Ziarnica.pl
← Wróć do działu Chemioterapia
Chemioterapia

Proszę o pomoc w interpretacji wyników

Autor: mazynka • 04.03.2014 17:14 • 55 odpowiedzi

mazynka

04.03.2014 17:14

Odpowiedz
Witam Was wszystkich. Trafiłam tutaj z uwagi na to że lekarze podejrzewają u mnie ziarnice. Moja historia z dolegliwościami zaczeła się w połowie listopada, gdy nie zmieniając trybu życia schudłam w miesiąc 5 kilo, zaczeły swędzieć mnie ręce i pojawił się kaszel nasilający się po najmniejszym wysiłku. Przeleciał grudzień a ja zaczełam słabnąć. W sylwestra dostałam ataku - 39 stopni gorączki i straszliwy ból szyi i w klatce piersiowej. Cały styczeń gorączki -38,5 39 stopni. Pojawiały się wieczorem, jak wziełam przeciwgorączkową tabletkę to jakoś przesypiałam, jak nie wziełam to w nocy budziłam się z okropnymi bólami drgawkami i gorączką. W miedzy czasie rodzinny przepisał 4 atybiotyki, później zastrzyki, ale jak gorączka była tak była. Na początku lutego poczułam, że mam powiększony węzeł na szyi. Rodzinny myślał, że to węzeł zapalny, a przez kaszel wysłał to pulmonologa, RTG klatki czyste a próba tuberkulinowa 18 mm. Pulmonolog podejrzewał gruźlice węzła. Niestety węzły zaczeły się powiększać i rodzinny dał skierowanie do szpitala na diagnostyke. Przeleżałam tydzień, wykryto refluks i helikobakter, ale to nie przyczyna gorączek, swędzenia skóry i przede wszystkim powiększonych węzłów, zrobiono usg i kobitka powiedziała, że nie chce mnie straszyć ale to nie są węzły zapalne. Wychodząc ze szpitala bóle ustały, gorączki zostały obniżone. Obecnie mam 37,3 max, miałam się również zgłosić do onkologa. Lekarz prowadzący powiedział, że podejrzewa ziarnice, więc kolejny lekarz który mnie nie pociesza. Poszłam do rodzinnego i ten znów mówi o ziarnicy. W poniedziałek onkolog dał skierowanie do hematologa na cito z podejrzeniem ziarnicy, jak on zdecyduje o pobraniu materiału to dopiero onkolog pobierze ( szerze mówiąc nie wiem czy to prawda). Jutro mam hematologa. Na początku nie wpadłam na ziarnice, bo nie ukrywam szukałam wielu przyczyn. Jak lekarze powiedzieli że to może być właśnie ziarnica, weszłam na tę stronę, przeczytałam objawy i zaczeło mi się wszystko układać. Swędzenie rąk, myślałam że od siana, bo mam królika ( dziś swędzie mnie wieczorem całe ciało, ale zmian nie mam żadnych) i styczność z alkoholem na sylwestra, no i te powiększone węzły.

Moje wyniki:
29-01-2014
- za niska hemoglobina 10,5 (12-16)
- za niski hematokryt 36 (37-37)
CRP 37,14
11-02-2014
Z morfologii
- za niska hemoglobina 10,1 (12-16)
- za niski hematokryt 34 (37-37)
- za wysokie neutrofile 71,5 (40-70)
CRP 39,04 (0-5)

zombiradok

04.03.2014 17:22

Odpowiedz
OB???
Biochemia ???? jak wyszly ????
rodzinny stwierdzajacy ziarnice ( smieszne jak dla mnie )
zaufaj hematologowi ! Hematologia zajmuje sie chloniakami.

Masz jakies skutki jeszcze np nocne poty , meczenie sie , bole kolan , trudno zbijalne goraczki . wszystko co cie nie pokoi wymien tutaj. Ale pamietaj my nie jestesmy lekarzami!

mazynka

04.03.2014 17:27

Odpowiedz
reszta wyników z morfologii w normie.

Pierwsze USG szyi 06-02-2014:

W USG szyi powiększony węzeł chłonny w okolicy mięśnia mostkowo-sutkowo-obojczykowego po lewej stronie. Wymiar 29 na 19 mm ze zwapnieniem w środku. Węzeł posiada wnękę naczyniową z prawidłowym spectrum przepływu w color dopler.
USG wykonane przez rodzinnego.

