Ziarnica.pl
Baza wiedzy
Kalendarz
Tu jesteśmy
Galerie
Anegdoty
Forum
Historie
Logowanie
Forum
☰
Baza wiedzy
Kalendarz
Tu jesteśmy
Galerie
Anegdoty
Forum
Historie
Logowanie użytkownika
← Wróć do wątku
Forum Czy mam ziarnicę?
Odpowiedź w wątku: Przygotowanie do biopsji cienkoigłowej pod usg z oceną patomorfologiczną.
Komentujesz wpis użytkownika
Byn
Nick
E-mail (opcjonalnie)
Treść odpowiedzi
O 06:43, dnia 2016-04-16 Byn napisał(-a): > Wczoraj otrzymałem wyniki biopsji z których nie wiele rozumiem i nie wiem za bardzo co mam dalej robić. > Zamieszcze opis i jakby ktoś miał jakieś sugestie co dalej to będę wdzięczny :) > Opis mikroskopowy: > Fragment węzła chłonnego o zatartej strukturze - oligobiopsja. > Fragment węzła chłonnego o nieco zatartej architektonice, obecna jest odczynowa grudka chłonna, materiał skąpy, skrojony w kolejnych barwieniach immunohistochemicznych. > CD3+ w strefie T komórkowej, CD20+ w komórkach B, CD30-, CD15-, PAX5 i Ki67 niemiarodajne ze względu na skrojenie materiału, LCA+ > Całość obrazu sugeruje zmiany odczynowe, jednakże materiał o ograniczonej wartości diagnostycznej. > Konieczna jest dalsza korelacja kliniczna, w przypadku wątpliwości klinicznych wskazane pobranie węzła w całości. > LPX: 7 > Lekarz (chirurg onkolog) zobaczył te wyniki i kazał przyjść za 3 miesiące na kontrole. Nie zadawał żadnych pytań, ani nie oglądał węzłów po raz drugi. Teraz sie zastanawiam czy iść do lekarza rodzinnego i szukać przyczyny tych powiększonych węzłów, czy spokojnie czekać te 3 miesiące.
B
I
Lista
1.
Link
Wyślij odpowiedź