Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

Forum idzie na dno, czy mi się wydaje?

Autor: rodzynka • 18.06.2014 07:14 • 61 odpowiedzi

rodzynka

21.06.2014 10:25

Odpowiedz
Ogonkowa, trzymam kciuki za dobry wynik! :-)

Oczywiście, że na forum są potrzebne wątki związane z diagnostyką, ale moim zdaniem one powinny być moderowane. Nie wszyscy się stosują do netykiety, otwierają wiele wątków, trollują. Zaswędzi ich palec i proszą o diagnozę, czy to jest zz.

ogonkowa

21.06.2014 11:02

Odpowiedz

Oczywiście, że na forum są potrzebne wątki związane z diagnostyką, ale moim zdaniem one powinny być moderowane. Nie wszyscy się stosują do netykiety, otwierają wiele wątków, trollują. Zaswędzi ich palec i proszą o diagnozę, czy to jest zz.

Masz racje widzialam niektore taki watki gdzie bez żadnych badań gdzie cos zaswedzi widza u siebie zz . Ale jesli czlowiek lepiej poczuje sie ze ktos napisze nie masz zz to chyba pomaga i o to chodzi , niech powstanie jeden wielki watek na temat swedzenia taki jak z objawami :)

a tak wogóle nigdy bym nie pomyslala ze swedzenie moze byc objawem takiej choroby, moze swedzi mnie cialo ale wiaze to z komarami z niczym innym

rodzynka

21.06.2014 14:10

Odpowiedz
Wiesz, z tym świądem jako objawem ziarnicy to nie jest żart. U mnie występował tylko i wyłącznie świąd. 2,5 roku leczyłam się na alergię, łuszczycę, u psychologa, na końcu u psychiatry. A potem jak już nie mogłam w ogóle oddychać, na rtg wyszło że mam guza 16 cm na 14 na 10. Tak więc świąd może być jedynym objawem, bez powiększenia węzłów obwodowych. Ale do tego trzeba zrobić właśnie prześwietlenie klatki piersiowej. Więc jeśli ono wychodzi czyste, nie są powiększone węzły obwodowe ani w śródpiersiu, badania krwi są dobre, to ciężko diagnozować ZZ. A takie osoby się zdarzają - wszystko ok, swędzi i proszą o potwierdzenie, że to chłoniak.

W ogóle świąd jest objawem mnóstwa chorób, począwszy od alergii, przez dermatologiczne, na toczeniu i innych autoimmunologicznych kończąc. I nigdy nie powinno się zaczynać diagnostyki od nowotworu.

Przerazona ona

21.06.2014 19:18

Odpowiedz
wy się śmiejecie a ja umieram ze strachu: swędzi a raczej kłuje punktowo mnie stale i węzłów nie mam powiększonych. I mam 25 lat , jestem na diecie ze zwiększoną ilością białka i bardzo chudnę. W dzień nie swędzi może jakoś mocno ale na wieczór koszmar. Po wypiciu alkoholu nic nie boli, infekcja raz do roku,tylko to koszmarne ukłucie skóry w połączeniu z mrowieniem nasilające się koło godz. 21.
Lekarze na RTG nie chcą dawać skierowania, a taka bogata aż nie jestem żeby iść prywatnie bo akurat mnie swedzi.
Na morfologię dostałam skierowanie, pójdę, z tym,że 2 lata temu była rewelacyjna.
Męczy mnie to bo te ukłucia bolą a potem swędzą,a ziarnica dlatego, że akurat nie mam alergii i kłucie nasila się głownie wieczorem, nie mam zmian skórnych,swędzi tez czasem, ale głownie kłuje. Jak ciut ograniczyłam białko to było lepiej. Choruję na nerwicę natręctw z tym,że miałam zaleczoną

Asowa

21.06.2014 19:27

Odpowiedz

O 21:18, dnia 2014-06-21 Przerazona ona napisał(-a):

wy się śmiejecie a ja umieram ze strachu: swędzi a raczej kłuje punktowo mnie stale i węzłów nie mam powiększonych. I mam 25 lat , jestem na diecie ze zwiększoną ilością białka i bardzo chudnę. W dzień nie swędzi może jakoś mocno ale na wieczór koszmar. Po wypiciu alkoholu nic nie boli, infekcja raz do roku,tylko to koszmarne ukłucie skóry w połączeniu z mrowieniem nasilające się koło godz. 21.