Kolejne USG w szpitalu 21-02-2014
W okolicach nadobojczykowych widoczne są pakiety węzłów chłonnych obustronnie po lewej stronie 4 największy 3 cm, po prawej stronie 2 węzły o wielkości 2,5 cm. Węzły chłonne okrągłe bez zatoki tłuszczowej wymagające weryfikacji hist-pat. Po lewej stronie poszerzona i uciśnięta jest żyła szyjna wspólna z objawami rulonizacji krwinek.

Kolejne CRP:
44,1 - 125,1, 59,50 ( po antybiotykach - metronidazol i klabion - obniżone i puścili do domu )

MaM jeszcze inne wyniki między innymi usg brzucha w którym wszystko jest w porządku.

Wiem, że zbytnio nikt mi tutaj nic nie powie, ale chciałabym wiedzieć czy po tych wynikach i obserwacjach słusznie lekarze podejrzewają ziarnice ?

Asowa

04.03.2014 17:31

Odpowiedz

O 18:22, dnia 2014-03-04 Zombiradok napisał(-a):

OB???

Biochemia ???? jak wyszly ????

rodzinny stwierdzajacy ziarnice ( smieszne jak dla mnie )

zaufaj hematologowi ! Hematologia zajmuje sie chloniakami.

Masz jakies skutki jeszcze np nocne poty , meczenie sie , bole kolan , trudno zbijalne goraczki . wszystko co cie nie pokoi wymien tutaj. Ale pamietaj my nie jestesmy lekarzami!

W sumie wyniki o których wspomniałaś nie mają związku z zz, masz problem z hemoglobiną i wtedy hematokryt też leci w dół.

Badałaś poziom ferrytyny?

Było robione ldh?

Przy chloniakach jest głównie problem z limfocytami.

A swędzą głównie łydki.

Masz opis usg?

Inna sprawa, że wysokie gorączki też nie wiele wspólnego mają z zz, stany podgorączkowe owszem.

I popieram zombi, na jakieej podstawie lekarze szastają tak poważnymi podejrzeniami?

mazynka

04.03.2014 17:37

Odpowiedz

3 lekarzy w sumie to powiedziało - rodzinny, lekarz na wewnętrzym i onkolog. Co do innych objawów hmm przed podaniem antybiotyku były właśnie te wysokie gorączki, często w nocy budziłam się poprostu zalana potem, obecnie swędzenie skóry nasila się wieczorem i najbardziej swędzą uda, łydki, szyja i przedramiona. Zmęczona jestem do tego stopnia, że muszę się w dzień przespać, nigdy wcześniej nie czułam takiej potrzeby. Ogólne osłabienie organizmu. Nie wiem co jeszcze, mam za dużo myśli i ciężko mi to wszystko jeszcze poukładać do kupy

Karola

04.03.2014 18:00

Odpowiedz

O 18:31, dnia 2014-03-04 Asowa napisał(-a):

Przy chloniakach jest głównie problem z limfocytami.

Asowa, piszesz o problemie z limfocytami - w sensie ich wzrost czy spadek?

Asowa

04.03.2014 18:27

Odpowiedz

Chłoniaki czy też nowotwory układu chłonnego, polegają na niekontrolowanym rozroście zmienionych nowotworowo limfocytów. Gdy jedna z komórek z niejasnych przyczyn zacznie dzielić się w nieuporządkowany sposób, zaczyna się rozwijać nowotwór. Dotyczy to również układu chłonnego, w którym dzielące się komórki mogą dać początek ziarnicy złośliwej (chłoniak Hodgina) lub chłoniakom nieziarniczym.

mazynka

04.03.2014 18:39

Odpowiedz

A co powiecie odnosnie USG szyi ? W sumie to mi najbardziej spedza sen z powiek ;(

zombiradok

04.03.2014 18:45

Odpowiedz

O 19:39, dnia 2014-03-04 Mazynka napisał(-a):

