Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

W oczekiwaniu na wyniki

Autor: Apodis • 22.06.2006 22:09 • 65 odpowiedzi

Apodis

22.06.2006 22:09

Odpowiedz
Witam, mam na imie Ania.Trafiłam na waszą stronę w zeszłym tygodniu kiedy usłyszałam od mojego męża, że biopsja cienkoigłowa wykazała: prawdopodobnie ziarnica złośliwa.Nie musze pisać jaka była pierwsza reakcja na te słowa i na opis choroby. Minął tydzień a ja staram dowiedzieć się wszystkiego co możliwe o tej chorobie, nie chciałabym niczego przeoczyć, zwłaszcza błędów lekarzy.
Jeśli pozwolicie zamęczyć się pytaniami jeszcze jednej wystraszonej baby to będę zobowiązana.
Mój mąż ma 26 lat, jakis czas temu zauważył, że po alkoholu pulsuje mu coś w okolicy szyi, po 3 razie wybrał się do lekarza, wtedy juz widzieliśmy ten powiekszony węzeł na szyji.Wizyta u lekarza w zeszły poniedziałek, konsultacja u laryngologa we wtorek, w środę biopsja.Wynik, szok.Poniedziałek 19.06.-szpital, wczoraj tj.21.06 operacja -podczas której usunięto 3 węzły chłonne ponoć wielkości jaj kurzych, ostatni pod-obojczykowy. Wyniki RTG klatki piersiowej nic nie wykazują-ponoć czysto po 2 zdjęciach.Krew-OB w laboratorium 20, w szpitalu 10-ale to juz wiem, że oznaczenia OB zależą od przyjętych skal w danym Laboratorium.Uznajmy, że oki.Pozostałę składowe badań krwi tez bardzo dobre w ocenie lekarzy. Dzisiaj było robione USG w szpitalu- wykazało powiększona wątrobę,ale na granicy normy.Ponoć też może być to wynikiem różnych czynników. Jama brzuszna ponoć czysta.
tekst ponieważ nie ufam temu USG w szpitalu bo to grat, na którym nic nie widac, a lekarz tez na ślepego wyglądał. Umówiłam męża jutro prywatnie na USG dopllerowskie jamy brzusznej- w poblizu szpitala.
Chciałabym wiedzieć na co mamy zwrócić uwagę podczas takiego badania, żeby lekarz czegos nie przegapił!!!
Wyniki histopatologiczne węzłow mamy dostać w poniedziałek lub wtorek.Zostały wysłane na CITO do Histamedu w Gliwicach.
tekst gdzie ten wynik najlepiej potwierdzić?
tekst.Co wykazuje tomografia?

Z góry przepraszam,jeśli zadaję pytania głupie i standardowe.Nie zdąrzyłam jeszcze przewertowac całej waszej strony.
Licze na zrozumienie. Jesteśmy na etapie szoku.
Pozdrawiam
Ania

Apodis

22.06.2006 22:24

Odpowiedz
Troche tekstu zjadło pod koniec.chciałam wytłuścić czcionke i nie wyszło, za to zjadło tekst o tomografii...
Chciałam zapytac co wykazuje tomografia? I na jakie badania moge jeszcze męża wysłać?

Ania

Apodis

22.06.2006 22:28

Odpowiedz
Sama się skomentuje i podam jeszcze moje gg.: 252361

Iwona

22.06.2006 22:34

Odpowiedz

Wizyta u lekarza w zeszły poniedziałek, konsultacja u laryngologa we wtorek, w środę biopsja.Wynik, szok.Poniedziałek 19.06.-szpital, wczoraj tj.21.06 operacja -podczas której usunięto 3 węzły chłonne

gratuluje szybkosci dzialania

ja najpierw do hematologa czekalam w trzymiesiecznej kolejce, a wczesniej na USG szyi lekarz w szpitalu przyjal mnie chyba tylko dlatego, ze mu sie rozplakalam w gabinecie...

Zoisyte

23.06.2006 07:36

Odpowiedz

O 00:09, dnia 2006-06-23 Apodis napisał(-a):

biopsja cienkoigłowa wykazała: prawdopodobnie ziarnica złośliwa.

