Ania32
10.03.2015 17:35
jestem w trakcie 14 lampy z 19 i nie mam od tygodnia smaku nie czuje nic boli mnie gardło i mam od wczoraj suchy kaszel miał ktoś takie objawy
Autor: ania32 • 21.02.2015 10:00 • 137 odpowiedzi
Ania32
10.03.2015 17:35
Ewa
10.03.2015 18:05
O 18:35, dnia 2015-03-10 Ania32 napisał(-a):
witam !!!!!!!!!!
jestem w trakcie 14 lampy z 19 i nie mam od tygodnia smaku nie czuje nic boli mnie gardło i mam od wczoraj suchy kaszel miał ktoś takie objawy
ja miałam suchy kaszel. Najgorzej było od rana po przebudzeniu. Nieraz w nocy wybudzałam się i kaszlałam. Piłam syrop i nie pomagało. A po lnie ustało. Len w ziarenkach mieliłam sobie i przeszło...
ania32
11.03.2015 13:10
musze sprubować
rodzynka
12.03.2015 11:02
O 14:10, dnia 2015-03-11 Ania32 napisał(-a):
musze sprubować
Aniu, kup sobie kisiele i jedz chłodne - mi pomagały na uczucie pieczenia w przełyku. Nic nie byłam w stanie połknąć, tylko kisiele wchodziły. Na szczęście to wszystko minie jak skończysz radioterapię!
ania32
13.03.2015 12:01
rodzynka
13.03.2015 12:16
Dasz radę Aniu!!! Ściskam mocno!!!
ania32
14.03.2015 09:46
frubelek171
14.03.2015 12:43
O 10:46, dnia 2015-03-14 Ania32 napisał(-a):
dostałam następujące lekarstwa
AUGUMENTIN 2x1
INTESTIN 1x1
DEXAMETHASON 2x2(sterydy)
CONTROLOC 1x na czczo
wapno mocne kości CALCIUM 1500 + VIT.D
powiedzcie mi czy musze brać sterydy brał ktoś bo ja brałam
przy chemii i strasznie przytyłam
wybieram się do fryzjera we wtorek aby doprowadzić moje włosy do porządku i myślę nad jakąś odżywką bo są matowe a wy farbowałyście włosy bo ja kończe we wtorek naświetlanie
MACIE JAKIEŚ DOBRE SPOSOBY NA WŁOSY ABY ZNOWU BYŁY ZDROWE I ŚLNIĄCE
POZDROWIAM WSZYSTKICH !!!!!!!!!!!!!!!
Witaj :)
Ja w trakcie naświetlań szyji,klatki piersiowej i brzucha sterydów nie brałam.
Dopiero teraz przy ostatnich 15 "promykach" skierowanych na węzełek w pachwinie łykałam Encorton 10mg i akurat dobrze to wspominam, bo zamiast słabnąć miałam powera ;) i radio praktycznie nie odczułam.
Co do farbowania włosów hmmm ja farbowałam swoje nawet w trakcie chemii, po 5 wlewie strzeliłam sobie granatową czerń :P
Później i tak po chemii musiałam je ściąć krótko, bo to co zostało, czyli licha kitka( zaczęły mi się przerzedzać troche po 8 wlewie) było suche jak siano, ogólnie masakra a nie włosy.
Po chemii też je farbiłam zaraz. Chemię skończyłam 1 sierpnia a w październiku już miałam inny kolorek.
W trakce radio też farbiłam....ale ja to jestem hardcorem niestety, bo przed chemią miałam troche siwych, a teraz co drugi włos to siwy :/ ;(
Ja w trakcie chemii i po używałam szamponu Joanna Profesional( taki do salonów fryzjerskich) o zapachu ananasa.
No i na początku włosy mi się kręciły te co się przerzedziły , a teraz są prawie do ramion ale proste
pzdr. ciepło :)
Ania32
14.03.2015 19:42
rodzynka
14.03.2015 23:21
O 20:42, dnia 2015-03-14 Ania32 napisał(-a):
Dziękuje za porady jesteście super !!!
Mówiono mi, żebym zrobiła sobie maseczkę na włosy z żółtka,
odrobina oliwy z oliwek i na jakiś czas maska na włosy i owinąć głowę ręcznikiem a czym kremowałyście ciało i twarz
bo jest sucha najchętniej to bym się wykąpała a mi nie wolno górnej części ciała myć
Aniu,
To nieprawda, że nie mozna się myć podczas radioterapii - możesz wziąć delikatny prysznić i umyć miejsca naświetlane - oczywiście, o ile nie masz odczynu popromiennego - tzn. jeśli skóra nie jest czerwona i boląca. Bo jeśli jest - też możesz ją umyć, ale raczej nie kieruj na nią strumienia wody, tylko delikatnie wodą z mydłem. Generalnie mozna się myć, byle nie szorować tej skóry i nie moczyć zbyt długo - więc prysznic ok, kąpiel w wannie raczej odpada.
Jeśli idzie o steryd, to go przypadkiem nie odkładaj,tylko zażywaj - jest podawany jako dodatkowa forma "wsparcia" dla organizmu w trakcie radioterapii, szczególnie jak masz podrażnione miejsce naświetlane od wewnątrz. Nie będziesz go jadła długo, więc nie zdążysz przytyć.