A co powiecie odnosnie USG szyi ? W sumie to mi najbardziej spedza sen z powiek ;(

po badaniu histp bedziesz wiedziala jakie sa podejrzenia , musisz czekac nie da sie miec kazdej odpowiedzi odrazu

Karola

04.03.2014 18:46

Odpowiedz

O 19:27, dnia 2014-03-04 Asowa napisał(-a):

Chłoniaki czy też nowotwory układu chłonnego, polegają na niekontrolowanym rozroście zmienionych nowotworowo limfocytów. Gdy jedna z komórek z niejasnych przyczyn zacznie dzielić się w nieuporządkowany sposób, zaczyna się rozwijać nowotwór. Dotyczy to również układu chłonnego, w którym dzielące się komórki mogą dać początek ziarnicy złośliwej (chłoniak Hodgina) lub chłoniakom nieziarniczym.

Czyli mówimy o wzroście limfocytów w morfologii? Dopytuję, bo różne źródła podają różne informacje, nie zawsze rzetelne i sprawdzone. A akurat Twoje rady i uwagi bardzo doceniam :)

zombiradok

04.03.2014 18:46

Odpowiedz

O 19:46, dnia 2014-03-04 Karola napisał(-a):

Czyli mówimy o wzroście limfocytów w morfologii? Dopytuję, bo różne źródła podają różne informacje, nie zawsze rzetelne i sprawdzone. A akurat Twoje rady i uwagi bardzo doceniam :)

wzrost

Karola

04.03.2014 19:02

Odpowiedz

O 19:46, dnia 2014-03-04 Zombiradok napisał(-a):

O 19:46, dnia 2014-03-04 Karola napisał(-a):

wzrost

Dziękuję bardzo za odpowiedź. Pozdrawiam :)

mazynka

04.03.2014 19:08

Odpowiedz

O 19:45, dnia 2014-03-04 Zombiradok napisał(-a):

po badaniu histp bedziesz wiedziala jakie sa podejrzenia , musisz czekac nie da sie miec kazdej odpowiedzi odrazu

Wiem ze nie da sie miec wszystkiego od razu, chcialam tylko zapytac bo macie wieksza wiedze ode mnie. Chodzi mi tylko o to czy te wezly mowia o czyms zlym czy nie ? Wiem ze wynik hispat da mi odpowiedz ...

Asowa

04.03.2014 19:39

Odpowiedz

O 20:08, dnia 2014-03-04 Mazynka napisał(-a):

Wiem ze nie da sie miec wszystkiego od razu, chcialam tylko zapytac bo macie wieksza wiedze ode mnie. Chodzi mi tylko o to czy te wezly mowia o czyms zlym czy nie ? Wiem ze wynik hispat da mi odpowiedz ...

Usg nie brzmi dobrze, cierpliwie poczekaj do jutrzejszej wizyty.

I głowa do góry, z ziarnicy można się wygrzebać;)

Tilia

05.03.2014 08:35

Odpowiedz

Asowa - teoria teorią ale różnie bywa. Ja przez cały rok chorowania (długo mnie diagnozowali) miałam limfocyty poniżej normy. Nie wyrokujmy i nie generalizujmy. Potem pojawiają się takie posty typu: zrobiłam 10 USG, wszystkie dobre ale może jednak jestem chora, bo ktoś na forum napisał, że USG miał ok a był chory.

Im większą 'wyrocznią' jesteś dla innych tym bardziej musisz uważać na słowa ;)

Z powyższego tekstu wywnioskowano, że przy ZZ limfocyty są zawsze podwyższone. Często tak jest ale nie zawsze.

Mazynka - nawet jeśli to ziarnica, to dasz radę. Dobrze się ją leczy więc jest szansa na szybkie wydrowienie. A jaka ulga po pierwszej chemii gdy człek przestaje kasłać całą noc ;) Trzymaj się.

Asowa

05.03.2014 08:59

Odpowiedz

O 09:35, dnia 2014-03-05 Tilia napisał(-a):

Asowa - teoria teorią ale różnie bywa. Ja przez cały rok chorowania (długo mnie diagnozowali) miałam limfocyty poniżej normy. Nie wyrokujmy i nie generalizujmy.

Tilia, oczywiście, że róznie bywa jednak w większości wypadków limfocyty są powyżej normy.

Niczego nie generalizuję.

