Ziarnica.pl
← Wróć do działu Czy mam ziarnicę?
Czy mam ziarnicę?

nerwowe dni przed wynikami

Autor: Luq • 11.06.2008 07:36 • 130 odpowiedzi

Goga

09.07.2008 15:05

Odpowiedz

Olga - alergologa jak dotad nie brano pod uwage ... musimy i o tym pomysleć

GOGA

09.07.2008 15:08

Odpowiedz

O 17:03, dnia 2008-07-09 Baldi napisał(-a):

O 16:52, dnia 2008-07-09 GOGA napisał(-a):

właśnie dostała od jednego z lekarzy - chyba bakteriologa - posiew kału i HIV połowy ciała - czym bardzo sie zmartwiła ...

przepraszam, ze pytam, ale pierwszy raz o tym slysze - co to jest "HIV polowy ciala"?

ja nie mam pojęcia dlaczego tak - ale czytała mi to ze skierowania .... może ona tak to zrozumiała ... bo skarzy siebardziej na prawą stronę ...

olga

09.07.2008 16:27

Odpowiedz
A jakie inne objawy ma Twoja mama? Piszesz o tych nerkach i to mnie zastanawia... Czy Twoją mamę bolą kości, szczególnie kręgosłup w dolnej części, może mostek, biodra?
Myślę, że przydałby się również naprawdę dobry reumatolog.

luq

09.07.2008 19:37

Odpowiedz

O 18:27, dnia 2008-07-09 olga napisał(-a):

A jakie inne objawy ma Twoja mama? Piszesz o tych nerkach i to mnie zastanawia... Czy Twoją mamę bolą kości, szczególnie kręgosłup w dolnej części, może mostek, biodra?

Słyszałem że hematolodzy, często proszą - mogę sie tu pomylic o zrobienie preparatów odbitkowych lub odsetkowych to ponoc pozwala im ocenic wstępnie co dzieje się w organiźnie, a po drugie to może PET by pomógł?

Goga

09.07.2008 19:48

Odpowiedz

O 21:37, dnia 2008-07-09 luq napisał(-a):

Słyszałem że hematolodzy, często proszą - mogę sie tu pomylic o zrobienie preparatów odbitkowych lub odsetkowych to ponoc pozwala im ocenic wstępnie co dzieje się w organiźnie, a po drugie to może PET by pomógł?

jutro pani hematolog ma telefonicznie przekazać co mysli na temat wyników ostatnich badań z krwi ... zobaczymy co dalej zaleci ( wizyta dopiero za miesiąc ... koszmar )

ewa33453

10.07.2008 18:39

Odpowiedz

O 21:48, dnia 2008-07-09 Goga napisał(-a):

jutro pani hematolog ma telefonicznie przekazać co mysli na temat wyników ostatnich badań z krwi ... zobaczymy co dalej zaleci ( wizyta dopiero za miesiąc ... koszmar )

mam do Was pytanie. miałam zz ns II a wziełam 6 ABVD i naświetlania. leczenie skończyłam pod koniec roku. w kwietniu byłam na badaniu PET wynik był dobry. Problemem jest to że boli mnie w okolicy węzłów podobojczykowych, to jest taki dziwny ból podobny do łamania w kościach na zmiane pogody, czy też macie takie dolegliwości czy to coś niepokojącego? proszę o odpowiedź

luq

11.07.2008 20:02

Odpowiedz

O 20:39, dnia 2008-07-10 ewa33453 napisał(-a):

Witam, ma do Was pytanie, czy komuś zdarzyło się ,że po wyniku pełnej biopsji węzła - wynik odczynowy czyli ok, okazało się załóżmy po kilku miesiącach że ma ziarnice lub jakieś inne świństwo, które w momencie biopsji nie dało znaku o sobie?

czy wynik odczynowy, świadczy o jakimś stanie zapalnym i przekreśla zmiany nowotworowe? piszę tak , bo dziś jedna z lekarek powiedziała mi że taki wynik jeszcze o niczym nie świadczy, chętnie bym jej sprzedał trochę optymizmu - pomyślałem

luq

15.07.2008 16:48

Odpowiedz

O 22:02, dnia 2008-07-11 luq napisał(-a):

O 20:39, dnia 2008-07-10 ewa33453 napisał(-a):

