Ziarnica.pl
← Wróć do działu Czy mam ziarnicę?
Czy mam ziarnicę?

JAKIE SZANSE, ŻE TO NIE ZZ?

Autor: nusia • 20.04.2013 07:12 • 147 odpowiedzi

nusia

20.04.2013 07:12

Odpowiedz
Witam
Mam 35lat, pół roku temu zaczęło się coś dziwnego dziać ze mną, dostałam strasznych bóli jakby trzustka i wątroba,-zwłaszcza po wypiciu alkoholu,usg wykazało tylko-powiększony jajnik:) w tym samym czasie pojawił się powiększony węzeł pod włosami, a że jestem pod opieką onkologa-/wyciek z 1 piersi/, lekarka zostawiła go do obserwacji, minęły 3 miesiące bóle trzustki są sporadyczne, za to jak wypiję nawet redsa to boli mnie ten węzeł pod włosami, nie jest to mocny ból, ale czuję jakby "rwanie" , do tego zmienia swoją strukturę raz jest dużą gulą,a raz ledwo wyczuwalny, poszłam do onkologa-dostałam od razu skierowanie na wycięcie go do zbadania histopatologicznego, .Zrobiłam też wczoraj morfologie z rozmazem
LEUKOCYTY 10,60 norma 3,80-10,H
NEUTROFILE TYS. 8,30 norma 2,50-7 H
NEUTROFILE % 78,10 norma 40-70 H
MCHC 31,74 norma 32-37 L
LIMFOCYTY 18,20 norma 20-45 L
Reszta wyników w normie łącznie z OB i hemogl., wcześniejszą morf.robiłam w grudniu i te podwyższone wartości, które tu wypisałam były w połowie norm.
Jak myślicie czy już powinnam zacząć się marwić:) 3dzieci na utrzymaniu , strasznie boję się iść wyciąć ten węzeł, bo wiem, że potem już nic nie będzie takie samo- jeśli diagnoza potwierdzi się:(
pozdrawiam wszystkich Anka

Aga71

20.04.2013 10:49

Odpowiedz

Nie sądzę, żeby ktokolwiek na forum odważył się postawić ci diagnozę. Musisz poddać się biopsji. Nie martw się na zapas, może się okazać, że twoje obawy nie zostaną potwierdzone. Rozumiem strach, każdy tutaj na początku bał się, zresztą nie tylko na początku. Trzymaj się, bez względu na wynik, będzie dobrze...tylko tak musisz myśleć, nie ma innej opcji.

nusia

20.04.2013 11:07

Odpowiedz

wiem, że nikt nie postawi mi diagnozy na odległość, ale jestem ciekawa czy przy tych objawach może to być ZZ, czy przy tej chorobie taka jest np morfologia-lekko podwyższone leukocyty i neutrofile? czy te węzły mogą się zmieniać-rosnąć -maleć?będę wdzięczna za podpowiedzi :) czy wycięcie całego węzła /tak mam na skierowaniu/ boli? Anka

Tilia

20.04.2013 11:29

Odpowiedz

O 13:07, dnia 2013-04-20 nusia napisał(-a):

wiem, że nikt nie postawi mi diagnozy na odległość, ale jestem ciekawa czy przy tych objawach może to być ZZ, czy przy tej chorobie taka jest np morfologia-lekko podwyższone leukocyty i neutrofile? czy te węzły mogą się zmieniać-rosnąć -maleć?będę wdzięczna za podpowiedzi :) czy wycięcie całego węzła /tak mam na skierowaniu/ boli? Anka

Ja miałam wycinany węzeł w narkozie. Potem troszkę bolała rana i długo była spuchnięta.

Czasem ZZ nie daje żadnych objawów, czasem całe mnóstwo. U niektórych morfologia jest w normie, u innych nie. Tylko biopsja da Ci odpowiedź. Im szybciej ją zrobisz tym lepiej, tym lepsze będą rokowania i łatwiejsze leczenie.