Potem pojawiają się takie posty typu: zrobiłam 10 USG, wszystkie dobre ale może jednak jestem chora, bo ktoś na forum napisał, że USG miał ok a był chory.

Nigdy nie pisałam, że jeśsli usg jest ok to nie ma zz ;)

Im większą 'wyrocznią' jesteś dla innych tym bardziej musisz uważać na słowa ;)

Dla nikogo nie jestem wyrocznią.

Z powyższego tekstu wywnioskowano, że przy ZZ limfocyty są zawsze podwyższone. Często tak jest ale nie zawsze.

Nie są to moje słowa, są skopiowanego z opracowania medycznego na temat chłoniaków, są to słowa specjalisty zajmującego się leczeniem nowotworów.

Mazynka - nawet jeśli to ziarnica, to dasz radę. Dobrze się ją leczy więc jest szansa na szybkie wydrowienie. A jaka ulga po pierwszej chemii gdy człek przestaje kasłać całą noc ;) Trzymaj się.

Tilia

05.03.2014 10:06

Odpowiedz
Asowa - im więcej piszesz (a ostatnio odpisujesz prawie na każdy post) tym wiekszą 'wyrocznią' dla niektórych się stajesz i powinnaś być tego świadoma. Fajnie, że odpisujesz, ale pamiętaj by przytaczać źródło lub podkreślać, że odpisujesz w swoim imieniu (wystaczy napisać: wg mnie, moim zdaniem, w moim przypadku ). Dzięki temu unikniesz generalizacji.

Wyraźnie tez napisałam, że z przytoczonego przez Ciebie tekstu wywnioskowano błedne założenia a nie, że Ty wprost coś złego napisałaś. Jednak koło się nakręca i uznałam, że trzeba to wyprostować. Ot i tyle.
Co osoba to inny przypadek.

I żeby nie było ;) - jeszcze raz napiszę - fajnie, że jesteś aktywna na forum. Podziwiam Twoją cierpliwość w odpisywaniu licznym ostatnio hipochondrykom. Pozdrawiam :)

zombiradok

05.03.2014 11:24

Odpowiedz

Alez dziewczyny spokojnie ! jak dla mnie to asowa wymienia sie doswiadczeniami i tyle . Zreszta jak to kiedys ladnie Baldi napisal na glownej stronie nie jestesmy Lekarzami , wiec wyroczniami tez nie mozemy byc z automatu ( moje zdanko ) ! Pozdrawiam was serdecznie . A chipochondrycy to juz inna kwestia.

Martinus

05.03.2014 11:57

Odpowiedz

O 20:08, dnia 2014-03-04 Mazynka napisał(-a):

USG węzłów nie da odpowiedzi. Może być podejrzenie, ale nie ma pewności. Moje węzły w usg zawsze są bardzo podejrzane, bo brak w nich różnicowania zatokowego, poza tym są silnie unaczynione i po wycięciu już trzech zawsze jest wynik odczynowy. Generalnie postaraj się nie zakładać złego scenariusza. Tylko hist pat da odpowiedź. Nie trać czasu na BAC jeśli zaproponują

mazynka

05.03.2014 15:56

Odpowiedz

Bylam u hematologa, oprocz odeslania mnie do onkologa i zdziwienia co ja tu robie to nie powiedziala nic ( i tu ja rozumiem ). Udalo mi sie wrocic do onkologa zeby umowic sie na termin pobrania. Onkolog za wlosy sie zlapal, przeciez to jest ewidentnie do pobrania po co mnie do hematologa odeslali ? Odpowiedzialam, ze koledzy doktora. W piatek mam pobranie wezla. Moje pytanko do Was od czego zalezy dlugosc oczekiwania na wynik hispat ? Onkolog powiedzial ze od 3 do 6 tygodni. zastanawiam sie czy jesli zle to szybciej czy moze tez dluzej ? Wiem, ze nikt mi tu nie powie ile ( bo nikt z Was nie jest wyrocznia i lekarzem ) ale przeszliscie przez to i chcialabym wiedziec cos wiecej.. Na razie ochlonelam i wzielam to wszystko na zimno, bedzie co ma byc !! Przy okazji powoli chce ogarnac ten temat ...