Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

to znowu ja....

Autor: kamilia89 • 13.06.2012 19:29 • 115 odpowiedzi

Alex

20.06.2012 11:26

Odpowiedz

Umówiłaś się do tego lekarza, o którym wczoraj pisałaś?

Asowa

20.06.2012 11:49

Odpowiedz

O 13:26, dnia 2012-06-20 Alex napisał(-a):

Umówiłaś się do tego lekarza, o którym wczoraj pisałaś?

Robiłaś biochemię? To chyba najbardziej wiarygodne badanie, które wykaże czy w krwi są zmiany nowotworowe.

Alex

20.06.2012 12:04

Odpowiedz

Ja myślę, ze nie ma co teraz tracić czasu na biochemię. Na wyniki pewnie trzeba będzie poczekać kilka dni. Najważniejsze żebyś trafiła jak najszybciej do dobrego lekarza. On dalej zleci wszystkie niezbędne badania. Jeśli położą Cię w szpitalu to już wszystkie badania Ci tam zrobią, nie będziesz tracić czasu ani pieniędzy.

kamilia89

20.06.2012 13:00

Odpowiedz

Tak, umówiłam sie. Nie wiem czy mogę podać tu dane lekarza, ale jest to Pani Kamila.Jak ktoś coś wie o niej i jest z opola to chętnie się dowiem :) Rozmawiałam z nią przez telefon, czytałam jej moje wyniki. Mam przyjść w piatek na 13. Zapytała z czym konkretnie, a ja : Yyyyy, no nie wiem w sumie,może ziarnica? He he, dziwnie to wyszło, jakbym coś w restauracji zamawiała... jakoś tak nierealnie... Wyniki tego rozmazu bede miała w piatek dopiero. Czemu tak długo to trwa?

Alex

20.06.2012 13:06

Odpowiedz

To bardzo dziwne, ze tak długo... Zwykle są tego samego dnia. Najlepiej będzie jak dowiesz się o co chodzi i powiesz, ze zależy Ci bardzo na tym żeby były jak najszybciej (bo jesteś bardzo chora i masz ważną wizytę u lekarza).

kamila89

20.06.2012 13:38

Odpowiedz

ale wyniki będą już od 6 rano a wizytę mam o 13, także spokojnie... a powiedz mi czy wyniki normalniej morfoloii tez tam bedą czy tylko ten rozmaz? Bo teraz tak się zastanawiam czy dobrze powiedzialam co chce... Bo chcialam morfologie z rozmazem, ale morfologie mam swieża wiec w sumie nie potrzaba było.

Alex

20.06.2012 14:00

Odpowiedz

No nie była konieczna nowa morfologia, ale jak poprosiłaś o morfologię z rozmazem, to dostaniesz oba wyniki. Im to pewnie nie zrobi różnicy bo i tak będą krew przez maszynę przepuszczać.

Gizmo

20.06.2012 18:33

Odpowiedz

Koniecznie napisz co po wizycie nowego wiadomo. Nie daj się zbyć, wszyscy trzymamy kciuki:)

kamilia89

21.06.2012 10:30

Odpowiedz
Witajcie! mam wyniki (zadzwoniłam czy juz sa i były) wiec tak, morfologii nie bede pisac bo praktycznie nic sie nie zmieniło, ale rozmaz:
Granulocyty podzielone 72%
Limfocyty 20%
Monocyty 8 %
Dziwny ten wynik. ale prawie miesci sie w normach...

Alex

21.06.2012 12:29

Odpowiedz
Tam powinnaś jeszcze mieć wartości bezwzględne (a nie procentowe) poszczególnych krwinek białych... Może przepisz wszystko jednak.

Po rozmazie widać, ze to z dużym prawdopodobieństwem nie jest przewlekła białaczka :-) Jedno paskudztwo z głowy.

kamilia89

21.06.2012 12:41

Odpowiedz

no własnie mam tylko tak..

