Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

podejrzenie zz

Autor: tom00 • 26.03.2016 11:30 • 88 odpowiedzi

tom00

26.03.2016 11:30

Odpowiedz
Dzień dobry :) odwiedzam forum regularnie, od kiedy trafiłem do szpitala i pojawiło się u mnie podejrzenie chłoniaka. Jest to mój pierwszy post, więc jeszcze raz serdecznie wszystkich witam.

Mam dwa pytania i będę bardzo wdzięczny za pomoc, jednak wcześniej chcę krótko opisać, jakie badania mam za sobą, być może ktoś z Was odniesie się do tego/podpowie.
od mniej więcej końca stycznia pojawiły się u mnie powiększone, lekko bolesne (przez dzień/dwa) węzły chłonne szyi przy obojczyku(po prawej stronie) zostawiłem to jak ból ustąpił. 16/17 lutego lekki ból powrócił, 19.02 obudziłem się z mocny bólem szyi. Ciężko ruszało mi się głową, barkiem.
Do szpitala trafiłem 20.02, tego samego dnia miałem morfologie - WBC: 20,01 (LYM 20%), CRP: 183,8, HGB: 12,6.reszta chyba ok
RTG, TK, USG. po TK: liczne powiększone węzły chłonne klatki piersiowej, przy-tchawiczne 38mm, 26mm, 40mm ; przed rozwidleniem tchawicy 46x43mm, nad obojczykowe prawe 75x57mm, 42mm, 34mm modelują tarczycę i przemieszczają tchawicę na lewo. zamostkowe, nad przeponowe itd. :) do tego w śródpiersiu przednim masa tkankowa 67x22x75mm (najpewniej także tkanka limfatyczna, tkanka grasicy?)

W szpitalu (było całkiem przyjemnie) dostawałem coś na bakterie, przeciwzapalne i tak minęło kilka dni - czekałem na biopsję węzła chłonnego szyi, która miała zostać wykonana za jakiś czas :) stan w szpitalu bardzo się poprawił, opuchlizna znacznie zmniejszyła się, poza tym, że pojawił się na szyi w miejscu opuchlizny delikatny czerwony rumień. czekając i czekając na konkrety wypisałem się i udało mi się załatwić biopsję na 02.03. Jednak po wypisaniu się, węzły znów delikatnie powiększyły się.

I od 02.03 niestety nie mam żadnych wyników. Kilka dni temu lekarka prowadząca zadzwoniła do zakładu gdzie przewieziono część mnie i otrzymała informację, że patomorfolodzy (z Łodzi) konsultują jeszcze moje wyniki.

Wreszcie moje pytania :)
Czy powinienem się przejmować, że czas oczekiwania na wyniki jest tak długi? Czytałem, że ZZ stosunkowo łatwo jest rozpoznać.
2 - czy powinienem godzić na biopsję szpiku przed wynikami biopsji węzła chłonnego?
Czuję się bardzo dobrze, żadnej gorączki, bólów, swędzenia, duszności. Więc może to jednak coś jeszcze innego :D

Z góry dziękuję, za wszelkie informacje, podpowiedzi, jakiekolwiek odniesienie się do tematu.

Pozdrawiam i życzę wesołych, spokojnych świąt!

Anias

26.03.2016 15:39

Odpowiedz

O 12:30, dnia 2016-03-26 Tom00 napisał(-a):

Dzień dobry :) odwiedzam forum regularnie, od kiedy trafiłem do szpitala i pojawiło się u mnie podejrzenie chłoniaka. Jest to mój pierwszy post, więc jeszcze raz serdecznie wszystkich

Witaj

U mojego brata z ziarnicą stopnia IV nie było podwyższonego crp, Ty miałeś go dużo. dobrze zareagowałeś na antybiotyki... To inaczej jak ziarniniaki. o ile nie mają infekcji to nie ma reakcji na leki przeciwbakteryjne.

Niech badają i konsultują, moze potrzebują dodatkowych barwień, oceny antygenow itp

Jeśli chodzi o biopsję, to trzeba zaufAć że lekarze wiedzą kiedy im jest to potrzebne, albo celem diagnostyki. Albo celem określenia zaawansowania danej jednostki chorobowej

Tak więc Tobie też wesołych mimo wszystko Świąt Zmarwychwstania!

tom00

26.03.2016 18:08

Odpowiedz

bardzo dziękuję za odpowiedź :) szczerze mówiąc, nastawiłem się, że to już to. przed biopsją konsultowałem to z różnymi lekarzami. każdy był niemal pewny, że to chłoniak. pewnie dlatego zostałem już umówiony na PET.

tom00

06.04.2016 16:33

Odpowiedz

jak się dowiedziałem, biopsję trzeba będzie powtórzyć. Czekałem na tę informację 5tygodni :) tak czy inaczej, jutro wynik PET i ewentualnie można się umawiać na dalszą diagnostykę.

