Ziarnica.pl
← Wróć do działu Czy mam ziarnicę?
Czy mam ziarnicę?

Niepokojące objawy, węzły chłonne, podejrzenia a teoretycznie ładne wyniki badań

Autor: Wer • 05.03.2014 10:37 • 8 odpowiedzi

Wer

05.03.2014 10:37

Odpowiedz
Witam, chciałabym zasięgnąć rady ponieważ nie wiem co dalej robić. Lekarze mimo iż prywatni nie mają najmniejszej ochoty pomóc mi w postawieniu jakiej diagnozy.
Od dawna mam powiększone węzły chłonne ( badanie usg z przed kilku lat - 1,7cm i 1,6 hypoechogeniczne z zatartymi zatokami tłuszczowmyi), jednak w tamtych latach nic innego mi nie dolegiwało oprócz częstych infekcji.
W chwili obecnej od 2 lat węzły uległy powiększeniu,zwłaszcza po lewej stronie, wykonałam USG,(największy węzeł ma 1,4cm, dużo ich część bez zatok tłuszczowych, ślinianki przyuszne obie w całości niejednorodne z torbielami i węzłami w ich okolicy),od ok pół roku jestem
* osłabiona
* łatwo się męcze
* straszne bóle kości i mięsni, zwłaszcz kręgosłupa, żeber i obojczyków
* nawet po jednym piwie mam ochote drapać ściany pare godzin po spożyciu i na drugi dzień
* duszności i kaszel
* zapadnie się przełyku na całej długości jakby jakaś kulka tam latała
* czasami bardzo poce się w nocy
Morfologia ok,LDH ok, OB- 3, wszystko w normie, jedynie podwyższone żelazo i eozynofile a także test na antyciała ANA2 - stwierddzono obecność przeciwciał w mianie 1:1280 dającyh na komórkach HEp-2 obraz świecenia homogenny i ziarnisty oraz centromerów ACA.
Dodam iż 2 lata temu z powodu dolegliwości związanych z strsznym bólem brzucha, wymiotami, chudnięciem miałam podejrzenie chłoniaka ale nigdy dokońca mnie nie zdiagnozowano i temat ucichł.
Czy jest sens wykonania tomografi klatki piersiowej? I powtrónego usg węzłów?
Z góry ślicznie dziękuje za odpowiedzi i pozdrawiam:)

Martinus

05.03.2014 12:05

Odpowiedz

O 11:37, dnia 2014-03-05 Wer napisał(-a):

Witam, chciałabym zasięgnąć rady ponieważ nie wiem co dalej robić. Lekarze mimo iż prywatni nie mają najmniejszej ochoty pomóc mi w postawieniu jakiej diagnozy.

Od dawna mam powiększone węzły chłonne ( badanie usg z przed kilku lat - 1,7cm i 1,6 hypoechogeniczne z zatartymi zatokami tłuszczowmyi), jednak w tamtych latach nic innego mi nie dolegiwało oprócz częstych infekcji.

W chwili obecnej od 2 lat węzły uległy powiększeniu,zwłaszcza po lewej stronie, wykonałam USG,(największy węzeł ma 1,4cm, dużo ich część bez zatok tłuszczowych, ślinianki przyuszne obie w całości niejednorodne z torbielami i węzłami w ich okolicy),od ok pół roku jestem

* osłabiona

* łatwo się męcze

* nawet po jednym piwie mam ochote drapać ściany pare godzin po spożyciu i na drugi dzień

* duszności i kaszel

Morfologia ok,LDH ok, OB- 3, wszystko w normie, jedynie podwyższone żelazo i eozynofile a także test na antyciała ANA2 - stwierddzono obecność przeciwciał w mianie 1:1280 dającyh na komórkach HEp-2 obraz świecenia homogenny i ziarnisty oraz centromerów ACA.

Dodam iż 2 lata temu z powodu dolegliwości związanych z strsznym bólem brzucha, wymiotami, chudnięciem miałam podejrzenie chłoniaka ale nigdy dokońca mnie nie zdiagnozowano i temat ucichł.

Hej. Podejrzane węzły mają rozmiar od 2cm w górę. Poza tym usg da Ci odpowiedź czy są podejrzane czy też nie. Widać na nim czy są odczynowe czy trzeba je wyciąć. Druga sprawa - nie miałaś problemów z ukąszeniem kleszcza? jakiś rumień wędrujący? ANA2 może świadczyć o toczniu rumieniowatym. Masz RTG klatki piersiowej? oczywiście zawsze jest sens robienia badań, tylko nie wiem czy ktoś da Ci skierowanie na TK. Wykonywałaś kiedyś gastro lub kolonoskopię? te objawy które podałaś pasują do wielu chorób

Wer

05.03.2014 12:11

Odpowiedz
Witam, dziękuje za odpowiedż, robiłam badania na bolerioroze - nic nie wyszło. Toczenia, rumienia nie mam. Reaumatoidalne zaplanie stawów, gościec stawowy (miałam w rodzinie) wykluczone.
Gastroskopia + kolonskopia kilka razy i laparoskopia zostały zrobione 2 lata temu kiedy w szpitalu po rezonansie stwierdzono jakiegoś guzka przewodu pokarmowego i wtedy padło podejrzenie, ale dalej nic nie znaleziono a mi przeszedł atak więc się nie martwiłam.
Właśnie nawet prywatnie na TK potrzeba mieć skierowanie, chyba zostaje tylko rtg.
I głupieje bo chciałabym już sie dowiedzieć co jest jak leczyć i wrócić do normalnego funkcjonowania.

