Ziarnica.pl
← Wróć do działu Chemioterapia
Chemioterapia

Nowa

Autor: ada26 • 28.06.2012 14:14 • 149 odpowiedzi

anetka_945

05.07.2012 20:37

Odpowiedz

nigdy podczas choroby sobie nie odmawialam tego na co mnie naszła ochota i waga ani drgnęła, nawet mam 2kg mniej niz przed chorobą :D piękne 48 kg :D nie ma co sobie odmawiać, bo Twój organizm teraz musi mieć dostarczone wszystkie potrzebne mu składniki, nawet jeśli miałabyś przez to przytyć, pamiętaj teraz TY jesteś najważniejsza

ada26

06.07.2012 08:28

Odpowiedz

O 21:32, dnia 2012-07-05 Edyta84 napisał(-a):

O 18:08, dnia 2012-07-05 ada26 napisał(-a):

O 11:07, dnia 2012-07-05 Nessa napisał(-a):

O 08:18, dnia 2012-07-05 Gizmo napisał(-a):

KFC po wlewie???????? No to widzę, że nie jest źle:) ja nie byłam w stanie sama do auta zejść:)

no dokładnie :) raz mnie musieli nawet wózkiem do auta podwieźć bo nie mogłam ustać :D jedyne o czym myślałam to łóżko :)

mimo wszystko polecam łatwostrawną dietę :) i pij teraz dużo, bo upały to raz, a dwa trzeba wypłukać organizm!

Moja dieta chyba nie nalezy do latwostrawnych...wlasnie dzis tesciowa zrobila golabki byly bardzo smaczne:)

Tak wiem duzo pije;)

Hej, widzę że jesteśmy na tym samym etapie, ja dziś miałam 2 wlew. Nawet wiek podobny tyle że ja 28 :)

Też zaszalałam z jedzonkiem... kebab własnej roboty :) Tydzień po chemii to zjadła bym konia z kopytami taka byłam głodna, ale pora przystopować, bo w futrynie się nie zmieszczę :D :D

Pozdrawiam i dużo, dużo zdrowia i dobrego samopoczucia życzę :)

Dziekuje i wzajemnie;)Ja waze 53 kg jak wykryto chorobe.Czyli jakis miesiac temu.Ale czuje ,ze tyje i wcale nie ubolewam kochanego cialka nigdy dosc;P

A jak sie czulas po pierwszym wlewie??Bo ja po tym drugim czuje sie duzo lepiej niz po pierwszym az pomyslalam ze pielegniarki moze lek pomylily hiiih:)

A jak z wlosami??bo u Mnie coraz wiecej leci ;/

Gizmo

06.07.2012 12:21

Odpowiedz

No ja przybrałam niestety 8kg i cieżko mi to zrzucić. Chciałabym ale jakoś nie po drodze mi do diety, no ale liczę, że teraz w te upały jak się tak jeść nie chce to może ta waga drgnie:) ja każdy następny wlew znosiłam gorzej, ale o tym już Ci pisałam. Skoro Ty ten drugi masz lepszy, to sama widzisz, że nie ma reguły więc nie ma co się sugerować. Podobnie z tymi włosami - to, ze komuś nie wypadły, nie oznaczy, że Tobie też nie wypadną i vice versa:)

Ewa

06.07.2012 13:21

Odpowiedz

O 14:21, dnia 2012-07-06 Gizmo napisał(-a):

No ja przybrałam niestety 8kg i cieżko mi to zrzucić. Chciałabym ale jakoś nie po drodze mi do diety, no ale liczę, że teraz w te upały jak się tak jeść nie chce to może ta waga drgnie:) ja każdy następny wlew znosiłam gorzej, ale o tym już Ci pisałam. Skoro Ty ten drugi masz lepszy, to sama widzisz, że nie ma reguły więc nie ma co się sugerować. Podobnie z tymi włosami - to, ze komuś nie wypadły, nie oznaczy, że Tobie też nie wypadną i vice versa:)

Hei,

Uwazam,ze lepiej trzymac stala wage. Pamietajcie, ze ilosc chemii oblicza sie z powierzchni ciala, ktora zalezy od wzrostu i wagi. Ponadplanowy tluszczyk chemii nie potrzebuje, a watroba jest ta sama. Oczywiscie nie jest to tez dobry czas na odchudzanie.