Amelia

06.04.2016 16:39

Odpowiedz

O 18:33, dnia 2016-04-06 Tom00 napisał(-a):

jak się dowiedziałem, biopsję trzeba będzie powtórzyć. Czekałem na tę informację 5tygodni :) tak czy inaczej, jutro wynik PET i ewentualnie można się umawiać na dalszą diagnostykę.

Uuu...wspolczuje. Daj znac co wyszlo w PET.

waluszka

07.04.2016 08:23

Odpowiedz

O 18:33, dnia 2016-04-06 Tom00 napisał(-a):

Witaj

może najlepiej wypożyczyć szkiełka i zawieść do sprawdzonego lekarza. w COI w Warszawie dr n.med Ry. jest, według opinii lekarzy, najlepszy patomorfolog w rozpoznaniu chłoniaków. Ja na swój wynik czekałam 17 dni.

Oika

07.04.2016 11:26

Odpowiedz

O 16:39, dnia 2016-03-26 Anias napisał(-a):

dobrze zareagowałeś na antybiotyki... To inaczej jak ziarniniaki. o ile nie mają infekcji to nie ma reakcji na leki przeciwbakteryjne.

Ja mimo ZZ bardzo dobrze reagowałam na antybiotyki, na jakiś czas CRP opadło z 220 do 60, węzły się zmniejszyły, wątroba i śledziona również. Miałam wówczas II stopień ze wszystkimi objawami.

Różnie bywa..

tom00

07.04.2016 21:18

Odpowiedz

dziękuję za odpowiedzi :) w sprawie biopsji, myślę, że dostosuję się do propozycji lekarza prowadzącego. W badaniu PET podsumowując - 2 stadium zaawansowania. Zajęte węzły nad przeponą, po obu stronach szyi, w śródpiersiu i okolicach. Kości i inne organy ok. Jeszcze nie rozmawiałem z lekarzem w sprawie wyników. Na coś szczególnie zwrócić uwagę?

Nuria

08.04.2016 13:40

Odpowiedz

O 23:18, dnia 2016-04-07 Tom00 napisał(-a):

dziękuję za odpowiedzi :) w sprawie biopsji, myślę, że dostosuję się do propozycji lekarza prowadzącego. W badaniu PET podsumowując - 2 stadium zaawansowania. Zajęte węzły nad przeponą, po obu stronach szyi, w śródpiersiu i okolicach. Kości i inne organy ok. Jeszcze nie rozmawiałem z lekarzem w sprawie wyników. Na coś szczególnie zwrócić uwagę?

Co do biopsji to niech wytną cały węzeł - to taka podstawa. A o wynikach pet ciężko cokolwiek powiedzieć bez wyniku histopatologii - pet pokazuje wszystkie zmiany zapalne w organiźmie a to nie tylko są nowotwory. Do różnicowania zwykłego stanu zapalnego a nowotworu przydatne są SUWy - niższe mogą oznaczać stan zapalny a wyższe nowotwór.

tom00

08.04.2016 15:05

Odpowiedz

jakie SUVy możemy uznać za niższe a jakie za wyższe? :)

Nuria

08.04.2016 16:04

Odpowiedz

O 17:05, dnia 2016-04-08 Tom00 napisał(-a):

jakie SUVy możemy uznać za niższe a jakie za wyższe? :)

To zależy ;) głównie zależy od suw wątroby i miejsca w jakim jest powiększony suw. Tak w wielkim uogólnieniu: jesli suw wątroby wynosi ok. 2 to stan zapalny innego miejsca tak od 3 do nawet 5. To też zależy od miejsca - gdy suw jest powiększony w migdałkach czy w węzłach podżuchwowych to można przypuszczać, że to zapalenie nawet gdy zbliża się do 5. Ale jeśli są to np. węzły międzyżebrowe albo brzuszne to można przypuszczać zajęcie przez nowotwór. W Twoim przypadku (i to bez histpatu) ciężko cokolwiek powiedzieć bo równie dobrze może to być jakaś choroba zakaźna i tu SUWy też mogą być dużo wyższe niż te "typowo zapalne".

tom00

08.04.2016 17:29

Odpowiedz
dzięki :) pakiet wezlow po prawej stronie szyi to 11,2 po lewej 8,7, 13,1 itd. w tych okolicach wszędzie około 10.
no ale fakt, musze czekac na kolejną biopsje.