Martinus

05.03.2014 12:20

Odpowiedz

O 13:11, dnia 2014-03-05 Wer napisał(-a):

Witam, dziękuje za odpowiedż, robiłam badania na bolerioroze - nic nie wyszło. Toczenia, rumienia nie mam. Reaumatoidalne zaplanie stawów, gościec stawowy (miałam w rodzinie) wykluczone.

Gastroskopia + kolonskopia kilka razy i laparoskopia zostały zrobione 2 lata temu kiedy w szpitalu po rezonansie stwierdzono jakiegoś guzka przewodu pokarmowego i wtedy padło podejrzenie, ale dalej nic nie znaleziono a mi przeszedł atak więc się nie martwiłam.

Właśnie nawet prywatnie na TK potrzeba mieć skierowanie, chyba zostaje tylko rtg.

I głupieje bo chciałabym już sie dowiedzieć co jest jak leczyć i wrócić do normalnego funkcjonowania.

a co z tym guzkiem było dalej robione? jesteś pod opieką jakiegoś specjalisty?

Wer

05.03.2014 15:17

Odpowiedz
Nic nie zostało zrobione, laparoskopie wykonali ale wtedy już mi sie polepszyło, przestało boleć i wymiotować, i nie znaleźli go,ale na dwóch rezonansach się pojawił.
No i wyjechałam za granice żyć sobie aż musiałam miesiąc temu wrócić i zacząć szukać przyczyny.
Nie mam ubezpieczenia więc do lekarzy chodze prywatnie jak i na każde badania

MAGDA

06.03.2014 10:05

Odpowiedz

O 11:37, dnia 2014-03-05 Wer napisał(-a):

* osłabiona

* łatwo się męcze

* duszności i kaszel

Droga Wer jak dla mnie wiekszość z twoich objawów jest bardzo podejrzana i powinnas isc koniecznie do hematologa. Ja też mialam podobne objawy i lekarze swietnie mi potrafili wszytko wytłumaczyc innymi chorobami dlatego nie czekaj i zrób sobie przede wszystkim usg tam gdzie uwazasz ze najbardziej cos jest niepokojace. Cena zalezy od miasta to do 150 zł wiec uwazam ze warto dla swietego spokoju. Dodam ze ja tez mialam wyniki prawie w normach a gdy juz wyskoczył mi wezeł pachwinowy to mialam juz IIIB stadium . Dziwie się ze po usg gdzie było napisane hypoechogeniczne nie kazali Ci isc do specjalisty. Moja lekarka mi powiedziala ze to słowo klucz gdy jest cos powaznego. Jak bys miala pyt to pisz , chetnie odpowiem. Pozdrawiam

Wer

06.03.2014 12:50

Odpowiedz
Cześć Magda, dziękuje za odpowiedź:)
To 1 usg węzłów było bardzoo dawno, więc raczej tak długo nic by się nie rozwijało.
Zamierzam zrobić rtg klatki w przyszłym tyg, dla świętego spokoju.
Węzły mam także w pachwinie lewej od jakiegoś roku, wyczuwam je, ale nie duże jak na moje oko.
A te na szyi, to nigdy nawet po antybiotykach jak byłam chora się nie zmniejszały, cały czas są i to mnie zastanawia. No i ból po%, raz mniejszy raz większy, raz po łyku whisky po ok 25 min gdzie nie miałam o niczym jeszcze pojęcia że nawet coś takiego jak ziarnica istnieje, tak mnie zaczeły boleć i promieniować na głowe i barki że płakałam.
Zastanawiam się właśnie jak to jest, czy są osoby, które długo błądziły z diagnozą,miały objawy ale nie dokońca "Te" ponieważ morfologia i ob były w normie, a potem okazywało się że to właśnie "to" i wielki szok lekarzy.
Pozdrawiam, i życze powrotu do zdrowia!

Syringa

06.03.2014 17:04

Odpowiedz

No i wyjechałam za granice żyć sobie aż musiałam miesiąc temu wrócić i zacząć szukać przyczyny.

Nawet jeśli w Polsce masz zamiar przebywać tylko chwilowo, proponuję na czas badań zapisać się do powiatowego urzędu pracy. Dzięki temu od razu będziesz miała ubezpieczenie. Przy wyjeździe zawsze możesz się wypisać. Jedyne koszty jakie poniesiesz to wizyta w urzędzie raz na miesiąc/dwa miesiące.

Wer

06.03.2014 17:08

Odpowiedz

O 18:04, dnia 2014-03-06 Syringa napisał(-a):

Nawet jeśli w Polsce masz zamiar przebywać tylko chwilowo, proponuję na czas badań zapisać się do powiatowego urzędu pracy. Dzięki temu od razu będziesz miała ubezpieczenie. Przy wyjeździe zawsze możesz się wypisać. Jedyne koszty jakie poniesiesz to wizyta w urzędzie raz na miesiąc/dwa miesiące.

Witam, taki mam zamiar:) myślałam że szybko sie uporam z problemem i w wynikach badania krwi bedzie odpowiedź ale niesety pobyt trwa już miesiąc a odpowiedzi brak więc najlepiej będzie zdobyć ubezpieczenie