Ziarnica.pl
← Wróć do działu Czy mam ziarnicę?
Czy mam ziarnicę?

Niepokojace wyniki krwi i węzeł karkowy

Autor: Aylith • 24.01.2012 08:12 • 37 odpowiedzi

Aylith

25.05.2012 07:56

Odpowiedz

Witam ponownie, bo jednak z moim organizmem dzieje się coś niepokojacego, tylko dokładnie nie wiadomo co. Pod koniec marca dostałam okropnego kaszlu. Lekarz osluchał mnie i powiedział, że coś furczy w oskrzelach. Dostalam antybiotyk i inne leki. Pod koniec kwietnia kaszel nadal się utrzymywał, więc powtórna wizyta u lekarza. Dostałam sierowanie na morfologię i RTG płuc. Wyszły niepokojaco niskie WBC, bo tylko 2,8 (przy normie od 4,5) i coś w lewym płucu(zwłóknienie lub szczelina międzysegmentalna. Lekarz powiedział, że podejrzewa sarkoidozę lub toczeń dał sierowanie na RTG boczne i przeciwciała przeciwjądrowe i skierowanie do pulmunologa. RTG boczne i przeciwciała wyszły ok. Pulmonolog zrobił spirometrię, ktora wyszła dobrze i powiedział, że nie wymagam leczenia. Internista dał mi teraz skierowanie do hemataologa, ale wizyta dopiero 11 czerwca. Z objawów mam nocne poty, ale nie zlewne, jak pisałam wczeżniej pocę się między piersiami i na karku. Nie wiem co robić i jakie badania powinnam jeszcze wykonać? Co powinien mi zlecić hematolog? O co go pytać jak doczekam w końcu tej wizyty? Jestem cała w nerwach, bo wydaje mi się, że wszystko wskazuje u mnie jadnak na ziarnicę (powiększony wezeł, niskie WBC w tym limfocyty i neutrocyty, nocne poty. Jak to wygląda Waszym zdaniem?

Aylith

25.05.2012 08:00

Odpowiedz
Wklejam jeszcze te ostatnie wyniki.

Morfologia pełna - analizator - krew 02/05/2012
Krwinki białe (WBC) 2,8 x10´3/ul 4,5 - 11
Krwinki czerwone (RBC) 4,21 x10´6/ul 3,5 - 5
Hemoglobina 12,4 g/dl 11,2 - 15,2
Hematokryt 35,4 % 32 - 46
MCV 84,1 fl 80 - 100
MCH 29,5 pg 26 - 37
MCHC 35,0 g/dl 31,8 - 36,9
Płytki krwi 175 x10´3/ul 150 - 450
RDW-SD 39,3 fl 37,0 - 54,0
RDW-CV 13,0 % 11,0 - 16,0
PDW 14,5 fl 9,0 - 17,0
MPV 11,4 fl 8,0 - 13,0
P-LCR 35,9 % 13,0 - 43,0
PCT 0,20 % 0,17 - 0,35
Liczba Neutrocytów 1,67 x10´3/ul 1,8 - 7,7
Liczba limfocytów 0,66 x10´3/ul 1 - 5
Liczba Monocytów 0,40 x10´3/ul <0,8
Liczba eozynocytów 0,08 x10´3/ul <0,45
Liczba bazocytów 0,00 x10´3/ul <0,2
% neutrocytów 59,5 % 45 - 70
% limfocytów 23,5 % 20 - 45
% Monocytów 14,2 % 1,0 - 14,0
% Eozynocytów 2,8 % <5
% bazocytów 0,0 % <1

Rozmaz mikroskopowy krwi obwodowej 02/05/2012
Granulocyty pałeczkowate 2 % <5
Granulocyty segmentowane 63 % 45 - 70
Granulocyty kwasochłonne 2 % <5
Limfocyty 24 % 20 - 45
Monocyty 9 % 1 - 8

CRP (s) 0,09 mg/l < 5,00

OB po 1h (k) 2 mm/1h <20

Rtg klatki piersiowej PA 02/05/2012

Opis badania Kąty przeponowo-żebrowe wolne od płynu. Płuca bez zmian ogniskowych i zagęszczeń miąższowych. Linijne pasmo zgęszczeń w polu środkowym lewego płuca- zwłóknienie lub szczelina międzysegmentalna. Serce niepowiększone.