Ale jazda, dziś wróciłem od lekarza, on nadal twierdzi że mogę miec ziarnice (choc biopsja węzła pachowego była odczynowa) bo nie pokoją go węzły śródpiersia -sugeruje ich pobranie,powiedział żebym poszedł do lekarza od płuc - bo może by również sarkoizdoza ( ale z tego co słyszałem lekarze czasami mylą te 2 choroby i osoby wracają z bardziej zaawansowaną zz), mam jeszcze wyniki toksoplzmozy igg 190 i igm 1.3 , białko crp 44,6, to też mam sprawdzic,nie potrafi powiedziec skąd mam świąd skóry - nadal sie drapię.w najbliższym tygodni postaram się dostac do kliniki chorób tropikalnych w Gdynii - może coś tam wyyślą. Nie wiecie jak pobierają węzły z klatki, powiem Wam że ręce mi znowu opadły.........

Paula

16.07.2008 04:37

Odpowiedz
Nie wiecie jak pobierają węzły z klatki, powiem Wam że ręce mi znowu opadły.........

Zabieg pobierania węzłów z klatki nazywa się mediastinoskopia. Robi się go w narkozie. Nacięcie jest malutkie, moje liczy ok. 3-4 cm i znajduje się w miejscu gdzie kończy się szyja. Na drugi dzień po zabiegu byłam wypisana do domu więc nie jest źle. A później kilka dni dyskomfortu, trochę boli ale da sie wytrzymać. Powodzenia życzę. Aha u mnie też początkowo podejrzewali sarkoidozę ale ja miałam powiększone wyłącznie węzły śródpiersia.

Wtajemniczona

16.07.2008 16:41

Odpowiedz

O 06:37, dnia 2008-07-16 Paula napisał(-a):

Nie wiecie jak pobierają węzły z klatki, powiem Wam że ręce mi znowu opadły.........

Zabieg pobierania węzłów z klatki nazywa się mediastinoskopia. ..........

nie tylko mediastinoskopia ale także torakoskopia czy videotorakoskopia - metoda wybierana w przypadku konieczności odciągnięcia płynu z jamy opłucnej - tutaj nacięcie wykonuje się na wysokości żeber, tak aby przez jamę oplucną dostać się do sródpiersia.

luq

16.07.2008 19:01

Odpowiedz

O 18:41, dnia 2008-07-16 Wtajemniczona napisał(-a):

A sorki Paula , a po biopsji tych węzłów śródpiersia, postawili jakąś diagnozę?

seno

16.07.2008 19:58

Odpowiedz
Hej witam wszystkich,

Od kilku miesięcy mam powiększone węzły chłonne pod pachami. dzisiaj rano zaczeły boleć bardziej niż zwykle kiedyś bolało tylko jak dotykałem. poszedłem do lekarza dostałem listę badan do wykonania jakiej nigdy w życiu jeszcze nie robiłem. Lekarz, którego znam od ponad 10 lat i zawsze był szczery widać było że coś ukrywa, coś tam mamrotał i kazał jak najszybciej zrobić badania. po przyjściu od niego siadłem do neta i to co znalazłem trochę zbiło mnie z nóg objawy takie jak niewyspanie ciągle zmęczenie to od kilku miesięcy moja codziennośc. Mam 28 lat i do lekarza do tej pory chodzizłem tak naprawdę po lewe zwolnienia a teraz??? Czy mam się martwić czy to jeszcze za wcześnie?????????

Paula

17.07.2008 04:56

Odpowiedz

O 21:01, dnia 2008-07-16 luq napisał(-a):

O 18:41, dnia 2008-07-16 Wtajemniczona napisał(-a):

A sorki Paula , a po biopsji tych węzłów śródpiersia, postawili jakąś diagnozę?

Tak postawili, niestety była to ziarnica złośliwa, stadium II B.

luq

29.07.2008 06:33

Odpowiedz

Witam Wszystkich, diagnozuję się nadal, wczoraj pobrali mi węzeł ze śródpiersia, teraz czekam na wyniki, to już chyba będzie koniec i w końcu postawią diagnozę, węzeł był trochę twardawy cokolwiek to znaczy,jak rozmawiałem z lekarzami, to powiedzieli, że z reguły w węzłach śródpiersia zawsze coś znajdywano(jak zwykle potrafią pocieszyc)pod kątem ZZ, ja liczę jeszcze na toksoplazmozę bo ma w niej wysokie wyniki, tak czy inaczej - znowu te "nerwowe dni",pzdr

luq

05.08.2008 11:45

Odpowiedz

O 08:33, dnia 2008-07-29 luq napisał(-a):

