Ziarnica.pl
← Wróć do działu Czy mam ziarnicę?
Czy mam ziarnicę?

Mozliwe ze to ziarnica? Bol w pachwinach od 6 miesiecy

Autor: lagics • 15.10.2013 19:55 • 12 odpowiedzi

lagics

15.10.2013 19:55

Odpowiedz
Witam. Mam 27 lat. Moje bole trwają już 6 miesięcy. W skrocie napisze, ze generalnie boli mnie prawa strona brzucha i zeber, promieniujac do okolic prawej nerki. Caly czas mam tez powiekszone bolace "kulki" w wezlach w pachwinach. Bolą szczegolnie jak wypije np. piwo - wczesniej moglem go pic wiadrami i nic mi sie nie działo.
Czy mozliwa jest ziarnica jesli OB mam 7 a wyniki bialek wychodza tylko ze gammaglobuliny mam nieznacznie podwyzszone. Cala reszta morfologii jest generalnie OK.
Co poradzicie, sa jakies domowe testy na ta ziarnice? Nie mam zadnej goraczki ani nic takiego, po prostu przewlekle bole zeber i okolic pepka. Aha, czesto boli mnie wlasnie dolek przy mostku i pacha - baardzo bolesna - nigdy wczesniej takiego czegos nie bylo. Gastroskopia i kolonoskopia ok - wiec to nie zadne wrzody , jelita itp. Pozdrawiam i prosze o jakas pomoc

Miro

15.10.2013 20:16

Odpowiedz
bole ktore sie nasilaja po wypiciu alko troszke niepokoją.

Nie ma co gdybac. Szybciutko na USG tych wezlow i ja bym jeszcze zrobił na Twoim miejscu usg jamy brzusznej.

NIe zwlekaj tylko udaj sie na USG. Wtedy bedzie mozna cos wiecej powiedziec.

morfologia nie ma sie co sugerowac

Tilia

15.10.2013 20:24

Odpowiedz

O 21:55, dnia 2013-10-15 lagics napisał(-a):

Witam. Mam 27 lat. Moje bole trwają już 6 miesięcy. W skrocie napisze, ze generalnie boli mnie prawa strona brzucha i zeber, promieniujac do okolic prawej nerki. Caly czas mam tez powiekszone bolace "kulki" w wezlach w pachwinach. Bolą szczegolnie jak wypije np. piwo - wczesniej moglem go pic wiadrami i nic mi sie nie działo.

Czy mozliwa jest ziarnica jesli OB mam 7 a wyniki bialek wychodza tylko ze gammaglobuliny mam nieznacznie podwyzszone. Cala reszta morfologii jest generalnie OK.

Co poradzicie, sa jakies domowe testy na ta ziarnice? Nie mam zadnej goraczki ani nic takiego, po prostu przewlekle bole zeber i okolic pepka. Aha, czesto boli mnie wlasnie dolek przy mostku i pacha - baardzo bolesna - nigdy wczesniej takiego czegos nie bylo. Gastroskopia i kolonoskopia ok - wiec to nie zadne wrzody , jelita itp. Pozdrawiam i prosze o jakas pomoc

Hmmmm a robiles jakies usg tych bolacych okolic? Jesli to chloniak to na usg moze byc widac powiekszone wezly. U mnie niestety nie bylo widac i dopiero tomografia klatki piersiowej pokazala srodpiersie zawalone powiekszonymi wezlami. Trudno powiedziec skad Twoje dolegliwosci ale zastanawiajace sa bole po alkoholowe dosc charakterystyczne dla nowotworow ale tez dla problemow zoladkowo-jelitowych. Byles u gastrologa? Jesli tak to moze sprobuj pojsc do onkologa-bez skierowania.

lagics

15.10.2013 21:01

Odpowiedz
Hej, na poczatku dzieki za odzew.. Bylem u gastrologa, wykluczyl raczej zoladkowo-jelitowe problemy, mialem usg brzucha ale tam nic zlego nie wyszlo, zadnych kamieni nerkowych itp. itd. Poza tym na tym usg brzucha nie oceniaja chyba wezlow tylko poszczegolne narzady.. Wybieram sie wlasnie na rtg klatki piersiowej - czy badanie RTG zwykle klatki piersiowej uwidoczni powiekszone wezly czy nie bardzo, czy raczej musze isc na usg wezlow?
Bol niestety jest ciagly, niezalezny od jedzenia, a po wypiciu nawet kilku lykow piwa zaczyna kluc w podbrzuszu i pachwiny robia sie bolesne. Mecze sie z tym i mecze.. Aha czesto boli mnie jeszcze wlasnie pod obojczykiem nad lewą piersią i w obszarze miedzy lopatką a pachą, ale tam chyba nie ma zadnych wezlow chlonnych, poza tym podobno wezly nie bolą, wiec ja juz nie wiem. Czyli generalnie mowicie ze jedyna diagnoza ziarnicy jest pobranie takiego wezla do badania, tak? Czy to nie jest czasem niebezpieczne? W koncu wezly chlonne nas chronią, tak?

mikee80

15.10.2013 21:19

Odpowiedz

O 23:01, dnia 2013-10-15 lagics napisał(-a):

Hej, na poczatku dzieki za odzew.. Bylem u gastrologa, wykluczyl raczej zoladkowo-jelitowe problemy, mialem usg brzucha ale tam nic zlego nie wyszlo, zadnych kamieni nerkowych itp. itd. Poza tym na tym usg brzucha nie oceniaja chyba wezlow tylko poszczegolne narzady.. Wybieram sie wlasnie na rtg klatki piersiowej - czy badanie RTG zwykle klatki piersiowej uwidoczni powiekszone wezly czy nie bardzo, czy raczej musze isc na usg wezlow?

