Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

W oczekiwaniu na wyniki

Autor: Apodis • 22.06.2006 22:09 • 65 odpowiedzi

Apodis

23.06.2006 19:31

Odpowiedz

A kasa się przyda - chocby na świętowanie wyzdrowienia;)

Mam nadzieję, że w przyszłym tygodniu juz bedziemy mogli świetować pomyślne wyniki.

Póki co spiesze donieść, że dzisiaj robliśmy USG dopllerem jamy brzusznej.

Węzły chłonne niewidoczne,brak zmian chorobowych,watroba powiększona na granicy normy- wykazująca lekkie ztłuszczenie, śledziona w górnej granicy normy. Lekarka zapytała czy mąż na stałe bierze jakieś leki.Ponieważ mąż dziennie bierze leki na serce (BETALOC,DURESIN,LOTENSIN), więc mozliwe, że wątroba jest echogeniczna z tego powodu.

Ponoć jama brzuszna czysta.Wolna od powiększonych węzłów.Nerki czyste prawidłowe i inne flaczki też.

Nie ekscytujemy się, bo najdokładniejszy z tego co wyczytałam jest tomograf, więc też zrobimy. Ale na weekend kupilismy sobie trochę spokoju ;-)

Pozdrawiam

Ania

Asica

25.06.2006 01:21

Odpowiedz

O 09:36, dnia 2006-06-23 Zoisyte napisał(-a):

O 00:09, dnia 2006-06-23 Apodis napisał(-a):

biopsja cienkoigłowa wykazała: prawdopodobnie ziarnica złośliwa.

Hmm, u kogo jeszcze spośród Was biopsja cienkoigłowa wykazała ZZ??

Bo mi się wydaje że to ewenement.

Ale może tak tylko mi się wydaje

No to melduje sie "ewenement" = u mnie biopsja cienkoiglowa wykazała ZZ.. fakt,ze byla to juz druga cienkoiglowka, zrobiona okolo 8 miesiecy po pierwszej.. IMO pierwsza zrobiono niedokladnie, choc, w odroznieniu od drugiej, robiona byla PRYWATNIE..

Pamietam jak dzis glupie gadki lekarki (ta sama robila mi biopsje dwa razy) podczas wreczania mi wyniku z drugiej cienkoiglowki "To nic pewnego,dla potwierdzenia/pewnosci trzeba pobrac wycinek do badania.Niech pani od razu jedzie do BCO(Bialostockie Centrum Onkologiczne),bo juz pania umowilam z tamtejszym chirurgiem..." :| I pamietam tez dokladnie,co godzine pozniej uslyszalam od chirurga z BCO: "Biopsja cienkoiglowa JUZ powiedziala co to jest. My pani pobierzemy wezel,zeby ustalic typ i stopien zaawansowania ZZ.." ot i koniec historyjki :>

kasiaczekb

26.06.2006 05:35

Odpowiedz

Witam ,u mnie też biopsja cienkoigłowa wykazała ZZ.

Zoisyte

26.06.2006 06:46

Odpowiedz

O 03:21, dnia 2006-06-25 Asica napisał(-a):

No to melduje sie "ewenement" = u mnie biopsja cienkoiglowa wykazała ZZ.. fakt,ze byla to juz druga cienkoiglowka, zrobiona okolo 8 miesiecy po pierwszej.. IMO pierwsza zrobiono niedokladnie, choc, w odroznieniu od drugiej, robiona byla PRYWATNIE..

Pamietam jak dzis glupie gadki lekarki (ta sama robila mi biopsje dwa razy) podczas wreczania mi wyniku z drugiej cienkoiglowki "To nic pewnego,dla potwierdzenia/pewnosci trzeba pobrac wycinek do badania.Niech pani od razu jedzie do BCO(Bialostockie Centrum Onkologiczne),bo juz pania umowilam z tamtejszym chirurgiem..." :| I pamietam tez dokladnie,co godzine pozniej uslyszalam od chirurga z BCO: "Biopsja cienkoiglowa JUZ powiedziala co to jest. My pani pobierzemy wezel,zeby ustalic typ i stopien zaawansowania ZZ.." ot i koniec historyjki :>

Szwagierko, Ty jesteś WYJĄTKOWA :)

Jak zawsze :)

Napisałem tak dlatego iż biopsja cienkoigłowa w małym procencie da diagnozę ZZ ze względu na charakter rozwoju ZZ w węzłach. Naprawdę ciężko w ten sposób natrafić na komórki R-S. Dlatego tak rzadko słyszymy o diagnozie ZZ po biopsji cienkoigłowej.

