Ziarnica.pl
← Wróć do działu Czy mam ziarnicę?
Czy mam ziarnicę?

krótkie pytanie-tylko jedno:)

Autor: Akks • 24.09.2013 14:13 • 56 odpowiedzi

Akks

21.10.2013 11:03

Odpowiedz

Dzisiaj w pracy (pierwszy dzień) dowiem się jaki mam grafik i się zapisze, ciekawa jestem czy długo się czeka i czy to jest drogie badanie. Bardzo dziękuję za odpowiedź. swoją drogą to lekarka niezła. "To jest do diagnostyki szpitalnej ale poczekaj miesiąc":)

Ona 30

21.10.2013 11:45

Odpowiedz

Ręce opadają na niektórych lekarzy. Trzeba samemu tym się zająć i tyle. U mnie badanie takie kosztowało o ile dobrze pamiętam 80 zł-USG węzłów chłonnych. Było to moje pierwsze badanie, od którego zaczęła się diagnoza. U lekarza rodzinnego byłam wcześniej jeden raz. Dostałam antybiotyk, który oczywiście nie pomógł. Ja od razu czułam, że coś jest nie tak, bo nigdy przy żadnej infekcji nie powiększały mi się węzły. Poszłam na USG prywatnie, lekarz od razu powiedział, że nie podobają mu się te węzły i że jest to cały pakiet. Tydzień później w szpitalu pobrał mi węzeł do badania hist. A dwa tygodnie później była już ostateczna diagnoza, że to ziarnica. 3 tygodnie od diagnozy pierwsza chemia itd. Także trzeba działać samemu.

CD34+

21.10.2013 15:11

Odpowiedz

Ręce opadają - to jest mało powiedziane. Na Twoim miejscu poszłabym do rodzinnego po skierowanie do szpitala. Twoje objawy są wybitnie niepokojące.

kikimora

21.10.2013 16:43

Odpowiedz

Jak najszybciej zrób USG prywatnie. Nie jest to drogie badanie. Jeżeli chodzi o OB to nie jest ono miarodajne. Zrób bardziej szczegółowe badania krwi. Nie daj się zbyć!

Aga71

21.10.2013 16:54

Odpowiedz

O 18:43, dnia 2013-10-21 kikimora napisał(-a):

Jak najszybciej zrób USG prywatnie. Nie jest to drogie badanie. Jeżeli chodzi o OB to nie jest ono miarodajne. Zrób bardziej szczegółowe badania krwi. Nie daj się zbyć!

Potwierdzam!!!!!! zrób jeszcze RTG klatki, kaszel jest również niepokojący!!!!, może świadczyć o guzie w śródpiersiu...nie czekaj dłużej, morfologia może być ok, ob również...

Akks

22.10.2013 09:44

Odpowiedz

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi i rady. Napiszę tylko tego posta i przejdę się zarejestrować. Oby były wolne terminy w październiku, bo na listopad grafiku w pracy nie znam jeszcze. Ten październik mam pewny, grafiku nie zmienią, bo jestem nowa i tak nikogo w pracy nie zastąpię jeszcze:)Pozdrawiam wszystkich!

Akks

13.11.2013 15:29

Odpowiedz

Witam wszystkich! W końcu w przyszły wtorek mam mieć to usg węzłów chłonnych, trochę czekałam na termin. W związku z tym mam pytanie, czy takie usg jest wykonywane tylko w tych miejscach gdzie węzły są powiększone, czy inne tez sprawdzają? Mam jeszcze jedno pytanie, od wczoraj okropnie swędzą mnie całe nogi, tak że drapanie nie pomaga, czy to może mieć z tym wszystkim jakiś związek?Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam:)

izum90

13.11.2013 15:47

Odpowiedz

O 16:29, dnia 2013-11-13 Akks napisał(-a):

Witam wszystkich! W końcu w przyszły wtorek mam mieć to usg węzłów chłonnych, trochę czekałam na termin. W związku z tym mam pytanie, czy takie usg jest wykonywane tylko w tych miejscach gdzie węzły są powiększone, czy inne tez sprawdzają? Mam jeszcze jedno pytanie, od wczoraj okropnie swędzą mnie całe nogi, tak że drapanie nie pomaga, czy to może mieć z tym wszystkim jakiś związek?Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam:)

wiesz tak to czytam i ze mna było niemal identycznie ...idz jak najszybciej u mnie wszystkie badania krwi tez wychodziły idealnie no okaz zdrowia jak to lekarze stwierdzili dopoóki nie zrobiłam usg i biopsji ... dodam ze tez miałam niesamowity świąd nóg ... nie chce straszyć bo nie o to chodzi po prostu nie bagatelizuj tego i zbadaj to koniecznie ! pozdrawiam

izum90

13.11.2013 15:52

Odpowiedz

O 16:29, dnia 2013-11-13 Akks napisał(-a):

jest wykonywane usg obwodowych wezłów chłonnych czyli szyja , pachy ,pachwiny.