Alex

21.06.2012 13:06

Odpowiedz
No to trudno. Zwykle jest tak, ze automat zlicza komórki i oprócz stosunku % wylicza wartości bezwzględne. Ale najważniejsze, ze zrobiono rozmaz manualny i ze nie ma białaczki :-) Bo trzeba pamiętać o tym, ze powiększone węzły chłonne oraz te wszystkie inne objawy dotyczą nie tylko ziarnicy, są typowe dla wielu innych chłoniaków oraz białaczek. Jak zobaczyłam Twoją morfologię to w pierwszej kolejności pomyślałam o białaczce, ale nie chciałam Cię straszyć :-) Teraz zobacz jaka jest Twoja lekarka - z taką morfologią i Twoimi objawami mogłabyś mieć białaczkę, a ona nawet nie zleciła rozmazu, tylko od razu zdiagnozowała zapalenie gardła... Nóz się w kieszeni otwiera.

Tak w ogóle, to ona powinna odesłać Cię na konsultację do hematologa już dawno temu, kiedy nie mogła wyleczyć Cię z anemii... Powinny być przeprowadzone badania mające na celu ustalenie przyczyny niedokrwistości. A tu z czasem anemia narasta, pojawiają się inne nieprawidłowości we krwi oraz mnóstwo innych objawów. I dalej to wszystko jest bagatelizowane.

A wracając do samego wyniku rozmazu, to nic oczywistego z niego nie wynika, proporcje poszczególnych WBC nie są drastycznie zaburzone. W tej sytuacji wynik ten może być interpretowany wyłącznie w odniesieniu do wyników wielu innych badań.

Czy ta Twoja wspaniała rodzinna zbadała Ci brzuch? Czy w ostatnim czasie miałaś USG brzucha? Chodzi o to czy śledziona i wątroba są niepowiększone.

kamilia89

21.06.2012 13:09

Odpowiedz

nie, nie badała, ale brzuch mnie nie boli.. czyli z wyników nie wychodzi ziarnica?

Alex

21.06.2012 13:15

Odpowiedz
Przy powiększeniu wątroby i śledziony brzuch nie musi boleć. Jestem po raz kolejny oburzona, ze nawet Cie nie zbadano :-/

Ziarnicy nie da się zdiagnozować z takiego badania. Ziarnica i inne chłoniaki nadal znajdują się w kręgu podejrzeń. Te wszystkie nieprawidłowości we krwi są nadal bardzo niepokojące i muszą być wyjaśnione przez specjalistę. Obyś trafiła w dobre ręce.

Myślę, ze jak pójdziesz jutro na umówioną wizytę, to powinnaś opowiedzieć jak to wszystko wyglądało w czasie, jak na to reagował Twój lekarz rodzinny. Bo lekarka jutro może się zdziwić, ze nie miałaś dotychczas wykonanych wielu badań.

kamilia89

21.06.2012 13:18

Odpowiedz
własnie przeczytałam, że wieksza luczba granulocytów jest spowodowana jakąs zakaźna chorobą, a jakby było ich mniej to wtedy było by gorzej.
Wiec raczej nie mam sie czym martwić.

Alex

21.06.2012 13:23

Odpowiedz

O 15:18, dnia 2012-06-21 kamilia89 napisał(-a):

własnie przeczytałam, że wieksza luczba granulocytów jest spowodowana jakąs zakaźna chorobą, a jakby było ich mniej to wtedy było by gorzej.

Wiec raczej nie mam sie czym martwić.

To nie jest takie proste. Z tego rozmazu nie wynika także w sposób oczywisty jakaś typowa infekcja. Jest cała masa rzeczy, które trzeba sprawdzić innymi badaniami. Proponuję nie zastanawiać się nad tym i samej nie wyciągać wniosków. No i postarać się nie martwić na razie, tylko poczekać cierpliwie na diagnozę.

kamilia89

21.06.2012 13:24

Odpowiedz

Własnie dzwoniła babka z rejestracji od tej onkolog. Mam przyjśc dzisiaj na 18 bo jutro jej nie ma albo w pon. Ide dzis..

kamilia89

21.06.2012 13:27

Odpowiedz

I jak myślicie, mam wziąć te swoje stare usg węzłów?

Alex

21.06.2012 13:30

Odpowiedz

Wez wszystkie wyniki. Oprócz USG, weź badania z krwi nie tylko te ostatnie, ale wcześniejsze również. Koniecznie zabierz tez te na toxoplazmoze, mononukleozę,hormony itd. Jednym słowem weź wszystko, co masz.

kamilia89

21.06.2012 13:33

Odpowiedz
Ok, ja to mam szczęście, nie ma co... jak nie urok to..
zobaczymy czy dobre opinie jakie ma ta Pani się potwierdzą..