Joaśka Ż.

26.06.2006 07:34

Odpowiedz

O 07:35, dnia 2006-06-26 kasiaczekb napisał(-a):

Mój Maciek też został zdiagnozowany po biopsji cienkoigłowej. Żaden ewenement.

Zoisyte

26.06.2006 07:47

Odpowiedz

O 09:34, dnia 2006-06-26 Joaśka Ż. napisał(-a):

O 07:35, dnia 2006-06-26 kasiaczekb napisał(-a):

Mój Maciek też został zdiagnozowany po biopsji cienkoigłowej. Żaden ewenement.

Tak Ci się tylko zdaje.

Rozmawaiałem z całą grupą ludzi którzy leczyli się razem ze mną w CO. Było nas z 15, może nawet 20 osób.

Chyba u nikogo biopsja nie wykazała nic poza stanem zapalnym. Przynajmniej sobie takiej osoby nie przypominam.

joanna

26.06.2006 10:54

Odpowiedz

U mnie tez nic nie wykazała (cienkoigłowa). Zastanawiam sie, dlaczego ze mna nic dalej nie robili (oprócz antybiotyków) i kazali czekac do porodu (ponad 2 miesiące).

Carinka

26.06.2006 11:08

Odpowiedz

U mniew nawet nie próbowali rboic biopsji bo od razu stwierdzili że może wyjsc fałszywy wynik-dlatego od razu poleciałam na stół :).Ciekawa jestem czy ktoś z was miał pobierane węzły pod narkozą czy tylko ja jestem taki cykor :P

joanna

26.06.2006 12:19

Odpowiedz

O 13:08, dnia 2006-06-26 Carinka napisał(-a):

czy tylko ja jestem taki cykor :P

Ja też cykor... bylam Ale teraz nic mi nie straszne. Nawet się nie zastanawiałam, co mi robić będa, bo chcialam jak najszybciej wrócic do domu.

Asica

26.06.2006 14:00

Odpowiedz

O 08:46, dnia 2006-06-26 Zoisyte napisał(-a):

Szwagierko, Ty jesteś WYJĄTKOWA :)

Jak zawsze :)

taki moj "urok" ;) nic na to nie poradze

Asica

26.06.2006 14:11

Odpowiedz

O 13:08, dnia 2006-06-26 Carinka napisał(-a):

Ciekawa jestem czy ktoś z was miał pobierane węzły pod narkozą czy tylko ja jestem taki cykor :P

U mnie TEZ pobierano wezly pod narkoza :> Ale to nie ze wzgledu na mego cykora..po prostu powiedzieli,ze tak zrobia i juz..Dopiero po rozmowach ze znajmomymi ZZiarniakami dowiedzialam sie,ze zabieg ten przeprowadza sie TAKZE przy znieczuleniu miejscowym :|

Apodis

26.06.2006 15:43

Odpowiedz

U mnie TEZ pobierano wezly pod narkoza :> Ale to nie ze wzgledu na mego cykora..po prostu powiedzieli,ze tak zrobia i juz..Dopiero po rozmowach ze znajmomymi ZZiarniakami dowiedzialam sie,ze zabieg ten przeprowadza sie TAKZE przy znieczuleniu miejscowym :|

Mój mąż pojechał na wycinek w znieczuleniu miejscowym, ale wrócił, bo lekarz stwierdził ze wezel jest dosyc nisko i zbyt blisko waznych naczyn zeby zrobic to w znieczuleniu miejscowym. I na szczescie, bo jak sie pozniej okazalo wynieli mu nie wycinek do badania a az 3 duze teraz juz wiemy wielkosci jaja kurzego wezły, dwa na szyi a jeden juz prawie pod obojczykiem. Kolega lekarz, który także operował powiedział ,że męczyli się godzinę, ale wycieli. Teraz jak coś to bedzie mniej komórek do wybicia ;-)

Dzisiaj ostatni dzień niewiedzy, jutro poznamy wyniki i najbliższą naszą przyszłość.

Mam tylko nadzieję, że będzie to ta nałagodniejsza odmiana zz.I nic innego gorszego od zz.

Ania gg.252361

Apodis

26.06.2006 15:49

Odpowiedz

Chciałabym prosić o kontakt na gg osoby, które leczyły się w Katowicach lub w Gliwicach.Chciałabym porozmawiać o lekarzach, jakoś tak podświadomie, nie łudzimy się już, że wynik będzie inny niż zz, chcielibyśmy trafic na jakiegos sprawdzonego lekarza prowadzącego, który nie bedzie nas zlewał.

