Ziarnica.pl
← Wróć do działu Czy mam ziarnicę?
Czy mam ziarnicę?

nerwowe dni przed wynikami

Autor: Luq • 11.06.2008 07:36 • 130 odpowiedzi

anonymous

31.01.2009 09:58

Odpowiedz

O 09:42, dnia 2009-01-31 luq79 napisał(-a):

Witajcie

właśnie zakończyłem 6 cykli ABVD - 12 pobrań, dochodzę do siebie, w połowie lutego mam TK kontrolny i w zależności od wyniku, albo zapodają jeszcze trochę chemii, lub zmykam na radioterapię, czuję się ok, w sumie to jestem bardzo z siebie zadowolony, nie wiem czy mieliście podobnie, ale powyskakiwało mi trochę piegów - hym ciekawe, duży krok za mną, ale żeby podnieść ręce do góry, muszę jeszcze poczekać.

Ciesze sie , trzymam za ciebie kciuki caly czas od poczatku Twojego leczenia. bedzie dobrze , nie martw sie. Jestem z Toba , jestem z Toba , jestem z Toba

czasoprzestrzenny

31.01.2009 19:32

Odpowiedz

trzymam kciuki, jestem po piątym wlewie Beacopp'a i też po Tk-ach kontrolnych, więc jesteśmy w podobnej sytuacji, czekam na wyniki które będę znał 9 lutego, również czuję się świetnie,i jakoś nie będę mógł uwierzyć w to,a nawet nie dopiszczam takiej myśli że z tym nie wygrałem. PZDR

luq79

19.02.2009 13:08

Odpowiedz
Dziś odebrałem wyniki TK po 12 wlewach ABVD lekarz dostał ode mnie płytkę z listopada 2008 (6 chemii) i porównywał z badaniem wczorajszym czyli luty 2009 (12 chemii) - najkrócej to opisując - on nie widzi żadnej różnicy, a oto jego opis:

"Obecnie, zamostkowa masa węzłowa o wym.39x31x56mm - jak w badaniu poprzednim, w lewym dole pachowym kilka węzłów chłonnych, największy 9mm, pozostałe narządy czyste."

Rozmawiałem z tym radiologiem powiedział mi że mogę tak mieć już przez całe życie, czyli nieaktywną masę , jako pozostałość po chorobie, i nie wiem czy rzeczywiście tak może zostać czy, ma ulec zmniejszeniu i wtedy będzie ok.Chciałem się spytać czy węzły o takich wymiarach jak wyżej, nadają się do radioterapii, czy są za duże?
Radiolog z którym rozmawiałem zasugerował badanie scyntygraficzne.

pzdr

baldi

19.02.2009 13:35

Odpowiedz
gdy mamy tylko do czynienia z CT - lekarze po obserwacji starych wynikow moga domniemywac, ze sa to np. juz tylko zwloknienia, poniewaz guzy w kolejnych badaniach nie rosna.

dobrze, ze zasugerowal inne badanie, ktore pokaze przeplyw krwi przez tkanki.

luq79

19.02.2009 16:56

Odpowiedz

dzięki Baldi za odpowiedź, czyli TK nie pokaże że węzły są zdrowe np:tak jak w USG po kolorach w skali szarości.

dorota

20.02.2009 16:04

Odpowiedz

dobrze, ze zasugerowal inne badanie, ktore pokaze przeplyw krwi przez tkanki.

czy możesz Baldi napisac coś więcej p takim badaniu, slyszałam że w Bydgoszczy to robią ale w warszawie się nie spotkałam,

na czym to badanie polega? jak się nazywa?

pozdrawiam

Dorota

luq79

20.02.2009 19:28

Odpowiedz

u mnie mówili o SCYNTYGRAFII

Luna

20.02.2009 22:18

Odpowiedz

O 20:28, dnia 2009-02-20 luq79 napisał(-a):

u mnie mówili o SCYNTYGRAFII

Mysle, ze chodzi tu o badanie izotopem galu, ktore ja maialam wykonane dwa tygodnie po ostatnim wlewie. Badanie to ma charakter czynnosciowy, wiec wykonuje sie go jako uzupelnienie TK. Pierwszy wynik napedzil mnie strachem, wykujac aktwnosc w okolicach pluc. Dzieki Bogu okazalo sie ze byl to falszywy alarm. Luq, trzymaj sie, zycze Ci samych pomyslnych wynikow.

Luq79

21.02.2009 17:00

Odpowiedz

A dzięki, a powiedz mi proszę Luna jeśli u Ciebie coś tam zobaczyli co napędziło stracha,to czego można się po takim badaniu spodziewać, żeby nie panikować jak u mnie coś zobaczą, o rany ale namieszałem po prostu co tam u Ciebie było jeśli można wiedzieć?

Luna

22.02.2009 03:59

Odpowiedz

O 18:00, dnia 2009-02-21 Luq79 napisał(-a):

co tam u Ciebie było jeśli można wiedzieć?

