Ziarnica.pl
← Wróć do działu Czy mam ziarnicę?
Czy mam ziarnicę?

witam i przepraszam za obszerny post

Autor: justek625 • 11.05.2014 15:00 • 20 odpowiedzi

justek625

11.05.2014 15:00

Odpowiedz
Witam
Mam do was pytanie, prosze o odpowiedz. Prebywam obecnie za granica. W lato zauwazylam wezly chlonne karkowe bardzo powiekszone, w sumie jeden, naprawde bardzo go widac golym okiem, ale nic nie bolalo w grudniu to samo zwwrocilam uwage na te wezly. W lutym poszlam do lekarza (boli mnie nerka) i napomnkenelam o tych wezlach. Od razu mnie skierowal do szpitala. Poszlam do hematologa obejrzala kazala zrobic wyniki i przyjsc za dwa tygodnie. Mialam skan, na skanie ten pan co robil ledwo dotknal te wezly, na poczatku nie wiedzial nawet gdzie ma je szukac. hematolog wyczula, ze drugi tez jest powiekszony. I ten co mi skan robil mowil, ze to odczynowe i na pewno zniknal za dwa tygodnie (to bylo w marcu). Z krwi nic nie wyszlo oprocz Ana 160 swiecenie homogenne czy cos takiego i biribulina podwyzszona. Kazala mi isc do reumatologa. Bylam u reumatologa i ona powiedziala, ze nie wydaje jej sie , ze to jest toczen. Byla bardzo zdziwiona, ze hematolog tak to zostawila i powiediala, ze juz nie musze wiecej przychodzic bo krew jest ok dla niej. Na dodatek bardzo schudlam pokazalam zdjecia wczesniejsze, reumatolog spytala sie czy hematolog widziala te zdjecia, oczywiscie zapomnialam pokazac, waze nie wiele teraz ponad 40 kg. Poce sie czasami w nocy, ale nie jakos bardzo po prostu poce. Jestem bardzo zmeczona. Objawy tocznia i ziarnicy w sumie sa podobne. Te wezly to jeden wielki wrzod, duze zbite, pakiety itd nie bola. Widac je dokladnie bez dotykania na szyi. Dostalam na kolejne badania 10 tych probowek krwi mi pobrali i przeswietlenie klatki piersiowej zrobili. Mialam przyjsc za 5 tygodni, ale oczywiscie z braku miejsc mam przyjsc w polowie sierpnia. wyniki dostane tylko jak lekarza zobace. Dodatkowo zauwazylam teraz pod szczeka taka jakby sliwke no cos powiekszone nie wiem czy tam jest wezel, ale z jedenej strony pod szczeka to mam i to tez jest duze z tej samej strony co tamtego 'wielkiego wrzoda' mam. Czasami mi przeszkadza jak ziewam albo kaszle. Chcialabym sie spytac tylko o jedno tamten duzy wezel mnie czasami swedzi? Czy to dobrze, tzn. czy to moze wskazywac, ze jest wszystko ok. Ngdzie nie znalazlam na internecie nic o tym. Jezeli chodzi o swedzaca skore to mam tak, ze np jakas partia mnie swedzi skory drapie, pozniej patrze ze drapalam az do krwi i przestaje swedziec.

Ale moje glowne pytanie jest czy to dobrze ze ten wezel mnie czasami swedzi. Prosze o odpowiedz i
Pozdrawiam

madzia

11.05.2014 15:52

Odpowiedz

O 17:00, dnia 2014-05-11 justek625 napisał(-a):

