Ziarnica.pl
← Wróć do działu Czy mam ziarnicę?
Czy mam ziarnicę?

Czy przy węzlach hypoechogenicznych konieczna jest biopsja ?

Autor: Kamm • 06.09.2008 10:03 • 18 odpowiedzi

Kamm

06.09.2008 10:03

Odpowiedz
Witam .

Od 3 mc chodze po roznych lekarzach aby znalesc przyczyne naglego pogorszenia sie stanu zdrowia . Ogolne objawy to przedewszystkim potworne zmęczenie , oslabienie sennosc , stan podgorączkowy , sennosc , utrata wagi w ciągu 2 mc 5 kg ( i tak jestem mega szczupla wiec chudnąc nie mam z czego ) bol w szyi . Wczesniej tym objawom towarzyszyly jeszcze nocne poty i bol mięsni i stawow .

Kilkakrotna morfologia wykazuje rozne nieprawidlowosci , przedewszystki obnizone biale krwinki na poziomie ok 3 tys , obnizone czerwone , plytki krwi nowniez ponizej normy , obnizone hct , obnizony cholesterol

Usg jamy brzusznej wykazalo powiększoną sledzionę 160 - 45 mm

Do tej pory zrobiono badania na Hiv - ujemne , na mononukleoze ( tylko test lateksowy , nie przeciwciala , ) ujemny , bolerioza ujemna , wymaz z gardla czysty .

Po interniscie , laryngologu i endokrynologu trafilam 2 mc temu do hematologa , ktory na początku za bardzo sprawą sie nie przejąl , 2 mc przed tymi wszystkimi objawami przeszlam zapalenie przydatkow , mialam rowniez dwa torbiele w lewym jajniku , jeden 2,5 cm , drugi 4 cm , sam jajnik powiększony do 6 cm i z tego powodu hematolog stwierdzil ze narazie nie bedzie szukal jakis przyczyn hematologicznych odnosnie tej morfologi , powiększonej sledziony i reszty objamow , poniewaz dla niego to sa konsekencje ginekologiczne .

Kiedy na kolejnej wizycie okazalo sie ze zle wyniki nadal sie utrzymuja , dodatkowo jeden wezel chlonny ( ktory byl wczesniej , hematolog twierdzil ze to pewnie od zebow lub jakies pozostalosci po anginie itd ktorej w sumie nie mialam chyba z 10lat ) zrobil sie bolesny i widoczny golym okiem + pojawilo sie kilka nowych wzdluz jednej lini zlecil wykonanie usg szyi .

Wyniki : W okolicach kąta zuchwy po stronie lewej kilka węzlow chlonnych największy 14mm z widoczną zatoką , pozostale hypoechogeniczne wielkosci od 7 mm do 11 mm . Po prawej stronie wezlow nie stwierdzono .

Do tej pory udalo mi sie dowiedziec ze wezly hypoechogeniczne mają nieprawidlową strukture , czy jest powinno sie robic biopsje takich wezlow ? Czy powinnam na nią nalegac ?

Z gory serdecznie dziękuje wszystkim za odpowiedzi .

baldi

07.09.2008 09:33

Odpowiedz
po wycieciu wezla i przebadaniu pod mikroskopem widac co jest w srodku.
na pewno badanie jest konieczne, by wykluczyc/potwierdzic chloniaki.

Kamm

07.09.2008 11:19

Odpowiedz
Czyli twoim zdaniem są jakies przeslanki ktore mogą swiadczyc o tym ze mogą to byc chloniaki ? :-(

Jesli węzel jest twardy nieprzesuwalny , jakby zrosnięty z podlozem , zwłóknialy , to jest to wezęl przerzutowy ? Do takich informacji dobrnelam.. Co znaczy w sumie przerzutowy ?

