Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

OBIAWY

Autor: YOKO • 31.03.2014 07:18 • 153 odpowiedzi

mazynka

05.04.2014 09:05

Odpowiedz

O 10:54, dnia 2014-04-05 Zombiradok napisał(-a):

O 10:52, dnia 2014-04-05 Yoko napisał(-a):

A skad wiadomo ze mam tylko zajete jeden obszar skoro mam badanie dopiero pet. Czy po wycieciu i zbadaniu wezla oni juz to wiedza.

mysle ze diagnoze postawili na usg u mnie 1 pet byl w grudniu po 16 wlewach i wyszla dupa bo nie mialem tak jak ty na poczatku lekarz spapral sprawe . Mi postawili wg usg 2 stopien potem w trakcie chemi 3 stopien tez wg usg. A na pecie w grudniu wyszlo ze 4STOPIEN!

No właśnie czy na podstawie czystego USG, RTG i wycinka węzła można powiedzieć o stopniu ?

zombiradok

05.04.2014 09:10

Odpowiedz

odpisze yplomatycznie bo niechce podwazac wszytskich lekarzy w tym kraju. BADANIE PET DAJE 100% pewnosci co do komurek rakowych wiec jak dlamnie to tylko badanie pet powinno okreslac stopnie wszelakich nowotworow. Bo przypominam chloniak to nowotwor nie rak!

Yoko

05.04.2014 09:10

Odpowiedz
No właśnie czy na podstawie czystego USG, RTG i wycinka węzła można powiedzieć o stopniu ?

Ja zanim otrzymałam wynik miałam USG i BAC. Tam nic nie wykazywało. Dopiero po wycięciu okazało się, że to ziarnica NS I. Ale nikt nie patrzył na moje poprzednie badania. Może mają w systemie ale tylko badanie krwi i USG reszta robiona w przychodni.

Yoko

05.04.2014 09:13

Odpowiedz

Może podczas badania węzła lekarz określa ilość tych złych komórek i to mówi o stopniu zaawansowania. A Pet daje nam stopień CS.

zombiradok

05.04.2014 09:13

Odpowiedz

O 11:10, dnia 2014-04-05 Yoko napisał(-a):

Ja zanim otrzymałam wynik miałam USG i BAC. Tam nic nie wykazywało. Dopiero po wycięciu okazało się, że to ziarnica NS I. Ale nikt nie patrzył na moje poprzednie badania. Może mają w systemie ale tylko badanie krwi i USG reszta robiona w przychodni.

nie do konca sie z toba zgodze bo z wycinku mozna okreslic typ ale nie stopien . Wycinek nie powie gdzie rozmiescil sie twoj chloniak !

Yoko

05.04.2014 09:23

Odpowiedz

nie do konca sie z toba zgodze bo z wycinku mozna okreslic typ ale nie stopien . Wycinek nie powie gdzie rozmiescil sie twoj chloniak !

Ja się jeszcze nie znam mogę tylko podejrzewać co oni tam sobie myślą jak badają węzła. Pet nam wszystko powie gdzie jeszcze coś tam jest w naszym organiźmie. Mam nadzieję, że nigdzie indziej nie wydostał się poza moją szyję. A ile czeka się na taki wynik.

mazynka

05.04.2014 09:25

Odpowiedz

O 11:13, dnia 2014-04-05 Zombiradok napisał(-a):

O 11:10, dnia 2014-04-05 Yoko napisał(-a):

No właśnie, mój lekarz powiedział, że to PET odpowiada za stopień. Może jeszcze zielona jestem, ale wydaje mi się że na podstawie usg i rtg to można sobie gdybać, tak jak gdybać można sobie, że się ma ziarnicę na podstawie powiększonego węzła i gorączki, nie robiąc wycinka..

zombiradok

05.04.2014 09:27

Odpowiedz

O 11:23, dnia 2014-04-05 Yoko napisał(-a):

Ja się jeszcze nie znam mogę tylko podejrzewać co oni tam sobie myślą jak badają węzła. Pet nam wszystko powie gdzie jeszcze coś tam jest w naszym organiźmie. Mam nadzieję, że nigdzie indziej nie wydostał się poza moją szyję. A ile czeka się na taki wynik.

wpoznaniu teoretycznie 10 dni roboczych a;e to teoria

Asowa

05.04.2014 10:14

Odpowiedz

O 11:27, dnia 2014-04-05 Zombiradok napisał(-a):

O 11:23, dnia 2014-04-05 Yoko napisał(-a):

wpoznaniu teoretycznie 10 dni roboczych a;e to teoria

Ja miałam tk i na tej podstawie określili stopień choroby.

Na Usg np jamy brzusznej widać czy są powiększone inne narządy i to też wiele mówi lekarzowi.

U mnie PET po leczeniu nieźle namieszał....

zombiradok

05.04.2014 10:20

Odpowiedz

tzn ???