Lekarze na RTG nie chcą dawać skierowania, a taka bogata aż nie jestem żeby iść prywatnie bo akurat mnie swedzi.

Na morfologię dostałam skierowanie, pójdę, z tym,że 2 lata temu była rewelacyjna.

Męczy mnie to bo te ukłucia bolą a potem swędzą,a ziarnica dlatego, że akurat nie mam alergii i kłucie nasila się głownie wieczorem, nie mam zmian skórnych,swędzi tez czasem, ale głownie kłuje. Jak ciut ograniczyłam białko to było lepiej. Choruję na nerwicę natręctw z tym,że miałam zaleczoną

Jesteś na diecie dukana?

Dziewczyno, sama napisałaś, że jak ograniczyłaś białko to było lepiej. Wiedząc o tym dalej przestrzegasz głupiej diety i doszukujesz się nowotworu?

No litości, moze i masz 25 lat ale zachowujesz się jsk dziecko.....

Przerazona ona

21.06.2014 19:35

Odpowiedz

Jem więcej bialka niż zwykle jedząc wszytsko pozostałe normalnie ,a swędzenie się pojawiło po 8 miesiącach diety i dziwne, że to się nasila wieczorem a ja znam dziewczynę co zmarła na ziarnicę zachorowała mając 22 lata a po 9 latach nawrót rok czasu i już po niej. Generalnie mam słabą psychikę i mimo tylu zastosowanych leków choroba nowotworowa. Budzi we mnie jakiś dziwny niepokój sama myśl o ziarnicy.

Dobra rada

21.06.2014 20:44

Odpowiedz

O 21:35, dnia 2014-06-21 Przerazona ona napisał(-a):

Jem więcej bialka niż zwykle jedząc wszytsko pozostałe normalnie ,a swędzenie się pojawiło po 8 miesiącach diety i dziwne, że to się nasila wieczorem a ja znam dziewczynę co zmarła na ziarnicę zachorowała mając 22 lata a po 9 latach nawrót rok czasu i już po niej. Generalnie mam słabą psychikę i mimo tylu zastosowanych leków choroba nowotworowa. Budzi we mnie jakiś dziwny niepokój sama myśl o ziarnicy.

Jedzenie zbyt dużej ilości białka przyczynia się do raka żołądka i raka jelita grubego więc uważaj, bo może już je masz! A poważnie - to już na pewno masz poważnie zakwaszony organizm na chwilę obecną. Poza tym zbyt duże ilości białka powodują właśnie alergie skórne = może wystąpić swędzenie. Brak słów na Ciebie dziewczyno, naprawdę. Zapisz się na wizytę do psychologa, a najlepiej do psychiatry.

Dobra rada

21.06.2014 20:48

Odpowiedz

Poza tym szczerze wątpie, że lekarze nie chcą dać skierowania na rtg. To jedno z najtańszych badań, prywatnie rtg płuc kosztuje 20-25 zł. Podejrzewam, że po prostu lekarze mają Cię za świra, co jest całkowicie uzasadnione. :)

Przerazona ona

21.06.2014 20:54

Odpowiedz

no widzisz, to że nie mam nic na szyi ani pod pachami itd to nie znaczy, że w środku nie mam węzłów powiększonych i dlaczego właśnie w dzień mało swędzi a wieczorem to kłuje punktowo aż boli a potem swędzi. To kłucie to aż ból jest. Najgorsze, że się naczytałam, że to jedyny objaw przez kilka miesięcy

