Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

Wlosy po chemii......

Autor: Angelika889 • 13.11.2016 19:02 • 69 odpowiedzi

Klaudia

16.08.2017 20:43

Odpowiedz

O 09:28, dnia 2017-08-16 Doniczorek napisał(-a):

Czesc :) leczylam sie avd adcetris i radio klatki piersiowej. Pisze do Was bo mam problem z wlosami. Remisje mam 1.5 roku wyniki krwi swietne. Wlosy sa jak piorka rzadkie i buroszare. I wypadaja. Nowe nie rosna. Wlosy rosna tylko na długość. Probowalam naturalnych srodkow. Karboksyterspii oraz alopexy 5% u dermatologa. Zalamuje rece. Znacie kogos kto ma takie problemy?

Rzesy i brwi mam normalne. Owlosienie na reszcie ciala takze jest slabe.

Prosze o pomoc

Wiele osób poleca odżywkę z Henny.

Przydatne mogą okazać się witamina : A+E, cynk, skrzyp oraz branie skrzypowity.

Pozdrawiam

Angelika889

17.08.2017 18:55

Odpowiedz

Czesc :) leczylam sie avd adcetris i radio klatki piersiowej. Pisze do Was bo mam problem z wlosami. Remisje mam 1.5 roku wyniki krwi swietne. Wlosy sa jak piorka rzadkie i buroszare. I wypadaja. Nowe nie rosna. Wlosy rosna tylko na długość. Probowalam naturalnych srodkow. Karboksyterspii oraz alopexy 5% u dermatologa. Zalamuje rece. Znacie kogos kto ma takie problemy?

Prosze o pomoc

To u mnie znowu kiepsko odrosly brwi. Sa rzadkie. Natomiast na włosy polecam wcierke Jantar. Stosowalam dluzszy czas i wlosy odrosly gestsze niz przed choroba. Poczytaj sobie o niej w necie. Ma duzo pozytywnych opinii.

zrezygnowana

17.08.2017 20:09

Odpowiedz

Prosze o pomoc

Jeżeli masz tak jak ja (oby nie), to nie mam dobrych wieści.

Jestem 6 lat po leczeniu. ABVD + radio.

Przed chorobom włosy gęste, długie, za tyłek. Po chorobie pomimo stosowania różnych witamin, odżywek, szamponów jest ich zauważalnie mniej.

Jantar nic nie pomógł. Dermena dla włosów wypadających oraz szampon + odżywka wax sprawiły, że przestały mocno wypadać. Jednak nieaktywnych cebulek włosowych nie pobudziły do wzrostu.

Zaczynam wątpić, że można na to coś poradzić.

Owłosienie na reszcie ciała jest różne w zależności od tego w jakiej kolejności wypadało. Pod pachami i łonowe jest z dużymi brakami, bo wypadło pierwsze. Potem wypadły włosy na głowie i tu też jest źle. Następne zaczęło wypadać te na nogach, ale nie do końca i ono odrasta normalnie(gdy np. przestaję golić w zimie). Za to na rękach tylko minimalnie przerzedziło się podczas chemii i na lewej ręce odrosło normalnie. Natomiast na prawej ręce gdzie miałam wkłucia "zmutowało" i o ile gęstość pozostała normalna to długość zarostu dochodzi do 7 cm! Czuję się jak dziwoląg, gdy muszę golić włosy na rękach, a pod pachami prawie nic nie ma.

zrezygnowana

17.08.2017 20:13

Odpowiedz

Mała poprawka - przed chorobą

Doniczorek

18.08.2017 06:04

Odpowiedz
O kurcze. Od razu mowie ze mi bardzo przykro. Ja mam wlosy jak piorka na glowie i mam placki. Probowalam jantara trychologa i dermatologa. I wszyscy doradzaja ja probuje wydaje majatek i nic. Wlosow takich normalnych nie mam praktycznie nigdzie. A przed choroba mialam je jak kon.
Teraz probuje nawet diety bezglutenowej bo podobno pomaga na lysienie. Ale jak po 3 msc dalej nie bedzie efektu to sie poddaje.
Ja mialam naswietlany mostek. Wlosy stracilam po 1 chemii. Reszte takze od razu. Brwi rzesy ok 8. I one odrosly i sa w porzadku.
Jednak nie jestem sama w niedoli. Ciesze sie mimo wszystko ze nie sciemniasz i musze się przygotować na wydanie majatku na peruke bo nawet nie moge normalnej pracy dostac przez to pierze...
Caluje ciepluto!

zrezygnowana

18.08.2017 16:08

Odpowiedz

O 08:04, dnia 2017-08-18 Doniczorek napisał(-a):

O kurcze. Od razu mowie ze mi bardzo przykro. Ja mam wlosy jak piorka na glowie i mam placki. Probowalam jantara trychologa i dermatologa. I wszyscy doradzaja ja probuje wydaje majatek i nic. Wlosow takich normalnych nie mam praktycznie nigdzie. A przed choroba mialam je jak kon.

Teraz probuje nawet diety bezglutenowej bo podobno pomaga na lysienie. Ale jak po 3 msc dalej nie bedzie efektu to sie poddaje.

Ja mialam naswietlany mostek. Wlosy stracilam po 1 chemii. Reszte takze od razu. Brwi rzesy ok 8. I one odrosly i sa w porzadku.

Jednak nie jestem sama w niedoli. Ciesze sie mimo wszystko ze nie sciemniasz i musze się przygotować na wydanie majatku na peruke bo nawet nie moge normalnej pracy dostac przez to pierze...