...zapewne jakis stan zapalny, lekarz mi tego dokladnie nie wyjasnil. Faktem jest, ze po ostatniej chemii czulam sie fatalnie, mialam problemy z oddychaniem, kaszel z ciemno-szara wydzielina, klucie w klatce piersiowej i w takim stanie zrobilam to badanie, ktore wychwycilo aktywnosc w okolicach pluc. Po miesiacu powtorzylam badanie galem, zrobilam TK klatki piersiowej oraz PET. Wszystkie wyniki byly OK. Luq, badz dobrej mysli, juz szmat drogi za Toba, zycze Ci abys dotarl do mety bez wiekszych problemow.

luq79

22.02.2009 17:37

Odpowiedz

fajnie to ujęłaś bo dusza a sportowca we mnie, boję się że jak przekroczę metę, to się nie zatrzymam i jak Forest Gump będę zasuwał, póki co lecę z wynikami jutro do mojego profesora,pzdr

luq79

23.02.2009 14:38

Odpowiedz

Jadę na PET,pzdr

Suzzzzi

26.02.2009 09:19

Odpowiedz

O 15:38, dnia 2009-02-23 luq79 napisał(-a):

Jadę na PET,pzdr

Trzymam za Ciebie kciuki, śledzę twój wątek i podobnie jak Ty na początku teraz Ja czekam na wyniki i pewnie zanim zobaczy je lekarz podzielę się nimi z Wami. Martwi mnie to, że podobnie jak u Ciebie nie wyszło nic na USG, węzły są powiększone ale nic poza tym lekarz stwierdził, że są to węzły odczynowe ale czemu mam je rok i jeden nowy. Obawiam się, że lekarze zbiją mnie z tropu i dam sobie spokój a okaże się tak jak u Ciebie , że coś tam jednak jest. Pozdrawiam Cię i mam nadzieję że Twoja walka wreszcie na dobre się skończy- Twoim wielkim triumfem.

luq79

26.02.2009 17:47

Odpowiedz

Łatwo powiedzieć nie zamartwiaj się na zapas, jednak wiem co teraz przechodzisz,ale nawet w takich chwilach można nabrać odwagi czego życzę. Napisz mi koniecznie jak będziesz miała wynik,mam nadzieję że to węzły zapalne.Z mojego doświadczenia to nie próbuj odpuścić tematu i najlepiej skieruj się do lekarza specjalizującego się w dziedzinie, :hematolog lub onkolog pzdr

luq79

26.02.2009 17:51

Odpowiedz

Cześć, czekam cały czas na PET, a termin miedzy ostatnią chemią, a początkiem radioterapii się wydłuża już do miesiąca, trochę się tym nie pokoje, bo myślałem że trzeba na gada przeprowadzić zmasowany atak, czy Wy również mieliście przerwę miedzy chemią a radio?I jeszcze się dowiedziałem że na radio długo się czeka,pzdr

madzia1

26.02.2009 18:29

Odpowiedz

O 18:51, dnia 2009-02-26 luq79 napisał(-a):

Wy również mieliście przerwę miedzy chemią a radio?

Ja miałam i z tego co się orientuję to każdy powinien mieć przerwę bo trzeba trochę odpocząć po chemioterapii i zregenerować organizm. Ostatnią chemię miałam 17 stycznia, a radio zaczęłam 3 marca. W tym czasie byłam kilka razy na sylmulacji, odbijali mi szczękę :D zrobili mi kilka tatuaży :D (mam do dziś) i dopiero zaczęło się kolejne leczenie.

I jeszcze się dowiedziałem że na radio długo się czeka,

chyba nie na tyle długo żeby Ci zaszkodzić :) po prostu tak musi być. Cierpliwości trochę :) tyle już wytrzymałeś to i to przetrwasz.

pzdr

również pozdrawiam :)

M1

adziunia

27.02.2009 11:12

Odpowiedz

witam wszystkich! piszę bo mam 19 lat io bardzo sie martwie od ponad pół roku mam powiekszone węzły chłonne na szyi po lewej stronie dwa i po prawej jeden ostatnio zauwazyłam malutki wezeł pod pachą, na początku pomniejszały mi się te węzły na szyi ale teraz mam grypę i niepokoi mnie ze ze sie powiekszają, miesiąc temu morfologia mi sie pogorszyła bo mam 76% neutrocytów i 18,9% limfocytów ponadto jestem w ciąży mam powiększoną tarczycę może to od tego w środę mam usg tych węzłow boję się napiszcie czy wasze węzły dało się przesuwać bo moje tak

luq79

02.03.2009 11:35

Odpowiedz

I tak sobie czekam i czekam, poczytałem parę wątków i trochę spękałem, ale cóż to życie, czekam na PET po 12 abvd, później będę czekał na wynik pewnie z 2 tygodnie i dalej czekał na radio, i to bycie w zawieszenie z masa węzłową w śródpiersiu o wymiarach 30x31x56mm nie zmienną od 3 miesięcy trochę mnie wkurza, bo odstęp w leczeniu będzie chyba gigantyczny,z tego co wyczytałem to taką masę się nie naświetla tylko dobija chemią, a ja mam wakacje i boję się żeby świństwo się nie rozwinęło.

Zostały pyszne śledziki po imprezie chyba je sobie zapodam, na polepszenie nastroju

gość

02.03.2009 11:49

Odpowiedz

luq, tez jestem z lodzi.mam pytanie odnosnie poradni medicover.moge cie poprosic o nr gg albo com?z gory bardzo ci dziekuje.marta

luq79

02.03.2009 11:57

Odpowiedz

Marta zapodaj maila zaraz wyślę z gg nie korzystam