Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

W oczekiwaniu na wyniki

Autor: Apodis • 22.06.2006 22:09 • 65 odpowiedzi

Apodis

27.06.2006 19:31

Odpowiedz

Tak sobie mysle,ze MOZE to (dotyczy typu LP):"Komórki Reed-Sternberga:

bardzo nieliczne

, częściej występują ich jednojądrzaste warianty, nie ma włóknienia. Chorzy to przeważnie mężczyźni poniżej 35 roku życia, dobra prognoza na wyleczenie."

Ale tak tylko sobie gdybam.Niech LP-ki sie wypowiedza jak to u nich z wykryciem bylo..No LP-ki meldowac sie :>

Ja tez po cichu sobie myślę i na mój babsko-chłopski rozumek coś mi tak to wygląda na te LP.

Czekam zatem na cenny kontakt z LP-kami jak napisałaś ;-)

Ktoś mi dzisiaj powiedział,że zna przypadki leczenia chemioterapią ludzi z powikłaniami po mononukleozie i ,że wcale nie tak rzadko sie to zdarza.

Mój mąż był leczony szpitalnie na mononukleozę jakies 4 lata temu. Do dzisiaj chciałam bardzo wierzyć, że może to własnie wyniki wykarzą, ale nici z tego.

Ania gg:252361

Apodis

27.06.2006 19:39

Odpowiedz

Wyniki z Laboratorium głoszą, że prawdopodobnie ziarnica

trzeba bylo im (tym, od ktorych bralas ten wynik), ze prawie to sa dwa palce w d* ;-)

-wyniki odbieramy na papierku jutro, znajomy lekarza nam przez telefon tylko podał.

adnotacja: zaleca sie badanie .... zapomniałam nazwy

no, no, moze sobie przypomnisz. broncho, trepano?

-tak już wiem: wycięte węzły mają zostac poddane analizie immunohistochemicznej w Instytucie Onkologii w Gliwicach.

Włąśnie czytam co to oznacza i trafiłam, na tytuł artykulu, który brzmi nieciekawie, ale nie mogę go otworzyć w przeglądarce;Przerzuty zróżnicowanego raka tarczycy do regionalnych węzłów ...

(ktora tez moze byc co prawda falszowana - wazne, zebys miala przy sobie ich kopie).

zrobie jutro kopie wszystkich dokumentów, które mąż dostanie do przewiezienia do Gliwic zatem.

a moze to juz ziarnica, a Wam po prostu kazali jechac na treaponobiopsje?

Nie wspominali jeszcze o takim badaniu.Zobaczymy co napiszą w papierach.

baldi

27.06.2006 19:57

Odpowiedz

O 21:39, dnia 2006-06-27 Apodis napisał(-a):

wycięte węzły mają zostac poddane analizie immunohistochemicznej w Instytucie Onkologii w Gliwicach. Włąśnie czytam co to oznacza i trafiłam, na tytuł artykulu, który brzmi nieciekawie, ale nie mogę go otworzyć w przeglądarce;Przerzuty zróżnicowanego raka tarczycy do regionalnych węzłów ...

no to mamy inne google widocznie :-)

u mnie pisze, ze jest to badanie pozwalajace na dokladne okreslenie typu rozrostu nowotworowego.

Apodis

27.06.2006 20:20

Odpowiedz

no to mamy inne google widocznie :-)

- cos nie wchodzi i juz...

u mnie pisze, ze jest to badanie pozwalajace na dokladne okreslenie typu rozrostu nowotworowego.

a czy jest tam tez napisane, ze to badanie ma na celu np wykrycie czy jakis nowotwor gdzies sie zaczail, a potem przerzucił na wezły? i te wezły sa powiększone bo są przerzutem innego wrednego "potwora" ?

