Ziarnica.pl
← Wróć do działu Czy mam ziarnicę?
Czy mam ziarnicę?

krótkie pytanie-tylko jedno:)

Autor: Akks • 24.09.2013 14:13 • 56 odpowiedzi

Akks

24.09.2013 14:13

Odpowiedz

Witam, pewnie na wyrost ale tak się zastanawiam, czy jest sens udać się do lekarza rodzinnego z widocznymi węzłami chłonnymi po prawej stronie obojczyka-widoczne są dopiero od 2 tygodni, czy lepiej poczekać? Nie chcę aby internista uznał mnie za panikarę, lekarzy unikam szerokim łukiem:) Bardzo dziękuje za odpowiedź, pozdrawiam i życzę powrotu do zdrowia!

Aga71

24.09.2013 15:35

Odpowiedz

O 16:13, dnia 2013-09-24 Akks napisał(-a):

Witam, pewnie na wyrost ale tak się zastanawiam, czy jest sens udać się do lekarza rodzinnego z widocznymi węzłami chłonnymi po prawej stronie obojczyka-widoczne są dopiero od 2 tygodni, czy lepiej poczekać? Nie chcę aby internista uznał mnie za panikarę, lekarzy unikam szerokim łukiem:) Bardzo dziękuje za odpowiedź, pozdrawiam i życzę powrotu do zdrowia!

Udać się...zrobić badania, morfologia z rozmazem, ewentualnie rtg klatki i usg ...poprosić o antybiotyk i zobaczyć, czy węzeł ulega zmniejszeniu po nim, jeśli nie to szukać dalej....ale bez paniki oczywiście:-)

Rodzynka

24.09.2013 17:47

Odpowiedz

Też jestem za tym, żeby iść do lekarza i zrobic badania, o których mówiła poprzedniczka :)

Asowa

24.09.2013 19:07

Odpowiedz

O 19:47, dnia 2013-09-24 Rodzynka napisał(-a):

Też jestem za tym, żeby iść do lekarza i zrobic badania, o których mówiła poprzedniczka :)

Popieram;)

Akks

24.09.2013 19:24

Odpowiedz

Bardzo dziękuję za odpowiedzi.Tych węzłów jest 6 blisko siebie, nie są to jakieś "bomby", ale są wyraźnie wyczuwalne a 4 widoczne gołym okiem. Na początku był jeden.Jeszcze raz dziękuję:)

Nessa

24.09.2013 20:10

Odpowiedz

O 17:35, dnia 2013-09-24 Aga71 napisał(-a):

poprosić o antybiotyk i zobaczyć, czy węzeł ulega zmniejszeniu po nim, jeśli nie to szukać dalej

ja od siebie tylko napiszę, że mój ziarnicowy węzeł nadobojczykowy wyraźnie zmniejszył się po kuracji heviranem...

W mojej opinii najważniejsze jest teraz usg.

Akks

24.09.2013 20:38

Odpowiedz

O 22:10, dnia 2013-09-24 Nessa napisał(-a):

O 17:35, dnia 2013-09-24 Aga71 napisał(-a):

poprosić o antybiotyk i zobaczyć, czy węzeł ulega zmniejszeniu po nim, jeśli nie to szukać dalej

ja od siebie tylko napiszę, że mój ziarnicowy węzeł nadobojczykowy wyraźnie zmniejszył się po kuracji heviranem...

W mojej opinii najważniejsze jest teraz usg.

Czy heviran to lek przeciwwirusowy? Jak się nie mylę, to niedawno przeszłam kurację heviranem na nawrotową opryszczkę. Waham się z wizytą, nie lubię lekarzy - pewne jak większość ludzi:)

Akks

24.09.2013 21:23

Odpowiedz
Zaczekam jeszcze kilka dni i jak węzły nie zejdą, to przejdę się do lekarza rodzinnego, ciekawa jestem jakie mogą być inne przyczyny powiększenia węzłów obojczykowych i czy podobojczykowe również są charakterystyczne dla zz.
Jeszcze raz dziękuję za uwagę.

Aga71

25.09.2013 18:30

Odpowiedz

O 23:23, dnia 2013-09-24 Akks napisał(-a):

Zaczekam jeszcze kilka dni i jak węzły nie zejdą, to przejdę się do lekarza rodzinnego, ciekawa jestem jakie mogą być inne przyczyny powiększenia węzłów obojczykowych i czy podobojczykowe również są charakterystyczne dla zz.

Niestety są charakterystyczne, więc jednak doradzam diagnozę. heviran jak najbardziej jest lekiem przeciw opryszczkowym, m.in. oczywiście:-)

Akks

25.09.2013 21:32

Odpowiedz

O 20:30, dnia 2013-09-25 Aga71 napisał(-a):

O 23:23, dnia 2013-09-24 Akks napisał(-a):

Niestety są charakterystyczne, więc jednak doradzam diagnozę. heviran jak najbardziej jest lekiem przeciw opryszczkowym, m.in. oczywiście:-)

Dziękuję za odpowiedź. Faktycznie warto to sprawdzić. Dzisiaj postanowiłam sprawdzić szyję - hipochondria:)?? i są tam po tej samej stronie co obojczykowe, dwa dość duże węzły, na oko 2 cm (odstają). Może to infekcja jakaś, ale jak się nie zmniejsza(daje im tydzień) to się przełamię i skonsultuje to. Pozdrawiam:)