Witam

Mam do was pytanie, prosze o odpowiedz. Prebywam obecnie za granica. W lato zauwazylam wezly chlonne karkowe bardzo powiekszone, w sumie jeden, naprawde bardzo go widac golym okiem, ale nic nie bolalo w grudniu to samo zwwrocilam uwage na te wezly. W lutym poszlam do lekarza (boli mnie nerka) i napomnkenelam o tych wezlach. Od razu mnie skierowal do szpitala. Poszlam do hematologa obejrzala kazala zrobic wyniki i przyjsc za dwa tygodnie. Mialam skan, na skanie ten pan co robil ledwo dotknal te wezly, na poczatku nie wiedzial nawet gdzie ma je szukac. hematolog wyczula, ze drugi tez jest powiekszony. I ten co mi skan robil mowil, ze to odczynowe i na pewno zniknal za dwa tygodnie (to bylo w marcu). Z krwi nic nie wyszlo oprocz Ana 160 swiecenie homogenne czy cos takiego i biribulina podwyzszona. Kazala mi isc do reumatologa. Bylam u reumatologa i ona powiedziala, ze nie wydaje jej sie , ze to jest toczen. Byla bardzo zdziwiona, ze hematolog tak to zostawila i powiediala, ze juz nie musze wiecej przychodzic bo krew jest ok dla niej. Na dodatek bardzo schudlam pokazalam zdjecia wczesniejsze, reumatolog spytala sie czy hematolog widziala te zdjecia, oczywiscie zapomnialam pokazac, waze nie wiele teraz ponad 40 kg. Poce sie czasami w nocy, ale nie jakos bardzo po prostu poce. Jestem bardzo zmeczona. Objawy tocznia i ziarnicy w sumie sa podobne. Te wezly to jeden wielki wrzod, duze zbite, pakiety itd nie bola. Widac je dokladnie bez dotykania na szyi. Dostalam na kolejne badania 10 tych probowek krwi mi pobrali i przeswietlenie klatki piersiowej zrobili. Mialam przyjsc za 5 tygodni, ale oczywiscie z braku miejsc mam przyjsc w polowie sierpnia. wyniki dostane tylko jak lekarza zobace. Dodatkowo zauwazylam teraz pod szczeka taka jakby sliwke no cos powiekszone nie wiem czy tam jest wezel, ale z jedenej strony pod szczeka to mam i to tez jest duze z tej samej strony co tamtego 'wielkiego wrzoda' mam. Czasami mi przeszkadza jak ziewam albo kaszle. Chcialabym sie spytac tylko o jedno tamten duzy wezel mnie czasami swedzi? Czy to dobrze, tzn. czy to moze wskazywac, ze jest wszystko ok. Ngdzie nie znalazlam na internecie nic o tym. Jezeli chodzi o swedzaca skore to mam tak, ze np jakas partia mnie swedzi skory drapie, pozniej patrze ze drapalam az do krwi i przestaje swedziec.

Ale moje glowne pytanie jest czy to dobrze ze ten wezel mnie czasami swedzi. Prosze o odpowiedz i

Pozdrawiam

a jak z uzebieniem ?nie masz problemów wszystkie zęby zdrowe?

Ja na Twoim miejscu bym wróciła do pl zabrała te wszystkie wyniki co tam robiłas i dzialala tutaj w polsce.

justek625

11.05.2014 16:40

Odpowiedz
Dzieki za szybka odpowiedz
Zeby juz mialam sprawdzane i sa ok. Zreszta zawsze dbalam o nie, mam bardzo ladne i nie wiem nawet co to bol zeba. Chodze regularnie do dentysty.
Nie mam mozliwosci narazie wrocic do Polski, wlasnie dostalam prace i po 12 tygodniach podpiszemy umowe na stale. Teraz ni z tego ni z owego nie moge pojechac na pare tygodni.

A co z tymi wezlami, tzn. czy swedzace wykluczaja ziarnice prosze o odpowiedz.

madzia

12.05.2014 04:39

Odpowiedz

O 18:40, dnia 2014-05-11 justek625 napisał(-a):

Dzieki za szybka odpowiedz

Zeby juz mialam sprawdzane i sa ok. Zreszta zawsze dbalam o nie, mam bardzo ladne i nie wiem nawet co to bol zeba. Chodze regularnie do dentysty.

Nie mam mozliwosci narazie wrocic do Polski, wlasnie dostalam prace i po 12 tygodniach podpiszemy umowe na stale. Teraz ni z tego ni z owego nie moge pojechac na pare tygodni.

