Ziarnica.pl
← Wróć do działu Czy mam ziarnicę?
Czy mam ziarnicę?

krótkie pytanie-tylko jedno:)

Autor: Akks • 24.09.2013 14:13 • 56 odpowiedzi

Tilia

05.10.2013 21:02

Odpowiedz

O 21:54, dnia 2013-10-05 Asowa napisał(-a):

Chyba jakąś fobię z lekarzami mam, dziękuję za Wasze rady, w sumie to z nich skorzystałam, bo gdyby nie one, to na pewno nigdzie bym się nie wybrała, a tak to już na pewno w poniedziałek się przejdę:) Przepraszam za kłopot i dziękuję jeszcze raz:)

Lepsza taka fobia niż hipochondria;)

Nie masz za co przepraszać, niektórzy potrzebują kubła zimnej wody przy wmawianiu sobie choroby a inni kopa, żeby pójść do lekarza, napisz koniecznie jak będziesz po wizycie.

Mam nadzieję, że będzie ok i nie będziesz potrzebowała naszych porad;)

Akks -popieram przedmowczynie-biegaj do lekarza a potem melduj co i jak. Badania do zrobienia to USG, morfologia z rozmazem plus ob, crp i ew ldh. Nie czekaj.

rosjja21

05.10.2013 21:37

Odpowiedz

Popieram, nie ma na co czekać, najlepiej zacząć od morfologii, crp i ob, pisze bo miałam dokładnie tak samo najpierw węzły nadobojczykowe pakiet, potem szyja a potem codziennie punktualnie po 18 do 21 temp 37,5 kazdego dnia, poza tym ob i crp wysokie. Dodam, ze mi też głupio było panikować i iść do lekarza z węzłami ale całe szczęście mój lekarz rodzinny to bliska rodzina i nie zbagatelizowała sprawy i cała diagnoza trwała ok miesiąca. Pozdrawiam i mam nadzieję, ze mimo wielu zbieżnosci to tylko fałszywy alarm

Akks

06.10.2013 19:53

Odpowiedz

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Ze wstydu się spalę, ale pójdę:) Prawie 30 lat na karku, a lekarza się boję jak małe dziecko. Dam znać po. Pozdrawiam!

Akks

07.10.2013 13:47

Odpowiedz
Witam, no to alarm odwołany, zrobiłam w końcu te badania krwi
i są idealne. OB 10, morfologia też:
WBC 13,3 norma 4,6-10,2 ale to tez norma. Rozmaz też super:
Gra.pał.% 2 norma do 5
Gra.seg.% 65 norma 50-70
Limfocyty% 27 norma 25-40
Monocyty 2 norma do 8
Eozynocyty 4 norma do 4

Przepraszam za zamieszanie, podziwiam za cierpliwość w odpisywaniu takim jak ja:)Pozdrawiam i duuużo zdrowia życzę!

tomek

07.10.2013 15:38

Odpowiedz
WBC masz podwyzszone i to sporo jak na moje.

Wyniki nie sa idealne!

Na moje wymagaja dalszej diagnostyki.

Poza tym podstawowym badaniem jest tutaj USG, wiec predko wykonaj to badanie bo tak jak ktos wspominal wezly nadobojczykowo nie wyskakuja tak poprostu i sa jednak dosc charakterystyczne.

Pewnie , ze nie ma co wpadac w hipohondrie ale sama widzisz ile osob namawia Cie na USG a to badanie czasem naprawde okazuje sie wiazace

Predziutko na USG . Nie lekcewarz tego

rosjja21

07.10.2013 18:30

Odpowiedz
Też uważam, że nie powinnaś traktować tego jako odwołany alarm bo masz dobre wyniki, to może o niczym nie świadczyc.
Zrób to usg koniecznie

Asowa

07.10.2013 19:40

Odpowiedz

O 20:30, dnia 2013-10-07 rosjja21 napisał(-a):

Też uważam, że nie powinnaś traktować tego jako odwołany alarm bo masz dobre wyniki, to może o niczym nie świadczyc.