Lena

26.09.2013 11:42

Odpowiedz
Nie czekaj, węzły w okolicy obojczyków to najczęściej chłoniak, przerzuty raka piersi lub płuc. A lewy nadobojczyk często rak żołądka. Te węzły nie powiększają się z powodu bólu gardła czy zęba. Chyba, że masz je na dole szyi i źle opisujesz. Sprawdź czy chodzi na pewno o nadobojczykowe, z prawej lub lewej strony nad kością jakby w zagłębieniu :)

Tutaj rysunek:
http://pl.wikipedia.org/wiki/D%C3%B3%C5%82_nadobojczykowy

Akks

26.09.2013 13:26

Odpowiedz

O 13:42, dnia 2013-09-26 Lena napisał(-a):

Nie czekaj, węzły w okolicy obojczyków to najczęściej chłoniak, przerzuty raka piersi lub płuc. A lewy nadobojczyk często rak żołądka. Te węzły nie powiększają się z powodu bólu gardła czy zęba. Chyba, że masz je na dole szyi i źle opisujesz. Sprawdź czy chodzi na pewno o nadobojczykowe, z prawej lub lewej strony nad kością jakby w zagłębieniu :)

Tutaj rysunek:

Lena, dziękuję za odpowiedź. Myślę, że są to obojczykowe, 2 w tym dole nad obojczykiem i 4 zaraz pod - no i 2 na szyi osobne - takie 2 bulwy na szyi

asia

26.09.2013 14:06

Odpowiedz

O 13:42, dnia 2013-09-26 Lena napisał(-a):

Tutaj rysunek:

lenka ciekawe to co napisałas bo ja mam na dole szyji i faktycznie wyszedł na tk że to odczynowy ale obok wyskoczyl drugi mam nadzieję że też nie groźny ...

czekam właśnie na wynik pet

Aga71

26.09.2013 18:15

Odpowiedz

Lena, dziękuję za odpowiedź. Myślę, że są to obojczykowe, 2 w tym dole nad obojczykiem i 4 zaraz pod - no i 2 na szyi osobne - takie 2 bulwy na szyi

Nie czekaj zatem i zmykaj do lekarza:-), będzie dobrze, cokolwiek miałoby być!

Akks

27.09.2013 10:15

Odpowiedz

O 20:15, dnia 2013-09-26 Aga71 napisał(-a):

Nie czekaj zatem i zmykaj do lekarza:-), będzie dobrze, cokolwiek miałoby być!

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. W takim razie zainteresuje się tym bardziej. Mam jednak nadzieję, że to fałszywy alarm :) Pozdrawiam i dużo zdrowia życzę!

Akks

04.10.2013 20:26

Odpowiedz

Witam ponownie, głupio mi, ale chciałabym zadać jeszcze jedno pytanie. Od kilku dni, ale tak dziwnie, bo tylko wieczorem temperatura wzrasta mi do około 38 stopni, w nocy i do południa jest normalna. Czy to może być związane z tymi węzłami obojczykowymi? Dziękuję za wyrozumiałość, pozdrawiam!

harnold

05.10.2013 00:35

Odpowiedz

O 22:26, dnia 2013-10-04 Akks napisał(-a):

Witam ponownie, głupio mi, ale chciałabym zadać jeszcze jedno pytanie. Od kilku dni, ale tak dziwnie, bo tylko wieczorem temperatura wzrasta mi do około 38 stopni, w nocy i do południa jest normalna. Czy to może być związane z tymi węzłami obojczykowymi? Dziękuję za wyrozumiałość, pozdrawiam!

jesli mierzysz temperature zarowno rano jak i wieczorem i "skoki" miewasz dopiero pod koniec dnia to na pewno warto się w to wgłębić bo jest to niepokojące.

Asowa

05.10.2013 09:54

Odpowiedz
Akks, nie żartuj, że jeszcze nie byłaś u lekarza.
Czasem ręce opadają, dostajesz konkretne rady, mija czas a ty nic z tym nie robisz?
Od zadawania pytań nie dowiesz się co jest grane...
Migiem do lekarza, morfologia i USG to teraz podstawa.

Akks

05.10.2013 12:38

Odpowiedz

O 11:54, dnia 2013-10-05 Asowa napisał(-a):

Akks, nie żartuj, że jeszcze nie byłaś u lekarza.

Czasem ręce opadają, dostajesz konkretne rady, mija czas a ty nic z tym nie robisz?

Od zadawania pytań nie dowiesz się co jest grane...

Migiem do lekarza, morfologia i USG to teraz podstawa.

Chyba jakąś fobię z lekarzami mam, dziękuję za Wasze rady, w sumie to z nich skorzystałam, bo gdyby nie one, to na pewno nigdzie bym się nie wybrała, a tak to już na pewno w poniedziałek się przejdę:) Przepraszam za kłopot i dziękuję jeszcze raz:)

Asowa

05.10.2013 19:54

Odpowiedz

Chyba jakąś fobię z lekarzami mam, dziękuję za Wasze rady, w sumie to z nich skorzystałam, bo gdyby nie one, to na pewno nigdzie bym się nie wybrała, a tak to już na pewno w poniedziałek się przejdę:) Przepraszam za kłopot i dziękuję jeszcze raz:)

Lepsza taka fobia niż hipochondria;)

Nie masz za co przepraszać, niektórzy potrzebują kubła zimnej wody przy wmawianiu sobie choroby a inni kopa, żeby pójść do lekarza, napisz koniecznie jak będziesz po wizycie.

Mam nadzieję, że będzie ok i nie będziesz potrzebowała naszych porad;)