Udajcie się jeszcze do reumatologa - bardzo często choroby reumatoidalne powodują powiekszenie węzłów i przyspieszenie ob. Można spróbować jeszcze u alergologa (testy), laryngologa - niech zobaczy czy nie ma jakiegoś miejscowego stanu zapalnego. Pewnie to mało prawdopodobne u Twojej mamy, ale warto sprawdzić - HIV powoduje powiększenie węzłów. Zbadajcie też kał na obecność pasożytów. Gdzie Twoja mama ma te powiększone węzły? Duże? USG było?
A teraz do wszystkich: wiecie, że prawie wszystkie choroby autoimmunologiczne powodują powiększenie węzłów, czyli np. autoimmunologiczne zapalenie wątroby czy tarczycy może powodować uogólnione powiększenie węzłów!!!!
Pozdrawiam, Olga
BARDZO dziękuje CI OLGA za odp
wiem że od lat leczyła sie u reumatologa ze względu na otyłosc - stawy też zaczynały szwankowac
a więc laryngolog był , usg - tarczycy , piersi + mammografia - tez , USG jamy brzusznej też było , gastroskopia również ... powiekszone ma węzły , szyjne , pod pachami i pachwinowe ... i bardziej jakby prawostronnie chwilami bolesne 9 nie wiem dokładnie jaka jest wielkosc tych węzłow /// wiem że OB ma 50 - po godz 106 , CRP - 15 ... właśnie dostała od jednego z lekarzy - chyba bakteriologa - posiew kału i HIV połowy ciała - czym bardzo sie zmartwiła ... oczywiście ogólnie zaczyna sie załamywać