Ziarnica.pl
← Wróć do działu Hyde Park
Hyde Park

nie mozna chodzic z bezobjawowa ZZ przez 5 lat

Autor: zogra • 06.02.2007 19:31 • 106 odpowiedzi

bronek

09.02.2007 20:13

Odpowiedz

a mozesz powiedziec ktore masz stadium? moj maz ma IIA i lekarz kazal mu kupic sobie rowerek do cwiczen i pedalowac codziennie minimum pol godziny, a na ile pozwoli pogoda to szybki marsz na swiezym powietrzu, plus moj maz caly czas pracuje, lekarz wrecz nakazal aktywnosc

szczerze mowiac,ktore stadium to nawet nie mam pojecia,wiem ze zabronila mi trenowac,do pracy chodze,tylko ze tam za duzo energii nie spalam,gdyz nie jestem w stanie,patrzac prawie przez caly dzien w monitor,a ruchu brakuje mi i to bardzo

zogra

09.02.2007 20:29

Odpowiedz

Hej Zogra

Musze Ci powiedziec,ze tutaj jest troszke inaczej,pzrynajmniej tak bylo w moim przypadku.Kiedy zglosilem sie do lekarza z wynikiem biopsji,na ktorym napisane bylo zaleca sie wyciecie wezla.Slowa lekarza,ktore uslyszalem troche mnie zdziwily,gdyz znajac nasze realia i slyszac slowa innych lekarzy myslalem ze zabieg odbedzie sie nie wczesniej jak za okolo 3 miesiecy.Uslyszalem jednak,ze osoba ktora miala miec nazajutrz zabieg z przyczyn mi nieznanych zostal przelozony i ja moge wskoczyc na jego miejsce.Oczywiscie nie bylem na to przygotowany,ale po rozmowach z osobami mi najblizszymi i po zalatwieniu wszystkich spraw polozylem sie jeszcze tego samego dnia na oddzial.Nazajutzr,czekajac na zabieg(juz mialem dostawac glupiego jasia)okazalo sie,ze z przyczyn znanych tylko lekarzom,trzeba zabieg odlozyc.Nie namyslajac sie dlugo,biorac pod uwage ze szpital nie jest moim ulubionym domem i nie biore lekow,poprosilem o przepustke,ktora dostalem.Po dwoch tygodniach przepustki,w czasie ktorej zrobili mi biopsje i usg,ktore mialem robione juz wczesnie(wyszly te same wyniki)zapadla decyzja:jutro pod noz!!!

Sam zabieg jak i narkoza odbyly sie bez problemu,obudzilem sie ze szwami na szyji,a do zycia doszedlem po kilku nastepnych.Po dwoch dniach usuneli mi drenaz,a po nastepnych dwoch,kiedy zdjeli szwy,wrocilem caly szczesliwy do domu.Reasumujac,pod opieka lekarzy bylem 20 dni(16 na przepustce,4 na oddziale)Wiec jak sama widzisz u nas jest troszke inaczej. Pozdrawiam

tomek

to faktycznie inaczej, maz mial zalozone szwy tylko po wewnetrznej stronie (jakies samorozpuszczalne, ze nie trzeba bylo ich usuwac) a na zewnatzr jakis specjalny klej) goilo sie to super musze przyznac, tylko przez pierwsze dwa dni maz byla na prochach przeciwbolowych a pozniej juz ok

no i rana tez dosc pokazna, bo usuniety wezel mial wymiary 4.5 cm na 7 czy 8cm, wyszlo na tomografii ze lezal gdzies gleboko pod miesniem w dodatku blisko nerwu, chirurg "wspanialomyslnie" poinformowal meza o ryzyku utraty czucia i zdolnosci poruszania prawa reka i podsunal do podpisania zgode na operacje, coz mielismy zrobic zgode podpisalismy, a nawiasem mowiac to moze i dobrze ze o takowym ryzyku nie wiedzielismy wczesniej bo moze bilibysmy sie z myslami, dac sie kroic czy nie

ale wszystko poszlo ok, na poczatku bylo troche strachu bo maz twierdzil ze o okolicy naciecia i tak do polowy klaty to niczego nie czuje, bylo to jednak krotkotrwale

Asica

09.02.2007 21:16

Odpowiedz

O 13:55, dnia 2007-02-09 zogra napisał(-a):

powiem w ten sposob, i mam nadzieje ze uszanujesz moja wole, nie odpowiadaj prosze na moje posty,