Dobra rada

21.06.2014 20:57

Odpowiedz

A może połknełaś igłę? :D Na pewno dlatego Cie kłuje. :)

Przerazona ona

21.06.2014 21:04

Odpowiedz

Teraz mnie kłuje, co chwilę w innym miejscu takie jakby ukłucia igłą i muszę sie podrapać po tym, w nocy jak śpię nic nie czuję

Dobra rada

21.06.2014 21:19

Odpowiedz

Przerażona, jak grochem o ścianę pisać do Ciebie. Załóż sobie pamiętnik i zapisuj tam każde ukłucie, a nie trujesz nam tutaj dupę. :)

Eli

21.06.2014 21:51

Odpowiedz

O 23:19, dnia 2014-06-21 Dobra rada napisał(-a):

Przerażona, jak grochem o ścianę pisać do Ciebie. Załóż sobie pamiętnik i zapisuj tam każde ukłucie, a nie trujesz nam tutaj dupę. :)

I oto jak wątek "forum idzie na dno" udowodnił że faktycznie idzie....

justek625

22.06.2014 06:32

Odpowiedz

Na rtg klatki piersiowej nie ma pieniędzy, a na internet sa

Przerazona ona

22.06.2014 09:06

Odpowiedz

Bo ja myślałam ,że to ok 300 zł kosztuje, ale to chyba rezonans patrzyłam. Na RTG mogę iśc, z tym,że ponoć nie zawsze guza wykrywa, kiedy ziarnica jest na etapie swędzenia tym bardziej,że węzły obwodowe wszystkie są niepowiększone. Ograniczę narazie białko i zobaczymy bo kłucie jest koszmarne , to są wręcz bólowe doznania jakby igłę mi wbijano

Asowa

22.06.2014 09:26

Odpowiedz

O 11:06, dnia 2014-06-22 Przerazona ona napisał(-a):

Bo ja myślałam ,że to ok 300 zł kosztuje, ale to chyba rezonans patrzyłam. Na RTG mogę iśc, z tym,że ponoć nie zawsze guza wykrywa, kiedy ziarnica jest na etapie swędzenia tym bardziej,że węzły obwodowe wszystkie są niepowiększone. Ograniczę narazie białko i zobaczymy bo kłucie jest koszmarne , to są wręcz bólowe doznania jakby igłę mi wbijano

Zacznij od najprostszego rozwiązania, czyli całkowitego odstawienia nabiału a na efekty i tak musisz poczekać dość długo, bo organizm musi dojść do równowagi.

Konsultowałaś tą dietę z jakimś lekarzem?

Dobra rada

22.06.2014 09:38

Odpowiedz

O 23:51, dnia 2014-06-21 Eli napisał(-a):

O 23:19, dnia 2014-06-21 Dobra rada napisał(-a):

I oto jak wątek "forum idzie na dno" udowodnił że faktycznie idzie....

Nie wiem czy piłaś stricte do mnie, tzn. że moja wypowiedź jest niekulturalna. W każdym razie jeżeli tak - to nie wiem czy czytasz wątek przerażonej i innych Sebastianów. Ja nie mam nic przeciwko temu, że ktoś założy tutaj wątek, spyta o coś, ludzie stwierdzą, że to nie ziarnica według nich bądź żeby poddał się dalszej diagnostyce. Ok. Tylko ręce opadają na takie osoby pokroju Przerażonej, bo pisze się jej, że to nie ziarnica, że nie ma objawów, a ona sama jeszcze mówi, że wzmożona ilość białka nasila swędzenie, więc znalazła rozwiązanie, ale nie - nadal ignoruje wszystkie posty i w kółko pyta czy ona ma ziarnice.