Karola

20.04.2013 11:31

Odpowiedz

O 13:07, dnia 2013-04-20 nusia napisał(-a):

Nie ma co panikować, wytną, zbadają i wszystko będzie jasne :) Ja jestem ponad tydzień po wycięciu węzła nadobojczykowego, samo pobranie nie boli, bo rzecz dzieje się pod narkozą :) Przez pierwsze 5 dni trochę pocierpiałam z raną, bo to takie miejsce, że za przeproszeniem nawet jak tyłek z łóżka podnosiłam, to bolało. Ale teraz już jest w porządku :)

Ja miałam podobne wyniki do Twoich z tym, że miałam jeszcze znacznie podwyższone OB, ale to i tak niczego lekarzom nie mówiło dopóki nie zrobili mi biopsji, a że i ta nie była pewna stąd decyzja o pobraniu węzła.

Wszystko będzie dobrze, głowa do góry!!! :))

nusia

20.04.2013 13:00

Odpowiedz

O 13:31, dnia 2013-04-20 Karola napisał(-a):

Karola ile będziesz czekać na wynik? i czy wycięcie było ambulatoryjne czy położyli Cię na oddział? pozdr

Anka

Karola

20.04.2013 13:26

Odpowiedz

Leżałam na oddziale, pierwszego dnia przyjęcie,drugiego zabieg,trzeciego wypis. Wynik jest po 10-14 dniach, ja swój odbieram w poniedziałek :)

nusia

20.04.2013 15:29

Odpowiedz

O 15:26, dnia 2013-04-20 Karola napisał(-a):

Powodzenia-będę trzymać kciuki, ja w poniedziałek się zapiszę na wizytę do chirurga ,niech się dzieje co chce:) i tak mnie to nie ominie

Karola

20.04.2013 17:43

Odpowiedz

Moja sytuacja jest raczej jasna, czekam tylko na określenie stopnia i ustalenie leczenia ;) Zgadzam się z Tobą, nie ma co odwlekać, a im szybciej tym lepiej! Daj koniecznie znać na kiedy masz termin :)

nusia

23.04.2013 10:13

Odpowiedz

O 19:43, dnia 2013-04-20 Karola napisał(-a):

Moja sytuacja jest raczej jasna, czekam tylko na określenie stopnia i ustalenie leczenia ;) Zgadzam się z Tobą, nie ma co odwlekać, a im szybciej tym lepiej! Daj koniecznie znać na kiedy masz termin :)

Karola jak tam sytuacja? pozdrawiam

Karola

24.04.2013 20:26

Odpowiedz
eeeh jestem wściekła, wbrew temu co mi mówili wyniku jeszcze nie ma, kazali się uzbroić w cierpliwość... a ja już chcę się leczyyć!!!! : (((((
a jak u Ciebie? już po wizycie? :)

karola

25.04.2013 19:39

Odpowiedz

dzisiaj się dowiedziałam, że o wynik mogę się dowiadywać dopiero po majówce, bo wszystko jedzie na konsultację do Łodzi..

CD34+

25.04.2013 20:24

Odpowiedz

O 21:39, dnia 2013-04-25 Karola napisał(-a):

dzisiaj się dowiedziałam, że o wynik mogę się dowiadywać dopiero po majówce, bo wszystko jedzie na konsultację do Łodzi..

Dlaczego konsultacja?

Karola

25.04.2013 20:34

Odpowiedz

No właśnie nie mam zielonego pojęcia. Powiedzieli mi tylko, że czasem wysyłają i tyle.

Karola

25.04.2013 20:40

Odpowiedz

wygląda na to, że czegoś nie są pewni, boję się tylko czego.

piotrek

28.04.2013 17:31

Odpowiedz

O 13:31, dnia 2013-04-20 Karola napisał(-a):

Ja miałam podobne wyniki do Twoich z tym, że miałam jeszcze znacznie podwyższone OB, ale to i tak niczego lekarzom nie mówiło dopóki nie zrobili mi biopsji, a że i ta nie była pewna stąd decyzja o pobraniu węzła.