A co z tymi wezlami, tzn. czy swedzace wykluczaja ziarnice prosze o odpowiedz.

wiesz co nie mam pojęcia i nikt na te pytanie Ci nie odpisuje co może oznaczać że u nikogo coś takiego się nie dzieje.Mnie czasem swedzi szyja a jest wszystko ok jestem ponad rok w remisji;)

Asowa

12.05.2014 06:15

Odpowiedz
Bardzo dużo napisałaś i ciężko wyciągnąć jakieś wnioski.
Jeśli węzły są duże i twoim zdaniem źle zbadane możesz zrobić usg prywatnie.
A węzły podżuchwowe mogą być powiększone nawet jeśli jest stan zapalny przy korzeniach zębów.

justek625

14.05.2014 16:20

Odpowiedz

Swedza mnie przynajmniej raz dziennie i ten drugi tez, ale skoro tyle osob tutaj na forum ma, czy mialo ziarnice i nikt takiego objawu nie mial to moge spac spokojnie, tym bardziej ze krew tez wyszla ok (oprocz tego ana w niskim mianie). Poczekam do sierpnia :D

Aha i mam drugie pytanie, moze ktos mi na nie odpowie, zrobil mi sie guz na nodze wielkosc hmm wisni i to zaraz nad kolanem po wewnetrznej stronie ud. Mam go juz od 2 miesiecy i oczywiscie tez zapomnialam pokazac (mam straszne zaniki pamieci :)) Czy tam sa wezly chlonne? Czytalam tylko, ze sa pod kolanami. Ale wole sie was spytac, bo moze nastepnym razem powinnam to pokazac, a z drugiej strony jak to nic nie jest to po co mam dreczyc lekarzy kazda pierdola. Jakby ktos mial pomysl co to moze byc to prosze napisac.
Pozdrawiam

zombiradok

14.05.2014 18:05

Odpowiedz
Zaczne od Swedzenia - swedzenie wezlow chlonych wystaepuje choc nie ma reguly przy Nie ziarnicznych odmianach chloniaka.

Teraz o toczniu : Toczen jest podstepny ma swoje aktywnmosci jak i remisje czy mialas tak ze ustepowaly wszystkie twoje dolegliwosci , potem znow sie pojawialy i znow znikaly ???
Toczen zajmuje przedewszytki organy wew takie jak nerki , serce , watraba , zoladek itp . Objawy toczna goraczka , bole stawow , kosci jak przy grypie . Mialas ???
Toczen mozna wykryc dluygo przed pojawieniem sie objawow z krwi!!!!! Kazdy nawet uczacy sie Hematolog wykryje tocznia z badanej krwi.
Pozatym przy toczniu wystepuja rumience na polikach takie nie zdrowe.

Co do chloniaka :
Chloniak nie ziarniczny bo przypominam ze przy tkamim wystepuje swedzenie wezlow chlonych powiekszonych do wielkosci sliwki to choroba krwi a dokladnie komorek krwi .Powstaja zle limofocyty . One powoduja wlasnie guzy i pakiety wezlow chlonych .

justek625

14.05.2014 22:13

Odpowiedz

hmm hematolog powiedziala, ze wydaje jej sie ze to toczen na 80%, reumatolog za to, ze wydaje jej sie, ze to nie toczen i powinnam jeszcze raz isc na do hematologa.
I tak latam od lekarza do lekarza. Chociaz nie mam wcale czasu na to. Co do objawow czy zanikaja jakies, boli mnie nerka od roku, i niedawno przestala bolec o dziwo, normalnie szok. Rok czasu ani jednej nocy nie przespalam bez bolu a tu nagle taka poprawa. O wizyte do urologa staralam sie rok!!! W koncu hematolog mnie skierowala i z tego czekania moze w koncu przestalo bolec, ta wizyte mialam na 12 maja. Pojechalam i przeniesli mi wiyte na czerwiec, wyslali mi list, ktory dostalam dzisiaj, 2 dni pozniej czyli kolejny dzien bezsensownie stracilam na jezdzenie. Mam objawy podobne do tocznia niedomykalnosc zastawki, mam rumien (nieduzy, probowalam to usunac laserem, ale poprawy nie widac, w sumie to nie jest duzy, wiec to zostawilam). Jak bylam u reumatologa to na klatce piersiowej mialam jakies czerwone plamy? mowilam, ze nie zauwazylam nawet tego. A ona do mnie ze moze to mam od dawna, dojechalam do domu i juz nic nie mialam. Ale ani razu nie mialam bolu stawow czy miesni. Nie mam suchych oczow, ani tego jakiegos tam objawu reymonda. W krwi nie mialam ds dna i tych innych tylko pozytywne te ana. Co do watroby to mam podwyzszona biribuline 23 (nie wiem jaka jest norma) na wynikach jest zaznaczone, ze jest podwyzszona. Wczesniej na pewno mialam w normie. No i wiadomo zmeczona jestem bardzo, budze sie rano, ciezko mi wstac i bardzo schudlam, ciagle mi przez to zimno, no ale wiadomo jak sie niewiele teraz ponad 40 kg wazy to co ma mnie grzac, zero tluszczu.

