Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

śledziona, wątroba - powiększone

Autor: moonia • 21.03.2014 20:06 • 47 odpowiedzi

Ewa

24.03.2014 17:38

Odpowiedz

O 16:53, dnia 2014-03-24 moonia napisał(-a):

rtg klatki -jakaś masakra, codziennie gorsze informacje..."kominowate poszerzenie cienia śródpiersia przez pakiety powiększonych węzłów chłonnych. Dolne pole płuca lewego podejrzenie nacieku zapalnego. Sylwetka serca i aorta nie do oceny. Kąty przeponowo - żebrowe: lewy spłycony, prawdopodobnie płyn; lewy wolny"

czyli płuca też zajęte ??? i guz w śródpiersiu???

Po pierwszej chemii wszystkie zmiany beda sie cofac w ekspresowym tempie. Glowa do gory!

moonia

24.03.2014 17:48

Odpowiedz

O 18:38, dnia 2014-03-24 Ewa napisał(-a):

rtg klatki -jakaś masakra, codziennie gorsze informacje..."kominowate poszerzenie cienia śródpiersia przez pakiety powiększonych węzłów chłonnych. Dolne pole płuca lewego podejrzenie nacieku zapalnego. Sylwetka serca i aorta nie do oceny. Kąty przeponowo - żebrowe: lewy spłycony, prawdopodobnie płyn; lewy wolny"

Po pierwszej chemii wszystkie zmiany beda sie cofac w ekspresowym tempie. Glowa do gory!

bardzo się boję, że choroba jest bardzo zaawansowana /jeszcze śledziona i wątroba/ nie mogę się pozbierać po diagnozie...

smutna73

24.03.2014 19:16

Odpowiedz

Nie panikuj.Ja mam watrobe i sledzione powiekszona i zawsze po usg mowia ze wszystko ok.Dla mnie to bylo jakies niezrozumiale ale lekarka mi powiedziala ze to skutek leczenia i ze wszystko jest ok.Nie wiem czy to po chemiach, transplantacjach czy lekach czy po wszystkim po trochu ale nie martw sie i spytaj sie poprostu lekarza .Pozdrawiam i glowa do gory

szarość

24.03.2014 20:14

Odpowiedz

O 18:48, dnia 2014-03-24 moonia napisał(-a):

bardzo się boję, że choroba jest bardzo zaawansowana /jeszcze śledziona i wątroba/ nie mogę się pozbierać po diagnozie...

moonia..musisz zebrać siły , nie wolno Ci się załamać , uwierz mi są gorsze stadia , głowa do góry , choć wiem że to strasznie trudne. U mnie zajęta jest śledziona i otrzewna..są podejrzenia zajęcia układu oddechowego i osierdzia ( ślady płynu). Po trzecim wlewie zaczeły znikać guzy na szyji...były spore...potem zaczełam lepiej oddychać , znikły poty , zanikła słynna " swędziawka". Jestem po 6 wlewie , czekam na wynik peta. Nie jest łatwo , ale nie wolno się poddać! Rano po wlewie nie mam siły podnieśc głowy , psychika odmawia posłuszeństwa , ale mówię sobie że muszę , muszę wstać i przeć do przodu. Pewien lekarz na wieczornym obchodzie , gdzie miałam dosyć wszystkiego powiedział : Jeśli Ty się poddasz i załamiesz..to Ja już nic nie pomogę...Twoja siła to motor który pędzi do przodu i kosi chorobę , zatrzymasz się ,...możesz miec problem z ruszeniem. Więc walcz i nie poddawaj się , przed Tobą jeszcze badania , mało przyjemne ale da się przeżyć. Trzymam kciuki! :)

p/s

Nie czytaj za wiele o tej chorobie , nie sugeruj się innymi przypadkami i objawami , każdy jest inny. Będzie dobrze!

moonia

24.03.2014 20:33

Odpowiedz

O 21:14, dnia 2014-03-24 szarość napisał(-a):

moonia..musisz zebrać siły , nie wolno Ci się załamać , uwierz mi są gorsze stadia , głowa do góry , choć wiem że to strasznie trudne. U mnie zajęta jest śledziona i otrzewna..są podejrzenia zajęcia układu oddechowego i osierdzia ( ślady płynu). Po trzecim wlewie zaczeły znikać guzy na szyji...były spore...potem zaczełam lepiej oddychać , znikły poty , zanikła słynna " swędziawka". Jestem po 6 wlewie , czekam na wynik peta. Nie jest łatwo , ale nie wolno się poddać! Rano po wlewie nie mam siły podnieśc głowy , psychika odmawia posłuszeństwa , ale mówię sobie że muszę , muszę wstać i przeć do przodu. Pewien lekarz na wieczornym obchodzie , gdzie miałam dosyć wszystkiego powiedział : Jeśli Ty się poddasz i załamiesz..to Ja już nic nie pomogę...Twoja siła to motor który pędzi do przodu i kosi chorobę , zatrzymasz się ,...możesz miec problem z ruszeniem. Więc walcz i nie poddawaj się , przed Tobą jeszcze badania , mało przyjemne ale da się przeżyć. Trzymam kciuki! :)

p/s

Nie czytaj za wiele o tej chorobie , nie sugeruj się innymi przypadkami i objawami , każdy jest inny. Będzie dobrze!