tom00

11.04.2016 12:46

Odpowiedz

dziwna sprawa, dziś dowiedziałem się, ze z pobranego wcześniej wycinka węzła chłonnego, zostało jeszcze coś, co przekazano do innego zakładu i mamy czekać na wyniki (tak to zrozumiałem). więc może obejdzie się bez kolejnej biopsji. jeżeli jednak będzie konieczna, to tym razem będę walczył o znieczulenie ogólne :) a jutro czeka mnie trepanobiopsja. jakie macie doświadczenia z tym badaniem? na co się przygotować?

waluszka

11.04.2016 14:14

Odpowiedz

O 14:46, dnia 2016-04-11 Tom00 napisał(-a):

dziwna sprawa, dziś dowiedziałem się, ze z pobranego wcześniej wycinka węzła chłonnego, zostało jeszcze coś, co przekazano do innego zakładu i mamy czekać na wyniki (tak to zrozumiałem). więc może obejdzie się bez kolejnej biopsji. jeżeli jednak będzie konieczna, to tym razem będę walczył o znieczulenie ogólne :) a jutro czeka mnie trepanobiopsja. jakie macie doświadczenia z tym badaniem? na co się przygotować?

Cześć,

To normalne, mój węzeł również "otrzymał" podwójne zlecenie do badania. Według mnie to dobra wiadomość. W tej chorobie dobrze postawiona diagnoza/rozpoznanie typu chłoniaka -podstawa sukcesu.

Po wyniku PET nie miałam zlecenia na trepanobiopsję więc jestem niedoświadczona w te klocki. Wszystko jest na dobrej drodze. Trzymaj się.

tom00

11.04.2016 14:51

Odpowiedz

waluszka, no wlasnie w PET nie wykazalo zadnych zmian w kosciach. w sumie jeszcze przed biopsją mówili, że beda chcieli zrobic to badania :) niestety chyba nie mam wyjscia

waluszka

11.04.2016 16:51

Odpowiedz

O 16:51, dnia 2016-04-11 Tom00 napisał(-a):

waluszka, no wlasnie w PET nie wykazalo zadnych zmian w kosciach. w sumie jeszcze przed biopsją mówili, że beda chcieli zrobic to badania :) niestety chyba nie mam wyjscia

Napewno nie zaszkodzi zrobić to badanie.

Na forum piszą, że da się to wytrzymać. Życzę wytrzymałości.

Maaarta38

11.04.2016 17:30

Odpowiedz
Witam
Zacznę od tego ze mieszkam w USA i dostęp do lekarzy i szpitali jest utrudniony , wiec proszę o podpowiedzi
Kilka miesięcy temu zaczęłam złe sie czuć , ciagle zmęczenie , zadyszki i powiększony węzeł chłonny na szyi.
Oczywiście poszłam do przychodni , gdzie skierowali na badania krwi i usg węzła chłonnego ponieważ był duży , wyniki były ok wiec zostawili to w takim stanie jak było.
Po czasie samopoczucie sie pogarszało , do tego wyczułam w okolicy mostka takie zgrubienie , nie duże , oczywiście nie dawało mi to spokoju i poszłam znowu do lekarza który stwierdził ze to zebra :-)
Było to około 3-4 miesiąca temu .
Oczywiście pomyłka lekarza , bo zebra raczej nie rosną , miesiąc temu poszłam ponownie ponieważ guz na mostku urósł i węzły chłonne są powiększone na całej szyi, pod pachami , w pachwinach
Dostałam skierowanie na TK klatki piersiowej , antybiotyk na 10 dni
Węzły po antybiotyku bez zmian a nawet jest ich więcej , TK wyszło ze cos tam jest ale nie wiedza co to i zalecają TK z kontrastem, do tego mam taki ucisk w tych okolicach i ból pleców na wysokości mostka
, dostałam rownież skierowanie do hematologa , proszę napisać mi co o tym myślicie , mam powód do obaw ?
Pozdrawiam

Martyna

11.04.2016 17:37

Odpowiedz

Tom00, przyjemna trepanobiopsja nie jest ale dasz rade, lepiej zrobić to badanie dla pewności. W jakim szpitalu sie leczysz?

tom00

11.04.2016 17:40

Odpowiedz

Magodent na Fieldorfa w Warszawie

Martyna

11.04.2016 17:49

Odpowiedz

Aha, myslalam ze w tym szpitalu gdzie ja to moglabym ci udzielic konkretniejszych rad :) w kazdym razie jak masz jeszcze jakies pytania to pisz, jesli bede mogla pomoc to chetnie to zrobie. Badz silny, wszystko jest do przejscia. Trzymam kciuki za ciebie.