Hematolog powiedziala, ze te wezly takie wielkie sie wydaja bo bardzo chuda teraz jestem, za to reumatolog powiedziala, ze przeciez jeden jest wielki a drugi jest duzy, ale mniejszy od tego pierwszego i to co mowila jest bezsensu, bo inne wezly nie sa wyczuwalne, skoro by bylo tak jak tamta mowila to wszystkie powinny choc troche byc wyczuwalne, a nie czesc.

Wezly to czesto mnie swedza, ale patrzylam wyniki krwi i normy jakie sa to raczej wszystkie wyniki sa w normie i przy gornej granicy, wiec skoro to choroba krwi to powinno w krwi od razu cos wyjsc, tak sobie teraz pomyslalam. Jestem za granica i takiego czegos jak crp czy ob to tutaj nie widze nawet. Opcja wyjazdu do Polski teraz nie wchodzi nawet w gre niestety.

Mysle, ze tutaj jest podobnie jak w Polsce, nie postawia diagnozy toczen dopoki nie wyjda ds dna albo te ena cz cos tam, czyli wyniki z krwi nie potwierdza tocznia. Podobnie z powiedzmy ziarnica dopoki krew jest ok to tez zbywaja.,ze wszystko jest ok.

zombiradok

15.05.2014 08:20

Odpowiedz

zmien HEMATOLOGA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

justek625

15.05.2014 17:44

Odpowiedz

O 10:20, dnia 2014-05-15 Zombiradok napisał(-a):

to nie takie proste, zeby nie powiedziec niemozliwe. zeby zmienic lekarza hematologa musze zmienic rodzinnego, to wtedy bym dostala drugie skierowanie od nowego rodzinnego, ale rodzinnego moge wybrac niedaleko siebie, a rodzinny kieruje do najblizszego szpitala, czyli tak czy siak trafie tam gdzie bylam ostatnio. Kolezanka rodzinnego zmienila to pozniej krzywo na nia patrzyli, ze tamten 'jej sie nie podobal'. Oczywiscie nie mowie, ze to niemozliwe, ale z wielu historii slyszalam, ze to i tak bezsensowne i bedzie sie ciagnac czasowo.... Disiaj ze znajomym bylam w szpitalu, bo w pracy zemdlal myslal ze to watroba boli, w szpitalu powiedzieli, ze nerka. Zrobili mu badania (od razu zapowiedzialam mu, zeby nie spodziewal sie, ze cos wyjdzie, bo tutaj zawsze wszystko wychodzi dobrze, tyle juz histrii znam ...), oczywiscie wyniki wyszly wspaniale:skan, krew i mocz. Dostal paracetamol, a teraz lezy w domu i sie zwija z bolu.

Co do tego chloniaka nieziarniczego, czy on moze rozwijac sie dlugo tzn. pare lat, bo tak sobie mysle, ze w tamtym roku strasznie nogi mnie swedzialy, bylam dwa razy u rodzinnego dostalam sporo masci i w koncu przeszlo, niedawno mialam to samo (ale tylko nogi o dziwo zawsze), co jakis czas mnie swedza, drapie, az do krwi, kazdy mowi, zebym przestala, ale ja nie moge tak to swedzi. no i te wezly swedza. Czuje, ze te badania moje sie beda ciagnac i ciagnac, najblizsza wizyta w sierpniu, a znajac tutejsza sluzbe zdrowia, to na jakiekolwioek badania trzeba czekac miesiacami. bo jak trafie znow do hematologa, zebym nie sulyszala, ze gdyby to byl rak to juz dawno by mnie nie bylo. Czy ta ziarnica niezlosliwa moze rozwijac sie latami i powiedzmy juz rok czy dwa wezly sa powiekszone.

