Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

A miał być tak piękny rok

Autor: waluszka • 25.02.2016 17:46 • 98 odpowiedzi

tom00

07.10.2016 23:07

Odpowiedz

Waluszka, jak po ostatnim w wlewie? jak z radioterapią? :)

waluszka

25.10.2016 16:19

Odpowiedz
Witam.
Jutro rozpoczynam radioterapie. W związku z tym mam pytanie, radioterapie wykonują w systemie 5 dni naświetleń + 2 dni na regenerację. Mnie wyznaczyli rozpoczęcie na środę, więc początek będzie: środa, czwartek, piątek, ew. sobota, potem trzy dni przerwy (ze względu na 1 listopada). Kolejne naświetlania środa, czwartek, piątek + dwa dni przerwy. Czy miał ktoś tak "nieregularne" naświetlania? Czy nie wpłynie to na skutki leczenia? Rozmawiałam z lekarzem, który w koło Macieja powtarza, Pani przypadku nie ma znaczenia.

Janek

25.10.2016 16:47

Odpowiedz

O 18:19, dnia 2016-10-25 waluszka napisał(-a):

Witam.

Jutro rozpoczynam radioterapie. W związku z tym mam pytanie, radioterapie wykonują w systemie 5 dni naświetleń + 2 dni na regenerację. Mnie wyznaczyli rozpoczęcie na środę, więc początek będzie: środa, czwartek, piątek, ew. sobota, potem trzy dni przerwy (ze względu na 1 listopada). Kolejne naświetlania środa, czwartek, piątek + dwa dni przerwy. Czy miał ktoś tak "nieregularne" naświetlania? Czy nie wpłynie to na skutki leczenia? Rozmawiałam z lekarzem, który w koło Macieja powtarza, Pani przypadku nie ma znaczenia.

Przerwa daje czas na dodatkową regenerację, moim zdaniem, nie ma to wielkiego wpływu.

rodzynka

26.10.2016 11:27

Odpowiedz

Przerwa na regenerację? Ładnie brzmi :) Myślałam, że jest to przerwa w sobotę i niedzielę, po prostu weekend, kiedy radiolodzy mają wolne. Tak przynajmniej było w moim przypadku, może gdzie indziej jest inaczej. Jakkolwiek - powodzenia i obyś łagodnie to przeszła! Ściskam!!! :)

waluszka

26.10.2016 18:03

Odpowiedz

O 13:27, dnia 2016-10-26 rodzynka napisał(-a):

Przerwa na regenerację? Ładnie brzmi :) Myślałam, że jest to przerwa w sobotę i niedzielę, po prostu weekend, kiedy radiolodzy mają wolne. Tak przynajmniej było w moim przypadku, może gdzie indziej jest inaczej. Jakkolwiek - powodzenia i obyś łagodnie to przeszła! Ściskam!!! :)

Rodzynka dzięki. Czego mogę spodziewać się w trakcie terapii i na co mam zwracać uwagę? Nieźle mnie nastraszyli przed rozpoczęciem. Łącznie mam przyjąć 22 frakcje w 2-ch programach. w COI w Wa-wie w soboty i Święta też naświetlają, jeżeli lekarz prowadzący dokona stosownego wpisu do karty naświetleń. Ja, na przykład, 1 listopada mam zaplanowany seans i najpewniej 11 listopada również. Jak na razie jestem bardzo przerażona. Myślałam, że po 12 wlewach jestem już Superwoman an nie jestem tylko kobietą.

waluszka

23.11.2016 11:08

Odpowiedz
Witam,
Mam pytanie do bywalców. W jakim celu podczas radioterapii robią zdjęcia. Wczoraj otrzymałam 19-tą frakcje. Wydawało mi się, ze zbyt długo leżakowałam i zapytałam technika dlaczego. Odpowiedź była - robiliśmy zdjęcie (?)

karolina

27.11.2016 18:06

Odpowiedz

Zdjęcia robią od czasu do czasu aby sprawdzić czy nie zmieniło się ułożenie pacjenta na stole i czy wszystko jest naświetlane zgodnie z planem. Tak przynajmniej mi tłumaczono.

O 12:08, dnia 2016-11-23 waluszka napisał(-a):

Witam,

Mam pytanie do bywalców. W jakim celu podczas radioterapii robią zdjęcia. Wczoraj otrzymałam 19-tą frakcje. Wydawało mi się, ze zbyt długo leżakowałam i zapytałam technika dlaczego. Odpowiedź była - robiliśmy zdjęcie (?)

waluszka

28.11.2016 09:27

Odpowiedz

O 19:06, dnia 2016-11-27 Karolina napisał(-a):

Zdjęcia robią od czasu do czasu aby sprawdzić czy nie zmieniło się ułożenie pacjenta na stole i czy wszystko jest naświetlane zgodnie z planem. Tak przynajmniej mi tłumaczono.