Czy na taką biopsje do szpitala idzie sie na jeden dzien , przychodzi i wychodzi w tym samym dniu czy jest to dluzszy pobyt ?

kamm

08.09.2008 11:52

Odpowiedz

I czy w pierwszej kolejnosci powinno sie wykonac jakies badania typu tomografia komputerowa czy rezonans magnetyczny ? Czy odrazu ciąc sie i biopsja ? Jak to bylo u was ? Jaka byla kolejnosci ? Biopsja to ostatecznosc czy początek poszukiwac ? :>

Luna

08.09.2008 17:57

Odpowiedz

O 13:52, dnia 2008-09-08 kamm napisał(-a):

Czy odrazu ciąc sie i biopsja ? Jak to bylo u was ? Jaka byla kolejnosci ? Biopsja to ostatecznosc czy początek poszukiwac ?

Opierajac sie na wlasnych doswiadczeniach radze Ci zrobic biopsje jak najszybciej i rownolegle wykonac inne potrzebne badania. Mnie na poczatku lekarz zlecil szereg badan, ktre nie daly konkretnej odpowiedzi i dopiero biopsja (wyciecie calego wezla) umozliwila diagnoze. Stracilam jednak duzo cennego czasu bo w moim przypadku od odkrycia podejrzanego wezla do rozpoczecia leczenia uplynelo 8 dlugich miesiecy.

kamm

08.09.2008 18:17

Odpowiedz
Luna dziękuję Ci za odpowiedz !

Jutro jadę do Krakowa do przychodni hematologicznej z tymi wynikami usg , zobacze co lekarz na to , czy bedzie mnie nadal zbywal i bede musiala sama nalegac czy juz sie za mnie wezmie .. U mnie od pojawienia pierwszego wezla minely 3 mc ..

Zyczę wszystkim duzo zdrowka !

kamm

19.09.2008 10:14

Odpowiedz
Nie pisalam nic poniewaz na ostatniej kontroli u hematologa postanwoli jeszcze miesiąc poczekac na to iz te węzly chlonne zejdą , jesli nie to za miesiąc zrobią biopsje tylko mowią ze będzie ryzykowna bo węzly mam na tętnicy ..

Dzisiaj bylam to wszystko skonsultowac u onkologa .. Jednak ta wizyta to jakas komedia .. Badal mi piersi itd a tam gdzie mu pokazywalam ze mam wezly nawet nie dotknąl nie sprawdzil , na wyniki morfologi itd tez rzucil kontem oka , spojrzal na usg wezlow chlonnych robione ponad 3mc temu gdzie sa opisane tylko ich rozmiary bez zadnych cech ( bylo to usg z zwyklej przychodni ) i odrazu stwierdzil ze wezly są odczynowe .. Kiedy poprasilam go zeby popatrzyl na to onstatnie usg bo tam wezly maja jeszcze wieksze rozmiary i sa opisane cechy , hypoechogenicznosc itd . To rzucil mi ze skad on ma wiedziec co to znaczy hypoechogeniczne ( OMG jesli nie on to kto ma wiedziec ? ) jak zaczelam mu mowic co to znaczy ta echogenicznosc to wcisnal mi do reki kartke ze nie wymagam leczenia onkologicznego i wyprosil ..

Kurcze ja juz naprawde mam dosc tych lekarzy.. Moze faktycznie sobie to wszystko odpuscic jesli oni sie tym nie interesują ..

Kaśku

19.09.2008 11:07

Odpowiedz

Kurcze ja juz naprawde mam dosc tych lekarzy.. Moze faktycznie sobie to wszystko odpuscic jesli oni sie tym nie interesują ..

