Ewa
07.06.2012 17:45
O 19:22, dnia 2012-06-07 Ewa napisał(-a):
O 11:13, dnia 2012-06-07 Edyta84 napisał(-a):
Ale ze mnie osiolek ;) od poniedziałku tak sobie leze w tym szpitalu jak śledź;) w poniedziałek dopiero mam mieć robiona trepanobiopsje szpiku. Do tego czasu chyba mnie stąd wywioza. Jedyny jaki jest plus tego pobytu to to że porobili mi wszystkie badania. Mam już wyniki tk pani dr na dzień dzisiejszy stwierdza III stopień ale jeszcze tk szyi mnie czeka. No i się wyjaśni wszystko...
Czesc, informacyjnie podam Ci standard leczenia zz w Norwegii. Z tego co czytam na tym forum to w Polsce co szpital to inne zasady, wiec moze warto wiedziec czego sie domagac, jesli oczywiscie må sie mozliwosc.....
Po pierwsze PET PRZED pierwszym wlewem. Potem 2 kursy (czyli 4 wlewy) ABVD. Potem drugi PET. Uwaga: PET robi sie jak najpóźniej po ostatnim wlewie, ale przed uplywem 14 dni. Naczelna zasada: zachowac 14 dniowe odstępy między wlewami. Czyli jednak można odróżnić w PET "świecenie" po chemioterapia od "świecenia" nowotworu. Oczywiście
wynik pet musi natychmiast, tak aby kolejny wlew odbył sie po dwóch tyg.
od ostatniego. I tu dosłowne tłumaczenie: " jeżeli pet jest negatywny, czyli
nie må śladu aktywności komórek nowotworowych, istnieje duze
prawdopodobieństwo, ze choroba zostanie wyleczona dalszymi 4 kursami
ABVD. Jeżli ten drugi pet jest pozytywny, czyli komórki nowotworowej sa
aktywne, zmienia się leczenia na BEACOOP, ponieważ tacy pacjenci
maja duże ryzyko nawrotu, jeżeli beda kontynuowali leczenie ABVD.
Podaje sie 4 BEACOPP-14 lub 3 BEACOPP eskalowany. Potem PET 3 .
Jezeli jest negatywny do dodaje sie 2 razy BEACOPP-14 lub 1
eskalowany. Jezeli pozytywny- leczenie indywidualne.
Ocena odpowiedzi na leczenie-juz tylko CT co 2 kursy ABVD. Słabe wyniki krwi przy ABVD nie sa wskazaniem do przesuwania wlewów, decyduje tylko bilirubina (stan watroby). Te Info dotycza zz zaawansowanej, czyli stadium IIA-IVB.
Zdrówka życzę.
Ps. Oczywiście zaawansowana zz to stadium IIB -IVB, a nie IIA. przepraszam jeśli kogoś przestraszyłam.