Nie uszanuje :-) ,bo bardziej szanuje swoich rodzicow,ktorzy zawsze mnie uczyli,ze rodakow nalezacych do kategorii "Cudze chwalicie,swego nie znacie" nalezy "nawracac"

zogra

09.02.2007 22:06

Odpowiedz

po pierwsze to nie ja sie lecze a moj maz

po drugie jezeli tak doskonale czytasz ze zrozumieniem to jak nie doczytalas ze w polsce spedzilam 25 lat wiec nie jestem takim znowu laikiem i doswiadczylam "luksusow" polskiej sluzby zdrowia

i po kolejne, gdzies mi lataja twoje grozby ze dostane zjebke za zbyt dlugie posty

i po ostatnie litosci dla ciebie to u mnie ani za grosz

i przestaj dowalac mi tym haselkiem "cudze chwalicie swego nie znacie" bo doskonale polskie realia znam

a co do tych Arabow, to przeczytaj sobie dokladnie post w ktorym probowalas mnie nauczyc historii polski i piszesz jaka to polska biedna bo doswiadczona przez dwie wojny swiatowe, wierz mi doskonale o tym wiem bo rodzice moi ktorzy II wojne przezyli nie szczedzili mi opowiesci

nie rob sie znowu taka patriotka za trzy grosze, sama pisalas jak to niedouczone konowaly zabily dziewczyne ktora miala przeszczep (nie przytocze jej imienia niech spoczywa w pokoju)a tu nagle ktos odwazyl sie cos powiedziec nie tak na ukochana nasza Polske i rzucasz sie na mnie z pazurami

zamiast marnowac energie na glupie dyskusje poradz cos na nudnosci, bo widze ze maz sie zwija a nie chce wziac leku przepisanego przez lekarz

Fantomasz

10.02.2007 12:42

Odpowiedz

O 23:06, dnia 2007-02-09 zogra napisał(-a):

na nudnosci ANANAS z puszeczki

ewu

10.02.2007 13:17

Odpowiedz

O 13:42, dnia 2007-02-10 Fantomasz napisał(-a):

baldi

10.02.2007 15:23

Odpowiedz

O 20:31, dnia 2007-02-06 zogra napisał(-a):

[ciachniete]

nieeee, no takiego flejma to juz dawno nie bylo - od czasu mistrzostw swiata w pilce noznej

zogra

10.02.2007 15:24

Odpowiedz

O 13:42, dnia 2007-02-10 Fantomasz napisał(-a):

zogra

10.02.2007 15:33

Odpowiedz

O 16:23, dnia 2007-02-10 Baldi napisał(-a):

[ciachniete]

nieeee, no takiego flejma to juz dawno nie bylo - od czasu mistrzostw swiata w pilce noznej

Asica

10.02.2007 15:46

Odpowiedz

O 16:33, dnia 2007-02-10 zogra napisał(-a):

oh jakis ty elokwentny i madry i w ogole ...

"Bo kultura tu podobno jest,

swiadczy o tym nasz wspanialy dom kultury "

zogra

10.02.2007 16:07

Odpowiedz

O 16:46, dnia 2007-02-10 Asica napisał(-a):

oh jakis ty elokwentny i madry i w ogole ...

"Bo kultura tu podobno jest,

swiadczy o tym nasz wspanialy dom kultury "

Asica

10.02.2007 16:39

Odpowiedz

fakt,Mela Culpa,przepraszam :)

po drugie jezeli tak doskonale czytasz ze zrozumieniem to jak nie doczytalas ze w polsce spedzilam 25 lat wiec nie jestem takim znowu laikiem i doswiadczylam "luksusow" polskiej sluzby zdrowia

no wlasnie,DOKłADNIE

D O Ś W I A D C Z Y Ł A Ś

, a nie doswiadczasz a to spora roznica,prawda?:)

Na podstawie np tej wypowiedzi:

O 18:53, dnia 2007-02-07 zogra napisał(-a):

to super ze Polska dogania swiat jezeli chodzi o medycyne

tak powinno byc

doszłam do wniosku,ze nie MASZ POJECIA na temat TERAZNIEJSZEJ polskiej słuzby zdrowia,dlatego

nie masz prawa

jej

zogra

10.02.2007 17:39

Odpowiedz

O 17:39, dnia 2007-02-10 Asica napisał(-a):

fakt,Mela Culpa,przepraszam :)

no wlasnie,DOKłADNIE

D O Ś W I A D C Z Y Ł A Ś

, a nie doswiadczasz a to spora roznica,prawda?:)

Na podstawie np tej wypowiedzi:

O 18:53, dnia 2007-02-07 zogra napisał(-a):

to super ze Polska dogania swiat jezeli chodzi o medycyne

tak powinno byc

doszłam do wniosku,ze nie MASZ POJECIA na temat TERAZNIEJSZEJ polskiej słuzby zdrowia,dlatego

nie masz prawa

jej

Danka

10.02.2007 20:56

Odpowiedz
Wiesz zorga, bardzo jestem ciekawa, w jakim tonie dyskusję z nami prowadziłby twój mąż. Śmiem twierdzic, że inaczej niż ty.
Kochana, o mozliwościach polskich onkologów świadczy równiez ilość nas tutaj - wyleczonych z ZZ ( i nie tylko)

zogra

10.02.2007 21:16

Odpowiedz

O 21:56, dnia 2007-02-10 Danka napisał(-a):

Wiesz zorga, bardzo jestem ciekawa, w jakim tonie dyskusję z nami prowadziłby twój mąż. Śmiem twierdzic, że inaczej niż ty.

Kochana, o mozliwościach polskich onkologów świadczy równiez ilość nas tutaj - wyleczonych z ZZ ( i nie tylko)

wierz mi nie chcialabys z nim dyskutowac, typ Asicy, ale ja ja nawet lubie za to ze tak pyszczy

teraz mi sie pewnie znow od niej oberwie, ze nie potrzebuje ona mojej sympatii i takie tam ale coz przynajmniej watek sie ciagnie

madolka

05.09.2007 21:59

Odpowiedz

O 10:25, dnia 2007-02-07 Baldi napisał(-a):

O 10:16, dnia 2007-02-07 Darek napisał(-a):

je sie tu wykupuje czy w stanach?

primo: nie napisales na jak dlugo jedziesz za WIELKA wode. jesli na dlugo i na legal, to raczej trzeba miec tam "insurance number" (czy jak to sie tam nazywa), zeby w ogole funkcjonowac. dowodu osobistego nie bedziesz miec, ale numer ubezpieczenia MUSISZ.

secundo: w przypadku jakiejkolwiek podrozy (w tym rowniez zagranicznej) mozesz wykupic sobie ubezpieczenie. z tym, ze:

a) skladki BEDA SUPER WYSOKIE (przedostatnie ryzyko zagrozenia)

b) o ile ktokolwiek Cie ubezpieczy

c) informacji o chorobie nie mozesz zataic

ja bym zrobil tak:

- wylatujac stad wykupujesz zwykle NNW, moze sie przydac

- jesli cos by sie dzialo ze zdrowiem TO NATYCHMIASTOWO wracasz do PL

mam racje, Ewu?

Ewo, a nie Ewu.

W ogole to Cie podziwiam, tylko czasami jestes za bardzo obcesowy i wszystkich poprawiasz. Wiec Ewo- nie Ewu.

Pozdrowienia i wyrazy szacunku, szczere!

madolka

05.09.2007 22:01

Odpowiedz

O 10:25, dnia 2007-02-07 Baldi napisał(-a):

O 10:16, dnia 2007-02-07 Darek napisał(-a):

je sie tu wykupuje czy w stanach?

primo: nie napisales na jak dlugo jedziesz za WIELKA wode. jesli na dlugo i na legal, to raczej trzeba miec tam "insurance number" (czy jak to sie tam nazywa), zeby w ogole funkcjonowac. dowodu osobistego nie bedziesz miec, ale numer ubezpieczenia MUSISZ.

secundo: w przypadku jakiejkolwiek podrozy (w tym rowniez zagranicznej) mozesz wykupic sobie ubezpieczenie. z tym, ze:

a) skladki BEDA SUPER WYSOKIE (przedostatnie ryzyko zagrozenia)

b) o ile ktokolwiek Cie ubezpieczy

c) informacji o chorobie nie mozesz zataic

ja bym zrobil tak:

- wylatujac stad wykupujesz zwykle NNW, moze sie przydac

- jesli cos by sie dzialo ze zdrowiem TO NATYCHMIASTOWO wracasz do PL

mam racje, Ewu?

Pomylka/ Przepraszam!!!!!!!!! Baldi! Wybacz.

madolka

05.09.2007 22:11

Odpowiedz

O 23:35, dnia 2007-02-07 zogra napisał(-a):

O 23:00, dnia 2007-02-07 Asica napisał(-a):

O 19:39, dnia 2007-02-07 zogra napisał(-a):

TAK JESTESMY NA WYZSZYM POZIOMIE,bo

1)tomografia koputerowa to standard,

2)PET to standard

3)biopsja szpiku kostnego to standard w okresleniu stadium zaawansowania

Taaaaa,i sztuczny usmiech na twarzach Hamerykancow to tez STANDARD

madolka

05.09.2007 22:26

Odpowiedz

Wybacz, ale wg mnie Zorka naprawde nie miala na mysli krytki Polski.. Skad te kompleksy u Ciebie i innych? Choroba i tak nie wybiera, a doswiadczeniami sie mozna wymieniac. patrze obiektywnie.

O 21:46, dnia 2007-02-08 Asica napisał(-a):

O 16:00, dnia 2007-02-08 zorga napisał(-a):

nawet zyczono nam aby Arabowie

rzucili na nas kilka bombek,

Rozumiem,ze pijesz z tym do mnie,TAK????

Pokaz wiec,w ktorym miejscu tego zyczylam? :| To,ze uzylam MOCNEJ/AGRESYWNEJ argumentacji mialo Ci oswiecic umysl,ale widze,ze nie pomoglo :/ Uzywajac takowej argumentacji chcialam Ci ukazac dlaczego w Polsce jest jak jest = ze jestesmy biedniejsi od Hameryki,ale nie mamy sie czego wstydzic!!!

Proponuje czytac posty innych uzytkownikow ze zrozumieniem,bo widze,ze pomimo,ze przebywasz w Hameryce to masz problem typowo polski = problem czytania ze zrozumieniem.

NIKOMU NIE ZYCZYLAM I NIE ZYCZE "ARABSKICH BOMBEK"

pozdrawiam

pozdrawiam :-)

madolka

05.09.2007 22:57

Odpowiedz

O 16:23, dnia 2007-02-10 Baldi napisał(-a):

[ciachniete]