Hmm, u kogo jeszcze spośród Was biopsja cienkoigłowa wykazała ZZ??

Bo mi się wydaje że to ewenement.

Ale może tak tylko mi się wydaje

Wyniki histopatologiczne węzłow mamy dostać w poniedziałek lub wtorek.Zostały wysłane na CITO do Histamedu w Gliwicach.

tekst

gdzie ten wynik najlepiej potwierdzić?

tekst

.Co wykazuje tomografia?

Od końca.

Tomografia wykazuje strukturę wewnętrzną organizmu.

Więc dowiecie się: czy są i gdzie są powiększone węzły.

Histopat ciężko jest potwierdzić, ale szczerze powiedziawszy nie ma po co. Do stwierdzenia ZZ używa się markerów CD15 i CD30 (jeśli mnie pamięć nie myli), więc jeśli wynik będzie CD15+ i CD30+...to niestety....witajcie w klubie.

Z góry przepraszam,jeśli zadaję pytania głupie i standardowe.Nie zdąrzyłam jeszcze przewertowac całej waszej strony.

Licze na zrozumienie. Jesteśmy na etapie szoku.

Pozdrawiam

Ania

Strach rodzi się z niewiedzy, reakcja więc całkowicie prawidłowa, no bo co wiecie o ZZ??

Poradzę Wam więc parę rzeczy:

1. Ty, Aniu, przestajesz panikować. Mąż potrzebuje wsparcia. Wbrew pozorom na ZZ nie trzeba od razu umrzeć, z drugiej strony należy mieć siwadomość że jest to walka o życie.

Więc zabieraj się do czytania materiałów z tej strony i z tego forum.

2. Twój mąż, jeśli zechce, powinien się możliwie jak najdokładniej zapoznać z tym co może go czekać. Dobre przygotowanie "teoretyczne" da mu możliwość gnębienia onkologa i wywalczenia swoich praw. Musi wiedzieć np. że przysługuje mu VASCUPORT jeśli zdarzą się problemy z podawaniem chemii. Jeżeli Ty się wyedukujesz to możesz mu podsuwać to co uznasz za istotne. Ja zawsze służę wsparciem.

3. Jeżeli napiszę że nie polecam leczenia w Gliwicach to czy mnie posłuchacie?? Może to tylko moje przewrażliwienie, ale osoby związane z tym forum wiedzą o czym mówię.

Ale najpierw poczekajcie na ostateczny wynik.

Jakby co to moje GG:222011

Jeżeli żona nie zajmuje komutera to jestem zawsze, choć niewidoczny.

121277

23.06.2006 08:14

Odpowiedz

O 09:36, dnia 2006-06-23 Zoisyte napisał(-a):

121277

23.06.2006 08:22

Odpowiedz

Jeszcze jedno. Trafiliście w dobry moment w roku - szpitale zaczynają korzystać z budżetu na drugie półrocze - pieniądze jeszcze mają, więc nie powinno być problemów z badaniami, rozcieńczalnikami do chemii, samą chemią, czy bajerami typu port. :)

Apodis

23.06.2006 08:27

Odpowiedz

O 10:14, dnia 2006-06-23 121277 napisał(-a):

O 09:36, dnia 2006-06-23 Zoisyte napisał(-a):

baldi

23.06.2006 08:29

Odpowiedz

Co do Vascuportu - lepiej wywalczyc OD RAZU - przed podaniem pierwszej chemii.

reka do gory - komu sie to udalo?!

w Polsce wydaje mi sie to niemozliwe.

pisalem kiedys, za WIELKA woda cewniki sa wszczepiane pacjentom od razu, gdy tylko przewidywane leczenie bedzie dluzsze niz pol roku (a tak jest np. w leczeniu ZZ), u nas sie tego nei robi, ze wzgledu na duzy koszt urzadzenia.

