Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

Wynik PET

Autor: oika • 04.11.2015 15:19 • 62 odpowiedzi

oika

04.11.2015 15:19

Odpowiedz
Witam. dostałam dziś wynik PET po zakończonym ABVD, jakby ktoś mógł to trochę rozszyfrować to będę wdzięczna. Sama ogarniam że nic ciekawego

aktywne metabolicznie węzły :
we wnęce wątroby - 12x9mm , SUV max 2,8 (było 8,6)
przed VCL na poziomie naczyń nerkowych 19x11mm SUV max 5,6
i nad rozwidleniem aorty 13x7mm SUV max 3,0

jest jeszcze kilka o śladowo wzmożonym metaboliźmie.
generalniej wcześniej było ich więcej i SUV większe, więc jakaś zmiana jest.
i co przede wszystkim mnie martwi - deauville 5. co to znaczy i jak na to patrzeć?????

Janek

04.11.2015 15:32

Odpowiedz

O 16:19, dnia 2015-11-04 Oika napisał(-a):

Witam. dostałam dziś wynik PET po zakończonym ABVD, jakby ktoś mógł to trochę rozszyfrować to będę wdzięczna. Sama ogarniam że nic ciekawego

aktywne metabolicznie węzły :

we wnęce wątroby - 12x9mm , SUV max 2,8 (było 8,6)

przed VCL na poziomie naczyń nerkowych 19x11mm SUV max 5,6

i nad rozwidleniem aorty 13x7mm SUV max 3,0

jest jeszcze kilka o śladowo wzmożonym metaboliźmie.

generalniej wcześniej było ich więcej i SUV większe, więc jakaś zmiana jest.

i co przede wszystkim mnie martwi - deauville 5. co to znaczy i jak na to patrzeć?????

Po jakim czasie po ABVD był robiony PET, co piszą we wnioskach.

oika

04.11.2015 15:40

Odpowiedz

Po jakim czasie po ABVD był robiony PET, co piszą we wnioskach.

Po dokładnie miesiącu.

wnioski cytuję:

Wynik badania fdg pet - ct dodatni - utrzymuje się wzmożona aktywność metaboliczna w węzłach chłonnych jamy brzusznej i zaotrzewnowych, st. 5 wg klasyfikacji deauville.

Martyna

04.11.2015 16:17

Odpowiedz

Jestem pod coraz większym wrażeniem wyobraźni "lekarzy" opisujących badania PET. SUV w granicach 2 to co najwyżej miernie aktywny metabolizm a nie aktywny... węzły małe, jedyny, który może być troszkę martwiący to ten SUV w okolicach 5 ale równie dobrze może to być stan zapalny... Czy możesz napisać jaki był wynik PET-a wyjściowego i jakie stwierdzono stadium choroby ? gdzie się leczysz ?

oika

04.11.2015 16:30

Odpowiedz

Jestem pod coraz większym wrażeniem wyobraźni "lekarzy" opisujących badania PET. SUV w granicach 2 to co najwyżej miernie aktywny metabolizm a nie aktywny... węzły małe, jedyny, który może być troszkę martwiący to ten SUV w okolicach 5 ale równie dobrze może to być stan zapalny... Czy możesz napisać jaki był wynik PET-a wyjściowego i jakie stwierdzono stadium choroby ? gdzie się leczysz ?

wyjściowo:

aktywne metabolicznie węzły:

we wnęce wątroby 33x42mm suvmax 8,6

w okolicy pnia trzewnego do 19mm suvmax 4,1

pod odnogami przepony do 16x12mm suvmax 3,0 po stronie prawej i 17x6mm suvmax 3,3 po lewej

przyaortalne, spakietowane ( do rozwidlenia aorty) do 27x26mm suvmax 8,8

przyczcze, spakietowane (do poziomu dolnego bieguna nerki prawej) do 24x26mm suvmax 5,2

międzyaortalnoczcze do 13mm suvmax 3,1

biodrowe wspólne lewe do 14x10mm suvmax 7,1

do tego śledziona.

