tom00
26.03.2016 11:30
Mam dwa pytania i będę bardzo wdzięczny za pomoc, jednak wcześniej chcę krótko opisać, jakie badania mam za sobą, być może ktoś z Was odniesie się do tego/podpowie.
od mniej więcej końca stycznia pojawiły się u mnie powiększone, lekko bolesne (przez dzień/dwa) węzły chłonne szyi przy obojczyku(po prawej stronie) zostawiłem to jak ból ustąpił. 16/17 lutego lekki ból powrócił, 19.02 obudziłem się z mocny bólem szyi. Ciężko ruszało mi się głową, barkiem.
Do szpitala trafiłem 20.02, tego samego dnia miałem morfologie - WBC: 20,01 (LYM 20%), CRP: 183,8, HGB: 12,6.reszta chyba ok
RTG, TK, USG. po TK: liczne powiększone węzły chłonne klatki piersiowej, przy-tchawiczne 38mm, 26mm, 40mm ; przed rozwidleniem tchawicy 46x43mm, nad obojczykowe prawe 75x57mm, 42mm, 34mm modelują tarczycę i przemieszczają tchawicę na lewo. zamostkowe, nad przeponowe itd. :) do tego w śródpiersiu przednim masa tkankowa 67x22x75mm (najpewniej także tkanka limfatyczna, tkanka grasicy?)
W szpitalu (było całkiem przyjemnie) dostawałem coś na bakterie, przeciwzapalne i tak minęło kilka dni - czekałem na biopsję węzła chłonnego szyi, która miała zostać wykonana za jakiś czas :) stan w szpitalu bardzo się poprawił, opuchlizna znacznie zmniejszyła się, poza tym, że pojawił się na szyi w miejscu opuchlizny delikatny czerwony rumień. czekając i czekając na konkrety wypisałem się i udało mi się załatwić biopsję na 02.03. Jednak po wypisaniu się, węzły znów delikatnie powiększyły się.
I od 02.03 niestety nie mam żadnych wyników. Kilka dni temu lekarka prowadząca zadzwoniła do zakładu gdzie przewieziono część mnie i otrzymała informację, że patomorfolodzy (z Łodzi) konsultują jeszcze moje wyniki.
Wreszcie moje pytania :)
Czy powinienem się przejmować, że czas oczekiwania na wyniki jest tak długi? Czytałem, że ZZ stosunkowo łatwo jest rozpoznać.
2 - czy powinienem godzić na biopsję szpiku przed wynikami biopsji węzła chłonnego?
Czuję się bardzo dobrze, żadnej gorączki, bólów, swędzenia, duszności. Więc może to jednak coś jeszcze innego :D
Z góry dziękuję, za wszelkie informacje, podpowiedzi, jakiekolwiek odniesienie się do tematu.
Pozdrawiam i życzę wesołych, spokojnych świąt!