Dzięki, dopadłam lekarza z tym pytaniem i też tak wytłumaczył.

W piątek 25/11 zakończyłam radioterapię. Teraz regeneracja na maksa ;)

Angelika889

28.11.2016 11:23

Odpowiedz

A mam takie pytanie , bo mi juz lekarz powiedzial, ze bede miec naswietlenia po leczeniu - zostalo mi 5 wlewow - a baaaaardzo sie tego boje :/ Nastraszono mnie , ze nie bede mogla jesc , polykac , ze bede wymiotowac. Chemie przechodze bardzo łagodnie . Dzien wlewu przesypiam a na drugi juz normalnie funkcjonuje. Polecono mi ten krem XREY-LIPOSUBTILUM.

Jak to przechodzilas? Stosowal ktos ta masc?

waluszka

28.11.2016 15:55

Odpowiedz

O 12:23, dnia 2016-11-28 Angelika889 napisał(-a):

A mam takie pytanie , bo mi juz lekarz powiedzial, ze bede miec naswietlenia po leczeniu - zostalo mi 5 wlewow - a baaaaardzo sie tego boje :/ Nastraszono mnie , ze nie bede mogla jesc , polykac , ze bede wymiotowac. Chemie przechodze bardzo łagodnie . Dzien wlewu przesypiam a na drugi juz normalnie funkcjonuje. Polecono mi ten krem XREY-LIPOSUBTILUM.

Jak to przechodzilas? Stosowal ktos ta masc?

Cześć, radioterapie przeszłam bardzo łagodnie (z chemia nie było tak różowo). Otrzymałam 22 frakcje. Przez pierwszy tydzień nic się nie działo. W drugim zaczął bolec przełyk ale dało się jeść normalne posiłki (nie za gorące). Skórę na śródpiersiu i na plecach niczym nie smarowałam (lekarz nic nie pozwolił). Zanim zdecydujesz się na jakieś smarowidło, skonsultuj to z lekarzem. Trzeba uważać by zbytnio nie moczyć naświetlanych miejsc. Po zakończonej radioterapii mam odczyn popromienny I-go stopnia, to tak jak lekka opalenizna.

Podczas radioterapii pracowałam i czułam się dobrze. Każdy organizm reaguje inaczej. Potwierdzam, iż radioterapia w porównaniu z chemią - deserek. Skutki uboczne - to się okaże ;) Za miesiąc mam zrobić EKG i echo serca. Pozdrawiam cieplutko i trzymam kciuki.

waluszka

09.03.2017 16:49

Odpowiedz
Witam,
Jestem po kontrolnym PET po zakończonej radioterapii (po 3 miesiącach) Dziś odebrałam wynik. Lekarz mówi, że wynik jest dobry jednak mam niepokój. W poprzednich PETach nie miałam żadnych zmian w płucach a w dzisiejszym jest taki zapis:
W seg. 3 lewego płuca pojawił się guzek 9 mm z podwyższonym wychwytem FDG SUVmax lbm 1,2. W seg. 6 pasmo zagęszczeń ze wzmożonym wychwytem glukozy SUVmax 2,2 - prawdopodobnie zmiany popromienne.
Wątroba SUVmax lbm 2,3 MBPS SUVmax lbm 1,7
Wnioski:
Zmiany miąższowe w płucu lewym mogą mieć charakter popromienny. Nowa zmiana guzkowa w płucu lewym o niejednoznacznym charakterze - do dalszej kontroli.
Mam wyznaczoną kontrolną wizytę na maj + RTG + krew.
Dzisiejsze wyniki krwi są dobre: morfologia w normie, OB 8; B2Mgl- 2,18 mg/l i ma tendencję spadkową, LDH 170 lU/l.
Czy muszę martwić się czy spokojnie czekać na kontrolę w maju? Czy ktoś miał podobne zmiany po radioterapii? Co z nimi dzieje się po czasie.

Gizmo

09.03.2017 17:02

Odpowiedz
Ja mialam po zakonczonej radioterapii zmiany popromienne ale bez żadnego guzka, ktory jak napisali we wnioskach ma byc do dalszej obserwacji. Co lekarz mowi o tym guzku?
I na przyszlość: zmiany ustapiły u mnie, kilka kolejnych tomografow oki i po 3 latach zmiany mogące swiadczyc o rozsztrzeniu oskrzeli bedace skutkiem rtg:-( zmiany u mnie przez nastepne 3 lata nie poglebiły sie i nie daja żadnych objawow.

waluszka

09.03.2017 17:36

Odpowiedz

O 18:02, dnia 2017-03-09 Gizmo napisał(-a):

Ja mialam po zakonczonej radioterapii zmiany popromienne ale bez żadnego guzka, ktory jak napisali we wnioskach ma byc do dalszej obserwacji. Co lekarz mowi o tym guzku?

