Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

Mazynka co u Ciebie?

Autor: Lena • 18.09.2014 12:13 • 95 odpowiedzi

mazynka

21.09.2014 05:45

Odpowiedz

O 07:28, dnia 2014-09-21 Mazynka napisał(-a):

O 23:10, dnia 2014-09-20 Lena napisał(-a):

IPS negatywne czynniki rokownicze:

Stężenie albumin w surowicy < 40 g/l

Stężenie hemoglobiny < 10,5 g/dl

Płeć męska

Wiek > 45 lat

Stadium zaawansowania IV według Ann Arbor

Liczba leukocytów > 15 g/l

Liczba limfocytów < 0,6 g/l lub 8% w rozmazie krwi obwodowe

Jak masz 1-2 to jeszcze w miarę ok, ale więcej to lekko gorsze rokowania.

Patrzę sobie na wyniki z pierwszego wypisu...

Hemoglobina 9,2 i to by było na tyle co bym mogła z wyników zakwalifikować... plus IV stopień, który nie wiem dlaczego został do końca, bo w trepanie wyszło czysto i zajęte są tylko węzły powyżej przepony. ekhhhhh

Lena

21.09.2014 16:45

Odpowiedz

O 07:45, dnia 2014-09-21 Mazynka napisał(-a):

Płeć męska

Wiek > 45 lat

Hemoglobina 9,2 i to by było na tyle co bym mogła z wyników zakwalifikować... plus IV stopień, który nie wiem dlaczego został do końca, bo w trepanie wyszło czysto i zajęte są tylko węzły powyżej przepony. ekhhhhh

No to masz 2 IPS, a jak wygląda wynik trepanu? W pet wyraźnie ogniska w kręgach. Może ziarnica jest w kościach, ale nie ma w szpiku. Tak też może być, choć kiedyś myślałam, że kości=szpik. Dopytaj na kontroli czemu IV.

Mazynka

21.09.2014 18:07

Odpowiedz

O 18:45, dnia 2014-09-21 Lena napisał(-a):

O 07:45, dnia 2014-09-21 Mazynka napisał(-a):

Płeć męska

Wiek > 45 lat

No to masz 2 IPS, a jak wygląda wynik trepanu? W pet wyraźnie ogniska w kręgach. Może ziarnica jest w kościach, ale nie ma w szpiku. Tak też może być, choć kiedyś myślałam, że kości=szpik. Dopytaj na kontroli czemu IV.

Lekarze dopatrzyli sie 3-ips tak mam na wypisie... jak pojde z petem to wypytam o co biega

Yoko

21.09.2014 18:08

Odpowiedz

Oszaleć idzie z tymi opisami ja też wróciłam do pierwszego Peta i mam napisane w układzie kostnym:

Obserwuje się wzmożony metabolizm(większy niż w wątrobie)metabolizm 18-F-FDD w obrębie kości miednicy, mostka, obojczyków, bliższego odcinka kości ramiennej obustronnie oraz trzonów kręgów w odcinku piersiowym i lędźwiowym kręgosłupa ze zmianą ogniskową w VTh6 o średnicy ok. 10 mm (SUVmax=5,4).

A jeszcze lepiej bo piszą w układzie kostnym że cyt;Obserwuje się wzmożony metabolizm(większy niż w wątrobie)a w opisie jamy brzusznej pisze Wątroba i śledziona niepowiększona bez zaburzeń gromadzenia znacznika.

Czy to znaczy że układ kostny też zaatakowany był bo we wnioskach mam napisane że Podejrzenie zajęcie szpiku kostnego. W badaniu szpik wyszedł czysty. Ja myślałam że jak piszą w PET o układzie kostnym to mowa o szpiku.

Lena

22.09.2014 06:14

Odpowiedz

O 20:08, dnia 2014-09-21 Yoko napisał(-a):

Oszaleć idzie z tymi opisami ja też wróciłam do pierwszego Peta i mam napisane w układzie kostnym:

Obserwuje się wzmożony metabolizm(większy niż w wątrobie)metabolizm 18-F-FDD w obrębie kości miednicy, mostka, obojczyków, bliższego odcinka kości ramiennej obustronnie oraz trzonów kręgów w odcinku piersiowym i lędźwiowym kręgosłupa ze zmianą ogniskową w VTh6 o średnicy ok. 10 mm (SUVmax=5,4).

A jeszcze lepiej bo piszą w układzie kostnym że cyt;Obserwuje się wzmożony metabolizm(większy niż w wątrobie)a w opisie jamy brzusznej pisze Wątroba i śledziona niepowiększona bez zaburzeń gromadzenia znacznika.