Rtg klatki piersiowej - bok 04/05/2012

Opis badania Jamy opłucnowe wolne od płynu. Płuca bez zmian ogniskowych i zagęszczeń miąższowych. Wnęki nieposzerzone, naczyniowe. Na zdj. bocznym widoczne jedynie linijne cienie szczelin międzyplatowych, poza tym pola płucne bez uchwytnych zmian. Serce niepowiększone.

Przeciwciała przeciwjądrowe ANA - ujemne

mikee80

25.05.2012 11:47

Odpowiedz
Spadek ilości krwinek białych może być spowodowany przez niektóre choroby zakaźne, zwłaszcza wirusowe - WZW, grypa, zakażenie HIV, odra, różyczka, ospa wietrzna, uszkodzenie szpiku kostnego przez środki chemiczne, promienie jonizujące, aplazja (zatrzymanie w rozwoju, zanik) i hipoplazja szpiku, wyniszczenie, kolagenozy, przerzuty nowotworowe do szpiku kostnego, niektóre białaczki, ciężkie zakażenia bakteryjne - posocznice, dury i paradury, wstrząs anafilaktyczny.

Spadek liczby neutrocytów występuje w zakażeniach grzybiczych, wirusowych (grypa, różyczka), bakteryjnych (gruźlica, dur, bruceloza), pierwotniakowych (np. malaria), w toksycznym uszkodzeniu szpiku kostnego, przy leczeniu cystostatykami.

to tylko tak z internetu oczywiście.. moze byc wiele przyczyn takiego stanu rzeczy chyba. oczywiscie lekarzem nie jestem

Aylith

25.05.2012 12:32

Odpowiedz
Dziękuję mikee. Już to czytałam. Wiem, że powodów jest wiele, ale mi pasują do zz nocne poty (od 3 miesięcy), spadek limfocytów (już w styczniu w morfologii były obniżone) i powiększony węzeł :( Poza tym jestem cały czas zmęczona i osłabiona, rano mam problem, aby w ogóle wstać z łóżka.
Jakąś godzine temu dostalam telefon, że zwolniło się miejsce u hematologa na poniedziałek. Teraz to dopiero się boję.

mikee80

25.05.2012 15:21

Odpowiedz

a od dawna masz taki poziom WBC 2800 ? ..bo z tego co kiedyś u hematologa słyszałem. to ze dla lekarzy alarmujący poziom WBC to jest mniej niz 2000

syringa

25.05.2012 18:48

Odpowiedz

O 09:56, dnia 2012-05-25 Aylith napisał(-a):

Jestem cała w nerwach, bo wydaje mi się, że wszystko wskazuje u mnie jadnak na ziarnicę (powiększony wezeł, niskie WBC w tym limfocyty i neutrocyty, nocne poty. Jak to wygląda Waszym zdaniem?

Hmm. Gdzie znalazłaś informację, że za niskie WBC wskazuje na ziarnicę?

To raczej przy za dużej ilości leukocytów można się zastanawiać czy to nie chłoniak i to tylko pod warunkiem, że inne wartości oraz dolegliwości też na to wskazują. WBC z reguły obniża się podczas chemioterapii. Dopiero wtedy jest za niskie.

Jeżeli już obawiać się niższych wartości, to tylko niższa hemoglobina, erytrocyty (czyli niedokrwistość) mogą wskazywać na ziarnicę - oczywiście nie zawsze, tylko pod warunkiem, że inne objawy też na to wskazują! Wniosek: twoje WBC sugeruje, że to nie ziarnica :)

Jeśli chodzi o poty, które Ciebie niepokoją, to rzeczywiście są dziwne. Wydaje mi się, że może przydałoby się pójść do ginekologa, szczególnie jeśli nasilają się, oraz zmniejszają okresowo. Ale w tym wypadku to już tylko takie moje gdybanie.

Pozdrawiam.

Aylith

28.05.2012 05:56

Odpowiedz

O 17:21, dnia 2012-05-25 mikee80 napisał(-a):

a od dawna masz taki poziom WBC 2800 ? ..bo z tego co kiedyś u hematologa słyszałem. to ze dla lekarzy alarmujący poziom WBC to jest mniej niz 2000

Pierwszy raz mam aż tak niski poziom. Chociaż zawsze miałam ok. 4, czyli w dolnej granicy normy. No z wyjątkiem ciąży, ale wtedy słyszałam, że zawsze się podnoszą. Jeszcze w styczniu było ok, bo 4,6. Nie wiem skąd ten spadek, ale faktem jest, że jestem ostatnio okropnie zmęczona, bez kawy dnia nie przetrwam. Spóźniam się do pracy notorycznie, bo nie moge się podnieść z łóżka.