121277

23.06.2006 08:34

Odpowiedz

O 10:29, dnia 2006-06-23 Baldi napisał(-a):

pisalem kiedys, za WIELKA woda cewniki sa wszczepiane pacjentom od razu, gdy tylko przewidywane leczenie bedzie dluzsze niz pol roku (a tak jest np. w leczeniu ZZ), u nas sie tego nei robi, ze wzgledu na duzy koszt urzadzenia.

Ale jak maja wszczepic po 3-4 chemii, to i tak poniosa ten koszt. Nam by sie udalo, jakby Misiek nie marudzil, ze on jest silny i jego zyly wytrzymaja...

Po prostu sam nie chcial. I znowu zona miała racje;P

Apodis

23.06.2006 08:41

Odpowiedz

O 10:29, dnia 2006-06-23 Baldi napisał(-a):

Jak duży jest koszt takiego urzadzenia?

baldi

23.06.2006 08:45

Odpowiedz

O 10:41, dnia 2006-06-23 Apodis napisał(-a):

pare tys. (bodajze 2-4).

Apodis

23.06.2006 08:50

Odpowiedz

O 10:45, dnia 2006-06-23 Baldi napisał(-a):

pare tys. (bodajze 2-4).

Czy takie urzadzenie mozna samemu kupic?

Czy tylko przez szpital, jeślitak to moze mozna załatwic to odpłatnie?

Poza tym mam taki zawód a i charakter, że nie ma rzeczy dla mnie niewykonalnych, trzeba to trzeba i koniec. ;-)

baldi

23.06.2006 08:53

Odpowiedz

O 10:50, dnia 2006-06-23 Apodis napisał(-a):

O 10:45, dnia 2006-06-23 Baldi napisał(-a):

pare tys. (bodajze 2-4).

Czy takie urzadzenie mozna samemu kupic?

w sklepie tego nei kupisz.

Czy tylko przez szpital, jeślitak to moze mozna załatwic to odpłatnie?

NA PEWNO mozna zalatwic to odplatnie. prawdopodobnie za zabieg tez zaplacisz. ile? tez pare tys.

tym postem odpowiadam tylko na pytania. NIE NAMAWIAM ANI CIEBIE ANI NIKOGO NA TEN ZABIEG. z mojej strony EOT.

Apodis

23.06.2006 08:56

Odpowiedz

NA PEWNO mozna zalatwic to odplatnie. prawdopodobnie za zabieg tez zaplacisz. ile? tez pare tys.

Kosztowna zabawa.Zobaczymy.

Apodis

23.06.2006 09:01

Odpowiedz

Kosztowna zabawa.Zobaczymy.

Nikogo nie chciałam urazić słowem zabawa- to taka mała ironia z mojej strony.Przepraszam jeśli, ktos poczuł się urażony.

Ania

Apodis

23.06.2006 09:09

Odpowiedz

pare tys. (bodajze 2-4).

czy to takie urzadzenie:

http://braun.com.pl/go/_category/index.php?idc=id_38

Zoisyte

23.06.2006 09:11

Odpowiedz

O 11:09, dnia 2006-06-23 Apodis napisał(-a):

pare tys. (bodajze 2-4).

czy to takie urzadzenie:

http://braun.com.pl/go/_category/index.php?idc=id_38

Takie, ale nie leć od razu kupować :)

Trochę za mocno Cię zmotywowaliśmy.

A przecież jeszcze nie wiecie czy to napewno ZZ

Apodis

23.06.2006 09:19

Odpowiedz

;-)

Sprawdziłam, tylko czy jest do kupienia.Jest.

Dokładnie.Czekamy na wyniki, ale nie bezczynnie.

121277

23.06.2006 09:52

Odpowiedz

O 11:19, dnia 2006-06-23 Apodis napisał(-a):

;-)

Sprawdziłam, tylko czy jest do kupienia.Jest.

Dokładnie.Czekamy na wyniki, ale nie bezczynnie.

I o to chodzi:) JA TEZ TAK MIAŁAM:)

A o port walczcie od szpitala, IMO powinni to sfinansować, męczcie i proście, deptajcie ścieżki do ordynatora, jak lekarz prowadzący sie będzie chciał migać.

A kasa się przyda - chocby na świętowanie wyzdrowienia;)