Kaśku

06.07.2012 13:25

Odpowiedz

Hei,

Uwazam,ze lepiej trzymac stala wage. Pamietajcie, ze ilosc chemii oblicza sie z powierzchni ciala, ktora zalezy od wzrostu i wagi. Ponadplanowy tluszczyk chemii nie potrzebuje, a watroba jest ta sama. Oczywiscie nie jest to tez dobry czas na odchudzanie.

Jak najbardziej potwierdziam powyższe. Mój lekarz zawsze mi przypominał żebym uważała by nie przytyć bo trzeba byłoby zwiększyć ilość chemii, a wątroba wciąż ta sama...

beata79

06.07.2012 18:05

Odpowiedz

O 15:25, dnia 2012-07-06 Kaśku napisał(-a):

Hei,

Jak najbardziej potwierdziam powyższe. Mój lekarz zawsze mi przypominał żebym uważała by nie przytyć bo trzeba byłoby zwiększyć ilość chemii, a wątroba wciąż ta sama...

Ja też niestety przytyłam po ABVD +16 kg, z czego do tej pory zostało mi +7 kg i niestety nie idzie to tak łatwo w dół. Myślałam, że ESHAP i autoprzeszczep pomogą mi schudnąć ale nic z tego. Waga wciąż stoi w miejscu...

Edyta84

06.07.2012 18:16

Odpowiedz

Dziekuje i wzajemnie;)Ja waze 53 kg jak wykryto chorobe.Czyli jakis miesiac temu.Ale czuje ,ze tyje i wcale nie ubolewam kochanego cialka nigdy dosc;P

A jak sie czulas po pierwszym wlewie??Bo ja po tym drugim czuje sie duzo lepiej niz po pierwszym az pomyslalam ze pielegniarki moze lek pomylily hiiih:)

A jak z wlosami??bo u Mnie coraz wiecej leci ;/

Ja po pierwszej i po drugiej bardzo dobrze się czułam, jedyne co to lekkie mrowienie w palcach, i przez parę dni po policzki mam strasznie czerwone. ale zero wymiotów ani niczego podobnego. Po pierwszym wlewie to żyła spuchła, bolało przy podawaniu ale przy drugiej już było w porządku, tak samo jak Ty pomyslałam że może nie to co trzeba mi podali :) A co do włosów to właśnie wczoraj zauważyłam że zaczęły wypadać większą ilością. I chyba to będzie najgorszy etap tej choroby jak juz wszyskie wypadną :/

ada26

06.07.2012 18:49

Odpowiedz

Ja po pierwszej i po drugiej bardzo dobrze się czułam, jedyne co to lekkie mrowienie w palcach, i przez parę dni po policzki mam strasznie czerwone. ale zero wymiotów ani niczego podobnego. Po pierwszym wlewie to żyła spuchła, bolało przy podawaniu ale przy drugiej już było w porządku, tak samo jak Ty pomyslałam że może nie to co trzeba mi podali :) A co do włosów to właśnie wczoraj zauważyłam że zaczęły wypadać większą ilością. I chyba to będzie najgorszy etap tej choroby jak juz wszyskie wypadną :/

No doklanie ja tez tak mysle ze najgorsze przezycie to beda te wlosy...:(Ogladalam nawet juz "kaski":)ale nic nie wybralam w poniedzialek juz bede musiala cos wybrac bo to nie wiadomo ile jeszcze te wloski sie beda trzymaly...

Noo ale jak chemie przezyjemy to i wlosy:)

ada26

06.07.2012 19:02

Odpowiedz

O 14:21, dnia 2012-07-06 Gizmo napisał(-a):

A Ty jestes po chorobie czy w trakcie??

INES

06.07.2012 20:41

Odpowiedz
Pamiętajmy że okres wychodzenia z choroby jest wystarczająco trudny, aby jeszcze dokładać sobie dietą. Większośc chemii jest naładowana sterydami i większość pacejntów tyje.

Ja przytyłam 15 kg przez dwa lata leczenia.
Odchudzam się dopiero teraz, w okresie remisji.