joasia

16.05.2014 06:47

Odpowiedz

O 19:44, dnia 2014-05-15 justek625 napisał(-a):

O 10:20, dnia 2014-05-15 Zombiradok napisał(-a):

to nie takie proste, zeby nie powiedziec niemozliwe. zeby zmienic lekarza hematologa musze zmienic rodzinnego, to wtedy bym dostala drugie skierowanie od nowego rodzinnego, ale rodzinnego moge wybrac niedaleko siebie, a rodzinny kieruje do najblizszego szpitala, czyli tak czy siak trafie tam gdzie bylam ostatnio. Kolezanka rodzinnego zmienila to pozniej krzywo na nia patrzyli, ze tamten 'jej sie nie podobal'. Oczywiscie nie mowie, ze to niemozliwe, ale z wielu historii slyszalam, ze to i tak bezsensowne i bedzie sie ciagnac czasowo.... Disiaj ze znajomym bylam w szpitalu, bo w pracy zemdlal myslal ze to watroba boli, w szpitalu powiedzieli, ze nerka. Zrobili mu badania (od razu zapowiedzialam mu, zeby nie spodziewal sie, ze cos wyjdzie, bo tutaj zawsze wszystko wychodzi dobrze, tyle juz histrii znam ...), oczywiscie wyniki wyszly wspaniale:skan, krew i mocz. Dostal paracetamol, a teraz lezy w domu i sie zwija z bolu.

Co do tego chloniaka nieziarniczego, czy on moze rozwijac sie dlugo tzn. pare lat, bo tak sobie mysle, ze w tamtym roku strasznie nogi mnie swedzialy, bylam dwa razy u rodzinnego dostalam sporo masci i w koncu przeszlo, niedawno mialam to samo (ale tylko nogi o dziwo zawsze), co jakis czas mnie swedza, drapie, az do krwi, kazdy mowi, zebym przestala, ale ja nie moge tak to swedzi. no i te wezly swedza. Czuje, ze te badania moje sie beda ciagnac i ciagnac, najblizsza wizyta w sierpniu, a znajac tutejsza sluzbe zdrowia, to na jakiekolwioek badania trzeba czekac miesiacami. bo jak trafie znow do hematologa, zebym nie sulyszala, ze gdyby to byl rak to juz dawno by mnie nie bylo. Czy ta ziarnica niezlosliwa moze rozwijac sie latami i powiedzmy juz rok czy dwa wezly sa powiekszone.

Wydaje mi sie ze przez rok wezly by ci urosly, pojawily sie nowe i z krwi by juz cos wyszlo.

justek625

16.05.2014 18:12

Odpowiedz
dzisiaj do domu przyszly mi nowe wyniki krwi co ostatnio robilam i wiekszosc w normie oprocz:
ana dalej pozytywne w niskim mianie 160
CRP 32.6 norma ( 0-7.9)
ESR (to chyba OB) 17 (norma 1-12)
White blood count 12.4 (norma 3.8-10.08)
neutrophils 75.5% - jest gwiazdeczka z boku to czyli cos z tym jest nie tak :) chyba
monocytes 9.0% 1.1 x10/L 0.2-0.9

wszystkie raczej sa podwyzszone a te ob nieznacznie to chyba nie ziarnica czy tam chloniak ? przy tych chorobach powinny byc chyba obnizone?
wizyte niestety mam na sierpien przypominam komu sie nie chce czytac wczesniejszych postow :) reszta ok a wezly jak swedzialy tak swedza i boli mnie glowa juz 5 dzien, wyniki krwi sie zmienily, ale chyba nie w strone chloniaka, dodam ze nie mam zadnej infekcji i oprocz tej glowy i zmeczenia czuje sie dobrze

justek625

12.06.2014 01:13

Odpowiedz

Niestety optymizm mnie pomału opuszcza :( kolejne węzeł pod pacha się powiększył. Tydzień temu zauważyłam, dzisiaj jak dotykalalam dalej czuje taka małą kuleczke. Na dodatek strasznie swędzą mnie pachy i plecy. Nic tam nie ma skora czysciutka a swędzi stad zauważyłam ta kulkę, podczas drapania. Czy ta kulka może być od swędzenia. Wiem, ze to wydaje się głupie pytanie, ale jak pójdę do lekarza i on stwierdzi, ze to jest nic, to będą juz mnie traktować z przymrużeniem oka, ze "nadmiernie sie sobą przejmuje". Kulka nie jest duza gdzieś wielkości groszku, pod druga pacha na pewno nic nie ma. Czy ta kuleczka może być od swędzenia? I gdzie dokładnie pod pacha są węzły? Ja mam tak w górnej części jak jest wgłębienie to w prawym górnym rogu, czyli po zewnętrznej stronie bliżej, ale na pewno pod pacha? Moze to nie wezly?