No i czy Hematologie Katowice wybrać czy Onkologie Gliwice.

Wiem, że nie można tutaj na ten temat rozmawiać, więc chętnie porozmawiam na gg.

Ania gg.252361

fantomasz

26.06.2006 16:34

Odpowiedz
U mnie wezeł pobrali i nic.... same nieciekawe wyniki dawał..
O cienkoigłowce nawet nie słyczałem przed diagnozą...
Dopiero wyciety ze srodpiersia dał wynik pozytywny ZZ :/

Apodis

26.06.2006 16:38

Odpowiedz

O 18:34, dnia 2006-06-26 fantomasz napisał(-a):

U mnie wezeł pobrali i nic.... same nieciekawe wyniki dawał..

Nieciekawe tzn jakie?

O,a czy to mozliwe, żeby ziarnicy nie było w wezlach szyjnych? A śródpiersiu sie rozwijała, czy to moze błąd laboratorium?

O cienkoigłowce nawet nie słyczałem przed diagnozą...

Dopiero wyciety ze srodpiersia dał wynik pozytywny ZZ :/

czy mozliwe jest, że rtg nie wykrylo powiekszonyc wezlow w klatce piersiowej - śródpiersiu? czy to to samo?

baldi

26.06.2006 19:36

Odpowiedz

O 18:38, dnia 2006-06-26 Apodis napisał(-a):

czy mozliwe jest, że rtg nie wykrylo powiekszonyc wezlow w klatce piersiowej

mozliwe.

Apodis

26.06.2006 21:06

Odpowiedz

O 21:36, dnia 2006-06-26 Baldi napisał(-a):

O 18:38, dnia 2006-06-26 Apodis napisał(-a):

czy mozliwe jest, że rtg nie wykrylo powiekszonyc wezlow w klatce piersiowej

mozliwe.

no mało pocieszające... juz kilka godzin dzieli nas od wyników...

dziekuję wszystkim, którzy odpisali na mój post ;-)

Mam, nadzieję, że jutro będę mogła napisać,że wynik dla nas pomyslny...bardzo bym chciała.

Ania gg 252361

Apodis

27.06.2006 16:16

Odpowiedz
Witam,

niestety po badaniu wycietych węzłów dalej nic nie wiemy.Wyniki z Laboratorium głoszą, że prawdopodobnie ziarnica, adnotacja: zaleca sie badanie .... zapomniałam nazwy- w Klinice Onkologii w Gliwicach.
Więc czekamy dalej.Jednak jeśli druga biopsja tym razem- całych węzłów wykazała: prawdopodobnie ziarnica, to przyzwyczajamy sie do myśli, że to jednak ziarnica.
Pytałam naszego znajomego lekarza, czy może to być np chłonniak nieziarniczy.Powiedział,że nie.
Więc mamy znowu odroczenie.
Jutro zakładamy kartotekę w Gliwicach w celu zbadania tych węzłów.Potem przeniesiemy się do Katowic.

Jaka może być przyczyna nie wykrycia ziarniczy w trzech ogromnych (wielkośći kurzego jaja) węzłąch. Nie rozumiem...w takim razie co może wskazywac na ziarnicę?

Asica

27.06.2006 16:37

Odpowiedz

O 18:16, dnia 2006-06-27 Apodis napisał(-a):

Jaka może być przyczyna nie wykrycia ziarniczy w trzech ogromnych (wielkośći kurzego jaja) węzłąch.

Tak sobie mysle,ze MOZE to (dotyczy typu LP):"Komórki Reed-Sternberga:

bardzo nieliczne

, częściej występują ich jednojądrzaste warianty, nie ma włóknienia. Chorzy to przeważnie mężczyźni poniżej 35 roku życia, dobra prognoza na wyleczenie."

Ale tak tylko sobie gdybam.Niech LP-ki sie wypowiedza jak to u nich z wykryciem bylo..No LP-ki meldowac sie :>

baldi

27.06.2006 18:31

Odpowiedz

O 18:16, dnia 2006-06-27 Apodis napisał(-a):

Wyniki z Laboratorium głoszą, że prawdopodobnie ziarnica

trzeba bylo im (tym, od ktorych bralas ten wynik), ze prawie to sa dwa palce w d* ;-)

adnotacja: zaleca sie badanie .... zapomniałam nazwy

no, no, moze sobie przypomnisz. broncho, trepano?

jeśli druga biopsja tym razem- całych węzłów wykazała: prawdopodobnie ziarnica, to przyzwyczajamy sie do myśli, że to jednak ziarnica.

i my tez tak myslimy, witajcie w klubie