justrk625

22.06.2014 11:55

Odpowiedz

Zapomniałeś dodać, ze przerażona nie ma nawet węzłów powiększonych. Za to ma kłucie? Sadze też ,ze nie ma świądu, bo jakby miała prawdziwy świąd to czym prędzej by do lekarza pobiegła, bo tego się wytrzymać nie da. Klocie może masz na tle nerwowym, sama pisałaś, ze zmagasz się z nerwica natręctw (sama na to cholerstwo cierpię :)). Co do diety, bialkowa nie jest chyba, aż tak zła, mojej kuzynce lekarz endokrynolog kazał jej przestrzegać, choruje ona na Hashimoto i bardzo przytyła w związku z tym. Leczenie jej roxpocza od tabletek i tej diety, ale na pewno wprowadzona była tylko na jakiś czas.

Syringa

22.06.2014 16:46

Odpowiedz

Też zauważyłam, że strona jest zaniedbana. Mi najbardziej przeszkadzają wciskające się wszędzie linki z reklamami. Jakby była opcja, że możemy je usuwać byłabym usatysfakcjonowana. Jednak dziecko jest ważniejsze. Dlatego niech Baldi i Magda cieszą się rodzicielstwem. Poprawianie forum nie ucieknie :D

justek625
Fora chorobowe to Twoje hobby? :P
Czy mi się zdaje, czy Ty też nie jesteś i nigdy nie byłaś chora na ziarnicę. Ogólnie jestem przeciwna by ktoś kto nie chorował mógł zaglądać na co byłam chora, jaki miałam stopień, powikłania i czym mnie leczyli. Ale zauważam tutaj osoby, które nie chorowały, a udzielają rad (te rady czasem wprowadzają więcej złego niż dobrego), więc może to nie głupi pomysł by mieć takie portfolio. Ale bym coś tam napisała, musiałoby być ono niedostępne dla osób niechorujących. Czyli i tak nic byś nie zobaczyła.
Pomysł by pytający dawali skan wyników jest bardzo dobry. Uniknęłoby się niejasności w przekazie.

przerazona ona
Prześcignęłaś w rankingu Sebastiana. Możesz być z siebie dumna.

Ogólnie nie jestem przeciwna pytającym. Tym, których objawy nie pasują do zz też. Mają prawo tego nie wiedzieć, my im napiszemy. Mądre osoby umieją wyciągnąć wnioski z odpowiedzi i szukają przyczyn gdzie indziej. Czasem nawet podziękują i poinformują co im było.
Niestety zdarzają się wyjątki takie jak przerażona ona. I przyznaję, że nie mam zamiaru takich histeryczek głaskać po głowie.
Jest też grupa osób jak Asia86, która bardzo chciała mieć ziarnicę, a jak się okazało, że nie to zaczęła pisać posty od strony eksperta w temacie - "streszczenie wszystkich wniosków i odpowiedzi na pytania" wprowadzając wśród osób nieznających tej choroby sporo zamieszania oraz nakręcając hipochondryków. Takim znawcom, również bym podziękowała.

justek625

23.06.2014 00:29

Odpowiedz
Chtba dlaczego wchodzę na fora napisałam wcześniej, poza tym to zboczenie zawodowe, bo jedna z moich prac jest pisanie artykułów.
Nie jestem chora, ale mam jakieś objawy, z którymi chciałam się podzielić z ludźmi, nikogo nie wprowadzam w błąd, bo wszystko dotyczyło wyników, robienia. W zamyśle twórców tego forum było z pewnością dostępność dla każdego i pomoc, ty za to byś chciała, żeby tylko chore osoby się wypowiadały. To chyba pierwsze takie forum będzie. Po za tym ja chciałam komuś pomoc, opowiedzieć swoja historie, ty chcesz swoja historie zatrzymać dla osób chorych...
Myslam, ze Sebastisn to niezły straszak tego forum, ale ty jesteś lepsza.
Sorry za błędy jak są, ale pisze z telefonu, a mam angielski slownik