Maposte
04.09.2006 10:29
Czy niebolesne wezly chlonne ok 2 cm kazdy utrzymujace sie od 9 miesiecy moga byc spowodowane alergia lub jakims stanem zapalnym czy to moze byc zz? mam ciagle podraznione gardlo, w styczniu zauwazylam powiekszony wezel chlonny lekarz rodzinny stwierdzil ze jest odczynowy, ja jedenak zaniepokojona gdyz nie przechodzilam zadnej infekcji poszlam z nim do onkologa na usg ktory tez stwierdzil ze jest odczynowy ok 8mm wiec sie przestalam martwic Teraz ma on juz jakies 2 cm a na dodatek jakies 3 tyg temu (nie przechodzilam zadnej infekcji) wyskoczyl mi z drugiej strony szyi w polowie miedzy szyja a broda drugi wezel ok 2 cm - wezly sa ruchome sprezyste niewidac ich ale jak sie przylozy reke to czuc je, ponownie bylam u onkologa ktory nic nie powiedzial tylko tyle ze sa rozne przyczyny powiekszenia wezlow i ze te raczej sa odczynowe (jak moga byc odczynowe skoro nie przechodze zadnej infekcji tylko to lekko podraznione ranem gardlo ale w wywiadzie lekarza rodzinnego i laryngologa zupelnie zdrowe) ale mam wyznaczony termin na biopsje cienkoiglowa. Tylko duzo czytalam na temat zz ze biopsja cienoiglowa moze nic nie wykazac... wyniki morfologi mam idealne powtarzam co miesiac od stycznia ob 2 ale to tez ponoc nic nie znaczy. Nie wiem co mam robic onkolog nie skierowal mnie na zadne inne badania tj usg wezlow brzucha, czy rentgen klatki tylko na BAC. Czy mam wykonac te badania prywatnie? boje sie strasznie bo mam dwojke malutkich dzieciaczkow roczek i 3 latka wiec jakbym miala zz to... Prosze jesli mozecie mi poradzic co robic dalej? czy czekac na wynik BAC czy zrobic sobie usg brzucha i rentgen klatki prywatnie?