Bol niestety jest ciagly, niezalezny od jedzenia, a po wypiciu nawet kilku lykow piwa zaczyna kluc w podbrzuszu i pachwiny robia sie bolesne. Mecze sie z tym i mecze.. Aha czesto boli mnie jeszcze wlasnie pod obojczykiem nad lewą piersią i w obszarze miedzy lopatką a pachą, ale tam chyba nie ma zadnych wezlow chlonnych, poza tym podobno wezly nie bolą, wiec ja juz nie wiem. Czyli generalnie mowicie ze jedyna diagnoza ziarnicy jest pobranie takiego wezla do badania, tak? Czy to nie jest czasem niebezpieczkoncu wezly chlonne nas chronią, tak?

Człowiek ma jakoś koło 600 węzłów wiec jeden to tam chyba nic takiego

Aga71

16.10.2013 06:18

Odpowiedz
Pobranie węzła nie jest niebezpieczne, generalnie RTG klatki może pokazać, czy śródpiersie masz powiększone, czy nie o ile lekarz opisujący dostanie wskazówki pod jakim kątem ma opisać zdjęcie/bywa z ty różnie niestety.
Polecam dodatkowo usg węzłów... mnie niestety po wypiciu alkoholu bardzo bolały zajęte węzły-wystarczyły 2-3 łyki...

lagics

16.10.2013 12:28

Odpowiedz
Hmm zastanawiam sie czy takie klucia w okolicach wyrostka i ciagly bol w prawym podzebrzu po np. piwie jest spowodowany powiekszeniem sie wezlow chlonnych w tamtych okolicach czy np pecherzykiem zolciowym (ktory na usg wychodzi OK).. No nic na razie dzieki za odpowiedzi, na razie zrobie RTG brzucha i USG wezlow chlonnych a pozniej poczekam az poczuje sie naprawde zle wtedy moze cos wyjdzie na jakichs szpitalnych badaniach. Bo teraz sie czuje za dobrze na szpital a zbyt zle zeby normalnie funkcjonowac ...
Pozdrawiam

Rodzynka

16.10.2013 14:19

Odpowiedz
Koniecznie zrób usg tych węzłów. I nie panikuj. Mój lekarz hematolog, jak kiedyś zadzwoniłam z alarmem, że mnie boli w pachwinie i pewnie mam wznowę, odpowiedział, że to radosna wiadomość, bo z dużym prawdopodobieństwem możemy wykluczyć wznowę, gdyż patologiczne węzły nie bolą.

Ale diagnostykę zrób. USG i jeśli węzły są powiększone bez przyczyny - biopsję całego węzła.

lagics

16.10.2013 18:45

Odpowiedz
Dzieki wielkie!

A jeszcze mam jedno pytanie - czy bol w okolicach pepka, w strone zeber moze miec swoja przyczyne w powiekszonych wezlach? Czy raczej to odpada?

Rodzynka

16.10.2013 21:16

Odpowiedz

O 20:45, dnia 2013-10-16 lagics napisał(-a):

Dzieki wielkie!

A jeszcze mam jedno pytanie - czy bol w okolicach pepka, w strone zeber moze miec swoja przyczyne w powiekszonych wezlach? Czy raczej to odpada?

Myśle, jeśli węzły są bardzo duże i uciskają narządy wewnętrzne, to zawsze może pojawić się ból.

Aga71

17.10.2013 05:51

Odpowiedz

O 20:45, dnia 2013-10-16 lagics napisał(-a):

Dzieki wielkie!

pisałeś, że usg jamy było czyste, więc spokojnie, gdyby były tam powiększone węzły zostałyby zauważone...

lagics

18.10.2013 13:04

Odpowiedz
hej, bylem dzis zrobic morfologie krwi - wyszla OK, ale martwi mnie zrobiony rozmaz:

Gran. segmentowane 30 % 40 70 L
Gran. kwasochłonne 2 % 1 5 N
Limfocyty 59 % 20 45 H
Monocyty 9 % 3 8 H

Co sadzicie o tych wynikach?

lagics

18.10.2013 18:56

Odpowiedz

Aga71>> tak, robiono mi USG brzucha ale chyba to co innego niz USG wezlow chlonnych, tj. okolic pachwin nie mialem badanych a tam mnie najbardziej boli ma tam takie twarde bolace "grudki", ktore juz mam powiekszone od poczatku boli czyli od 5 miesiecy. I prosze kogos kto ma orientacje o ocene powyzszych wynikow krwii, ktore napisalem. Dziekuje za pomoc!