Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

śledziona, wątroba - powiększone

Autor: moonia • 21.03.2014 20:06 • 47 odpowiedzi

moonia

21.03.2014 20:06

Odpowiedz
Witam,

Mam pytanie: czy jeżeli śledziona oraz wątroba są powiększone, to oznacza, że są w nich przeżuty zz?

Janek

21.03.2014 20:57

Odpowiedz

O 21:06, dnia 2014-03-21 moonia napisał(-a):

Witam,

Mam pytanie: czy jeżeli śledziona oraz wątroba są powiększone, to oznacza, że są w nich przeżuty zz?

Ej tam zaraz przeżuty dlaczego tak sadzisz, jesteś w trakcie czy po leczeniu jakie badanie wykazało powiększenie ja wątrobę mam powiększona przez stłuszczenie.

moonia

21.03.2014 21:04

Odpowiedz

w trakcie diagnozy, tzn wszystkie objawy ogólne, prócz swędzenia i bóli po spożyciu alk. USG węzłów chłonnych - powiększone szyjne i nadobojczykowe /trudności z oddychaniem, powiększona cała szyja/ i właśnie powiększona wątroba i śledziona /14,4 cm/ Stąd właśnie moje pytanie odnośnie przerzutów ... Czekam na wycięcie węzła i diagnozę 100% boję się, że jest to stadium zaawansowane i są zajęte narządy wewnętrzne

Janek

21.03.2014 21:13

Odpowiedz

O 22:04, dnia 2014-03-21 moonia napisał(-a):

w trakcie diagnozy, tzn wszystkie objawy ogólne, prócz swędzenia i bóli po spożyciu alk. USG węzłów chłonnych - powiększone szyjne i nadobojczykowe /trudności z oddychaniem, powiększona cała szyja/ i właśnie powiększona wątroba i śledziona /14,4 cm/ Stąd właśnie moje pytanie odnośnie przerzutów ... Czekam na wycięcie węzła i diagnozę 100% boję się, że jest to stadium zaawansowane i są zajęte narządy wewnętrzne

To może poczekajmy na hist. węzłów w najgorszym przypadku w/g mnie, to będzie III stopień, jest nas tu wielu którzy to przeszli,pozdrawiam

moonia

21.03.2014 21:30

Odpowiedz

tak tylko to czekanie jest najgorsze... czy Ty byłeś zdiagnozowany w III stadium? jakie miałeś objawy?

michal1302

21.03.2014 22:07

Odpowiedz

Ja podobnie tak jak Ty miałem powiększoną śledzionę i wątrobę, co prawda wątroba była niewiele powiększona bo o ile pamiętam to chyba ledwie centymetr. U mnie szybko wróciła do normy na początku leczenia ;) A śledziona z tego co wiem to często jest powiększona przy ziarnicy

moonia

21.03.2014 22:22

Odpowiedz

O 23:07, dnia 2014-03-21 Michal1302 napisał(-a):

Ja podobnie tak jak Ty miałem powiększoną śledzionę i wątrobę, co prawda wątroba była niewiele powiększona bo o ile pamiętam to chyba ledwie centymetr. U mnie szybko wróciła do normy na początku leczenia ;) A śledziona z tego co wiem to często jest powiększona przy ziarnicy

moonia

21.03.2014 22:25

Odpowiedz

A do której grupy zostałeś zakwalifikowany przy diagnozie?

michal1302

21.03.2014 22:49

Odpowiedz

O 23:25, dnia 2014-03-21 moonia napisał(-a):

Do trzeciej, chociaż później coś z płucami jeszcze wychodziło i jeden z lekarzy wspominał coś o czwartym stopniu przez to. No ale z tego co mi wiadomo to trzeci mam.

Nie martw sie, przejdziesz przez to jak wiele innych osób, na razie czekaj na wynik wycinka, a później już ruszy całe leczenie, który doprowadzi Cie do porządku.

moonia

22.03.2014 00:31

Odpowiedz

O 23:49, dnia 2014-03-21 Michal1302 napisał(-a):

O 23:25, dnia 2014-03-21 moonia napisał(-a):

Do trzeciej, chociaż później coś z płucami jeszcze wychodziło i jeden z lekarzy wspominał coś o czwartym stopniu przez to. No ale z tego co mi wiadomo to trzeci mam.

Nie martw sie, przejdziesz przez to jak wiele innych osób, na razie czekaj na wynik wycinka, a później już ruszy całe leczenie, który doprowadzi Cie do porządku.

Jak określić stadium choroby? Na mnie diagnoza spadła jak grom z jasnegonieba.... generalnie dobrze się czuję i nie dociera do mnie, że to rak:-(

zombiradok

22.03.2014 06:34

Odpowiedz

O 21:06, dnia 2014-03-21 moonia napisał(-a):

Witam,

SA W NICH NACIEKI LUB WEZLY CHLONNE ???????

JESLI NIE TO SIE CIESZ ZYCIEM A NIE DOSZUKUJ ZZ

Ja w sledzionie mam wezel chlonny a sledziona jest taka jak byla . Mialem tez naciek na watrobie !

zombiradok

22.03.2014 06:36

Odpowiedz

Jak określić stadium choroby? Na mnie diagnoza spadła jak grom z jasnegonieba.... generalnie dobrze się czuję i nie dociera do mnie, że to rak:-(

Najczesciej okresla sie na podstawie badania PET !