Czy to znaczy że układ kostny też zaatakowany był bo we wnioskach mam napisane że Podejrzenie zajęcie szpiku kostnego. W badaniu szpik wyszedł czysty. Ja myślałam że jak piszą w PET o układzie kostnym to mowa o szpiku.

Yoko, w Pet masz podejrzenie zajęcia szpiku, ale jak trepan ok to lekarz jaki dał Ci stopień? Podobno jak w Pet jest "rozlany" wzrost metabolizmu to może chodzić o to, że zmiany węzłowe jakby promieniują stanem zapalnym na kości, ale gorzej jak jest zmiana ogniskowa. Jak wygląda u Ciebie opis trepanu?

Yoko

22.09.2014 06:45

Odpowiedz

Yoko, w Pet masz podejrzenie zajęcia szpiku, ale jak trepan ok to lekarz jaki dał Ci stopień? Podobno jak w Pet jest "rozlany" wzrost metabolizmu to może chodzić o to, że zmiany węzłowe jakby promieniują stanem zapalnym na kości, ale gorzej jak jest zmiana ogniskowa. Jak wygląda u Ciebie opis trepanu?

Lena ja mam NS I IIB. Po zbadaniu szpiku w rozpoznaniu mam napisane Bogatokomórkowe utkanie szpiku kostnego bez cech rozrostu nowotworowego.

Yoko

22.09.2014 07:11

Odpowiedz

Lena to jak mam rozumieć opis w układzie kostnym; w odcinku piersiowym i lędźwiowym kręgosłupa ze zmianą ogniskową w VTh6 o średnicy ok. 10 mm (SUVmax=5,4). Czy coś tam wcześniej było.

Lena

22.09.2014 10:22

Odpowiedz

Szpik masz czysty, ale mnie lekarz mówił, że może być tak, że szpik czysty, a kość zajęta, ale wtedy dają stopień IV (bo jest inny narząd, pozawęzłowy). Jeżeli masz II i czysty szpik to znaczy, że w tym pet coś niezbyt sensownie zaświeciło.

moonia

22.09.2014 10:50

Odpowiedz

Moonia a co u Ciebie.

hej! jakoś żyję.... w czwartek miałam ostatni wlew ABVD (8)- w sob już się w miarę ok czułam, ale zwykle to był tydzień z głowy a przez następny nawet nie chciało mi się myśleć o tym co będzie - nie mogłam nawet czytać forum bo mi się nie dobrze robiło:(. Połowy filmów w tv nie mogłam oglądać bo na sam widok kroplówki, strzykawki, pielęgniarki itd do łazienki musiałam biec.....

Teraz czekam na PETa i na 99,9% naświetlania....

Pozdrawiam Was serdecznie

może będę częściej zaglądać teraz:)

Yoko

22.09.2014 11:20

Odpowiedz
Lena może tak było, ważne, że już nic nie świeci.

Moonia super, że się odezwałaś. Fajnie, że macie już z Mazynką za sobą chemię mi jeszcze jedna została. Nie pamiętam jakie miałaś stadium ale pet po 2 cyklu był czysty. Naświetlanie masz ze względu na guza w śródpiersiu.

Mazynka

28.09.2014 03:53

Odpowiedz

wiecie co ja albo juz mam schize, albo hmmm.. ?!?! jestem tydzien po ostatnim wlewie i od 2 dni swedzi mnie skora na plecach, brzuchu, lydkach i nadgarstkach, czyli wszedzie tam gdzie swedzialo przed leczeniem. do tego poty zlewne, czy jak to tam zwal....masakra wczoraj wieczorem juz nie wiedzialam co mam.zrobic i hdzie sie drapac :/.... pierdolca dostane do wyniku zostal mi jakis miesiac !

Eli

28.09.2014 05:19

Odpowiedz

O 05:53, dnia 2014-09-28 Mazynka napisał(-a):

wiecie co ja albo juz mam schize, albo hmmm.. ?!?! jestem tydzien po ostatnim wlewie i od 2 dni swedzi mnie skora na plecach, brzuchu, lydkach i nadgarstkach, czyli wszedzie tam gdzie swedzialo przed leczeniem. do tego poty zlewne, czy jak to tam zwal....masakra wczoraj wieczorem juz nie wiedzialam co mam.zrobic i hdzie sie drapac :/.... pierdolca dostane do wyniku zostal mi jakis miesiac !