Aylith

28.05.2012 06:05

Odpowiedz

Na wielu stronach są takie informacje, ale bardziej miałam na myśli spadek limfocytów. Np tutaj tak pisze o limfocytopenii:

http://wynikibada-morfologia.blogspot.com/p/krwinki-biae-leukocyty.html

Chociaż piszą tu też o chłoniakach przy wysokich limfocytach, więc pewnie nie ma reguły. Co potwierdza wiele historii osób z tego forum.

U ginekologa byłam koniec marca, bo też pomyślałam, że te poty na piersiach to może z nimi coś nie tak. Ale usg piersi ok, cytologia II, badanie gin. ok.

Kurcze, ale to raczej normalne nie jest, żeby zdrowy człowiek się pocił średno co drugą noc od 3 miesięcy?

Aylith

28.05.2012 06:18

Odpowiedz

A jeszcze tylko ponawiam pytanie, bo dziś mam tego hematloga. Nie wiem jakie będzie miał podejście, bo już się naczytałam jak potrafią czasem zbywać ludzi. O jakie badania powinnam poprosić?

mikee80

28.05.2012 09:04

Odpowiedz

jak idziesz na nfz to mozesz sobie prosic o co chcesz i tak nie dostaniesz jak nie bedziesz miala ogromnych odchylen w obrazie krwi. mozesz poprosic o jakies skierowania na jakies inne badania krwi. moze cos wymyśli.

Aylith

29.05.2012 10:50

Odpowiedz

O 11:04, dnia 2012-05-28 mikee80 napisał(-a):

jak idziesz na nfz to mozesz sobie prosic o co chcesz i tak nie dostaniesz jak nie bedziesz miala ogromnych odchylen w obrazie krwi. mozesz poprosic o jakies skierowania na jakies inne badania krwi. moze cos wymyśli.

To są wizyty w Medicoverze, bo ja mam tam abonament z pracy. Czyli za badania, na które mam skierowanie nie płacę. Za pozostałe badania już niestety tak. Wczorajsza wizyta taka sobie. Tak jak piszesz mikee hematolog stwietrdził, że duzych odchyleń to ja nie mam i nie kwalifikuję się do dalszej diagnostyki pod kątem chłoniaka. Pomacał węzły na szyi i pod pachami i stwierdził, że wszystkie do 1 cm. Swoją droge ciekawe jak to stwierdził, ma jakąś miarkę w palcach czy jak

syringa

29.05.2012 19:53

Odpowiedz

O 08:05, dnia 2012-05-28 Aylith napisał(-a):

Na wielu stronach są takie informacje, ale bardziej miałam na myśli spadek limfocytów. Np tutaj tak pisze o limfocytopenii:

http://wynikibada-morfologia.blogspot.com/p/krwinki-biae-leukocyty.html

Chociaż piszą tu też o chłoniakach przy wysokich limfocytach, więc pewnie nie ma reguły. Co potwierdza wiele historii osób z tego forum.

U ginekologa byłam koniec marca, bo też pomyślałam, że te poty na piersiach to może z nimi coś nie tak. Ale usg piersi ok, cytologia II, badanie gin. ok.

Kurcze, ale to raczej normalne nie jest, żeby zdrowy człowiek się pocił średno co drugą noc od 3 miesięcy?

Rzeczywiście. Popatrzyłam po różnych stronach gdzie pisano o limfocytach i można się pogubić. Na jednych jest tak jak podałaś w linku, a na drugich piszą coś wręcz przeciwnego np. http://badaniamedyczne.fm.interia.pl/morfologia.html

Pewnie ktoś, przy przepisywaniu gdzieś się pomylił, ale nie sposób na oko rozstrzygnąć kto ma rację. Jak będę miała czas (za jakiś tydzień) to wybiorę się do Książnicy by poszukać w bardziej wiarygodnych źródłach.

Na razie mogę tylko za siebie powiedzieć, że przed leczeniem moja morfologia pokazywała zwiększone WBC (leukocyty), zwiększone neutrocyty, natomiast limfocyty ilościowo były w normie (procentowo spadły, ale to z powodu zwiększenia się ilości neutrocytów). Niedobór limfocytów miałam dopiero po chemii. Jednak inni mogli mieć inaczej.