Dzięki... muszę się jakoś ogarnąć... /4 dzień i noc siedzę na necie i czytaaaaaaaam...pewnie niedługo mózg mi wyparuje/ ciężko mi się pozbierać do "kupy", bo jak już wydaje mi się, że zaakceptowałam zz, to z każdym badaniem wychodzi coś jeszcze /i ten płyn w płucu/, więc szukam inf i mam doła...

szarość

24.03.2014 20:41

Odpowiedz

O 21:33, dnia 2014-03-24 moonia napisał(-a):

O 21:14, dnia 2014-03-24 szarość napisał(-a):

p/s

Dzięki... muszę się jakoś ogarnąć... /4 dzień i noc siedzę na necie i czytaaaaaaaam...pewnie niedługo mózg mi wyparuje/ ciężko mi się pozbierać do "kupy", bo jak już wydaje mi się, że zaakceptowałam zz, to z każdym badaniem wychodzi coś jeszcze /i ten płyn w płucu/, więc szukam inf i mam doła...

Też szukałam , też miałam totalnego doła , chwilami nie wiedziałam czy dzień to dzień czy już noc. Rozumiem Cię , ale wierz mi , tak nie można. jesteś na początku drogi , jeśli masz jakies pytanie , zapytaj , jeśli znam odpowiem. Można powiedzieć że wyprzedzam Cię o pewien czas ;)

moonia

24.03.2014 21:11

Odpowiedz

O 21:41, dnia 2014-03-24 szarość napisał(-a):

_najbardziej wkurza mnie to czekanie... chciałabym już coś robić- boję się, że nie potrzebnie tracę czas.

_szrość- wiesz może o co chodzi z tym płynem w płucach /rtg/? i dlaczego nie można ocenić sylwetki serca i aorty /taki duży guz czy co?/ Jakie miałaś wyniki krwi, rtg i objawy na początku?

_nie potrafię tak po prostu czekać

szybownik69

25.03.2014 06:32

Odpowiedz

O 22:11, dnia 2014-03-24 moonia napisał(-a):

_najbardziej wkurza mnie to czekanie... chciałabym już coś robić- boję się, że nie potrzebnie tracę czas.

_szrość- wiesz może o co chodzi z tym płynem w płucach /rtg/? i dlaczego nie można ocenić sylwetki serca i aorty /taki duży guz czy co?/ Jakie miałaś wyniki krwi, rtg i objawy na początku?

... ja też miałem w czasie diagnozy trochę płynu w płucach ale nie kazano mi się tym przejmować. Na początku na RTG stwierdzili że to zapalenie płuc a to był guz 16cm. Tak więc wszystko zależy ile masz tego płynu w płucach.

szarość

25.03.2014 16:24

Odpowiedz

podaj jakiś kontakt @ , wyślę Ci skany

moonia

25.03.2014 18:20

Odpowiedz

O 17:24, dnia 2014-03-25 szarość napisał(-a):

mskorut@gmail.com

szarość

25.03.2014 19:09

Odpowiedz

O 19:20, dnia 2014-03-25 moonia napisał(-a):

O 17:24, dnia 2014-03-25 szarość napisał(-a):

mskorut@gmail.com

Zerknij :)

Do jutra..

Kamila

08.11.2015 15:38

Odpowiedz

witam mam powiekszone wezły wszedzie, z krwi wyniki mam ok ale w Tk wyszło że mam nacieki na sledzione wątrobe powiekszona i jakies zmiany za małe zeby je ocenic i wezły w rozpadzie, przepuszczaja ziarnice ale miał ktos tak że z krwi jest ok a i tak miał ziarnice.

KAMILA

08.11.2015 15:42

Odpowiedz

O 16:38, dnia 2015-11-08 Kamila napisał(-a):

witam mam powiekszone wezły wszedzie, z krwi wyniki mam ok ale w Tk wyszło że mam nacieki na sledzione wątrobe powiekszona i jakies zmiany za małe zeby je ocenic i wezły w rozpadzie, przepuszczaja ziarnice ale miał ktos tak że z krwi jest ok a i tak miał ziarnice.

