Ziarnica.pl
Baza wiedzy
Kalendarz
Tu jesteśmy
Galerie
Anegdoty
Forum
Historie
Logowanie
Forum
☰
Baza wiedzy
Kalendarz
Tu jesteśmy
Galerie
Anegdoty
Forum
Historie
Logowanie użytkownika
← Wróć do wątku
Forum Czy mam ziarnicę?
Odpowiedź w wątku: Niepokojące objawy, węzły chłonne, podejrzenia a teoretycznie ładne wyniki badań
Komentujesz wpis użytkownika
MAGDA
Nick
E-mail (opcjonalnie)
Treść odpowiedzi
O 10:05, dnia 2014-03-06 MAGDA napisał(-a): > > O 11:37, dnia 2014-03-05 Wer napisał(-a): > > Witam, chciałabym zasięgnąć rady ponieważ nie wiem co dalej robić. Lekarze mimo iż prywatni nie mają najmniejszej ochoty pomóc mi w postawieniu jakiej diagnozy. > > Od dawna mam powiększone węzły chłonne ( badanie usg z przed kilku lat - 1,7cm i 1,6 hypoechogeniczne z zatartymi zatokami tłuszczowmyi), jednak w tamtych latach nic innego mi nie dolegiwało oprócz częstych infekcji. > > W chwili obecnej od 2 lat węzły uległy powiększeniu,zwłaszcza po lewej stronie, wykonałam USG,(największy węzeł ma 1,4cm, dużo ich część bez zatok tłuszczowych, ślinianki przyuszne obie w całości niejednorodne z torbielami i węzłami w ich okolicy),od ok pół roku jestem > > * osłabiona > > * łatwo się męcze > > * straszne bóle kości i mięsni, zwłaszcz kręgosłupa, żeber i obojczyków > > * nawet po jednym piwie mam ochote drapać ściany pare godzin po spożyciu i na drugi dzień > > * duszności i kaszel > > * zapadnie się przełyku na całej długości jakby jakaś kulka tam latała > > * czasami bardzo poce się w nocy > > Morfologia ok,LDH ok, OB- 3, wszystko w normie, jedynie podwyższone żelazo i eozynofile a także test na antyciała ANA2 - stwierddzono obecność przeciwciał w mianie 1:1280 dającyh na komórkach HEp-2 obraz świecenia homogenny i ziarnisty oraz centromerów ACA. > > Dodam iż 2 lata temu z powodu dolegliwości związanych z strsznym bólem brzucha, wymiotami, chudnięciem miałam podejrzenie chłoniaka ale nigdy dokońca mnie nie zdiagnozowano i temat ucichł. > > Czy jest sens wykonania tomografi klatki piersiowej? I powtrónego usg węzłów? > > Z góry ślicznie dziękuje za odpowiedzi i pozdrawiam:) > Droga Wer jak dla mnie wiekszość z twoich objawów jest bardzo podejrzana i powinnas isc koniecznie do hematologa. Ja też mialam podobne objawy i lekarze swietnie mi potrafili wszytko wytłumaczyc innymi chorobami dlatego nie czekaj i zrób sobie przede wszystkim usg tam gdzie uwazasz ze najbardziej cos jest niepokojace. Cena zalezy od miasta to do 150 zł wiec uwazam ze warto dla swietego spokoju. Dodam ze ja tez mialam wyniki prawie w normach a gdy juz wyskoczył mi wezeł pachwinowy to mialam juz IIIB stadium . Dziwie się ze po usg gdzie było napisane hypoechogeniczne nie kazali Ci isc do specjalisty. Moja lekarka mi powiedziala ze to słowo klucz gdy jest cos powaznego. Jak bys miala pyt to pisz , chetnie odpowiem. Pozdrawiam
B
I
Lista
1.
Link
Wyślij odpowiedź