Witam Wszystkich, diagnozuję się nadal, wczoraj pobrali mi węzeł ze śródpiersia, teraz czekam na wyniki, to już chyba będzie koniec i w końcu postawią diagnozę, węzeł był trochę twardawy cokolwiek to znaczy,jak rozmawiałem z lekarzami, to powiedzieli, że z reguły w węzłach śródpiersia zawsze coś znajdywano(jak zwykle potrafią pocieszyc)pod kątem ZZ, ja liczę jeszcze na toksoplazmozę bo ma w niej wysokie wyniki, tak czy inaczej - znowu te "nerwowe dni",pzdr

I wszystko jest już jasne, ziarnica jest dopiero wykazał to węzeł śródpiersia stopień NS II - czy ktoś może mi powiedzie co daleji czy NS to w w mirę ok(jeśli można powiedziec ok) (chemia czy radio - słyszałem że radio prz ii stopniu), ja wygląda życie, pracujesz czy siedzisz w chacie, co z pozostałymi rzeczami,co za dziwna choroba u mnie zero potów, gorączki, zmęczenia, jedynie powiększenie węzłów i już, napiszcie parę rzeczy z praktyki, a ja zbieram się do walki pzdr

dorota

05.08.2008 12:17

Odpowiedz

I wszystko jest już jasne, ziarnica jest dopiero wykazał to węzeł śródpiersia stopień NS II - czy ktoś może mi powiedzie co daleji czy NS to w w mirę ok(jeśli można powiedziec ok) (chemia czy radio - słyszałem że radio prz ii stopniu), ja wygląda życie, pracujesz czy siedzisz w chacie, co z pozostałymi rzeczami,co za dziwna choroba u mnie zero potów, gorączki, zmęczenia, jedynie powiększenie węzłów i już, napiszcie parę rzeczy z praktyki, a ja zbieram się do walki pzdr

no to zbieraj sie do walki, super postawa:)

o klasyfikacji przeczytasz tu http://www.ziarnica.pl/index.php?tekst=zz_klasyfikacja

bardzo dobrze że byłes czujny i chorobę znalazłeś tak wcześnie, co do leczenia różne ośrodki podejmuja rózne decyzje - może byc zarówno chemia jak i samo radio, co do pracy bądź siedzenia w domu to wszystko zależy od organizmu, jeśli dostaniesz chemie to najpradopodobniej ABVD i może nie być tak źle i bedzie sz mógł wiele robic w trakcie leczenia

trzymamy kciuki i pisz jak postępuje leczenie

dorota

Binka

05.08.2008 12:27

Odpowiedz

Cz:)

To że jesteś chory nie oznacza że musisz siedzieć w domu i nic nie robić..Jeśli czujesz się ok,to żyj tak jak przed rozpoznaniem choroby ;> Rób to na co masz ochotę i siłę ;>

U mnie też nie było zadnych objawów typu goraczka,poty,zmęczenie..Tylko powiększony węzeł..Nie wiem jak to będzie u Ciebie ile dostaniesz chemii,i co z radio,ale dam Ci kilka rad:stosuj tran lub ecomer(sami lekarze to polecają),pij dużo soków z buraków,lub je jedz (tarte buraczki itp.),pomocna będzie też ryba=makrela (zwłaszcza taka tłusta)...Trzymam kciuki za Ciebie i za to żebyś pogonił złóśnicę raz na zawsze ;] POzdr :*

baldi

05.08.2008 12:47

Odpowiedz
trzymaj sie chlopie! =)

btw: to jakas paranoja, ze dopiero trzecia biopsja wykazala ZZ..

luq

05.08.2008 13:11

Odpowiedz

O 14:47, dnia 2008-08-05 Baldi napisał(-a):

trzymaj sie chlopie! =)

wiesz dobrze że lekarz nie odpuścił i namówił mnie na pobranie z klatki, ma pytanie czy są osoby z Łodzi z zz, a może coś wiesz na temat leczenia w Łodzi/,pzdr

Binka

05.08.2008 14:51

Odpowiedz

O 15:11, dnia 2008-08-05 luq napisał(-a):

O 14:47, dnia 2008-08-05 Baldi napisał(-a):

trzymaj sie chlopie! =)

wiesz dobrze że lekarz nie odpuścił i namówił mnie na pobranie z klatki, ma pytanie czy są osoby z Łodzi z zz, a może coś wiesz na temat leczenia w Łodzi/,pzdr

Ja się leczyłam i nadal konroluje się w Łodzi..(z tym że to szpital dziecinny..)