Apodis

27.06.2006 20:50

Odpowiedz
Im bardziej zaglebiam sie w terminy medyczne dotyczące chorób układu limfatycznego czy jak tam to sie nazywa tym bardziej jestem przerażona...
rany boskie, człowiek żyje na innym świecie..

teraz jestem na etapie czytania o badaniach imunnofenotypu, analizach immunohistochemicznych...

baldi

27.06.2006 21:01

Odpowiedz

O 22:50, dnia 2006-06-27 Apodis napisał(-a):

teraz jestem na etapie czytania o badaniach imunnofenotypu, analizach immunohistochemicznych...

czytaj, czytaj. wiedza sie przyda, bedziesz na forum ekspertem od antygenow :-)

Apodis

27.06.2006 21:14

Odpowiedz

O 23:01, dnia 2006-06-27 Baldi napisał(-a):

O 22:50, dnia 2006-06-27 Apodis napisał(-a):

czytaj, czytaj. wiedza sie przyda, bedziesz na forum ekspertem od antygenow :-)

;-) jak mi sie przewody z nadmiaru wiedzy nie przepalą to oki.

ale juz wiem na czym polegaja te badania.I jak odczytac wyniki.No nie tak jak lekarz, ale coś tam zawsze więcej.

Baldi, czy masz moze informacje, jakie sa koszty przeprowadzenia analizy pobranego materiału - gdybym chciała to zrobic prywatnie.

Chciałabym zapytać czy ktos robił takie badania na własną rękę.

Boję się, że utkniemy z badaniami w Gliwicach.

Carinka

27.06.2006 21:40

Odpowiedz

Co prawda nie jestem mężczyzną po 35r życia ale też miałam LP :) .Na dzień dzisiejszy stwierdzam że to byla dobra odmiana do leczenia-nie wiem czy to miało jakiś wpływ ale bardzo łagodnie wszystko pzrechodziłam........ja to w ogóle jestem dziwna :) nie dośc że dziwna choroba to jeszcze nie babski podtyp hihih

Apodis

27.06.2006 21:45

Odpowiedz

O 23:40, dnia 2006-06-27 Carinka napisał(-a):

Co prawda nie jestem mężczyzną po 35r życia ale też miałam LP :) .Na dzień dzisiejszy stwierdzam że to byla dobra odmiana do leczenia-nie wiem czy to miało jakiś wpływ ale bardzo łagodnie wszystko pzrechodziłam........ja to w ogóle jestem dziwna :) nie dośc że dziwna choroba to jeszcze nie babski podtyp hihih

poniżej 35 roku zycia... ;-)

Carinko-Aniu, czy mozemy porozmawiać na gg?

Ania 252361

Carinka

27.06.2006 21:53

Odpowiedz

a no możemy tylko może ty napisz do mnie bo jak ja pisze to cisza jest 4242879 ;)

Zoisyte

28.06.2006 05:45

Odpowiedz

LP (Low Profile :) ) to "najlżejsza" odmiania ZZ.

Komórki R-S nie mnożą się szybko więc jest ich mało.

Więc łatwo się pozbyć ZZ.

baldi

28.06.2006 06:51

Odpowiedz

O 23:14, dnia 2006-06-27 Apodis napisał(-a):

Baldi, czy masz moze informacje, jakie sa koszty przeprowadzenia analizy pobranego materiału - gdybym chciała to zrobic prywatnie.

z tego co pamietam kosztowalo to/kosztuje 100zl. tak jakos wzrokowo mi sie wczoraj obilo o oczy.

baldi

28.06.2006 06:52

Odpowiedz

ja to w ogóle jestem dziwna :) nie dośc że dziwna choroba

a jaka choroba bylaby mniej dziwna?

Apodis

28.06.2006 08:45

Odpowiedz
mamy juz wynik w domu, napisali tak:

Obraz mikroskopowy budzi podejrzenie Lymphogranuloma malignum.Konieczna konsultacja i wykonanie badań immunohistochemicznych w Instytucie Onkologii - B,C,D.

Przysłąno 4 fr.
A-dobrze graniczony węzeł ok. 1 cm.
B-2,5 cm
C-3 cm
D- największy 4,5 cm o budowie zr(a)zikowej ( -tutaj mamy linie z faxu, która zasłania ze 2 literki.

Tak więc okazuje sie ,że wycięto w sumie 4 węzły, ale nie zwracano szczególnej uwagi na ten A, bo był w normie.
Lekarze ponoc zażartowali, że jak złapali pierwszy to następne szły jak do światła ;-)

To teraz nastepny etap.Dzisja jedziemy na wizyte do Onkologa.

baldi

28.06.2006 09:13

Odpowiedz

O 00:09, dnia 2006-06-23 Apodis napisał(-a):

usunięto 3 węzły chłonne ponoć wielkości jaj kurzych

O 10:45, dnia 2006-06-28 Apodis napisał(-a):

B-2,5 cm

C-3 cm

D- największy 4,5 cm

to ktory z tych wezlow byl wielkosci kurzego jaja?

dobrze, ze piszesz ciagle "ponoc", "prawdopodobnie" i "slyszalam".. bo ja tam w bajki nie wierze..