Zdiagnozowano mi stadium II typ MC, leczę się we Wrocławiu na Grabiszyńskiej, DCTK.

do tego wszystkiego w obecnym pecie mam napisane, że mam zmiany niedodmowe w płucach i guzek 4mm bez aktywności. ku*** guzek? to może być od chemii?

i co to jest ta klasyfikacja deauville?

proszę was, ja się zaraz zarzygam ze stresu

Janek

04.11.2015 17:00

Odpowiedz

O 17:30, dnia 2015-11-04 Oika napisał(-a):

wyjściowo:

aktywne metabolicznie węzły:

we wnęce wątroby 33x42mm suvmax 8,6

w okolicy pnia trzewnego do 19mm suvmax 4,1

pod odnogami przepony do 16x12mm suvmax 3,0 po stronie prawej i 17x6mm suvmax 3,3 po lewej

przyaortalne, spakietowane ( do rozwidlenia aorty) do 27x26mm suvmax 8,8

przyczcze, spakietowane (do poziomu dolnego bieguna nerki prawej) do 24x26mm suvmax 5,2

międzyaortalnoczcze do 13mm suvmax 3,1

biodrowe wspólne lewe do 14x10mm suvmax 7,1

do tego śledziona.

Zdiagnozowano mi stadium II typ MC, leczę się we Wrocławiu na Grabiszyńskiej, DCTK.

do tego wszystkiego w obecnym pecie mam napisane, że mam zmiany niedodmowe w płucach i guzek 4mm bez aktywności. ku*** guzek? to może być od chemii?

i co to jest ta klasyfikacja deauville?

proszę was, ja się zaraz zarzygam ze stresu

Kochana tu nie ma nic nie normalnego, SUV 5,2 to na pewno jakiś stan zapalny, nery dostają dobrze popalić w trakcie chemii co do guzka też tak miałem w następnych petach zniknął tak jak się pojawił dokładnie miałem go w segm.VIII/IX, zmiany niedodmowe w płucach to normalne po ABVD u mnie stwierdzono pęcherz rozedmowy, gorsze upowietrznienie dolnych segmentów płuc,pogrubienia opłucnej i wiele takich pierdół,ja miałem pobudzenie metaboliczne w żołądku SUV 5,4 okazał się zapalenie żołądka, będzie dobrze my zasługujemy na to, pozdrawiam

Martyna

04.11.2015 17:23

Odpowiedz

zgadzam się z moim przedmówcą :) widać, że chemia daje rezultaty, po ilu jesteś cyklach ? ten wezel z suv max 5 na pewno trzeba obserwować, guzkiem 4 mm się nie przejmuj, ważne, że nie jest aktywny. Musisz porozmawiać ze swoim lekarzem o tym wyniku i ja bym radziła mimo wszystko konsultacje u innego niezależnego lekarza :) nie stresuj się

oika

04.11.2015 17:34

Odpowiedz

zgadzam się z moim przedmówcą :) widać, że chemia daje rezultaty, po ilu jesteś cyklach ? ten wezel z suv max 5 na pewno trzeba obserwować, guzkiem 4 mm się nie przejmuj, ważne, że nie jest aktywny. Musisz porozmawiać ze swoim lekarzem o tym wyniku i ja bym radziła mimo wszystko konsultacje u innego niezależnego lekarza :) nie stresuj się

jestem po 1 cyklu BEACOPP ( nietolerancja jednego ze składnikow, dlatego na jednym się skończyło) i 6xABVD. myślicie, że dowalą mi jeszcze jakąś chemię czy radioterapię? no bo jednak jest napisane, że wynik pet dodatni..

jestem już umówiona z 2 lekarzami, ten mój to psychol, zaraz by mnie na przeszczepówkę wywalił.

Janek

04.11.2015 17:54

Odpowiedz

O 18:34, dnia 2015-11-04 Oika napisał(-a):

jestem po 1 cyklu BEACOPP ( nietolerancja jednego ze składnikow, dlatego na jednym się skończyło) i 6xABVD. myślicie, że dowalą mi jeszcze jakąś chemię czy radioterapię? no bo jednak jest napisane, że wynik pet dodatni..

jestem już umówiona z 2 lekarzami, ten mój to psychol, zaraz by mnie na przeszczepówkę wywalił.

Moim zdaniem zalecą dodatkowe cykle chemii ale nie jestem lekarzem trzymaj się.

oika

04.11.2015 18:33

Odpowiedz

Moim zdaniem zalecą dodatkowe cykle chemii ale nie jestem lekarzem trzymaj się.

Mam nadzieję że na tym się skończy. Mocno dodaliście mi otuchy, teraz jakoś wytrzymam do tego piątku. Bardzo Wam dziękuję. trzymajcie się :)

Martyna

04.11.2015 20:33

Odpowiedz

Daj znać koniecznie co lekarze powiedzą, mam nadzieje, że trafisz na jakiegoś mądrego bo o to niestety bardzo ciężko. Trzymaj się :*

