Ziarnica.pl
← Wróć do działu Czy mam ziarnicę?
Czy mam ziarnicę?

Przygotowanie do biopsji cienkoigłowej pod usg z oceną patomorfologiczną.

Autor: Byn • 28.03.2016 19:09 • 6 odpowiedzi

Byn

28.03.2016 19:09

Odpowiedz
Witam,
w wyniku komedii pomyłek jutro mnie czeka badanie jak w temacie. Mam pytanie czy poza oczywista higiena trzeba się do niego jakoś szczególnie przygotowywać? Czy przyjmowane leki mają jakiś wpływ na jego wynik? Jak ktoś ma jakieś rady na co zwrócić uwagę przy tym badaniu to będę wdzięczny i czy orientujecie się jak długo się czeka na wynik?
Nie będę pytal czy mam zz, ale może ktoś mi pomoże rozszyfrowac skrót z rozpoznania klinicznego "LM chrp" zamiast chrp może być dwrp, bądź podobnie ciężko rozczytac ;-)
Pozdrawiam

Amelia

28.03.2016 19:35

Odpowiedz
Jeśli chodzi o biopsję cienkoigłową węzła chłonnego, to badanie trwa kilka minut, jest praktycznie bezbolesne (mnie nie bolało wcale) i nie wymaga żadnego przygotowania. Coś w stylu pobrania krwi. Skąd u Ciebie będa pobierać materiał do badania?
Na wynik czeka się od 3 dni (w ośrodkach onkologicznych) do 2-3 tygodni jeśli materiał jest wysyłany do laboratorium zewnętrznego.
W przypadku węzłów chłonnych do badanie jest wg mnie bez sensu. Bo bardzo często wychodzą wyniki fałszywie ujemne: czyli z badania wynika, że węzeł odczynowy, a tak naprawdę jest to węzeł zajety przez nowotwór. Taki wynik wydłuża tylko czas diagnozy i szkodzi choremu.
Jeśli zaś wyjdzie, że w węźle sa komórki nowotworowe, to i tak wycinają potem cały wezeł do badania, żeby doprecyzowac co to za typ.
Nie rozumiem więc w jaki celu robi się to badanie...

Byn

28.03.2016 20:04

Odpowiedz

Na skierowaniu mam napisane "pacha lewa lub prawa, ewentualnie pachwina". Chyba chodzi o węzły, bo lekarz nic mi nie powiedział, tylko wydrukował kartke i kazał iść do pracowni termin ustalić. A ja byłem w szoku i nie pomyślałem o tym by o cokolwiek zapytać, bo poszedłem tam tylko dla formalności w sprawie, która rozwiązano na ostrym dyżurze chirurgicznym, bo zrobiła się pilna i już nie mogłem czekać na termin wizyty w poradni. W poradni lekarz miał powiedzieć, że jest ok, ładnie się goi i to nie jest sprawa onkologiczna. No i tak w sumie było, ale postanowiłem zapytać o guzki skoro już tam byłem.

waluszka

29.03.2016 05:54

Odpowiedz

O 22:04, dnia 2016-03-28 Byn napisał(-a):

Na skierowaniu mam napisane "pacha lewa lub prawa, ewentualnie pachwina". Chyba chodzi o węzły, bo lekarz nic mi nie powiedział, tylko wydrukował kartke i kazał iść do pracowni termin ustalić. A ja byłem w szoku i nie pomyślałem o tym by o cokolwiek zapytać, bo poszedłem tam tylko dla formalności w sprawie, która rozwiązano na ostrym dyżurze chirurgicznym, bo zrobiła się pilna i już nie mogłem czekać na termin wizyty w poradni. W poradni lekarz miał powiedzieć, że jest ok, ładnie się goi i to nie jest sprawa onkologiczna. No i tak w sumie było, ale postanowiłem zapytać o guzki skoro już tam byłem.

Witaj.

Absolutnie zgadzam się z Amelią, biopsja BACC przy węzłach chłonnych jest bezsensownym badaniem. Nawet jeżeli uda się stwierdzić komórki nowotworowe i rozpoznać chłoniak, tak było w moim przypadku, biopsji otwartej węzła nie uniknąć, przed rozpoczęciem leczenia musi być ustalony typ.

Byn robiłeś inne badania? USG na przykład. Czy lekarz na dzień dobry skierował na biopsję?

waluszka

29.03.2016 06:06

Odpowiedz
U mnie w rozpoznaniu (na skierowaniach) wpisywali: "Podejrzenie Lgr mal." lub "Limfadenopatia".
Ziarnica z lac.: "lymphogranulomatosis maligna".

Byn

29.03.2016 14:37

Odpowiedz
Jestem już po badaniu. By mnie "oszczędzić i rozstrzygnąć sprawy hematologiczne" użyto grubej igły.
Czy takie badanie jak jest prawidłowo wykonane to nie daje fałszywie negatywnych wyników?
Ja na dzieńdobry dostałem skierowanie na biopsję, sam już po tym poprosiłem rodzinnego o badania krwi, bo mi się przypomniało że rok wcześniej tak sugerował lekarz medycyny pracy z powodu małej anemi. Wyniki krwi w sumie nic nie mówią, czegoś trochę za dużo czegoś trochę za mało. Dodatkowo przyjmuje leki na stałe, więc tu wniosków żadnych bez fachowej wiedzy się nie da wyciągnąć.

Byn

16.04.2016 06:43

Odpowiedz
Wczoraj otrzymałem wyniki biopsji z których nie wiele rozumiem i nie wiem za bardzo co mam dalej robić.
Zamieszcze opis i jakby ktoś miał jakieś sugestie co dalej to będę wdzięczny :)

Opis mikroskopowy:
Fragment węzła chłonnego o zatartej strukturze - oligobiopsja.
Fragment węzła chłonnego o nieco zatartej architektonice, obecna jest odczynowa grudka chłonna, materiał skąpy, skrojony w kolejnych barwieniach immunohistochemicznych.
CD3+ w strefie T komórkowej, CD20+ w komórkach B, CD30-, CD15-, PAX5 i Ki67 niemiarodajne ze względu na skrojenie materiału, LCA+
Całość obrazu sugeruje zmiany odczynowe, jednakże materiał o ograniczonej wartości diagnostycznej.
Konieczna jest dalsza korelacja kliniczna, w przypadku wątpliwości klinicznych wskazane pobranie węzła w całości.
LPX: 7

Lekarz (chirurg onkolog) zobaczył te wyniki i kazał przyjść za 3 miesiące na kontrole. Nie zadawał żadnych pytań, ani nie oglądał węzłów po raz drugi. Teraz sie zastanawiam czy iść do lekarza rodzinnego i szukać przyczyny tych powiększonych węzłów, czy spokojnie czekać te 3 miesiące.