Edyta84

06.07.2012 23:08

Odpowiedz

No doklanie ja tez tak mysle ze najgorsze przezycie to beda te wlosy...:(Ogladalam nawet juz "kaski":)ale nic nie wybralam w poniedzialek juz bede musiala cos wybrac bo to nie wiadomo ile jeszcze te wloski sie beda trzymaly...

Pewnie że tak, co nas nie zabije to nas wzmocni :) Damy rady bo my dzielne baby :) Ja za "kaskami" się jeszcze nie rozglądałam, ale już zaopatrzyłam się w turban, wyglądam w nim jak w czepku na basen :D Ech... lizaka w pychol i kodżak na całego :)

Pozdrawiam :)

ada26

07.07.2012 11:28

Odpowiedz

O 01:08, dnia 2012-07-07 Edyta84 napisał(-a):

Pewnie że tak, co nas nie zabije to nas wzmocni :) Damy rady bo my dzielne baby :) Ja za "kaskami" się jeszcze nie rozglądałam, ale już zaopatrzyłam się w turban, wyglądam w nim jak w czepku na basen :D Ech... lizaka w pychol i kodżak na całego :)

Pozdrawiam :)

oj ja siebie w chuscie to zupelnie nie widze chociaz w te upaly to i pewnie chuste bez gadania naloze;)hehhe:)Kiedy masz kolejny wlew?

Pozdrawiam:D

Edyta84

07.07.2012 13:20

Odpowiedz

oj ja siebie w chuscie to zupelnie nie widze chociaz w te upaly to i pewnie chuste bez gadania naloze;)hehhe:)Kiedy masz kolejny wlew?

19 lipiec kolejny termin. Ja siebie też nie widzę, ale chyba nie będę miała wyjścia :/ Chyba że będę świeciła łysą głową :D

Gizmo

07.07.2012 16:23

Odpowiedz

Mi odrosły mocniejsze, gęściejsze i piękniejsze więc i Wy szybko doczekacie się nowych włosków:) to nie jest aż taka tragedia:) Ja jestem ponad rok w remisji i włosy mam już do linii brody:)

beata79

07.07.2012 19:50

Odpowiedz

O 18:23, dnia 2012-07-07 Gizmo napisał(-a):

Mi odrosły mocniejsze, gęściejsze i piękniejsze więc i Wy szybko doczekacie się nowych włosków:) to nie jest aż taka tragedia:) Ja jestem ponad rok w remisji i włosy mam już do linii brody:)

A ja w niecałe 6 miesięcy po przeszczepie mam na głowie "barana". Dosłownie pokręcona cała głowa włosów... a zawsze były proste! Włoski mają juz z 4 cm :-)

ada26

08.07.2012 08:50

Odpowiedz

O 21:50, dnia 2012-07-07 Beata79 napisał(-a):

A ja w niecałe 6 miesięcy po przeszczepie mam na głowie "barana". Dosłownie pokręcona cała głowa włosów... a zawsze były proste! Włoski mają juz z 4 cm :-)

Kurcze to niesamowiete....co ta chemia robi:)

ada26

08.07.2012 08:52

Odpowiedz

O 15:20, dnia 2012-07-07 Edyta84 napisał(-a):

19 lipiec kolejny termin. Ja siebie też nie widzę, ale chyba nie będę miała wyjścia :/ Chyba że będę świeciła łysą głową :D

O to tak jak ja;)

To kolejny raz wymienimy sie samopoczuciem:)U Mnie nadal dobrze tylko w buzi niesmak;/

ada26

08.07.2012 08:54

Odpowiedz

A powiedzcie jeszcze jak ze sloncem??nie mozna sie opalac -tak slyszalam ale chyba mozna normalnie chodzic kiedy slonce swieci???

ada26

08.07.2012 08:55

Odpowiedz

Tylko pozazdroscic:)

Zycze duzo zdrowka i aby juz nigdy nie powrocila ta "zlosnica":)

INES

08.07.2012 13:33

Odpowiedz
Też mam barana, ale mi jakoś tak szybko nie odrastają jak Wam.
6 mies. po przeszczepie i mam tylko ok 3 cm.

:(