Zrób to usg koniecznie

Nie siejcie paniki, morfologia ogólnie jest ok, USG warto zrobić ale proszę was o zdrowy rozsądek;)

INES

07.10.2013 19:45

Odpowiedz

Pierwszy raz słyszę, aby diagnozę ostateczną (w naszej jednostce chorobowej) stwierdzać na podstawie wyników z krwi ;)

Akks

07.10.2013 20:08

Odpowiedz

Wiadomo, że z krwi wiele się nie ustali, ale wydawało mi się że takie OB to powinno być podwyższone. Do kilku dni się przejdę tylko dziecku infekcja przejdzie bo z przedszkola chyba z grypą żołądkową wróciło. Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam!

tomek

07.10.2013 20:13

Odpowiedz
a jak na dzien dzisiejszy wyglada wezel?

od zalozenia watku minelo 2 tyg a pisalas ze wczesniej juz utrzymywal sie 2 tyg. Wiec juz okolo miesiaca minelo od "wyskoczenia " go.

Asowa

07.10.2013 20:30

Odpowiedz

O 22:08, dnia 2013-10-07 Akks napisał(-a):

Wiadomo, że z krwi wiele się nie ustali, ale wydawało mi się że takie OB to powinno być podwyższone. Do kilku dni się przejdę tylko dziecku infekcja przejdzie bo z przedszkola chyba z grypą żołądkową wróciło. Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam!

Wiele osób nawet tu na forum miało OB w normie a chłoniak był, to akurat nie jest wyznacznik.

U mnie też było 11 czy 12 przy normie do 10, ale inne parametry wskazywały na chorobę nowotworową.

Na spokojnie zrób USG, ale też nie odwlekaj tego w czasie bo od początku będziesz musiała powtarzać wszystkie badani.

Akks

08.10.2013 06:43

Odpowiedz
Asowa, dla świętego spokoju się przejdę, albo pokażę to jutro przy okazji podbijania książeczki sanepid, dzięki za rade.
Tomek, racja, już ponad miesiąc minął, te węzły jakoś się nie zmieniają specjalnie, tylko ten w dole nad obojczykiem trochę urósł i stwardniał no i te na szyji "wybiły".
Pozdrawiam!

Akks

12.10.2013 14:24

Odpowiedz

Witam, wiem że macie mnie dość:)mam jeszcze jedno pytanie. Nie zdziwię się jak nikt mi na nie nie odpowie, bo ileż można mi odpowiadać na pytania, ale spróbuję:)U lekarza nie byłam, ale w tym tygodniu na pewno pójdę, tylko nie wiem co mam zrobić. Chodzi mi o to, że właśnie dostałam pracę i muszę w tym tygodniu zrobić badania i teraz nie wiem, czy mówić o "tym" w medycynie pracy, czy zataić i zgłosić się do rodzinnego. Boję się, że jak powiem, to mi zdolności nie podpiszą póki tego nie wyjaśnię, zaś z drugiej strony jak to zataję a sie okaże, że coś mi jednak jest, to będą mieć pretensje, dlaczego nie powiedziałam. Co zrobić? Tak jak mówiłam do lekarza 100% pójdę, bo się niepokoję coraz bardziej, bo podgorączkowe dalej są, po 3 dniach przerwy wróciły, nad obojczykiem pojawiły się nowe, ale malutkie węzełki i tak mi dziwnie w klacie, ciężko oddech zaczerpnąć i coraz więcej kaszlę. Przepraszam za kłopot i z góry dziękuję jak ktoś zgodzi mi się odpowiedzieć:) Pozdrawiam!

Aga71

12.10.2013 18:52

Odpowiedz

wspomniałaś coś o dziecku, pomyśl o nim a nie o pracy!!!!, Twoje objawy są naprawdę niepokojące, nie mam zamiaru straszyć, ale pozbieraj się i zrób porządną diagnostykę!!!! w przypadku choroby nowotworowej najważniejsze jest leczenie, praca nie zając, nie ucieknie....nie diagnozuje jej oczywiście na podstawie Twojego opisu, jednak uczulam!