Caluje ciepluto!

Również pozdrawiam i trzymam kciuki, że jeszcze się Tobie poprawi.

Monika2509

02.11.2017 07:11

Odpowiedz

O 17:54, dnia 2017-06-17 Angelika889 napisał(-a):

MONIKA2509 jak u Ciebie? Skończyłas juz leczenie? Jak wyniki? Bo pisalam cos, że lekarze nie wiedzieli co dalej z Twoim leczeniem... Trzymam kciuki :)!!

Dzień dobry bardzo 😊😊😊 długo mnie tu nie było,ale co u mnie a więc, w grudniu miałam ostatnią chemię i później w marcu miejsca radioterapii. I od tamtej pory nic. Dochodzę do siebie ,czuję się prawie dobrze ,czasem odczuwam ucisk w szyji ale już wariuje chyba bo miałam usg i peta i nic w szyji nie wykazało,może to na tle nerwowym. Na pece wrześniowym wyszło że jest dobra odp na leczenie ,zostały guzy w srodpiersiu ale nie powiększają się i nie rozprzestrzeniaja, cała reszta ok.mialam jeszcze wynik z krwi i ten współczynnik LDH miałam 430,a w maju 215, moja dr trochę zdziwił taki skok tego i mysli ze to blad w laboratorium ale taki przypadek "pomylki"to raczej malo mozliwe zwlaszcza w moimi przyadku i jadę w grudniu do kontroli ze świeżym wynikiem.t

A no i 10 kg przytylam🙈🙈🙈 walczę z tym teraz ,heh. A marzy mi się już powrót do pracy,komisja lekarska do stycznia dała mi decyzję., zobaczymy co dalej lekarze powiedzą.

A co u Ciebie ????jak zdrowie,pracujesz już?????

Monika2509

02.11.2017 07:28

Odpowiedz

O 22:09, dnia 2017-08-17 zrezygnowana napisał(-a):

Prosze o pomoc

Jeżeli masz tak jak ja (oby nie), to nie mam dobrych wieści.

Jestem 6 lat po leczeniu. ABVD + radio.

Przed chorobom włosy gęste, długie, za tyłek. Po chorobie pomimo stosowania różnych witamin, odżywek, szamponów jest ich zauważalnie mniej.

Jantar nic nie pomógł. Dermena dla włosów wypadających oraz szampon + odżywka wax sprawiły, że przestały mocno wypadać. Jednak nieaktywnych cebulek włosowych nie pobudziły do wzrostu.

Zaczynam wątpić, że można na to coś poradzić.

Owłosienie na reszcie ciała jest różne w zależności od tego w jakiej kolejności wypadało. Pod pachami i łonowe jest z dużymi brakami, bo wypadło pierwsze. Potem wypadły włosy na głowie i tu też jest źle. Następne zaczęło wypadać te na nogach, ale nie do końca i ono odrasta normalnie(gdy np. przestaję golić w zimie). Za to na rękach tylko minimalnie przerzedziło się podczas chemii i na lewej ręce odrosło normalnie. Natomiast na prawej ręce gdzie miałam wkłucia "zmutowało" i o ile gęstość pozostała normalna to długość zarostu dochodzi do 7 cm! Czuję się jak dziwoląg, gdy muszę golić włosy na rękach, a pod pachami prawie nic nie ma.

Dziewczynki ja miałam grube krecone włosy, rzęsy podkręcone brwi gęste. Miałam 8 wlewów abvd i miesiąc radio, głowę miałam ogoloną w sylwestra ,ponieważ miałam placki straszne i wolałam żeby rosły równo .dzis mija 11 miesięcy i mam szałas na głowie 😃 szybko mi dorosły muszę stwierdzić, a mylam tylko szamponem dla dzieci,są nadal grube i jest ich dużo, już nawet mogę prostować 😁 brwi i rzęsy super ,podczas chemi wypadly, ale szybko się zregenerowaly bez jakiś specyfików, reszta ciała ok włosy jak były przed leczeniem tak dorosły więc szybko musiałam się przeprosić z maszyną do golenia, choć mam wrażenie że nogach mam ich mniej.

Może spróbuj ścierki z mantra słyszałam że jest fajna,no i zakup sobie capivit a+e forte pomaga na skórę włosy i paznokcie. Gratuluję remisji i oby tak cały czas.powodzenia :):)

Klaudia

02.11.2017 20:33

Odpowiedz

O 20:02, dnia 2016-11-13 Angelika889 napisał(-a):

Kochani....

W lipcu zaczelam leczenie zz. Mam miec 8 cykli (3 stadium). W czwartek minelo mi 5. A ja tu patrze na moja glowe a tam wloski 0, 5cm :) Mam do Was wiec takie pytanko. Czy one mi juz po malum beda rosly czy wyleca? Komus tez rosly w trakcie? Stosuje odzywke do wlosow i skory po chemioterapi. Zostalo mi jeszcze 6 wlewow.

Mam taka cicha nadzieje ze zostana :)

Cześć :) mi podczas chemii zaczęły włosy rosnąć i zostały, może z 5-10 włosów z tych nowych wypadło a tak to się dzielnie trzymają.

pozdrawiam :)

Monika2509

05.11.2017 11:29

Odpowiedz
Angelika889
Jak będziesz tu to koniecznie napisz co u Ciebie 😊😊😊😊