Apodis

28.06.2006 09:20

Odpowiedz

to ktory z tych wezlow byl wielkosci kurzego jaja?

no tak to właśnie rodzi sie plotka...poza tym ktos cos troche ubarwi a potem wychodza niestworzone historie.

dobrze, ze piszesz ciagle "ponoc", "prawdopodobnie" i "slyszalam".. bo ja tam w bajki nie wierze..

bo jak nie wiem na 100 % to nie bede sie wygłupiała i wymądrzała

baldi

28.06.2006 09:25

Odpowiedz

O 11:20, dnia 2006-06-28 Apodis napisał(-a):

dobrze, ze piszesz ciagle "ponoc", "prawdopodobnie" i "slyszalam"..

bo jak nie wiem na 100 % to nie bede sie wygłupiała i wymądrzała

TAK TRZYMAC!!

Apodis

28.06.2006 20:23

Odpowiedz

TAK TRZYMAC!!

Zoisyte

29.06.2006 05:45

Odpowiedz

O 10:45, dnia 2006-06-28 Apodis napisał(-a):

mamy juz wynik w domu, napisali tak:

Obraz mikroskopowy budzi podejrzenie Lymphogranuloma malignum.Konieczna konsultacja i wykonanie badań immunohistochemicznych w Instytucie Onkologii - B,C,D.

Przysłąno 4 fr.

B-2,5 cm

C-3 cm

D- największy 4,5 cm o budowie zr(a)zikowej ( -tutaj mamy linie z faxu, która zasłania ze 2 literki.

Tak więc okazuje sie ,że wycięto w sumie 4 węzły, ale nie zwracano szczególnej uwagi na ten A, bo był w normie.

Lekarze ponoc zażartowali, że jak złapali pierwszy to następne szły jak do światła ;-)

To teraz nastepny etap.Dzisja jedziemy na wizyte do Onkologa.

Właśnie spadłem z krzesła.

A gdzie markery???

Może Ci w Gliwicach nie wiedzą co to???

No jak oni chcą wzrokowo szukać ZZ....to tym bardziej odradzam komukolwiek takich specjalistów.

Normalnie żenada...

Apodis

29.06.2006 19:02

Odpowiedz

Właśnie spadłem z krzesła.

A gdzie markery???

A tego to ja juz nie wiem, musze doczytac o tych markerach.To oni teraz mieli je oznaczyć? Czy w dopiero w Instytucie.

Bo faktycznie jak sie zastanowić to co oni zrobili?

Może Ci w Gliwicach nie wiedzą co to???

No jak oni chcą wzrokowo szukać ZZ....to tym bardziej odradzam komukolwiek takich specjalistów.

Normalnie żenada...

Dzisiaj bylismy właśnie w Instytucie Onkologii w Gliwicach. Zarejestrowalismy się, potem założono nam historie choroby, potem pierwsza zapoznawcza wizyta z Panem doktorem (-to opowiem na gg jak coś )i tak od godz.8.45 do godz.13.40 zeszło na niczym.

Ale sukces jeden jest. Poniewaz na histopatologii uprosiliśmy bardzo miłą Panią,żeby załatwiła juz na jutro materiał do badania z Histamedu- co normalnie tam kilka dni trwa zanim go prześlą do IO.Juz załatwione, juz są w kieszeni miłej Pani, jutro trafiają razem z nią na histopatologię.

Teraz mamy się zastanowić, do wydania wyników(czyli jakies 10 dni-Sprawdzałam na innej histopatologii, tyle ma trwac porzadna analiza immunohistochemmiczna)- gdzie chcemy się leczyć czy W Gliwicach czy w Katowicach. W związku z tym nie dostaliśmy skierowania na tomograf.

TERAZ SZUKAMY LEKARZA, NIE KONOWAŁA, KTÓRY NADAJE SIE NA PROWADZĄCEGO.

Juz dostaliśmy ze dwie rekomendacje, ;-) trza się zdecydować.Myślimy i szukamy na Asa. Ale nie od Ali ;-)