Z lekarzami różnie bywa

kamm

19.09.2008 11:59

Odpowiedz
No wlasnie gdyby ze mną konretnie pogadal , wyjasnil , zbadal te węzly i chociaz spojrzal na to usg gdzie opisane są cechy tych wezlow.. to pewnie bym się uspokoila .. a teraz czuje ze ta wizyta nie miala najmniejszego sensu .. ( W sumie to po co mial oglądac zdjęcie skoro sam mowi ze sie nie zna na cechach węzlow :/ )

W ostatnim czasie wyskoczylo znowu kilka węzelkow , tym razem na karku , ale takie male grochowe ;-)

Jestem z oświęcimia , ale do roznych lekarzy jezdzę przez te miesiące w rozne miejsca .. Przez te 4 mc wydalam na nich i na badania bo większosc robie odplatnie kupe kasy i nadal nic nie wiem...

Jeszcze to skonsultuję ..

kamm

03.10.2008 12:01

Odpowiedz
U mnie nadal nic nie wiadomo . Wczoraj zrobione mi TK szyi , tylko nawet nie wiem czy te moje węzly na nim wyjdą , poniewaz węzlu mam przyzuchwowe a ustawili mnie sobie na wysokosci mostka ;-)

Nadal czuje się koszmarnie , straszne oslabienie sennosc , bole serce i lewej piersi , bole w kosciach policzkowych , skroniowych i zuchwowych + caly szere wczesniejszych objawow .

olga

03.10.2008 21:21

Odpowiedz
A jak z bólem kości - masz taki objaw? Czujesz ból w mostku, łopatce, żebrach, kręgosłupie? Robiłaś proteinogram? Jeżeli nie, to zrób koniecznie - zwróć uwagę na poziom białka całkowitego i gammaglobuliny. Poszukaj jeszcze reumatoidalnie - może masz objaw suchego oka, suchość w ustach, jakiś rumień na skórze? Jakie masz OB?
Niskie leukocyty, erytrocyty, płytki z tego co mi wiadomo, raczej nie są charakterystyczne dla ziarnicy - wskazują na uszkodzenie szpiku (produkuje za mało prawidłowych komórek). Ale to wcale nie musi oznaczać procesu nowotworowego - wirusy, bakterie, choroby autoimmunologiczne też uszkadzają szpik. Ja na Twoim miejscu zbadałabym również wydolność wątroby (ALAT, ASPAT, GGTP, fosfataza zasadowa) i tarczycy (TSH, T3, T4, ATG, ATPO).
Odpowiadając na Twoje pytanie o PET - tak robiłam prywatnie w Warszawie. Właściwie w każdym ośrodku możesz to zrobić. To były najlepiej wydane pieniądze w moim życiu - nigdy wcześniej żaden wydatek nie sprawił mi tyle przyjemności. Badanie powtórzę wkrótce i mam nadzieję, że wynik będzie identyczny.
Tak na pocieszenie: moje podżuchwowce są prawie dwa razy takie jak Twoje (ostatnie usg to 24/7mm)i też hypoecho. Potów, gorączek, chudnięcia to raczej nie mam. Podobnie jak Ty miałam torbiel na jajniku ale okazała się torbielą krwotoczną i sama się wchłoneła. Też boli mnie pierś - zrobiłam usg - niewielkie torbielki do 3mm - stan odpowiedni do wieku. Dowiedziałam się również, że tak wyglądają piersi kobiet, które rodziły i karmiły dzieci i jest to całkowicie normalne. Też czasem lekko "kłują" mnie stawy w palcach u rąk - sama nie wiem, może już jestem przewrażliwiona. Mam nadzieje, że wszystko będzie ok!!! A co Wy Ziarniaki o tym myślicie???

kamm

04.10.2008 14:01

Odpowiedz

Alat , Aspat itd robilam , tarczycowe rówzniez . Zrobilam sobie rowniez badania na czynnik reumatoidlany i odczyn walera i rosa w normie . Sprawdzalam tez Beta-2 i LDH ( ponoc przewanie podwyzszone przy nowotworach ukladu chlonnego ) rowniez w normie , zrobilam tez badania na tozoplazmoze i te wszystkie inne o ktorych pisalam wyzej . CRP rowniez w normie .