Joasia

12.06.2014 05:30

Odpowiedz

O 03:13, dnia 2014-06-12 justek625 napisał(-a):

Niestety optymizm mnie pomału opuszcza :( kolejne węzeł pod pacha się powiększył. Tydzień temu zauważyłam, dzisiaj jak dotykalalam dalej czuje taka małą kuleczke. Na dodatek strasznie swędzą mnie pachy i plecy. Nic tam nie ma skora czysciutka a swędzi stad zauważyłam ta kulkę, podczas drapania. Czy ta kulka może być od swędzenia. Wiem, ze to wydaje się głupie pytanie, ale jak pójdę do lekarza i on stwierdzi, ze to jest nic, to będą juz mnie traktować z przymrużeniem oka, ze "nadmiernie sie sobą przejmuje". Kulka nie jest duza gdzieś wielkości groszku, pod druga pacha na pewno nic nie ma. Czy ta kuleczka może być od swędzenia? I gdzie dokładnie pod pacha są węzły? Ja mam tak w górnej części jak jest wgłębienie to w prawym górnym rogu, czyli po zewnętrznej stronie bliżej, ale na pewno pod pacha? Moze to nie wezly?

Jeśli ciągle się drapiesz i podrażniasz skórę, mogło dojść do nadkażenia, mikrourazów jak przy goleniu. Teraz dużo ludzi cierpi z powodu alergii - wykluczałaś to?

justek625

12.06.2014 08:14

Odpowiedz

Jeśli ciągle się drapiesz i podrażniasz skórę, mogło dojść do nadkażenia, mikrourazów jak przy goleniu. Teraz dużo ludzi cierpi z powodu alergii - wykluczałaś to?

Dwa tyg temu kupiłam nowy antyperspirant i wtedy zaczęła mnie bardzo swedziec, przestałam od razu go używać, ale może jest właśnie tak jak piszesz. Posmarowalam tam steraz skore hydrocortisonem, będę go używać jakiś czas i zobaczę czy będzie poprawa.

joasia

12.06.2014 08:46

Odpowiedz

O 10:14, dnia 2014-06-12 justek625 napisał(-a):

Dwa tyg temu kupiłam nowy antyperspirant i wtedy zaczęła mnie bardzo swedziec, przestałam od razu go używać, ale może jest właśnie tak jak piszesz. Posmarowalam tam steraz skore hydrocortisonem, będę go używać jakiś czas i zobaczę czy będzie poprawa.

To masz odpowiedz :) ja tak reaguje na rexone :) okropnie mnie swedza pachy

Joasia

12.06.2014 19:11

Odpowiedz

O 19:18, dnia 2014-06-12 justek625 napisał(-a):

justek625

12.06.2014 20:14

Odpowiedz
eh moze tak, juz nie dotykam. Musze i tak isc do lekarza bo nad ranem mam suchy kaszel, a spie z dzieckiem i ciagle go budze. Przy lozku trzymam sobie syrop, jakis normalny z apteki, ale nic nie pomaga, pastylki do ssania sa lepsze, ale juz pare razy z pastylka zasnelam, a nie ma co ryzykowac zakrztuszeniem. Niech cos mi przepisze na kaszel.
Entuzjazjum juz opadl jezeli chodzi o wizyte do lekarza, z dwa tyg powinnam poczekac, zeby wykluczyc ze to nie jest od infekcji te pod pacha i kolo wlosow.

Truskawa

13.06.2014 14:28

Odpowiedz
Do lekarza idź, a z pastylkami uważaj! Jak jest ryzyko, że zaśniesz zanim je wyssiesz, to nie bierz ich. Ale to wiesz chyba, bo sama o tym mówiłaś.
Pozdrawiam :)