Ziarnica.pl
← Wróć do działu Chemioterapia
Chemioterapia

Nowa

Autor: ada26 • 28.06.2012 14:14 • 149 odpowiedzi

rodzynka

23.07.2012 13:59

Odpowiedz

Wszystkie chemie wpływają na wartości, wiadomo że eskalowany beacopp to hardcore. Ale co i jak to też kwestia organizmu i ilości cykli. Mi po pierwszym esk. beacoppie wyszły wyniki w normie (poza obniżoną hemoglobiną), ale po drugim to fiu fiu - w sobotę zapodałam sobie Neulastę i mam nadzieję, że białe krwinki dojdą do siebie. Po drodze przyplątał się ból gardła i łupanie w śródpiersiu, mam nadzieję, że się rozejdzie po kościach, bo wizja SORu i nie daj boże zapalenia płuc, mnie nie pociaga :-/

ada26

23.07.2012 16:32

Odpowiedz

To czyi jest to gorsze niz chemia???Ja mialam teraz 3 chemie -ABVD mam powtorzyc morfologie bo jest niska co to oznacza??

Edyta84

23.07.2012 18:15

Odpowiedz

O 18:32, dnia 2012-07-23 ada26 napisał(-a):

To czyi jest to gorsze niz chemia???Ja mialam teraz 3 chemie -ABVD mam powtorzyc morfologie bo jest niska co to oznacza??

A nie masz robionej morfologii z rozmazem przed każdą chemią? Ja mam dzień przed i wiadomo na czym stoję, teraz jestem cały czas na neulaście, już do końca leczenia bo pani dr stwierdziła że nie mogą sobie pozwolić na przerwy w leczeniu. Dzięki Bogu na razie nic mi nie jest i oby tak dalej...

Gizmo

23.07.2012 19:39

Odpowiedz

ada26 po chemii zazwyczaj spadają wartości, choć są tacy co jakoś się trzymają. By nie robić przerw w leczeniu dłuższych niż 2 tyg (w przypadku ABVD) podaję się tzw. czynniki wzrostu, które powodują, że morfologia normuje się na poziomie na którym bezpiecznie można podać kolejną chemię. Przed każdym wlewem powinnaś mieć na bieżąco robione badania, jeśli ich nie robią, to chyba jesteś pierwszym takim przypadkiem który znam. czynniki wzrostu nie są niczym strasznym. ja byłam na Neulaście od 2 do 12 chemii i jakoś przeżyłam. 1 zastrzyk i po bólu:)

ada26

24.07.2012 11:35

Odpowiedz

Ja mam robione badania przed kazda chemia.Ale ta morfologi jest niska pytalam Pani doktor co to oznacza to powiedziala ,ze przez chorobe i chemie moga spadac wartosci dlatego kazala jeszcze raz zrobic morfologie i pokazac tydzien wczesniej nie przed sama chemia.Moze byc tak ,ze trzeba bedzie przelozyc chemie??

Janek

24.07.2012 12:13

Odpowiedz

ada26, ja miałem 2 razy przekładaną chemię ze względu na słabe wyniki z krwi,pozdrawiam

Gizmo

24.07.2012 14:08

Odpowiedz

Ada26, dobrze, że kazano Ci zrobić badania nie przed samą chemią tylko wcześniej bo jak się okaże, że masz za niskie wartości to pewnie podadzą czynnik wzrostu i dostaniesz chemię normalnie. wartości spadają każdemu, to normalne i nie am się czym przejmować. Jak już wcześniej pisałam ja już do 2 chemii nie podeszłam i musiałam do końca zażywać Neulastę. ty jak widać jeszcze się trzymasz. moim zdaniem lekarz racjonalnie kazał skontrolować morfologię by w razie czego jeszcze zareagować - ciągłość leczenia (tzn. nie przesuwanie wlewów) jest niezmiernie ważna.

ada26

24.07.2012 16:50

Odpowiedz
Dziekuje za informacje wiele dla Mnie znacza:)Dziekuje.
Serdecznie pozdrwiam:)

I dzis golenie glowy:(Jednak nie uniknione...:(
Bynajmniej w mooim przypadku.