Wezeł wycieli 4 cm z prawej pachy a lewej też mam juz ponad 3cm.

KAMILA

08.11.2015 15:49

Odpowiedz

O 16:42, dnia 2015-11-08 KAMILA napisał(-a):

O 16:38, dnia 2015-11-08 Kamila napisał(-a):

Wezeł wycieli 4 cm z prawej pachy a lewej też mam juz ponad 3cm.

CO mam podwyszone gama globulina i CA125 prawidłowe parametry stanu zapalnego. tylko nie wiem co to gama globulina

superkonkord

08.11.2015 22:00

Odpowiedz

Np ja mam 4 st choroby a wyniki krwi mialem i mam idealne.

KAMILA

09.11.2015 06:36

Odpowiedz

O 23:00, dnia 2015-11-08 Superkonkord napisał(-a):

Dzięki za odp bo umnie te nacieki i te rozpad węzłów nie miałam rok temu. A mam pytanie czy to możliwe że z węzła może nie wykazać ziarnice

KAMILA

09.11.2015 06:43

Odpowiedz

O 07:36, dnia 2015-11-09 KAMILA napisał(-a):

O 23:00, dnia 2015-11-08 Superkonkord napisał(-a):

Dzięki za odp bo umnie te nacieki i te rozpad węzłów nie miałam rok temu. A mam pytanie czy to możliwe że z węzła może nie wykazać ziarnice

Umnie nie mogą wykryć węzły wszędzie powiększone w kladce piersiowej, brzuch, nacieki na sledzione, wątroba powiększona usunęli tydzień temu węzeł 4cm czekam za wynikiem. Nie boje się wyniku chciałbym wkoncu wiedzieć z czym walce i wolałam bym mieć pozytywne i walczyć a nie węzły wszędzie się powiększają źle się czuje a oni nie wiedzą co jest. Jeśli możesz napisz mi jak uciebie wykryli

superkonkord

09.11.2015 09:17

Odpowiedz

Konieczny jest wynik wycinanego wezla. Jak bedzie ze to Zz to skieruja Cie do onkologa lub hematologa. Niestety diagnostyka troche trwa ale juz mialas biopsje i tk wiec nie ma co sie denerwowac. Z istotnych badan brakuje tylko Pet ale jak juz pisalem, wszystko po kolei. U mnie to byla inna historia. Zaczelo sie od zakrzepicy przy badaniu usg. Pozniej tk w szpitalu na sorze. Pozniej biopsja. Wynik ze to Zz. A dalej to juz diagnostyka w szpitalu w ktorym sie lecze. Od pierwszego usg do pierwszej chemii zajelo 1,5 miesiaca. Bedzie dobrze. Pozdrawiam

KAMILA

09.11.2015 12:32

Odpowiedz

O 10:17, dnia 2015-11-09 Superkonkord napisał(-a):

Konieczny jest wynik wycinanego wezla. Jak bedzie ze to Zz to skieruja Cie do onkologa lub hematologa. Niestety diagnostyka troche trwa ale juz mialas biopsje i tk wiec nie ma co sie denerwowac. Z istotnych badan brakuje tylko Pet ale jak juz pisalem, wszystko po kolei. U mnie to byla inna historia. Zaczelo sie od zakrzepicy przy badaniu usg. Pozniej tk w szpitalu na sorze. Pozniej biopsja. Wynik ze to Zz. A dalej to juz diagnostyka w szpitalu w ktorym sie lecze. Od pierwszego usg do pierwszej chemii zajelo 1,5 miesiaca. Bedzie dobrze. Pozdrawiam

Dzięki jestem już pod opieką onkologa, tylko mam znajoma że wycieli jej węzeł i nie wyszło Zz a po usunięciu śledziony wyszło Zz.

kAMILA

09.11.2015 17:56

Odpowiedz

moje TK. śledziona nie powiekszona po podaniu ś,c w jej obrebie dosc liczne hypodejsyjne ogniska wielkości 5-8mm do róznicowania z naciekiem chłodniaka w sródpiersiu wezły powiekszone. tk-JAMY BRZUSZNEJ I MIEDNICY--Wątroba powiekszona w s 6 pł prawego widoczniły się dwie hipodysyjne zmiany w fazach po podaniu śr.k wlk ok 7-8mm.pakiet wezłów z cechami rozpadu. badania krwi dobre tylko gama globulina podwyższone i ca-125 podwyższone. wezły mam na szyji pod pachami w pachwinie podwyzoszne w kladce w brzuchu wszedzie. CZY TO JEDNAK ZZ.