Tymczasowo obstawiam, że to Ci co napisali o chłoniakach przy powiększonych limfocytach mają rację. Wydaje mi się to bardziej logiczne, ponieważ podwyższone leukocyty, a nie obniżone mogą świadczyć o chłoniaku, a limfocyty należą do leukocytów. Poza tym obniżyły się Tobie neutrocyty, a tu już wszędzie piszą, że ich podwyższenie, a nie obniżenie może zwiastować chłoniaka.

Lekarzy natomiast męczyłabym, by zastanowili się co to może być skoro chłoniak im też nie wychodzi i koniecznie wysłali na dodatkowe badania, gdyż takie poty na pewno nie są normalne u zdrowego człowieka, a morfologia pogorszyła się. Nawet jak rodzinny lekarz nie ma pomysłu, to przecież może skonsultować się z innymi zamiast zostawiać pacjenta samemu sobie.

Życzę zdrowia, cierpliwości i lekarza który porządnie weźmie się za diagnozowanie.

P.S. Czy jest tu ktoś kto mógłby wyjaśnić nam te rozbieżności, które pojawiają się w internecie na temat limfocytów?

CzarnaMamba

29.05.2012 20:25

Odpowiedz

P.S. Czy jest tu ktoś kto mógłby wyjaśnić nam te rozbieżności, które pojawiają się w internecie na temat limfocytów?

Limfocyty (LYMPH)

1,0-4,5 x 109/l

Ich liczba wzrasta w takich chorobach, jak krztusiec, chłoniaki, przewlekła białaczka limfatyczna, szpiczak mnogi, odra, świnka, gruźlica, kiła, różyczka, choroby immunologiczne. Natomiast spadek (pancytopenię) może wywołać stosowanie kortykosterydów, a także ciężkie zakażenia wirusowe.

takie samo zdanie usłyszałam od swojej hematolog ...oraz ostatnio w badaniu miałam podwyższone lekko leukocyty i crp i mówiła żebym nie myślała zaraz o Ziarnicy :-)

mikee80

29.05.2012 22:18

Odpowiedz

no to spokojnie zrob te badania, a jak nic nie wyjdzie to poprostu za miesiąc zrób sobie znowu morfologie z rozmazem i ob ,oczywiscie wyspana na czczo :) ..jakby co to zasugeruj jeszcze pani skierowanie na wirus eppstein-barr ..to tez niby czasem istotne

mikee80

29.05.2012 22:19

Odpowiedz

noi na chlamydie jeszcze i mycoplasme chociaz lekarze uwazaja ze to nie daje objawow :P

Aylith

30.05.2012 13:17

Odpowiedz

Na razie mogę tylko za siebie powiedzieć, że przed leczeniem moja morfologia pokazywała zwiększone WBC (leukocyty), zwiększone neutrocyty, natomiast limfocyty ilościowo były w normie (procentowo spadły, ale to z powodu zwiększenia się ilości neutrocytów). Niedobór limfocytów miałam dopiero po chemii. Jednak inni mogli mieć inaczej.

Dziękuję za zainteresowanie i pomoc. Myślę, że każde odchylenie w morfologii jest jakimś sygnałem, że coś się dzieje. A interpretacja lekarzy jest różna, bo organizm ludzki to nie komputer i odchylenia mogą być w jedną lub drugą stronę. A czasami może nie być ich wcale.

Lekarzy natomiast męczyłabym, by zastanowili się co to może być skoro chłoniak im też nie wychodzi i koniecznie wysłali na dodatkowe badania, gdyż takie poty na pewno nie są normalne u zdrowego człowieka, a morfologia pogorszyła się. Nawet jak rodzinny lekarz nie ma pomysłu, to przecież może skonsultować się z innymi zamiast zostawiać pacjenta samemu sobie.

Życzę zdrowia, cierpliwości i lekarza który porządnie weźmie się za diagnozowanie.

Dziękuję, mam nadzieję, że z tych zleconych badań HIV/HBS/HCV nic złego nie wyjdzie. Udam się do też endokrynologa, żeby wykluczyć problemy z tarczycą.

Aylith

30.05.2012 13:19

Odpowiedz

O 00:19, dnia 2012-05-30 mikee80 napisał(-a):

noi na chlamydie jeszcze i mycoplasme chociaz lekarze uwazaja ze to nie daje objawow :P

Tak to też chyba powinnam zrobić. Ale raczej już za własne pieniądze, bo skierowania raczej nie dostanę. Dzięki za wszelkie wskazówki.

JimmiXzSq

20.05.2017 23:27

Odpowiedz

7SPnEp http://www.LnAJ7K8QSpkiStk3sLL0hQP6MO2wQ8gO.com