Asia86
10.04.2012 08:02
Witam wszystkich po świętach! :)
Tak jak Wy szukam/szukałam odpowiedzi na to co "siedzi" w moich węzłach chłonnych. Od paru miesięcy mam (powiększone?)węzły chłonne (szyjne/nadobojczykowe) do 13mm, z zatartą zatoką tuszczową, hipoechogeniczne. Badania krwi razem z OB w porządku (w sumie bez znaczenia), RTG klatki i usg brzucha ok. Trochę boli mnie czasem (choć rzadko)szyja w miejscu węzełków. Jako, że jestem autorką postu pt."Czy mam ziarnicę? Streszczenie wszystkich wniosków i odpowiedzi napytania" można się domyślić, że trochę się naczytałam w tym temacie :)) A naczytałam się, ze względu na to, iż po tułaczce od lekarza do lekarza jestem wciąż odsyłana z tzw. "kwitkiem";) Ostatnio od hematologa usłyszałam: (hematolog pochylając się nademną, spojrzał mi glęboko w oczy)"Czy uwierzy mi Pani jak Pani powiem, że nic Pani nie dolega????" Ja: To zależy :))
Jak węzły mają zatokę tłuszczową to można dać sobie spokój, takie mogą się wcale nie zmniejszyć. Gorzej jak jej nie mają i sobie ciągle są... i są..., zatem ja mam trochę pecha.
I teraz się zastanawiam czy warto (przy optymistycznym założeniu,że lekarze mają rację) dla zwykłego upewnienia się pobierać węzeł do badania? Chirurgiczna ingerencja w cało powinna być wykonywana w ostateczności... W końco to nasza bariera ochronna. Czy skutki usunięcia węzła w całości są poważne? Jak duże jest ryzyko powikłań? Jak znaleźć doświadczonego specjalistę, który wytnie to co trzeba i tak jak potrzeba?
Załóżmy, że wytne sobie jeden z tych podejrzanych węzłów. Okaże się, że ten jest zdrowy (odczynowy). Mam wycinać następny, bo przecież ten może być odczynowy, a ten obok już jest z nowotworem? a jak wytne oba.. drugi będzie również odczynowy... a za rok wyjdzie mi kolejny podejrzany węzeł, to też go wycinać? :))) Czy za każdym razem gdy wyjdzie powiększony węzeł to należy go wyciąć? :)))
W ten sposób można by siebie pozbawić wszystkich węzłów chłonnych... a może to jest pomysł! Wyciąć wszystkie to ziarnica nie będzie miała się gdzie zasiedlić! ;)))
Pozdrawiam :)))