Wszystko będzie dobrze, głowa do góry!!! :))

Mam taką prośbę czy pamiętasz wyniki biopsji?

Karola

28.04.2013 18:55

Odpowiedz

ojej, mniej więcej informacja o pojedynczych komórkach R-S, rozpoznanie hodgkin lymphoma ze wskazaniem koniecznego wykonania badania histopatologicznego. dlaczego pytasz?

piotrek

28.04.2013 19:08

Odpowiedz

O 20:55, dnia 2013-04-28 Karola napisał(-a):

ojej, mniej więcej informacja o pojedynczych komórkach R-S, rozpoznanie hodgkin lymphoma ze wskazaniem koniecznego wykonania badania histopatologicznego. dlaczego pytasz?

borykam się z taką sytuacją od października 2012 r. boli mnie szyja z jednej strony, nie bede sie rospisywal o blednych diagnozach bo szkoda czasu, chodzi mi tylko oto że chcę ustalić czy ktoś miał podobne objawy i wyniki badań i z tego wywnioskować jakie mogą być tego przyczyny sam wykonalem sobie prywatne badania krew + usg oto wyniki :

WBC - 5,9 4-11

HGB - 16,9 13-17

RBC - 5,33 4-6,5

HCT - 50% 40-55

MCV - 96 80-94 (podwy. pozim może wynik upr. sportu)

MCHC - 33 30-36

MCH - 31,5 27-32

PLT - 195 150-400

MPV - 7,2 6,5-10,5

RDW - 13,4% 11-16

PCT - 0,140% 0,1-0,5

PDW - 14% 10-18

GRA - 3 1,2-6,8

MON - 0,4 0,3-0,6

LYM - 2,5 1,2-3,2

ALAT - 64 <41 (może po antybio)

ASPAT - 37 <40

jonogram surowicy OK

OB - 2 w gr. 2012 OB -3

CRP - ujemny

toxoplazmoza - ujemny

Białka w surowicy - wszystko w normie miniejwięcej pośrodku

USG szyji- tarczyca o prawidłowej budowie i wymiarach, bez zmian ogniskowych, ślinianki podżuchwowe orza przyuszne niepowiększone, o prawidłowej echostrukturze, bez zmnian ogniskowych

Poniżej dolnego brzegu lewej ślinianki podżuchwowej widoczna niejednorodna zmiana ogniskowa o mieszanej echogeniczności - głęboko hypoechogeniczna z hyperechogenicznymi odbiciami, unaczyniona obwodowao, wymiary 2x1,7x2,9 cm

Patologicznych węzłów chłonnych w jej otoczeniu oraz w pozostałych częściach szyji i dołach nadobojczykowych nie stwierdza się

opisana zmiana może odpowiadać torbieli z gęstą zawartością- miejsca jej wyjścia nie udało się ustaluić w badaniu usg - wskazana dalsza diagnostyka w TK

Wyniki biopsji

w rozmazie widoczne są komórki limfoidalne głównie małych rozmiarów

obraz cytologiczny jest nie jednoznaczny, wskazana weryfikacja histopatologiczna

jedn mówi że to torbiel boczna szyji, drugi jakaś torbiel , ktoś że węzeł chłonny

I powiem tak gdyby nie fora tego typu i internet to nic bym do tej pory nie wiedział bo lekarze chcieli mi wyci ąć migdały tylko i powiedzieli żebym przyszedł w 2015r a w szyji nic nema to jest moze mięsien

Poprostu bardzo się boje

piotrek

28.04.2013 19:16

Odpowiedz

O 20:55, dnia 2013-04-28 Karola napisał(-a):

dodam jeszcze że biopsje wykonywali praktykanci i cos mówili do siebie że bardzo mało pobrali próbki

poprostu pytam się porównuje wyniki bardzo chciałbym wykluczyć chłonniaka

Karola

28.04.2013 19:18

Odpowiedz

nie wygląda to raczej na nic strasznego, ale powiedz co z tą weryfikacją histopatologiczną? dostałeś skierowanie na chirurgię?