Jeśli idzie o włosy - ja polecam gorąco różne olejki typu kokosowy, arganowy, z migdałów itp. Można je nałożyc na włosy na noc, a zmyć rano. Odżywka z jajkiem i oliwą tez jest ok, tylko nie zaśnij w niej przypadkiem, bo możesz się obudzić z jajecznicą :))))
Ja na czas radioterapii dostałam od lekarza próbkę jakiegoś nawilżającego balsamu do ciała i smarowałam się tym po prysznicu w miejscu naświetlania. Przy czym ważne - przed naświetlaniem nie można niczym smarować skóry i nie może być na niej żadnej tłustej warstwy. Radio miałam codziennie ok. 15, więc wieczorem brałam szybki prysznic, dosłownie opłukiwałam tylko górną powierzchnię ciała (radioterapia na klatkę piersiową), delikatnie wycierałam ręcznikiem (skóra była obolała) i smarowałam kremem. I to się tak wchłaniało, że na drugi dizeń przed zabiegiem już nie było śladu po niczym. Myślę, że można użyć jakiegoś delikatnego balsamu do ciała, nawilżającego. Byle nie drażnił i tak już podrażnionej skóry.
Ile jeszcze masz dni naświetlania?
frubelek171
15.03.2015 05:02
A wogóle to masz do tych naświetlań zrobioną maskę, tatuaż czy jesteś wymalowana markerem.
W moim przypadku żaden prysznic nie wchodził w rachubę jedynie delikatnie przecierałam skórę chusteczkami nawilżonymi dla dzieci ponieważ byłam tak markerem wymalowana.
Krzyż na klatce piersiowej, dwa miejsze krzyże na ramionach etc.
Śmiałam się że wyglądam jak Krzyżak pod Grunwaldem ;P
rodzynka
15.03.2015 18:30
Ja z kolei byłam wytatuowana. I mam do dzisiaj trzy kropki na odwłoku ;) Często na nie spoglądam, żeby nie zapomnieć, że chorowałam...
ania32
15.03.2015 19:00
ania32
18.03.2015 12:07
no ja już mam koniec lamp i za miesiąc do pani doktor na kontrole
ania32
24.03.2015 10:59
powiedzcie mi czy po radioterapii macie jakąś specjalna dietę czy jecie normalnie czego nie wolno jeść a co z alkoholami
Janek
24.03.2015 18:21
O 11:59, dnia 2015-03-24 Ania32 napisał(-a):
powiedzcie mi czy po radioterapii macie jakąś specjalna dietę czy jecie normalnie czego nie wolno jeść a co z alkoholami
Ja jadłem wszystko na co miałem ochotę no i zdarzyło mi się dobrze poświętować tak, że jak to u nas się mówi, rano było w gębie jak w trampku a w głowie jak w potoku, kot przechodząc obok, wydawał dźwięki głośnego silnika, jak mi powiedział pewien lekarz a kto ci zabroni, pozdrawiam i życzę zdrówka.
rodzynka
24.03.2015 21:59
O 11:59, dnia 2015-03-24 Ania32 napisał(-a):
Aniu, jeśli masz podrażniony przełyk, to jedz rzeczy raczej płynne - zmiksowane zupki itp. Jeśli natomiast dochodzisz do siebie - to możesz jeść w zasadzie wszystko, pod warunkiem, że są to lekkostrawne rzeczy. Więc żadnych schabowych czy innych smażonych potraw. Lepiej oszczędzać organizm po leczeniu :-) A jeśli idzie o alkohol - lampka wina czy piwo Cię nie zabiją, ale odradzam mocne alkohole typu wódka czy whisky.
ania32
10.04.2015 18:54
marta91
10.04.2015 19:44
O 20:54, dnia 2015-04-10 Ania32 napisał(-a):
cześć kochani
powiedzcie mi czy mieliście problemy z psychika po leczeniu czyli problemy z wychodzeniem z domu , brak natchnienia do życia chce wrócić do normalnego życia z przed choroby ale nie mogę coś mnie blokuje w środku robi mi się coś takiego że np. chce coś zrobić posadzić kwiaty jakieś porządki ale psychicznie nie mam siły a fizycznie bym góry przenosiła chce coś zjeść innego boje się chce zafarbować włosy ponieważ w maju ma komunie syna ale boje się że jak zafarbuje to wyjdą mi włosy albo jak będę chodziła po polu to łapne wirusa , grypę i umrę
nie wiem tak mi się robi powiedzcie co robić
Oj tak! Myślę, że każdy ma ten problem, w mniejszym lub większym stopniu.Ja lepiej się czułam w trakcie leczenia, co mnie zdziwiło bo myślałam ,że jak ten koszmar się skończy to będzie już tylko lepiej!No cóż- nie było. Są dni , że czuje się rozbita i nigdzie nie wychodzę. MAm nadzieję, że to kiedyś minie, choć moja rodzina tego niestety nie rozumie. Rozmawiałaś z jakimś psychoonkologiem? Co do włosów, jak masz siwe i źle się z tym czujesz to pewnie, że farbuj. Mi szkoda, bo takie ładne są i szkoda je niszczyć, ale siwych jeszze nie mam. Co do grypy- uważaj na siebie, ale też nie popadaj w paranoję. Pozdrawiam
efka
10.04.2015 19:59