Oika

06.11.2015 12:52

Odpowiedz

Hej. Robiłam wczoraj morfologię z CRP, morfologia 4 tydzień już w normie, przepięknie, a CRP pyk! 22. bez żadnego przeziębienia, samopoczucie w porządku. Dziś byłam u Dr. House który stwierdził, że mój typ ma to do siebie że trzeba trochę dłużej się z nim pobawić, i wstępny plan wygląda następująco : (w razie czego) chemijka mobilizacyjna i pobranie materiału do autoprzeszczepu, później radioterapia i pet. jeśli radioterapia zadziała, przeszczepu nie robimy, jeśli nie zadziała, no cóż.. trzeba będzie. Wczoraj na chłopski rozum analizując sprawę stwierdziłam że 2 węzły o SUV 5 które mi świeciły były dokładnie obok nerek, no i to CRP.. może tak jak mówił Janek - stan zapalny? Powiedziałam o tym Dr. House ale sceptycznie podszedł do sprawy.. zalecił w poniedziałek badanie moczu i kontrolną morfologię z CRP. wtedy dowiem się jaki jest konkretny plan. czekam też na konsultacje od innych lekarzy.. co myślicie? dobrze że chcą mi pobierać materiał do przeszczepu W RAZIE CZEGO ?

Gizmo

06.11.2015 15:36

Odpowiedz

Czytajac na forum przypadku szybkich wznow ja bym sie cieszyla na Twoim miejscu, ze chca Ci pobrac komorki. Jestes niedoleczona i wymagasz dalszego leczenia wiec raczej warto sie zabezpieczyc gdyby radioterapia nie pomogla. Ja sie tylko zastanawiam dlaczegi dostalas 6 cykli chemioterapii i nie podajesz wynikow badac CT lub PET po 2 cyklu. Jaka byla odpowiedz na leczenie po 2 cyklach??

Oika

06.11.2015 16:14

Odpowiedz

Czytajac na forum przypadku szybkich wznow ja bym sie cieszyla na Twoim miejscu, ze chca Ci pobrac komorki. Jestes niedoleczona i wymagasz dalszego leczenia wiec raczej warto sie zabezpieczyc gdyby radioterapia nie pomogla. Ja sie tylko zastanawiam dlaczegi dostalas 6 cykli chemioterapii i nie podajesz wynikow badac CT lub PET po 2 cyklu. Jaka byla odpowiedz na leczenie po 2 cyklach??

Nie mam bladego pojęcia, ponieważ żadne kłótnie nie dały rady przekonać mojego lekarza, by mi takie zlecił. nie miałam ŻADNEJ kontroli w trakcie.

marta91

06.11.2015 17:26

Odpowiedz

Nie mam bladego pojęcia, ponieważ żadne kłótnie nie dały rady przekonać mojego lekarza, by mi takie zlecił. nie miałam ŻADNEJ kontroli w trakcie.

To bardzo źle , że nie miałaś żadnego badania, żeby sprawdzić jak organizm reaguje na leczenie. To jest standard.

Jeżeli chodzi o pobranie komórek do przeszczepu, jeżeli chcą to zrobić to się zgódź, w razie czego będziesz miała kolejną możliwość w leczeniu.

Janek

06.11.2015 17:34

Odpowiedz

O 18:26, dnia 2015-11-06 Marta91 napisał(-a):

To bardzo źle , że nie miałaś żadnego badania, żeby sprawdzić jak organizm reaguje na leczenie. To jest standard.

Jeżeli chodzi o pobranie komórek do przeszczepu, jeżeli chcą to zrobić to się zgódź, w razie czego będziesz miała kolejną możliwość w leczeniu.

Zgadzam się z poprzedniczką.

Oika

07.11.2015 10:28

Odpowiedz

Zgadzam się z poprzedniczką.

Macie rację, tak też zrobię. napiszę w przyszłym tygodniu jaki jest konkretny plan działania. dzięki!

Janek

07.11.2015 10:34

Odpowiedz

O 11:28, dnia 2015-11-07 Oika napisał(-a):

Macie rację, tak też zrobię. napiszę w przyszłym tygodniu jaki jest konkretny plan działania. dzięki!

Będziemy czekać, trzymaj się, tu masz sprawdzonych przyjaciół, tu Ci lukrować nikt nie będzie.

Oika

09.11.2015 14:00

Odpowiedz

Witam. Dziś przy spotkaniu z Dr. House okazało się, że najpierw zamierza zlecić mi radioterapię, a później i tak, na 100% będzie autoprzeszczep. Bez sprawdzenia odpowiedzi na radio. co Wy na to? Nadal czekam na konsultacje od innych lekarzy.

Martyna

09.11.2015 16:11

Odpowiedz

Nie zgadzaj się absolutnie na przeszczep bez sprawdzenia odpowiedzi na radio, jesli bedzie pelna odpowiedz to przeszczep jest zbędny.