odwagi isc do sklepu z nowym wloskami. Zawsze chodzilam do fryzjera aby cos zmienic. A ile takie nowe wloski kosztuja. Zanim wybiore sie na 2 chemie pojde sie zorietowac. Pozdrawiam i zycze udanej majowki

mazynka

01.05.2014 07:24

Odpowiedz

O 23:05, dnia 2014-04-30 Yoko napisał(-a):

Dziewczyny kurcze mam nadzieje ze tez bede mowila tak na luzie o mojej nowej fryzurce. Nie mam odwagi isc do sklepu z nowym wloskami. Zawsze chodzilam do fryzjera aby cos zmienic. A ile takie nowe wloski kosztuja. Zanim wybiore sie na 2 chemie pojde sie zorietowac. Pozdrawiam i zycze udanej majowki

Yoko wez od lekarza swojego wniosek na perulke, jeszcze sama sie nie orientowalam ale z tego co mowili to 240 zl oddaje NFZ, poczatkowo chcialam z prawdziwych ale widzialam sztuczne i stwierdzilam ze bez sensu jest przeplacac. We wrocku bylam w sklepie z perulkami to ceny sa od 300 do 500 w zaleznosci od dlugosci wlosa, oczywiscie sztuczne...

izum90

01.05.2014 07:31

Odpowiedz

Koszty peruk sa rozne zalezy jak chcesz kupic :) mi wlosy posypaly sie dopiero po 6 chemii i wtedy dopiero kupilam peruke kosztowala 250 zl a ze sa refundowane wlasnie na 250 zl to nie zaplacilam nic :) a peruka naprawde ladna dobrze sie w niej czuje i nikt nie wierzy ze to moje sztuczne wlosy.polecam peruki bergmana maja naprawde ladne faktury i naturalne kolory nie swieca sie z dwoch kilometrow a to juz duzo sa naprawde ladne :) pozdrawiam

marta91

01.05.2014 10:43

Odpowiedz

O 09:31, dnia 2014-05-01 izum90 napisał(-a):

Koszty peruk sa rozne zalezy jak chcesz kupic :) mi wlosy posypaly sie dopiero po 6 chemii i wtedy dopiero kupilam peruke kosztowala 250 zl a ze sa refundowane wlasnie na 250 zl to nie zaplacilam nic :) a peruka naprawde ladna dobrze sie w niej czuje i nikt nie wierzy ze to moje sztuczne wlosy.polecam peruki bergmana maja naprawde ladne faktury i naturalne kolory nie swieca sie z dwoch kilometrow a to juz duzo sa naprawde ladne :) pozdrawiam

Ważne jest, żeby kupić ten droższy model, bo lato się zbliża a te bardziej kosztowne są wykonane z mikroskóry , w której i tak ciężko wytrzymać bo gorąco strasznie .

Yoko

02.05.2014 18:10

Odpowiedz
Dzieki dziewczyny za rade. Czy takia peruke trzeba zamawiac w sklepie czy o od razu sie kupuje pytam zebym nie czekala z 2 tygodnie
na nowa fryzurke. Na razie wlosy troche mi wychodza przy czesaniu. Glowe myje co 3 dni a mylam codziennie. Patrzylam w sklepach internetowych ale trzeba przymierzyc. Jeszcze lato to dopiero bedzie goraco.

mazynka

02.05.2014 18:34

Odpowiedz

O 20:10, dnia 2014-05-02 Yoko napisał(-a):

Dzieki dziewczyny za rade. Czy takia peruke trzeba zamawiac w sklepie czy o od razu sie kupuje pytam zebym nie czekala z 2 tygodnie

na nowa fryzurke. Na razie wlosy troche mi wychodza przy czesaniu. Glowe myje co 3 dni a mylam codziennie. Patrzylam w sklepach internetowych ale trzeba przymierzyc. Jeszcze lato to dopiero bedzie goraco.

Ja wlasnie dzisiaj bylam ale nie bylo koloru i babeczka mi sciagnie na przyszly tydzien. W sumie nie bralabym ale doplace 100 zl wiec niech beda na ekstra okazje ;)

Yoko

02.05.2014 18:49

Odpowiedz

Ja pojade w poniedzialek najpierw kupie chuste i popatrze na wloski zabiore mame zeby doradzila samemu ciezko. Jeszcze musze porozmawiac z dzieckiem ze mama moze sie zmienic na jakis czas. Nie chce wtajemniczac dziecka w swoja chorobe bo to i tak bedzie szok. Na meza tez moge liczyc ale wybieranie nowych wlosow bedzie dla mnie stresujace i wole isc z mama jemu jak mowi i tak bede podobac sie bez wlosow. On tez moze zgolic sie dla mnie na lyso jak poczuje sie lepiej. Wlosy beda dopiero chyba po chemii odrastac ciekawe w jakim tepie.

mazynka

03.05.2014 20:20

Odpowiedz

O 20:49, dnia 2014-05-02 Yoko napisał(-a):

Ja pojade w poniedzialek najpierw kupie chuste i popatrze na wloski zabiore mame zeby doradzila samemu ciezko. Jeszcze musze porozmawiac z dzieckiem ze mama moze sie zmienic na jakis czas. Nie chce wtajemniczac dziecka w swoja chorobe bo to i tak bedzie szok. Na meza tez moge liczyc ale wybieranie nowych wlosow bedzie dla mnie stresujace i wole isc z mama jemu jak mowi i tak bede podobac sie bez wlosow. On tez moze zgolic sie dla mnie na lyso jak poczuje sie lepiej. Wlosy beda dopiero chyba po chemii odrastac ciekawe w jakim tepie.

Moj maz powiedzial ze wkoncu jestem podobna do niego, on od lat leci maszynka na zero co tydzien maks dwa, hehe teraz bedzie mial dwie glowy.

Wpisz sobie na allegro turban, babka lidia ma fajne turbany wlasnie, moze taka forma nakrycia glowy Ci sie spodoba, ja sobie wzielam od niej takie proste najtansze ale fajnie wygladaja, sa z miekkich dzianin i dobrze odszyte.

Yoko

04.05.2014 21:01

Odpowiedz

Mazynka bardzo fajne te turbany zamowie sobie. Jutro pojde popatrzec do sklepu na nowe wloski moze cos wybiore. Mam 2 chemie a jak u Was tak wlosy sie posypaly to i u mnie tez tak moze byc wole byc przygotowana. Mazynka nie ma to jak wsparcie moj maz by dziwnie wygladal bez wlosow :) wiec niech lepiej zostanie tak jak jest. Pozdrawiam