Ja mam 4 wiec sie nie maartw :)

moonia

22.03.2014 07:35

Odpowiedz

O 07:36, dnia 2014-03-22 Zombiradok napisał(-a):

Najczesciej okresla sie na podstawie badania PET !

Ja mam 4 wiec sie nie maartw :)

Rozmawiałam z lekarzem przez tel 20 min temu.... wygląda to bardzo źle... wątroba i śledziona zajęte,więcej mi powie za godzinę -mam dzwonić. Pewnie też IV. zombie jak się czułeś przed diagnozą?

zombiradok

22.03.2014 08:59

Odpowiedz

jak mnie zdiagnozowali mialem 2 stop rok temu. Chemia nie pomogla i 4 stopnien zdiagnozowali w styczniu tego roku poza boloem zeber wmiare ok !

Janek

22.03.2014 12:56

Odpowiedz

O 08:35, dnia 2014-03-22 moonia napisał(-a):

Rozmawiałam z lekarzem przez tel 20 min temu.... wygląda to bardzo źle... wątroba i śledziona zajęte,więcej mi powie za godzinę -mam dzwonić. Pewnie też IV. zombie jak się czułeś przed diagnozą

I co powiedział?

moonia

22.03.2014 13:24

Odpowiedz

O 13:56, dnia 2014-03-22 Janek napisał(-a):

O 08:35, dnia 2014-03-22 moonia napisał(-a):

Rozmawiałam z lekarzem przez tel 20 min temu.... wygląda to bardzo źle... wątroba i śledziona zajęte,więcej mi powie za godzinę -mam dzwonić. Pewnie też IV. zombie jak się czułeś przed diagnozą

I co powiedział?

wszystko świadczy o tym, że są zajęte chorobą, bo tak po prostu się nie powiększają- czyli zaawansowana choroba, wszystko się potwierdzi po biopsji węzła w pn /wyniki do 2 tyg./ najgorsze czekanie ... powiedział, że uleczalność w 4 gr to 85% chemioterapia mnie przeraża.........

Janek

22.03.2014 17:21

Odpowiedz

O 14:24, dnia 2014-03-22 moonia napisał(-a):

wszystko świadczy o tym, że są zajęte chorobą, bo tak po prostu się nie powiększają- czyli zaawansowana choroba, wszystko się potwierdzi po biopsji węzła w pn /wyniki do 2 tyg./ najgorsze czekanie ... powiedział, że uleczalność w 4 gr to 85% chemioterapia mnie przeraża.........

Chemia nie jest taka straszna nastaw się że dostaniesz silny antybiotyk, który musisz przyjąć, myśl pozytywnie a za 6-8 będzie wszystko ok. po strachu zostanie wspomnienie, pozdrawiam

moonia

22.03.2014 18:09

Odpowiedz

O 18:21, dnia 2014-03-22 Janek napisał(-a):

O 14:24, dnia 2014-03-22 moonia napisał(-a):

Chemia nie jest taka straszna nastaw się że dostaniesz silny antybiotyk, który musisz przyjąć, myśl pozytywnie a za 6-8 będzie wszystko ok. po strachu zostanie wspomnienie, pozdrawiam

Dzięki za pocieszenie.... A jak było/jest u Ciebie? Jakie miałeś objawy kiedy postanowileś się zgłosić do lekarza, itd.

Dziwne jest dla mnie to, że generalnie czuję się dobrze /trochę boli mnie śledziona i czasem mam duszności/, a tu taka diagnoza...

Janek

23.03.2014 07:11

Odpowiedz

Dzięki za pocieszenie.... A jak było/jest u Ciebie? Jakie miałeś objawy kiedy postanowileś się zgłosić do lekarza, itd.

Dziwne jest dla mnie to, że generalnie czuję się dobrze /trochę boli mnie śledziona i czasem mam duszności/, a tu taka diagnoza...

Gdy prześledzisz, to forum to gdzieś zajdziesz moją historię,nie będę opisywał całej, zajęło by to kilka stron, nikt by tego nie przeczytał do końca, to już 29 lat, przy ostatniej wznowie, objawy to, spadek wagi,zlewy, temperatura powyżej 38,osłabienie i bóle kości,jestem w remisji 2 i pół roku jest różnie, przy ostatnim PETcie zaświeciło w żołądku, muszę zrobić gastro.prywatnie bo w moim rejonie termin jest na czerwiec a wizytę do gastrologa mam na koniec lipca, pozdrawiam

moonia

24.03.2014 15:53

Odpowiedz
rtg klatki -jakaś masakra, codziennie gorsze informacje..."kominowate poszerzenie cienia śródpiersia przez pakiety powiększonych węzłów chłonnych. Dolne pole płuca lewego podejrzenie nacieku zapalnego. Sylwetka serca i aorta nie do oceny. Kąty przeponowo - żebrowe: lewy spłycony, prawdopodobnie płyn; lewy wolny"

czyli płuca też zajęte ??? i guz w śródpiersiu???