Asowa

05.04.2014 11:18

Odpowiedz

O 12:20, dnia 2014-04-05 Zombiradok napisał(-a):

tzn ???

Według peta miałam wznowę z przeżutem na migdały, wskazywały na to wszystkie wyniki'petowe.

Okazało się, że miałam zwykły stan zapalny i antybiotyk sobie poradził.

Mam mieszane uczucia co do teego badania;)

Zresztą nawet pet nie wykazuje wszystkich zmian.

Asowa

05.04.2014 12:05

Odpowiedz

O 14:00, dnia 2014-04-05 marlena napisał(-a):

marlena

05.04.2014 22:49

Odpowiedz

Ok czyli rozumiem ze TK i MR wykryja te malutkie zmiany ?

Jasne masz prawo do wlasnego zdania i ok kazdy ma;)

Jednak kompletnie nie rozumiem tego co napisalas

Na dwoje babka wrozyla tak naprawde :)

Asowa

06.04.2014 06:41

Odpowiedz

O 00:49, dnia 2014-04-06 marlena napisał(-a):

Ok czyli rozumiem ze TK i MR wykryja te malutkie zmiany ?

Jasne masz prawo do wlasnego zdania i ok kazdy ma;)

Jednak kompletnie nie rozumiem tego co napisalas

Na dwoje babka wrozyla tak naprawde :)

Tk i mr też nie wykryje tych malutkich zmian i nie jest to moje zdanie a lekarzy, którzy na co dzień robią pet.

To pokazuje, że nie ma badania, które daje 100% pewność, że organizmjest czysty.

Każde badanie ma swoje plusy im minusy;)

moonia

07.04.2014 15:49

Odpowiedz

Yoko,masz już termin na PET?

Yoko

07.04.2014 16:23

Odpowiedz

O 17:49, dnia 2014-04-07 moonia napisał(-a):

Dzwonilam dzisiaj do Wroclawia i Poznania tam sie czeka 1,5 tyg a nie jak u nas miesiac. A u Ciebie jak poszlo czy cokolwiek powiedzieli po badaniu.

Ewa

07.04.2014 16:52

Odpowiedz

O 10:33, dnia 2014-04-05 Zombiradok napisał(-a):

O 10:25, dnia 2014-04-05 Yoko napisał(-a):

Zombiradok kurcze nawet nie wiedzialam lekarka powiedziala mi ze jeden dzien. Ale chyba dopiero po Pecie bedzie wiadomo jaka chemia. Moze jak juz zobaczyla moj wynik NS I ale to nic nie mowi w jakim stanie jest organizm. Ja sie na tym nie znam.

NS - stwardnienie guzkowe a I to stopien. Czyli masz 1 stopien najlatwiejszy do leczenia bo zajete masz tylko jedna grup[e wezlow chlonnych

Zombi mylisz pojecia. W badaniu histologicznym NSI lub NSII to sa podtypy nodular sclerosis (NS).Roznia sie budowa mikroskopowa. Nie ma to nie wspolnego ze stopniem zaawansowania choroby (od I do IV), ktora okresla sie metodami obrazowymi: usg, ct, pet .

moonia

07.04.2014 17:01

Odpowiedz

O 18:23, dnia 2014-04-07 Yoko napisał(-a):

O 17:49, dnia 2014-04-07 moonia napisał(-a):

Dzwonilam dzisiaj do Wroclawia i Poznania tam sie czeka 1,5 tyg a nie jak u nas miesiac. A u Ciebie jak poszlo czy cokolwiek powiedzieli po badaniu.

Ja mam jutro o 9.00 ... denerwuję się, ale chce to mieć już za sobą...chyba mi się węzły powiększają, bo coraz gorzej mi się oddycha:-(_strasznie długo musisz u siebie czekać,a później jeszcze na wynik-może inne miasto to rzeczywiście dobry pomysł...

Yoko

07.04.2014 17:21

Odpowiedz
Tak nie ma na co czekac ja jestem ciagle zmeczona i dostalam kaszlu. Teraz co sie ze mna dzieje to dopisuje tylko do obiawow. Znalazlam wezly nad obojczykiem twarde kulki i sie przesuwaja.
Panikuje strasznie ciagle trzeba czekac. Mam nadzieje ze to poczatki choroby. Wszyscy mowia to sie da wyleczyc nie bac sie. Nawet lekarz ktory zobaczyl moj wynik a wczesniej mnie wchodzaca do gabinetu zaplakana strasznie zobaczyl wynik i mowi nie ma tragednii wyleczymy. Ale czlowiek ktory ma postawiona diagnoze wcale mu nie jest do smiechu lekarze wiedza jakie sa rokowania przy ziarnicy. Dla nich to normalka ale dla nas nie. Mam nadzieje i modle sie o to zeby wyzdrowiec.