I na przyszlość: zmiany ustapiły u mnie, kilka kolejnych tomografow oki i po 3 latach zmiany mogące swiadczyc o rozsztrzeniu oskrzeli bedace skutkiem rtg:-( zmiany u mnie przez nastepne 3 lata nie poglebiły sie i nie daja żadnych objawow.

Lekarz nic konkretnego nie powiedział na temat guzka. Tylko, że wynik PET według niego jest dobry.

Jak nie urok, to sra..ka.

Oika

09.03.2017 18:12

Odpowiedz

Lekarz nic konkretnego nie powiedział na temat guzka. Tylko, że wynik PET według niego jest dobry.

Hejka, ja miałam identyczny guzek po zakończonym ABVD ( gdzie nigdy nie miałam ziarnicy w płucach). Na następnym pecie guzka już nie było :) Janek z forum o ile pamiętam też tak miał, że był miniguzek a później zniknął.

waluszka

09.03.2017 18:54

Odpowiedz

O 19:12, dnia 2017-03-09 Oika napisał(-a):

Hejka, ja miałam identyczny guzek po zakończonym ABVD ( gdzie nigdy nie miałam ziarnicy w płucach). Na następnym pecie guzka już nie było :) Janek z forum o ile pamiętam też tak miał, że był miniguzek a później zniknął.

Hejka. Czytałam twój post. Ty miałaś guzek 4 mm i nieaktywny. Mój jest z podwyższonym wychwytem SUVmax 1,2. Co prawda wychwyt jest poniżej wychwytu MBPS... Psychicznie wymiękam, mam już dosyć tego wszystkiego.

Oika

09.03.2017 23:58

Odpowiedz

Hejka. Czytałam twój post. Ty miałaś guzek 4 mm i nieaktywny. Mój jest z podwyższonym wychwytem SUVmax 1,2. Co prawda wychwyt jest poniżej wychwytu MBPS... Psychicznie wymiękam, mam już dosyć tego wszystkiego.

chodzi o to, że takie rzeczy się zdarzają i nie muszą być niczym złym :) na prawdę nie warto przejmować się na zapas. skoro lekarz powiedział, że pet jest dobry, to trzeba się cieszyć a nie doszukiwać ( i wcale nie jest tak że to się tylko łatwo mówi, bo nie dalej jak miesiąc temu byłam w podobnej sytuacji :) )

Janek

10.03.2017 11:31

Odpowiedz

Kochana odpuść, u mnie TK wykazało guzek tej samej wielkości w płucach, nie martw się przy następnym badaniu po tym nie będzie śladu, po jakimś czasie dowiedziałem się, że to normalne i tak się stało tym bardziej, że jest poniżej wychwytu, głowa do góry idzie wiosna, nie myśl o pierdołkach, pozdrawiam

waluszka

11.03.2017 07:34

Odpowiedz

O 12:31, dnia 2017-03-10 Janek napisał(-a):

Kochana odpuść, u mnie TK wykazało guzek tej samej wielkości w płucach, nie martw się przy następnym badaniu po tym nie będzie śladu, po jakimś czasie dowiedziałem się, że to normalne i tak się stało tym bardziej, że jest poniżej wychwytu, głowa do góry idzie wiosna, nie myśl o pierdołkach, pozdrawiam

Janek dzięki.

Nic mi nie pozostało tylko czekać do maja i nie zwariować.

nie wiem czy RTG klaty to miarodajne badanie.

Jak często miałeś robione TK?

waluszka

07.09.2017 18:18

Odpowiedz
Hejka,
po długiej nieobecności na forum odzywam się:)
Żyję, pracuję i cieszę się każdym dniem.
Mój guzek w płucach, w najnowszym PET, nie potwierdził się a więc mieliście racje to był fałszywy alarm.
Zmiana resztkowa w śródpiersiu pozostała i ma minimalny wychwyt w granicach SUV 1,3 (przez to nadal nie mam "jedynki"). Euforii nie ma ponieważ cały czas myślę, że z "resztek" coś wykluje się.
Cóż, myśli myślami a życie toczy się dalej i jest pięknie.
Pozdrawiam wszystkich serdecznie.