Mazynka to pewnie efekt po chemi przecież ona ciągle działa w twoim organizmie. U mojego taty gorzej bo już dwa miesiące po a tu nagle wysypka i swedzi jak przed leczeniem. My już po pet więc z założenia chemia nie powinna mieć tu nic do rzeczy

mazynka

28.09.2014 06:02

Odpowiedz

O 07:19, dnia 2014-09-28 Eli napisał(-a):

O 05:53, dnia 2014-09-28 Mazynka napisał(-a):

Mazynka to pewnie efekt po chemi przecież ona ciągle działa w twoim organizmie. U mojego taty gorzej bo już dwa miesiące po a tu nagle wysypka i swedzi jak przed leczeniem. My już po pet więc z założenia chemia nie powinna mieć tu nic do rzeczy

Skoro miałoby to być działanie chemii to powinno pojawić się wcześniej... zresztą sama już nie wiem co mam myśleć :( ...

mazynka

28.09.2014 06:05

Odpowiedz

za dużo zmartwień ostatnimi czasy .... moja chemia, ojca chemia. chemia przyjaciela !! za dużo kur.. tej chemii !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! staram się być silna i nie pokazywać im swojej bezsilności i niemocy, ale przychodzi chwila i cała moja siła gdzieś znika :(

beata79

28.09.2014 07:52

Odpowiedz

Każdy z nas miał chwile słabości, zwątpienia i strachu. Bądź dzielna! Jesteśmy dowodem na to, że warto walczyć, chociaż większości z nas też nie raz brakowało już siły i ochoty... Jesteśmy z Tobą!

Eli

28.09.2014 07:57

Odpowiedz

O 08:05, dnia 2014-09-28 Mazynka napisał(-a):

za dużo zmartwień ostatnimi czasy .... moja chemia, ojca chemia. chemia przyjaciela !! za dużo kur.. tej chemii !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! staram się być silna i nie pokazywać im swojej bezsilności i niemocy, ale przychodzi chwila i cała moja siła gdzieś znika :(

Trudno uwierzyć że los takie ciężkie próby zsyla na raz. Wiem że nic co napisze nie zmieni rzeczywistości z która musisz sie zmierzyć. Musimy jednak wierzyć mocno że już za chwilę będzie lepiej. Myślę coraz więcej o wizycie u psychologa żeby to jakoś poukladac w głowie. Może to jakoś pomoże....moim zdany cała Twoja rodzina powinna być objęta taka pomocą.

Yoko

28.09.2014 11:02

Odpowiedz

Mazynka mnie też czasami po chemii swędziała skóra ale później przechodziło. Też miałam schizę, że coś jest nie tak. Trzymaj się i napisz jaka decyzja czy radio będziesz miała. Ja w tym tygodniu mam ostatnią chemię psychicznie nie wiem jak dam radę. Pozdrawiam

Lena

28.09.2014 11:43

Odpowiedz

Mazynka, we wrześniu 2012 świat mi się zawalił, sama, po rozwodzie, praca nez satysfakcji, brak kasy, tata po ciężkiej chorobie i jeszcze ja z rakiem! Zastanawiałam się czy tabletki czy tory. Teraz jestem 1,5 roku w remisji, czuję się super, wróciłam z pięknych wakacji, włosy mam śliczne i zmieniam pracę po 15 latach w jednej firmie! Zobaczysz, wszystko się ułoży, musisz to przetrwać!!! Musisz!!!

Mazynka

28.09.2014 17:39

Odpowiedz

dzieki kochani :*... poprostu czasem mi to wszystko ciezko ogarnac :( ... mam nadzieje, ze do swiat juz sie pouklada wszystko i zarowno ja jak i moi bliscy spedza swieta ze swiadomoscia ze jutro bedzie lepsze i zdrowsze !!!

marta91

29.09.2014 08:10

Odpowiedz

O 19:39, dnia 2014-09-28 Mazynka napisał(-a):

dzieki kochani :*... poprostu czasem mi to wszystko ciezko ogarnac :( ... mam nadzieje, ze do swiat juz sie pouklada wszystko i zarowno ja jak i moi bliscy spedza swieta ze swiadomoscia ze jutro bedzie lepsze i zdrowsze

!!!

Mazynka, każdy przechodzi chwile załamania... Trzymam kciuki i wierze, że te świeta będą u Ciebie jak i u mnie szczęsliwe. Wierze i chce wierzyć , że po złych chwilach muszą przyjść wkońcu te dobre. przytulam i jestem jakbyś czegoś potrzebowała.