Ziarnica.pl
Baza wiedzy
Kalendarz
Tu jesteśmy
Galerie
Anegdoty
Forum
Historie
Logowanie
Forum
☰
Baza wiedzy
Kalendarz
Tu jesteśmy
Galerie
Anegdoty
Forum
Historie
Logowanie użytkownika
← Wróć do wątku
Forum Czy mam ziarnicę?
Odpowiedź w wątku: Czy przy węzlach hypoechogenicznych konieczna jest biopsja ?
Komentujesz wpis użytkownika
olga
Nick
E-mail (opcjonalnie)
Treść odpowiedzi
O 18:41, dnia 2008-10-04 olga napisał(-a): > Za PET płaciłam 5000(4800 badanie i 200 konsultacja kwalifikacyjna). Ja też zrobiłam już setki badań i na szczęście wszystko w normie!!! > Jeżeli odczuwasz ból w kościach, to może warto zrobić ten proteinogram (to jest tanie badanie). Jeżeli wyjdą podwyższone gammaglobuliny i białko całkowite to następnym krokiem jest zbadanie rodzaju tych gammaglobulin ilościowo - IgG, IgM, IgA. Piszę o tym ponieważ to też był mój trop - na szczęście fałszywy!!! U mnie po wycieciu wezła stwierdzono liczne plazmocyty w węźle odpowiadające zmianom odczynowym (węzeł zapalny lub pozapalny). Gdzieś tam jednak zaświeciła się w mojej głowie czerwona lampka - PLAZMOCYTY!!! Wystraszyłam się na całego - zrobiłam setny raz morfologię, mocz na obecność białka, mocznik, kreatyninę, wapń, b2-mikroglobulinę, LDH, proteinogram i na całe szczęście wszystko ok!!! We wtorek idę jeszcze raz do dobrego hematologa ze szpitala na Szaserow i przyznam sczerze, że rozważam trepanobiopsję - sama już nie wiem ale im więcej się zagłębiam w tą hematologię, tym bardziej wydaje mi się, że nie jest możliwa sytuacja aby zdrowy człowiek miał węzły 2,5cm ciągle zmienione zapalnie bez widocznej przyczyny!!! > Ja nie potrafię normalnie żyć w takiej niepewności - wydaje mi się jakbym siedziała na jakiejś bombie z opóźnionym zapłonem... > Pozdrawiam, Olga
B
I
Lista
1.
Link
Wyślij odpowiedź