Ziarnica.pl
← Wróć do działu Czy mam ziarnicę?
Czy mam ziarnicę?

wezły chlonne na ramieniu i w okolicy szyi

Autor: ania 1986 • 27.02.2006 14:23 • 66 odpowiedzi

Magda

12.09.2006 09:04

Odpowiedz

O 21:59, dnia 2006-09-11 maposte napisał(-a):

jak wyniki? masz juz?

Witam,tak mam ale w innym wątku miałam pisać :) Już pisałam w innych wątkach, że chemię przyjmuję (ABVD). No ale "Magd" jest wiele :)więc napiszę i tutaj.

Wynik NS I CS IIA, ale jeszcze wyniki trepanobiopsji są potrzebne, by "stanęło" na IIA. Jamę brzuszną mam czystą. Węzły mam zaatakowane po lewej stronie nad i pod - obojczykowo, pod pachą i w śródpiersiu.

Pozdrawiam

Magda

maposte

12.09.2006 10:28

Odpowiedz

bede trzymac kciuki!!! zycze duzo zdrowka!!!

ania1986

14.09.2006 14:09

Odpowiedz
witam! dopiero teraz odpisuje bo niestety nie miałam dostepu do internetu przez wakacje. nie wiem od czego mogą być te bóle w klatce piersiowej ale nadal są. ostatnia morfologie robiłam około 3 miesiące temu z rozmazem plus OB i CRP i była ok. tylko ostatnio zauważyłam że z jednej strony szyje mam jakby lekko opuchniętą i twardą a z drugiej nie( czy mogą to być powiększone również węzły chłonne??). Nie wiem co to może być a moje węzły są nadal wyczuwalne ale nie powiększaja sie. dwa są w okolicy nadoboczykowe a jeden tuż nad obojczykiem( troszke dziwne miejsce bo przeważnie są na szyi)te powiększone węzły utrzymuja się okolo 7 miesięcy. Wkrótce zgłosze się do lekarza na kontrole i wykonam również morfologie. Cały czas o tym myśle od tamtego czasu kiedy pierwszy raz zauważyłam te węzły. nie wiem czy mam się przejmować czy też nie bo od tamtego czasu zauważyłam tak jakby opuchnietą szyje i twardą z jednej strony. napiszcie to co myslicie...
pozdrawiam i dziękuje!!!

ALa:)

29.05.2007 19:15

Odpowiedz
NIe kazde powiekszone wezly chlonne zwiastuja powazna chorobe.ja mialam na calej szyi,okolo obojczykow,na wezlach pachwowych i na karku guzy.Wymyslalam juz sobie 1000chorob poniewaz leczyli mnie miesiac ale niewiedzieli co mi jest dokladnie potem doszly do tego guzy w tylnej czesci glowy.myslalam ze umre ze strachu aza w koncu ktos madry odkryl ze mam MONONUKLEOZe!!to choroba zakazna objawy sa podobne jak w chorobach nowotworowych ale niejest grozna dla zycia pozatym niema na nia zadnego specjalnego leku.wiele osob nawet czasem niewie ze ma ta chorobe bo niema specjalnych objaw

angela

17.03.2009 14:52

Odpowiedz

O 15:23, dnia 2006-02-27 ania 1986 napisał(-a):

mam pytanko bardzo sie boje poniewaz wyczulam na ramieniu po lewej stronie malutki guzek(kulke) i po tej samej stronie na szyi.zaznacze ze jestem po chorobie bolalo mnie gardlo i mialam kaszel i straszny katar oczywiscie leczylam to domowymi sposobami ui sie wyleczylam i wtedy wykrylam te gulki nie wiem wlasnie czy to sa powiekszone wezly chlonne vczy co bardzo sie boje i jeszcze tam gzie sa te kuli to tak dziewnie jakby mnie bolalo czy dretwialo takie dziwne wrazenie a tak pozatym czuje sie dobrze tylko do tych bolow w tym miejscu to tak jaby reka mi dretwiala ale tylko chwilami nie wiem ale wiem jedno ze jestem osoba nadwrazliwa i psychika tez robi swoje prosze o szybka odpowiedz bo juz zvzynam panikowac jak tyle sie naczyalam o ziarnicy.dzis ide do lekarza zobaczymy co on powie prosze o szybka odpowiedz!!!

witam wszystkich na tym forum ja mam podobny problem bylam u lekarza z moim kregoslupem wyslal mnie na przeswietlenie tam wyslano mnie na tomograf i tam wykazalo na szyj duzo wezlow chlonnych powiekszonych ,tam wyslano mnie do onkologa ten pobral mi krew i kazal mi zrobic tomograf calego ciala, noi wykazalo powiekszenie wezlow podpachami na piersi w pachwinach i dotego zapalenie watroby, lekarz mowi ze niejest zle ale musi mi pobrac szpik kostny i sie bardzo boje: pod skriptum od pierwszego tomografa ktury mialam 4.02.09 dotej pory mialam trzy tomografy i jestem caly czas chora boli mnie gardlo i wszystkie kosci noi schudlam 10 kilo niewiem co mam myslec lekarz nic niemowi tylko caly czas robi mi badania podpowiedccie mi cos czy ktos mial podobny przypadek.

Marek

18.02.2010 16:03

Odpowiedz

Czy ktoś wie jak skonczyla sie ta historia?

bewelka

09.03.2011 09:52

Odpowiedz

O 09:50, dnia 2006-04-29 ania1986 napisał(-a):

aha dodam jeszcze że ta dziwna prace seca nie wystepuje tylko przy pochylaniu ale nawet jak normalnie siedze czy stoje lub leże. nie wiem ale znowu zaczynam sie bac. bo jak pomyśle ze USG nie daje żadnej penosci bo przecież węzły szyjne mogą byc ok.

Hej. Ja już od roku się męczę i nikt mi nic konkretnego nie powiedział... od kwietnia 2010 miałam już rózne objawy: zaczęło się od powiększonego węzła przy lewym uchu (duży i twardy) i po jednej stronie szyi... robiłam dwa razy USG, morfologię i RTG płuc i wszystko było ok, a największe węzły miały wielkośc do 12mm, poza tym okropne bóle głowy i karku...toksoplazmoza wykluczona, tarczyca w normie, i przyśpieszona akcja serca, skoki ciśnienia... z tym sercem zostało mi do dziś... a od paru dni wyczułam powiększony węzeł w dole obojczykowym twardy jak kamień, jak go dotykam szczypie mnie chyba żyła która jest obok... i takie dziwne pulsowania przy uchu w okolicy żyły jakby się coś blokowało, umówiłam się teraz na kolejne USG węzłów żeby sprawdzić czy się powiększają i o onkologa też będę musiała zachaczyć a może też i o kardiologa... a tak naprawdę już nie wiem co robić... zmęczyło mnie to bardzo, każdy tylko podejrzewa a nikt nie mówi nic konkretnego