Ziarnica.pl
Baza wiedzy
Kalendarz
Tu jesteśmy
Galerie
Anegdoty
Forum
Historie
Logowanie
Forum
☰
Baza wiedzy
Kalendarz
Tu jesteśmy
Galerie
Anegdoty
Forum
Historie
Logowanie użytkownika
← Wróć do wątku
Forum Czy mam ziarnicę?
Odpowiedź w wątku: Czy przy węzlach hypoechogenicznych konieczna jest biopsja ?
Komentujesz wpis użytkownika
olga
Nick
E-mail (opcjonalnie)
Treść odpowiedzi
O 21:21, dnia 2008-10-03 olga napisał(-a): > A jak z bólem kości - masz taki objaw? Czujesz ból w mostku, łopatce, żebrach, kręgosłupie? Robiłaś proteinogram? Jeżeli nie, to zrób koniecznie - zwróć uwagę na poziom białka całkowitego i gammaglobuliny. Poszukaj jeszcze reumatoidalnie - może masz objaw suchego oka, suchość w ustach, jakiś rumień na skórze? Jakie masz OB? > Niskie leukocyty, erytrocyty, płytki z tego co mi wiadomo, raczej nie są charakterystyczne dla ziarnicy - wskazują na uszkodzenie szpiku (produkuje za mało prawidłowych komórek). Ale to wcale nie musi oznaczać procesu nowotworowego - wirusy, bakterie, choroby autoimmunologiczne też uszkadzają szpik. Ja na Twoim miejscu zbadałabym również wydolność wątroby (ALAT, ASPAT, GGTP, fosfataza zasadowa) i tarczycy (TSH, T3, T4, ATG, ATPO). > Odpowiadając na Twoje pytanie o PET - tak robiłam prywatnie w Warszawie. Właściwie w każdym ośrodku możesz to zrobić. To były najlepiej wydane pieniądze w moim życiu - nigdy wcześniej żaden wydatek nie sprawił mi tyle przyjemności. Badanie powtórzę wkrótce i mam nadzieję, że wynik będzie identyczny. > Tak na pocieszenie: moje podżuchwowce są prawie dwa razy takie jak Twoje (ostatnie usg to 24/7mm)i też hypoecho. Potów, gorączek, chudnięcia to raczej nie mam. Podobnie jak Ty miałam torbiel na jajniku ale okazała się torbielą krwotoczną i sama się wchłoneła. Też boli mnie pierś - zrobiłam usg - niewielkie torbielki do 3mm - stan odpowiedni do wieku. Dowiedziałam się również, że tak wyglądają piersi kobiet, które rodziły i karmiły dzieci i jest to całkowicie normalne. Też czasem lekko "kłują" mnie stawy w palcach u rąk - sama nie wiem, może już jestem przewrażliwiona. Mam nadzieje, że wszystko będzie ok!!! A co Wy Ziarniaki o tym myślicie???
B
I
Lista
1.
Link
Wyślij odpowiedź