Aga16
05.12.2014 21:21
Witam wszystkich serdecznie,z gory przepraszam jesli taki watek juz istnieje,bardzo prosze o odpowiedz.Nie bede opisywala calej historii mojej choroby ,poniewaz ciagnie sie to juz od ok 2 lat,jestem nadal na etapie diagnozowana...jakos nie mam szczescia trafic na lekarza ktory chcialby sie moim przypadkiem zajac troche dluzej i moze wkoncu zdiagnozowac.Od marca tego roku mam powiekszone wezly na szyi,usg byly robione 4 kazde wykazywalo wezly odczynowe,zapalne,mialam juz tez 2 biopsje bac-to samo,objawy nie mijaja,wezly nie znikaja-wrecz przybywa nowych,dodam,ze od marca mam problemy z jama ustna gardlem,ale konkretnej diagnozy nadal nie mam....,tydz temu udalo mi sie polozyc na oddzial laryngologiczny i wezel zostal usuniety w znieczuleniu ogolnym,poniewaz on wlasnie byl podejrzany na usg i w badaniu-tzn twardy,okragly,z zatarta zatoka..,dzisiaj otrzymalam wynik i kompletnie sie zalamalam i pogubilam..a wizyta dopiero w poniedzialek w poradni z wynikiem,Wynik:Węzel dlugosci 2,2cm na przekroju barwy piaskowej,jednorodny.Brak danych klinicznych.wezel o zachowanej archiektonice.Grudki chlonne roznej wielkosci z rozrostem osrodkow rozmnazania w niektorych grudkach.Centa rozmnazania zawieraja b.liczne makrofagi żerne.Odczyny IHCH-CD20(+) w strefie B,CD3 (+)w strefie T,bd2(-)w osrodkach rozmnazania,Ki67(+)w jadrach osrodkow rozmnazania.Calosc obrazu odpowiada odczynowej limfadenopatii z rozrostem grudek chlonnych.!!!Pomocy-co to znaczy??kobieta w sekretariacie powiedziala,ze nie ma nic niepokojacego,nic od nowotworu,ale jak troche poczytalam to bardzo sie wystraszylam co oznaczaja te odczyny Ihch dodatnie??jak to rozumiec???rozrost grudek chlonnych i te odczyny przeciez wskazuja na chloniaka???Blagam o pomoc,nie wwiem jak wytrzymam do poniedzialku..