Gizmo

24.07.2012 19:12

Odpowiedz

Spoko, ja też się zgoliłam....szybko odrosną:) mi już podczas ostatnich wlewów zaczęły rosnąć:)

ada26

25.07.2012 08:36

Odpowiedz

No i po goleniu:)tzn.zostawilismy 21cm.:)Mam nadzieje ,ze szybko zaczna rosnac po chemii bo ta peruka w takie upaly to jakas sodoma:/a w chustce nie umien ,zle sie czuje:/Jeszcze zostaly 3 chemie a pozniej wielki znak zapytania....

ada26

27.07.2012 15:36

Odpowiedz

Jupi:)morfologia jest ok:)takze zadne lekarstwa i przekladanie chemii jest nie potrzebne oby tak dalej i byle jak najszybciej to skonczyc;)

Gizmo

27.07.2012 18:11

Odpowiedz

super:) dobrze się trzymasz widzę:) bardzo się cieszę i mam kolejny dowód na to, że nie ma za nadto co się sugerować innymi bo każdy organizm w obliczu chemii jest inny:)

ada26

27.07.2012 18:59

Odpowiedz

O 20:11, dnia 2012-07-27 Gizmo napisał(-a):

super:) dobrze się trzymasz widzę:) bardzo się cieszę i mam kolejny dowód na to, że nie ma za nadto co się sugerować innymi bo każdy organizm w obliczu chemii jest inny:)

oj to jest prawda kazdy organizm inny ja te 3pierwsze chemie znioslam naprawde dobrze i faktycznie albo organizm jest taki silny albo mobilizuje Mnie Moj maluszek:)raczej to drugie:)

ada26

28.07.2012 10:06

Odpowiedz

Mozna brac jakies tabletki na bol gardla??

Nessa

28.07.2012 10:40

Odpowiedz

O 12:06, dnia 2012-07-28 ada26 napisał(-a):

Mozna brac jakies tabletki na bol gardla??

no pewnie jak Cię boli to bierz, najlepiej jakieś przeciwbakteryjne od razu jeśli to początek jakiegoś przeziębienia

Gizmo

28.07.2012 19:49

Odpowiedz

No ja też miałam się dla kogo mobilizować ale niestety organizm nie dawał rady, wartości leciały jak szalone:) a z peruką się nie przejmuj, przywykniesz...zresztą Anetka w innym wątku dobrze Ci napisała, że po leczeniu będzie Ci głupio zdjąć:)

ada26

29.07.2012 12:25

Odpowiedz

Mam nadzieje ,ze tak bedzie ze zniose te ostatnie trzy tak dobrze jak te pierwsze.Faktycznie ta peruka to glupota zeby sie zamartwiac.Najwazniejsze ,ze po chemii mam sile zajac sie Moim synkiem:)

kajka

30.07.2012 07:13

Odpowiedz

Witaminy syntetyczne są w bardzo małym procencie przyswajalne przez organizm dlatego polecam wyłącznie witaminy naturalne np.dzika róża w postaci proszku jedna łyżeczka dziennie to zapotrzebowanie na cały dzień w witaminę C. Szczególnie dobra na przeziębienia.

ada26

06.08.2012 18:29

Odpowiedz
Jestem po 4 chemii Abvd
Doktorka powiedziala ze bede miala 6 i pozniej w razie co naswietlenia na szyje.Czy to mozliwe ze musze ja przyjac tylko 6 razy??Wogole myslalam ,ze mam IIIB a Pani doktor powwiedziala,ze mam IIB poniewaz do przepony to II...jak to z tym jest??I to mozliwe ,ze mmam przyjac tak malo chemi??bo juz sie cieszylam ,ze zostaly mi jeszcze dwa wlewy...
Chyba,ze czegos nie rozumiem:(A naprawde jestem w tej chorobie zielona:(

Janek

06.08.2012 20:02

Odpowiedz

2 wlewy to jeden cykl, gdybyś miała zajęte węzły pod i nad przeponowe to wtedy miałabyś IIIB, wystarczy że przeczytasz posty z tego forum to dowiesz się dużo ciekawych rzeczy, pozdrawiam