Te wszystkie badania to na wlasną ręke, w sumie to nie waznie bo chce poprostu wiedziec o co chodzi z tym wszystkim .. Ale tyle juz tego zrobilam ze nie wiem co jeszcze i w ktorym kierunku ..

Ile placilas za Pet ?

Te rozmiary węzlow mam sprzed ponad miesiąca , teraz czuję ze są większe , no i zaczely m wylazic przy zuchwie z prawej strony , chyba mi cos ucikają bo mam straszny bol za uszami ..

Proteinogramu nie robilam ..
A jesli chodzi o bol w kosciach to jest częsty .

Olga duzo zdrowka zyczę !

olga

04.10.2008 18:41

Odpowiedz
Za PET płaciłam 5000(4800 badanie i 200 konsultacja kwalifikacyjna). Ja też zrobiłam już setki badań i na szczęście wszystko w normie!!!
Jeżeli odczuwasz ból w kościach, to może warto zrobić ten proteinogram (to jest tanie badanie). Jeżeli wyjdą podwyższone gammaglobuliny i białko całkowite to następnym krokiem jest zbadanie rodzaju tych gammaglobulin ilościowo - IgG, IgM, IgA. Piszę o tym ponieważ to też był mój trop - na szczęście fałszywy!!! U mnie po wycieciu wezła stwierdzono liczne plazmocyty w węźle odpowiadające zmianom odczynowym (węzeł zapalny lub pozapalny). Gdzieś tam jednak zaświeciła się w mojej głowie czerwona lampka - PLAZMOCYTY!!! Wystraszyłam się na całego - zrobiłam setny raz morfologię, mocz na obecność białka, mocznik, kreatyninę, wapń, b2-mikroglobulinę, LDH, proteinogram i na całe szczęście wszystko ok!!! We wtorek idę jeszcze raz do dobrego hematologa ze szpitala na Szaserow i przyznam sczerze, że rozważam trepanobiopsję - sama już nie wiem ale im więcej się zagłębiam w tą hematologię, tym bardziej wydaje mi się, że nie jest możliwa sytuacja aby zdrowy człowiek miał węzły 2,5cm ciągle zmienione zapalnie bez widocznej przyczyny!!!
Ja nie potrafię normalnie żyć w takiej niepewności - wydaje mi się jakbym siedziała na jakiejś bombie z opóźnionym zapłonem...
Pozdrawiam, Olga

kamm

06.10.2008 06:00

Odpowiedz
Olga wiem o czym piszesz i jak sie czujesz , bo chyba czuje sie podobnie . Niekiedy probuje zachowac spokoj i jakos mi to wychodzi , innym razem wpadam znowu w panike i czuje ze zaczynam wariowac , wszystko przez to ze ciagnie sie to juz 5mc i nadal nic nie wiadomo ..

Jaki mialam trop z tym proteinogramem ? Bo chyba nie bardzo rozumiem ..

Kasa za PET strasznie duuuuza , musialabym sie zapozyczyc na kilka lat ;-) Nikt nie chcial Ci wystawic skierowania na to badanie ? Musialas is prywatnie ?

Trzymam za Ciebie kciuki ! Duzo zdrowka zyczę !

olga

06.10.2008 17:35

Odpowiedz
Bałam się, że to może szpiczak mnogi - nowotwór szpiku, ponoć jest to nieuleczalne!!! Wtedy jest podwyższone białko całkowite, gammaglobuliny, w proteinogramie stwierdza się białko monoklonalne, przyspieszone OB, leukopenia, anemia, mało płytek, często w moczu też stwierdza się nieprawidłowe białko, nieprawidłowy jest również poziom mocznika i kreatyniny, LDH, B2 - mikroglobuliny. Nie wpadaj jednak w panikę - zrób proteinogram i pisz koniecznie co u Ciebie.
Ja mam trochę większe doświadczenie w tej diagnostyce (wolałabym go nie mieć) - trwa to już 11 miesięcy. Chętnie, w miarę możliwości Ci pomogę.

