Ziarnica.pl
Baza wiedzy
Kalendarz
Tu jesteśmy
Galerie
Anegdoty
Forum
Historie
Logowanie
Forum
☰
Baza wiedzy
Kalendarz
Tu jesteśmy
Galerie
Anegdoty
Forum
Historie
Logowanie użytkownika
← Wróć do wątku
Forum Ogólne
Odpowiedź w wątku: prosba o interpretacje wyniku z badania histopatologicznego
Komentujesz wpis użytkownika
aga1981
Nick
E-mail (opcjonalnie)
Treść odpowiedzi
O 18:41, dnia 2014-12-08 aga1981 napisał(-a): > > O 18:25, dnia 2014-12-08 nuri napisał(-a): > > > O 09:30, dnia 2014-12-07 Aga1981 napisał(-a): > > > > O 23:16, dnia 2014-12-06 rodzynka napisał(-a): > > > > Aga, chętnie bym Ci pomogła, ale nie mam pojęcia, co to znaczy. Może zapytaj lekarza. > > > Rodzynka-dzieki za chec pomocy....,zapytam,tylko,ze dopiero jutro...a przez wekend mnie roznosi...z nie wiedzy i stresu,zjednej strony czytam i wiem ,ze limfadenopatia odczynowa-to nic złego,moze by c po infekcjach ,ktore przeszlam,badania wykazaly w klasie igg mononukleoze,cytomegalie,toksoplazmoze igg duze-122!!,ale z 2 strony bardzo martwia mnie te antygeny!!Z tego co doczytalam,to antygen Cd20-wywodzacy sie z limfocytu B,wskazuje na chloniaka!!!a ja ten Antygen mam dodatni,Cd20(+),Cd3(+),bcl(-),Ki 67(+)!!!Nie rozumiem tego wyniku wgl,skoro mam te antygeny w odczynach,dlaczego w wyniku koncowym podsumowujacym jest limfadenopatia odczynowa z rozrostem grudek chlonnych???Mam chloniaka??jestem w grupie ryzyka??wezly mam od marca,to juz za dlugo trwa i bardzo uciazliwe,doszlo do usuniecia w koncu po tylu msca wezla i dalej nie wiadoma??nie mam juz sil,dobrze ,ze jutro poniedzialek i wizyta,mam nadzieje,ze lekarz wszystko wytlumaczy dokladnie! > > > > To że masz antygen cd 20 na powierzchni limfocytów B jest normalne tak ma każdy człowiek!. W histpacie masz napisane, że węzły są odczynowe mają zachowaną strukturę a badane komórki nie wyglądają jak komórki nowotworowe. Owszem w histpatach chorych na chłoniaki często znajdziesz opisy typu CD20- CD3+ CD15+ CD30+ ale to tylko tyczy się komórek zmienionych nowotworowo i ma pomóc w ocenie na jaki typ chłoniaka dana osoba choruje. Trochę skrótowo o antygenach: > >nuri-Bardzo dziekuje za odpowiedz,pocieszenie i otuche...jednak cholernie sie boje,a do tego reakcja dzisiejsza lekarzy,nie wiem czy oni mniej na ten temat wiedza niz ja:)czy co to ma znaczyc??internista powiedzial,ze dla niego te antygeny to czarna magia,jednak rzeczywiscie sa dodatnie,wiec poslal mnie dalej tzn onkolog i hematolog,z tym,ze wizyty dopiero w czwartek...i jak tutaj wytrzymac,tak dlugo mam powiekszone te wezly ,tak dlugo mecze sie z ciaglym bolem gardla,problemami w jamie ustnej,mam juz dosyc,od marca nie potrafia mnie zdiagnozowac.....tragedia > > http://pl.wikipedia.org/wiki/CD_%28antygen%29 > > > > Powiększenie węzłów rzadko oznacza chłoniaka najczęściej jest to po prostu stan zapalny i od tego zaczęłabym szukać.
B
I
Lista
1.
Link
Wyślij odpowiedź