Tilia

12.10.2013 21:50

Odpowiedz

O 16:24, dnia 2013-10-12 Akks napisał(-a):

Witam, wiem że macie mnie dość:)mam jeszcze jedno pytanie. Nie zdziwię się jak nikt mi na nie nie odpowie, bo ileż można mi odpowiadać na pytania, ale spróbuję:)U lekarza nie byłam, ale w tym tygodniu na pewno pójdę, tylko nie wiem co mam zrobić. Chodzi mi o to, że właśnie dostałam pracę i muszę w tym tygodniu zrobić badania i teraz nie wiem, czy mówić o "tym" w medycynie pracy, czy zataić i zgłosić się do rodzinnego. Boję się, że jak powiem, to mi zdolności nie podpiszą póki tego nie wyjaśnię, zaś z drugiej strony jak to zataję a sie okaże, że coś mi jednak jest, to będą mieć pretensje, dlaczego nie powiedziałam. Co zrobić? Tak jak mówiłam do lekarza 100% pójdę, bo się niepokoję coraz bardziej, bo podgorączkowe dalej są, po 3 dniach przerwy wróciły, nad obojczykiem pojawiły się nowe, ale malutkie węzełki i tak mi dziwnie w klacie, ciężko oddech zaczerpnąć i coraz więcej kaszlę. Przepraszam za kłopot i z góry dziękuję jak ktoś zgodzi mi się odpowiedzieć:) Pozdrawiam!

Dziewczyno badz odpowiedzialna matka i idz do lekarza. Nic nie zatajaj, klamstwo ma krotkie nogi. Co gorsza w przypadku niektorych chorob mozesz zaplacic zyciem za opieszalosc.

Akks

14.10.2013 10:10

Odpowiedz

Dziękuje za odpowiedzi. Powiem o tym w medycynie pracy. Jutro się tam wybieram. Dziecko mam więc dla niego warto to zrobić. Pozdrawiam!

Akks

21.10.2013 10:35

Odpowiedz

Witam, no i wybrałam się do rodzinnego w zeszłym tygodniu, dzisiaj też byłam. Stwierdziła, że są to powiększone węzły obojczykowe i że te miesięczne stany podgorączkowe są niepokojące, morfologie jeszcze raz kazała zrobić i dalej jest ok, ob też niskie bo 13. Powiedziała, że to jest do diagnostyki szpitalnej i że mam obserwować temperaturę przez miesiąc i jak nie przejdzie to się pokazać. Wiele się więc nie dowiedziałam.Pozdrawiam!

Asowa

21.10.2013 10:38

Odpowiedz

O 12:35, dnia 2013-10-21 Akks napisał(-a):

Witam, no i wybrałam się do rodzinnego w zeszłym tygodniu, dzisiaj też byłam. Stwierdziła, że są to powiększone węzły obojczykowe i że te miesięczne stany podgorączkowe są niepokojące, morfologie jeszcze raz kazała zrobić i dalej jest ok, ob też niskie bo 13. Powiedziała, że to jest do diagnostyki szpitalnej i że mam obserwować temperaturę przez miesiąc i jak nie przejdzie to się pokazać. Wiele się więc nie dowiedziałam.Pozdrawiam!

A robiłaś USG tych węzłów?

Rozumiem, że zamierzasz czekać kolejny miesiąc?

Ręce opadają;(

Akks

21.10.2013 10:46

Odpowiedz

Lekarka nic nie kazała robić, widać, że to olała bo jak miesiąc kazała czekać, myślałam, ze ona może dzisiaj zleci USG a tu nic, powiedziała, że nie wie, co ze mną zrobić i szpital musi mnie rozebrać na czynniki pierwsze, zamiast proste USG zlecić. Mówię jej, że od dłuższego czasu też kaszlę to nawet nie osłuchała. W takim razie jak na to USG nie dała, to pewnie prywatnie wypadałoby zrobić. Wtedy proszę o USG węzłów chłonnych czy czego? Dziękuje za odpowiedź.

Asowa

21.10.2013 10:59

Odpowiedz

O 12:46, dnia 2013-10-21 Akks napisał(-a):

Lekarka nic nie kazała robić, widać, że to olała bo jak miesiąc kazała czekać, myślałam, ze ona może dzisiaj zleci USG a tu nic, powiedziała, że nie wie, co ze mną zrobić i szpital musi mnie rozebrać na czynniki pierwsze, zamiast proste USG zlecić. Mówię jej, że od dłuższego czasu też kaszlę to nawet nie osłuchała. W takim razie jak na to USG nie dała, to pewnie prywatnie wypadałoby zrobić. Wtedy proszę o USG węzłów chłonnych czy czego? Dziękuje za odpowiedź.

USG tych węzłów, zrób koniecznie, nie zwlekaj z tym badaniem.