Olga

dino

07.10.2008 20:09

Odpowiedz

Bladi jesli wszysrko co potrafisz powiedziec ... to zamknac watek to srednio Cie rozumiem

kamm

18.10.2008 05:50

Odpowiedz
Nie wiem o co chodzi.. nie widze zeby Baldi chcial zamykac ten wątek .

Tk szyi wykazalo tylko skolioze prawowypuklą odcinka szyjno piersiowego ..

Hm no dziwne , węzly potwierdzilo juz chyba z 10ciu lekarzy , są widoczne golym okiem i wychodzą na kazdym usg , ale moze faktycznie jest tak jak mowi moj hematolog ze do węzlow to tylko usg ;-)

Ostatnie wyniki morfologii są troszke lepsze , wbc podnioslo sie z nieszczęsnych 3 tys do do 4 i są juz w granicach normy , plytki niestety nadal utrzymują sie na poziomie 100 .. a w rozmazie podwyzszone limfocyty , obnizone granulocyty i monocyty .

W poniedzialek jade do suchej beskidzkiej na rezonans magnetyczny mozgu ;-)

Reumatolog dal skierowanie na przeciwciala jądrowe ANA 1

Ten proteinogram zrobilam tylko nadal czekam na wyniki ..

Oby sie juz to wszystko wyjasnilo .. ciągnie sie od czerwca a ja juz trace nadzieje ze w koncu postawi ktos jakąs diagnoze .

kamm

22.10.2008 14:42

Odpowiedz
Mam wyniki badania proteinogramu :

Albumin : 56,0 ( norma 60 - 71 )
Alpha 1 : 3,9 ( norma 1,4 - 2,9 )
Alpha 2 : 14 ( norma 7 - 11 )
Beta : 13,3 ( norma 8 - 13 )
Gamma : 12,8 ( norma 9 - 16 )

hmm czyli są odchylenia , czy moglby mi ktos pomoc z iterpretacją tych wynikow ? Na co one mogą wskazywac ?

Z gory serdecznie dziękuję !

michal

05.05.2012 10:01

Odpowiedz

O 20:41, dnia 2008-10-04 olga napisał(-a):

Za PET płaciłam 5000(4800 badanie i 200 konsultacja kwalifikacyjna). Ja też zrobiłam już setki badań i na szczęście wszystko w normie!!!

Jeżeli odczuwasz ból w kościach, to może warto zrobić ten proteinogram (to jest tanie badanie). Jeżeli wyjdą podwyższone gammaglobuliny i białko całkowite to następnym krokiem jest zbadanie rodzaju tych gammaglobulin ilościowo - IgG, IgM, IgA. Piszę o tym ponieważ to też był mój trop - na szczęście fałszywy!!! U mnie po wycieciu wezła stwierdzono liczne plazmocyty w węźle odpowiadające zmianom odczynowym (węzeł zapalny lub pozapalny). Gdzieś tam jednak zaświeciła się w mojej głowie czerwona lampka - PLAZMOCYTY!!! Wystraszyłam się na całego - zrobiłam setny raz morfologię, mocz na obecność białka, mocznik, kreatyninę, wapń, b2-mikroglobulinę, LDH, proteinogram i na całe szczęście wszystko ok!!! We wtorek idę jeszcze raz do dobrego hematologa ze szpitala na Szaserow i przyznam sczerze, że rozważam trepanobiopsję - sama już nie wiem ale im więcej się zagłębiam w tą hematologię, tym bardziej wydaje mi się, że nie jest możliwa sytuacja aby zdrowy człowiek miał węzły 2,5cm ciągle zmienione zapalnie bez widocznej przyczyny!!!

Ja nie potrafię normalnie żyć w takiej niepewności - wydaje mi się jakbym siedziała na jakiejś bombie z opóźnionym zapłonem...

Pozdrawiam, Olga