Akks

13.11.2013 16:07

Odpowiedz

Izum90, dziękuję za odpowiedzi, w końcu we wtorek wiele się wyjaśni, cały czas jednak liczę, że to wszystko to są dziwne zbiegi okoliczności. A Ty które węzły miałaś powiększone i jak bardzo? Miałaś wieczorne skoki temperatury? Które stadium miałaś i jak przebiega leczenie? Mam nadzieję, że już masz po wszystkim

izum90

13.11.2013 16:19

Odpowiedz

O 17:07, dnia 2013-11-13 Akks napisał(-a):

Izum90, dziękuję za odpowiedzi, w końcu we wtorek wiele się wyjaśni, cały czas jednak liczę, że to wszystko to są dziwne zbiegi okoliczności. A Ty które węzły miałaś powiększone i jak bardzo? Miałaś wieczorne skoki temperatury? Które stadium miałaś i jak przebiega leczenie? Mam nadzieję, że już masz po wszystkim

wezły miałam powiekszone w okolicy nadobojczykowej były po jakies 2.3 cm kazdy z tym ze jeden był bardzo schowany takze nie był wyczuwalny , dowiedziałam sie 3 tyg temu jestem po pierwszej chemii takze "cała zabawa" jak dla mnie dopiero sie rozpoczyna ....ale trzymam kciuki i mam nadz ze u ciebie bedzie wszystko dobrze ! daj znac tak czy inaczej pzdr !

Akks

13.11.2013 16:32

Odpowiedz
Dziękuję Ci za odpowiedź. Nie wiedziałam, że dopiero na początku jesteś, bardzo mi przykro, mam nadzieję, że leczenie przejdzie jak najbardziej sprawnie (głupio to brzmi z ust osoby zdrowej, która nie wie co się czuje w takiej sytuacji, bo tego to się nawet wyobrazić nie da), ale będę trzymać kciuki za Ciebie.
A ja tak czy siak dam znać we wtorek wieczór, bo pod wieczór mam mieć to usg, ciekawa jestem bardzo, bo jedna stronę obojczyka mam prawie raz grubszą niż drugą, te węzły się tak dziwnie pozlewały ze sobą ale nic a nic nie bolą.
Pozdrawiam i dużo siły życzę!

Aga71

13.11.2013 17:12

Odpowiedz

Świąd jest dodatkowym wskazaniem do jak najszybciej diagnostyki, nie ma na co czekać, u Ciebie to kolejny miesiąc, naciskaj lekarzy i walcz ....nie chce być złym prorokiem, ale niewątpliwie coś jest na rzeczy

Akks

21.11.2013 15:43

Odpowiedz

Witam, no i jestem po usg i wszystko ok, całe badanie trwało może pół minuty, sprawdził tylko prawy nadobojczyk i miejsce koło tarczycy. Cały opis brzmi:" w prawym dole nadobojczykowym widoczne powiększone węzły chłonne bez cech patologii", wiec wszystko jest ok, widocznie te podgorączkowe z czymś innym są związane. Bardzo dziękuję wszystkim za pomoc i życzę szybkiego powrotu do zdrowia. Bardzo Was podziwiam, że mimo poważnej choroby potraficie pomóc takim jak ja.

INES

21.11.2013 15:46

Odpowiedz

Pół minutowe USG. To się lekarz przyłożył nie powiem ....

Akks

21.11.2013 15:49

Odpowiedz

O 16:46, dnia 2013-11-21 INES napisał(-a):

Pół minutowe USG. To się lekarz przyłożył nie powiem ....

Z tym pół minuty to tak na oko mówię:)!00 zł. zabrał a nawet całej szyi nie sprawdził, ale to juz nie wazne, zadowolona jestem, że jest ok, pozdrawiam:)

Akks

30.01.2014 12:23

Odpowiedz

Witam, Odzywam się po dość długiej przerwie, chciałam zapytać, czy węzły chłonne obojczykowe mogą pozostać powiększone po prawdopodobnie przebytej jakiejś infekcji i czy jest możliwe, że już takie w ogóle pozostaną, że zwłókniały czy coś w tym stylu? Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam!